Cara Memadam Cadangan dalam Instagram

78

Memandangkan Instagram mahu anda kekal berhubung dengan semua kenalan anda, anda akan menerima cadangan untuk akaun Instagram lain di hampir setiap bahagian apl. Walaupun cadangan Instagram boleh berguna, ia juga cenderung untuk memasukkan pengguna yang anda tidak merancang untuk terlibat. Sama ada anda ingin melindungi privasi anda atau hanya mengosongkan senarai cadangan anda, anda harus tahu cara memadamkan akaun yang dicadangkan pada Instagram anda.

Cara Memadam Cadangan dalam Instagram

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara memadam cadangan pada Instagram pada peranti iPhone dan Android. Ini termasuk cadangan pengikut, cadangan sembang dalam mesej langsung dan cadangan carian.

Cara Memadam Cadangan dalam Mesej Instagram

Hampir setiap kali anda menatal suapan Instagram anda, sepanduk Cadangan untuk Anda akan dipaparkan antara dua siaran. Ini ialah senarai mendatar akaun yang dicadangkan oleh Instagram untuk anda ikuti. Walaupun tiada cara untuk mengalih keluar sepanduk, anda boleh mengalih keluar setiap cadangan secara manual dengan mengetik pada X di penjuru kanan sebelah atas setiap kotak profil. Tetapi, apabila anda mengalih keluar tiga pengesyoran daripada sepanduk, tiga lagi akan muncul.

Anda mempunyai pilihan untuk mengetik pada tab Lihat Semua di penjuru kanan sebelah atas sepanduk. Ini akan mengarahkan anda ke senarai semua akaun Instagram yang disyorkan untuk anda. Walaupun anda boleh melihat cadangan anda di sini, anda tidak akan dapat mengalih keluar cadangan tersebut.

Cadangan juga boleh muncul dalam mesej langsung anda. Walaupun, ini biasanya hanya berlaku kepada pengguna Instagram yang tidak mempunyai banyak sembang dalam tab mesej langsung. Oleh itu, salah satu cara paling mudah untuk mengalih keluar cadangan daripada mesej langsung anda ialah berbual dengan lebih ramai pengguna Instagram. Walau bagaimanapun, ini mungkin bukan pilihan untuk semua orang, terutamanya akaun peribadi yang tidak mempunyai ramai pengikut.

Terdapat penyelesaian untuk memadamkan cadangan. Ia melibatkan mengosongkan cache Instagram daripada peranti mudah alih anda.

iPhone

Untuk mengosongkan cache pada Instagram, anda hanya perlu memadamkan sejarah carian pada apl. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mengalih keluar cadangan daripada mesej anda. Jika anda ingin mengosongkan cache Instagram daripada iPhone anda, satu-satunya cara untuk melakukannya ialah dengan memadam dan memasang semula apl tersebut. Begini caranya:

 1. Tekan dan tahan ikon Instagram pada skrin utama anda.
 2. Pilih Alih Keluar Apl daripada menu timbul.
 3. Sahkan bahawa anda mahu memadamkan Instagram.
 4. Pergi ke App Store.
 5. Cari Instagram.
 6. Pasang semula apl.
 7. Log masuk ke akaun anda sekali lagi.

Seharusnya tidak ada lagi cadangan dalam mesej langsung anda di Instagram.

Android

Tidak seperti iPhone, Android membenarkan anda mengosongkan cache Instagram anda tanpa perlu memadamkan apl tersebut. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara ia dilakukan:

 1. Buka Tetapan pada peranti Android anda.
 2. Navigasi ke tab Storan pada menu.
 3. Teruskan ke Apl Lain.
 4. Cari Instagram pada senarai apl dan ketik padanya.
 5. Pilih Kosongkan Cache pada halaman butiran apl.
 6. Sahkan bahawa anda mahu mengosongkan cache.

Itu sahaja. Apabila anda kembali ke apl, anda akan mendapati bahawa tiada lagi cadangan dalam mesej langsung anda.

Cara Memadam Cadangan Carian di Instagram

Apabila anda mencari akaun tertentu di Instagram, akaun itu tidak akan ditambahkan pada senarai Terbaharu melainkan anda pergi ke profil mereka. Jika anda ingin mengalih keluar cadangan carian anda, terdapat dua cara untuk melakukannya. Satu kaedah memerlukan anda pergi ke tab Carian anda dan mengalih keluar cadangan secara manual. Kaedah kedua termasuk mengosongkan keseluruhan sejarah carian anda daripada Tetapan anda.

iPhone

Untuk mengalih keluar cadangan carian anda dalam Instagram pada iPhone anda, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka Instagram pada iPhone anda.
 2. Ketik pada ikon kaca pembesar pada menu bawah.
 3. Pergi ke tab Carian di bahagian atas skrin.
 4. Ketik pada X di sebelah setiap cadangan carian.
 5. Pilih pilihan Lihat Semua di penjuru kanan sebelah atas jika anda mahu mengalih keluar semua cadangan carian anda sekaligus.
 6. Teruskan padam Semua di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 7. Pilih butang Kosongkan Semua pada tetingkap pop timbul.

Kali seterusnya anda pergi ke bar Carian, anda tidak akan mempunyai sebarang cadangan carian. Terdapat cara lain untuk mengosongkan sejarah carian anda di Instagram. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui cara melakukannya pada iPhone:

 1. Lancarkan Instagram.
 2. Ketik pada gambar profil anda di sudut kanan bawah menu.
 3. Pilih tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pilih Tetapan daripada senarai pilihan.
 5. Teruskan ke tab Keselamatan.
 6. Pergi ke Kosongkan Sejarah Carian di bahagian bawah skrin.
 7. Ketik pada pilihan Kosongkan Semua di penjuru kanan sebelah atas.
 8. Ketik Kosongkan Semua pada tetingkap pop timbul untuk mengesahkan bahawa anda ingin mengosongkan sejarah carian anda.

Sebaik sahaja anda mengosongkan keseluruhan sejarah carian anda di Instagram, anda tidak akan dapat membuat asal perkara ini. Apabila anda mula mencari akaun Instagram yang berbeza dan pergi ke profil mereka, ia akan ditambahkan pada senarai Terbaharu sekali lagi.

Android

Jika anda ingin memadamkan cadangan carian dalam Instagram pada Android anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Instagram pada Android anda.
 2. Ketik pada ikon kaca pembesar pada menu bawah.
 3. Ketik pada tab Carian di bahagian atas skrin.
 4. Alih keluar setiap cadangan carian secara manual dengan mengetik X di sebelah nama pengguna mereka.
 5. Pergi ke pilihan Lihat Semua jika anda mahu mengalih keluar semua cadangan anda sekali gus.
 6. Teruskan ke butang Kosongkan Semua di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 7. Sahkan bahawa anda mahu mengosongkan semua cadangan anda.

Itu sahaja yang ada. Jika anda ingin melangkah lebih jauh, anda boleh mengosongkan keseluruhan sejarah carian anda di Instagram. Begini cara ia dilakukan pada Android:

 1. Buka apl.
 2. Ketik pada ikon orang di sudut kanan bawah skrin.
 3. Teruskan ke tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas profil anda.
 4. Pilih tab Tetapan pada menu.
 5. Pilih pilihan Keselamatan.
 6. Teruskan ke Sejarah carian di bahagian bawah senarai pilihan.
 7. Pergi ke Kosongkan Semua di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 8. Sahkan bahawa anda ingin mengosongkan sejarah carian anda.

Instagram tidak akan mengambil masa untuk mengosongkan sejarah carian anda, tidak kira berapa banyak profil yang telah anda cari sehingga sekarang.

Alih keluar Cadangan yang Tidak Perlu di Instagram

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mahu memadamkan cadangan daripada mesej langsung atau sejarah carian anda. Sama ada untuk tujuan privasi, untuk mengalih keluar pengguna yang mungkin anda tidak akan ikuti, atau jika anda ingin menjadikan suapan anda lebih teratur, memadam cadangan tidak sukar. Tetapi tidak kira berapa kali anda memadamkan pengesyoran, Instagram akan terus mencadangkan yang baharu.

Adakah anda pernah memadamkan cadangan pada akaun Instagram anda sebelum ini? Apakah kaedah yang anda pilih untuk mengalih keluarnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.