Cara Memadam Apl pada Mac

17

Jika anda tidak lagi memerlukan apl khusus pada Mac anda, padamkannya untuk mengosongkan ruang. Menyimpan apl yang tidak diperlukan akan mengambil storan yang tidak diingini pada Mac anda malah boleh menjejaskan prestasinya secara negatif, terutamanya apabila sesetengah perkhidmatan apl dilancarkan pada permulaan sistem. Berikut ialah cara paling berkesan untuk memadamkan apl dan mengosongkan Mac anda dalam masa yang singkat.

Cara Memadam Apl pada Mac

Sama ada anda menggunakan apl daripada Mac App Store atau PWA (Progressive Web Apps) daripada web atau memasangnya daripada tapak web rasmi (dan tidak rasmi), gunakan helah di bawah untuk mengalih keluar apl tersebut daripada Mac anda dengan jayanya.

Cara Menutup Apl pada Mac

Sebelum kita mula, pastikan untuk menutup apl dan perkhidmatan yang tidak berkaitan sepenuhnya pada Mac. Jika tidak, anda akan terus mengalami ralat semasa memadamkan apl ini. Selain itu, tidak seperti Windows, anda tidak boleh menekan tanda x pada tetingkap aplikasi dan menutup aplikasi. Ia masih berjalan di latar belakang. Kami akan menggunakan Monitor Aktiviti untuk keluar dari aplikasi.

 1. Tekan kekunci Command + Space dan cari Activity Monitor. Tekan kekunci Return.
 2. Pilih nama proses dan tekan tanda x di bahagian atas.
 3. Ulang perkara yang sama untuk semua apl dan perkhidmatan yang ingin anda padamkan pada Mac.

Cara Memadam Apl pada Mac Anda

1. Padamkan Apl melalui Finder

Kebanyakan pengguna Apple sudah biasa dengan kaedah ini. Anda boleh mengurus fail, media, perkhidmatan awan dan apl anda melalui Finder pada Mac.

Jika anda tidak pasti di mana untuk mencari apl anda, terdapat tempat yang sesuai untuk mencari kesemuanya bersama-sama: folder Aplikasi. Anda boleh mengakses ini melalui bar sisi tetingkap Finder atau dengan melancarkannya dari menu atas di bawah Pergi dan Aplikasi.

Kaedah terpantas untuk memadamkan apl adalah dengan menyeretnya ke Sampah. Ini caranya:

 1. Sediakan apl anda yang tidak diingini.
 2. Seret ikon ke ikon Sampah pada Dok.

Sebagai alternatif, anda boleh melakukan fungsi yang sama dari bar menu atas.

 1. Pilih apl.
 2. Klik Fail dan Alihkan ke Bin.
 3. Apl anda akan dialihkan ke Bin.

Anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk melaksanakan fungsi yang sama. Tekan “Cmd + Del” sebaik sahaja anda memilih apl anda dan apl itu hendaklah dihantar ke Sampah dengan serta-merta.

Perlu diingat bahawa apl anda tidak dipadamkan semasa berada dalam Sampah. Untuk mengambil langkah terakhir, anda mesti mengosongkan folder Sampah sepenuhnya atau hanya apl. Untuk melakukan ini, ikuti langkah di bawah:

 1. Klik ikon Sampah pada Dok anda.
 2. Pilih butang Kosong di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.
 3. Sahkan pilihan anda, dan Tong sampah akan dikosongkan.

Sila ambil perhatian bahawa langkah-langkah di atas mengosongkan Tong sampah sepenuhnya. Kami mengesyorkan anda melihat semula Bin sebelum mengosongkan semua data.

Jika anda hanya mahu memadamkan apl, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan:

 1. Buka Sampah dari dok Mac.
 2. Klik kanan pada aplikasi dan pilih Padam serta-merta.
 3. Sahkan pilihan anda dalam pop timbul dengan mengklik Padam, dan apl anda harus dialih keluar daripada Sampah.

Anda juga boleh menetapkan Sampah anda untuk mengosongkan secara automatik setiap bulan dalam menu tetapan.

 1. Klik ikon Apple kecil di penjuru kiri sebelah atas. Buka Tetapan Sistem.
 2. Tatal ke Umum dan buka menu Storan.
 3. Klik Hidupkan di sebelah Empty Bin secara automatik.
 4. Sahkan perkara yang sama dari menu pop timbul.

2. Padam Mac Apps melalui Launchpad

Launchpad ialah cara yang berguna untuk melihat semua apl Mac dalam reka letak gaya grid visual, menjadikannya mudah untuk memadamkan apl yang tidak anda perlukan. Jika anda mempunyai iPad atau iPhone, kaedah ini sepatutnya terasa agak biasa, satu-satunya perbezaan ialah kursor tetikus. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Buka Launchpad dari Dok. Anda juga boleh membukanya menggunakan pad jejak dengan mencubit ibu jari anda dan tiga jari ditutup.
 2. Anda sepatutnya melihat semua apl yang dipasang pada masa ini dipaparkan pada skrin anda. Leret ke kiri atau kanan untuk bertukar antara skrin aplikasi.
 3. Navigasi ke apl anda yang tidak diingini atau taip namanya dalam bar Carian di bahagian atas skrin.
 4. Klik dan tahan pada apl. Sebagai alternatif, anda boleh menekan dan menahan butang Pilihan. Semua apl harus mula bergoyang, dan tanda tutup akan muncul di penjuru kiri sebelah atas.
 5. Pilih tanda tutup apl anda yang tidak diingini. Pop timbul akan meminta anda mengesahkan. Tekan butang Padam untuk mengeluarkannya daripada Mac anda.

Apabila berada dalam Launchpad, anda mungkin perasan bahawa tidak semua apl mempunyai tanda dekat. Ini kerana anda tidak boleh memadamkan aplikasi sistem seperti Safari. Selain itu, anda tidak boleh memadamkan apl yang anda pasang daripada web melalui Launchpad. Jika anda kekurangan kebenaran untuk menyahpasang apl, tanda x juga tidak akan muncul dalam Launchpad.

3. Cuba Penyahpasang Asli

Sesetengah apl pihak ketiga akan mempunyai penyahpasang sendiri yang disertakan dalam folder pemasangan mereka. Memandangkan utiliti ini dibuat oleh pasukan perisian yang sama seperti apl, ia selalunya boleh menjadi lebih teliti dalam memadam semua folder dan fail apl yang berkaitan.

Lokasi utiliti penyahpasang ini berbeza-beza mengikut program, tetapi tempat yang baik untuk melihat ialah folder Aplikasi. Apl yang ikonnya muncul sebagai folder berkemungkinan mempunyai penyahpasang di dalamnya. Buka folder apl anda yang tidak diingini dan lihat sama ada pemadaman melalui penyahpasang asli adalah pilihan.

4. Padamkan Apl Menggunakan Terminal

Emulator Terminal Apple membolehkan anda untuk antara muka dengan Mac anda melalui arahan teks. Anda juga boleh memadamkan apl padanya dengan cepat. Walaupun antara muka teks mungkin kelihatan menakutkan, ini adalah helah sistem terbaik untuk mengalih keluar aplikasi dan semua fail yang berkaitan daripada Mac anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Terminal melalui folder Utiliti atau cari dalam Spotlight.
 2. Taip yang berikut: sudo uninstall file://.
 3. Seret ikon apl anda yang tidak diingini ke dalam tetingkap Terminal.
 4. Tekan enter. Anda mungkin diminta untuk menaip kata laluan anda sebagai pentadbir.

Apl anda harus dialih keluar sebaik sahaja anda menekan Enter dan menambah kata laluan anda (jika perlu).

5. Apl Penyahpasang Pihak Ketiga

Banyak penyahpasang boleh melakukan kerja kotor, bukan sahaja memadamkan apl yang tidak diingini tetapi juga menyisir fail dan perpustakaan anda untuk mengalih keluar sebarang fail yang tinggal. Berikut adalah beberapa pilihan:

AppCleaner

Utiliti percuma untuk digunakan ini membolehkan anda memadam apl hanya dengan menyeret dan menjatuhkannya ke dalam tetingkapnya. Ia juga akan menjaga semua fail yang berkaitan dan merupakan alat yang mudah dan berkesan.

Muat turun AppCleaner untuk Mac

CleanMyMac X

CleanMyMac X ialah apl penyelenggaraan dan penyahpasang Mac yang popular. Semasa berbayar, terdapat percubaan percuma selama tujuh hari. Ia menyenaraikan semua apl pada Mac anda, membolehkan anda menyemak apl yang tidak diingini pada senarai dan memadam kesemuanya sekali gus.

Muat turun CleanMyMac X untuk Mac

TrashMe 3

Ia adalah satu lagi aplikasi berbayar dengan percubaan 15 hari sebelum pembelian sekali sahaja. Ia membolehkan pengguna mengepam apl dan fail secara menyeluruh daripada Mac dan juga menyediakan ciri tambahan, seperti alat penyingkiran fail sampah.

Muat turun TrashMe 3 pada Mac

Petua: Bersihkan Sisa

Selepas anda memadamkan apl menggunakan mana-mana kaedah di atas, adalah idea yang baik untuk menyemak sama ada semua fail yang berkaitan telah dipadamkan juga. Jika anda berkeras untuk menuntut semula ruang atau mempunyai mesin yang teratur, anda boleh melakukan carian ini secara manual.

 1. Dalam mana-mana tetingkap Finder, klik menu Pergi.
 2. Pilih Pergi ke Folder dan taip yang berikut satu persatu ke dalam kotak yang disediakan:
  • ~/Library/Application Support
  • ~/Library/Application Support/CrashReporter
  • ~/Library/Caches
  • ~/Library/Containers
  • ~/Library/Cookies
  • ~/Library/Internet Plug-Ins
  • ~/Library/Logs
  • ~/Library/Preferences
  • ~/Library/Saved Application State
  • ~/Library/Caches
 3. Cari melalui setiap folder ini untuk sebarang fail yang berkongsi nama atau sambungan dengan apl anda yang dipadamkan. Seret ini ke ikon Sampah dalam Dok anda dan kosongkan Sampah apabila anda selesai.
  Pergi ke folder pada Mac

Keluarkan Mac Apps dengan Mudah

Walaupun pemadaman apl pada Mac anda adalah mudah, anda mungkin tidak mengalih keluar semua kesan apl itu dengan mengalih keluarnya daripada Sampah. Anda juga harus mengambil kira fail dan folder yang mungkin mereka tinggalkan. Berhati-hati dalam pembersihan anda dan semak semula folder Aplikasi anda selepas itu. Jika ia terlalu menyusahkan anda, gunakan apl pihak ketiga seperti CleanMyMac X untuk menyahpasang apl, mengosongkan cache dan mengosongkan sampah dengan satu klik sahaja.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak boleh memadamkan apl pada Mac?

Jika apl atau perkhidmatan berkaitannya berjalan di latar belakang, anda tidak boleh memadamkan apl Mac itu. Anda perlu menutup apl sepenuhnya menggunakan Monitor Aktiviti dan cuba lagi.

Adakah memadamkan aplikasi pada Mac mengalih keluar semua fail?

Memadamkan apl tidak mengalih keluar cache dan fail berkaitan. Anda perlu mencari melalui Finder atau menggunakan apl pihak ketiga untuk mengosongkan semua fail.