Cara Memadam Akaun X (Twitter) Anda

15

X ialah salah satu platform media sosial terbesar, dengan lebih 350+ juta pengguna aktif bulanan. Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk sekali-sekala ingin memutuskan sambungan dari dunia dalam talian–termasuk X (dahulunya Twitter).

Cara Memadam Akaun X (Twitter) Anda

Cara terbaik untuk melakukan ini ialah memadamkan akaun X anda supaya anda boleh menghentikan ketagihan anda pada platform media sosial sepenuhnya. Ikuti panduan ini untuk mengetahui caranya.

Perkara yang Perlu Tahu Sebelum Memadamkan Akaun X Anda

Adalah penting untuk menyerlahkan bahawa memadam dan menyahaktifkan akaun anda adalah tidak sama. Pertama, akaun anda dinyahaktifkan tetapi belum dipadamkan secara kekal. Jika anda berubah fikiran tentang menutup profil anda dalam masa 30 hari akan datang, anda masih boleh mengaktifkannya semula dan menyimpan semua maklumat anda.

Walau bagaimanapun, selepas 30 hari, anda tidak lagi dapat mengaktifkan semula akaun anda dan semua data, imej, pautan dan maklumat anda akan hilang secara kekal. Jika anda ingin menjadi tanpa nama di platform, anda boleh menjadikan akaun Twitter/X anda peribadi dan bukannya memadamkannya.

Mungkin idea yang baik untuk menyandarkan data sebelum memadamkan profil X anda secara kekal. Jadi, bagaimana anda melakukan ini, dan di mana anda bermula? Pilihan terbaik anda ialah menggunakan fungsi arkib terbina dalam. Anda boleh ikuti langkah di bawah.

  1. Buka X pada penyemak imbas.
  2. Klik Lagi, kemudian Tetapan dan privasi.
    X Tetapan dan privasi
  3. Pilih Akaun Anda, kemudian Muat turun arkib data anda.
    X Arkib pilihan muat turun
  4. Masukkan kata laluan anda dan lengkapkan pengesahan yang diminta oleh X.
  5. Klik Minta arkib.

Secara pilihan, anda boleh menyimpan foto, pautan atau maklumat penting lain secara manual pada kayu memori. Adalah penting untuk diingat bahawa walaupun anda memadamkan akaun X anda, ia tidak akan memadamkan maklumat terindeks anda pada Bing atau Google. Anda juga perlu mengambil langkah tambahan untuk mengalih keluar maklumat anda daripada tapak tersebut.

Satu lagi perkara penting yang perlu diingat ialah jika anda disebut dalam tweet orang lain, maklumat itu tidak akan dipadamkan apabila profil anda ditutup. Ia masih akan berada dalam talian. Walau bagaimanapun, ia tidak akan memaut ke akaun anda lagi kerana ia tidak akan wujud.

Akhir sekali, beberapa maklumat anda mungkin tidak dipadamkan dan mungkin disimpan oleh X atas sebab keselamatan dan keselamatan.

Cara Memadam Akaun X (Twitter) Anda Dari Android atau iPhone

Anda boleh menyahaktifkan akaun anda, tetapi anda juga boleh mempertimbangkan untuk menukar nama pengguna dan nama paparan X anda jika matlamat anda adalah untuk kekal tanpa nama. Tetapi jika anda ingin meninggalkan platform untuk kebaikan, memadam akaun anda adalah pilihan terbaik.

  1. Pada skrin utama anda, pilih ikon X dan buka apl.
  2. Untuk membuka menu, ketik gambar profil anda di penjuru kiri sebelah atas aplikasi.
  3. Kembangkan Tetapan & Sokongan.
  4. Ketik Tetapan dan privasi.
    Tetapan dan privasi Twitter pada Android
  5. Ketik Akaun Anda.
  6. Sila tatal ke bawah sehingga anda dapat melihat butang Nyahaktifkan Akaun dan pilihnya.
    Menyahaktifkan akaun Twitter pada Android
  7. Halaman baharu akan dibuka dengan menyerlahkan maklumat berkaitan akaun anda dan perkara yang berlaku apabila anda menyahaktifkannya. Tatal ke bawah dan ketik butang Nyahaktifkan.
    Notis penyahaktifan
  8. X akan meminta anda mengesahkan kata laluan anda untuk melengkapkan tindakan. Selepas anda memasukkan kata laluan anda, ketik Nyahaktifkan.
    Mengesahkan kata laluan penyahaktifan
  9. Platform ini akan mengesahkan keputusan anda dan menyahaktifkan akaun anda.

Cara Memadam Akaun X (Twitter) Anda Dari Web

Langkah-langkah untuk memadamkan akaun X melalui web adalah serupa dengan menggunakan aplikasi.

  1. Klik butang Lagi tiga titik yang terletak di bar sisi kiri, diikuti dengan Tetapan dan privasi.
    Pilihan tetapan dan privasi
  2. Navigasi ke Akaun Anda, kemudian Nyahaktifkan akaun anda.
    Pilihan nyahaktifkan web
  3. Klik butang Nyahaktifkan di bawah mesej Apa lagi yang perlu anda ketahui.
    Apa lagi yang perlu anda ketahui mesej X
  4. X akan meminta anda mengesahkan kata laluan anda untuk melengkapkan tindakan. Selepas anda memasukkan kata laluan anda, klik Nyahaktifkan untuk mengesahkan tindakan.

      Perpecahan Besar

      Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, X menerima tindak balas dan aduan mengenai buli siber dan pengalaman negatif lain di platform. Dan jika anda terjejas, meninggalkan X mungkin membantu meningkatkan kesihatan mental anda.

      Sama ada anda telah memutuskan untuk meninggalkan platform atas sebab tersebut atau semata-mata untuk melepaskan diri daripada Era Maklumat, adalah penting untuk memastikan anda menyimpan sebarang maklumat berharga sebelum anda menutup akaun.

      Jika anda tidak berminat untuk keluar dari platform, alih keluar semua tweet anda daripada Twitter supaya anda boleh terus menggunakan akaun anda tanpa sebarang risiko privasi,

      Soalan Lazim