Cara Memadam dan Mengalih Keluar Semua Suka di Instagram

107

Instagram telah menjadi salah satu platform media sosial yang paling popular dan berpengaruh. Orang dari pelbagai lapisan masyarakat menggunakannya untuk pelbagai tujuan. Sesetengah menggunakan Instagram sebagai akaun peribadi di mana mereka boleh menyiarkan foto dan video pengembaraan mereka, acara istimewa atau bahkan detik harian yang ringkas. Sesetengah pengguna juga menggunakan platform untuk menjalankan perniagaan kecil dan juga perniagaan berbilion dolar. Ia menyediakan jalan yang sempurna untuk perniagaan mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka kepada lebih daripada satu bilion pengguna Instagram.

Suka adalah penting dalam meningkatkan populariti dan kredibiliti seseorang di Instagram. Lebih banyak suka yang diperoleh siaran anda, lebih banyak anda boleh memperoleh pengikut yang gemar. Malah, “suka” telah menjadi sangat penting kepada ekonomi Instagram sehinggakan sesetengah pengguna membayar perkhidmatan pihak ketiga untuk menghasilkan kempen “suka” astroturf dan memberi mereka sedikit populariti (palsu).

Walau bagaimanapun, tidak setiap pendapat kekal sama dari semasa ke semasa, dan terdapat sebab pengguna Instagram mungkin memutuskan bahawa menyukai siaran atau snap tertentu adalah ralat. Kedua-dua pengguna biasa dan “pengaruh” berkuasa mungkin mendapati diri mereka perlu mengalih keluar suka mereka sekali-sekala.

Malangnya, jika pengguna ingin mengalih keluar SEMUA kesukaan mereka (atau malah hanya banyak daripadanya), ia tidak begitu mudah untuk dicapai. Tidak suka biasanya merupakan proses yang membosankan untuk melalui siaran satu demi satu, tetapi terdapat beberapa aplikasi yang boleh mempercepatkannya. Artikel ini akan memberi anda panduan tentang cara mempercepatkan proses unlike.

Cara Memadam dan Mengalih Keluar Semua Suka di Instagram

Instagram tidak mempunyai butang “Tidak Seperti Semuanya”, jadi kami perlu mengambil beberapa langkah tambahan untuk mengalih keluar semua suka untuk keseluruhan akaun. Nasib baik, pembangun telah memberi kami cara untuk mengalih keluar semua suka. Walaupun proses ini mungkin memakan masa jika anda menyukai banyak siaran, ini adalah kaedah yang berkesan.

Untuk tujuan tutorial ini, kami telah menggunakan versi iOS apl Instagram. Langkah-langkahnya hampir sama pada Android, jadi anda tidak sepatutnya menghadapi masalah menavigasi apl.

Inilah cara untuk mengalih keluar semua suka di Instagram:

 1. Lancarkan Instagram dan ketik ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Ketik pada tiga baris di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Ketik pada Aktiviti.
 4. Ketik Interaksi.
 5. Ketik Suka.
 6. Gunakan pilihan Penapis untuk mengecilkan siaran yang anda mahu tidak suka. Atau, langkau langkah ini jika anda mahu tidak menyukai kesemuanya.
 7. Tekan lama siaran pertama yang anda mahu nyahsuka. Kemudian, ketik buih pada setiap satu.
 8. Ketik Tidak seperti # di bahagian bawah.

Kaedah ini adalah cara paling selamat dan berkesan untuk membuang semua suka di Instagram. Tetapi ia boleh mengambil banyak masa untuk mengosongkan semuanya. Kami juga mempunyai beberapa penyelesaian lain.

Apa yang Boleh Anda Lakukan di Desktop Instagram?

Instagram ialah media sosial yang dipacu aplikasi telefon pintar, jadi terdapat beberapa pengehadan pada perkara yang boleh anda lakukan pada desktop. Tiada pilihan untuk pratonton siaran yang anda suka dan anda tidak boleh memuat naik gambar. Walau bagaimanapun, perkara yang boleh anda lakukan ialah mengalih keluar siaran daripada senarai Disimpan anda.

Menyimpan siaran tidak betul-betul sama seperti menyukainya, tetapi tidak rugi untuk mengetahui cara menyahsimpan siaran Instagram pada desktop.

 1. Pergi ke Instagram
  Akses Instagram dalam penyemak imbas anda dan log masuk.

 2. Pilih Ikon Profil
  Pergi ke halaman profil Instagram anda dengan mengklik ikon profil di sudut kanan atas.

 3. Klik pada tab “Disimpan”.
  Ketik Disimpan membolehkan anda melihat dan menyahsimpan siaran pada profil anda. Jika anda juga menyukai siaran itu, anda boleh mengklik ikon “hati” untuk tidak menyukainya.

 4. Nyahsimpan Catatan
  Semak imbas siaran yang disimpan dan klik pada reben di bawah ulasan untuk tidak menyimpannya. Sekali lagi, anda perlu mengulangi proses untuk setiap siaran individu yang ingin anda alih keluar.

Apl Pihak Ketiga untuk Mengalih keluar Suka di Instagram

Satu-satunya cara untuk memadamkan semua suka anda dengan cekap (atau melakukan banyak tugas lain di Instagram) ialah menggunakan apl pihak ketiga untuk mengurus akaun anda. Selain mengalih keluar semua suka sekali gus, apl ini juga menawarkan ciri lain yang mungkin bernilai perhatian anda. Mereka pada asasnya direka sebagai alat pengurusan media sosial, jadi jangan ragu untuk menyemaknya.

Had apl pihak ketiga

Sebelum kita masuk ke perbincangan penuh tentang apl pihak ketiga, mari kita jawab soalan. Memandangkan Instagram menerbitkan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API), bermakna orang boleh menulis aplikasi yang antara muka terus dengan perkhidmatan Instagram, kenapa tidak ada kaedah serta-merta untuk menghapuskan semua suka anda dalam satu gerakan?

Jawapannya mungkin ada, tetapi tiada siapa yang boleh menjalankannya. Masalahnya ialah Instagram tidak kisah jika anda menggunakan apl pihak ketiga yang menggunakan APInya untuk menjadikan beberapa perkara lebih cekap, tetapi ia mengecewakan pengguna mengautomasikan akaun mereka sepenuhnya.

Mereka mahu pengguna manusia melakukan perkara manusia, bukan bot menjalankan program, dan apl yang hanya membersihkan kesukaan anda (atau apa-apa sahaja dalam akaun anda) mungkin menggosoknya dengan cara yang salah. Menjalankan apl yang akan memadamkan suka anda sekali gus ialah cara terbaik untuk membuat diri anda diharamkan daripada platform sama sekali secara tidak sengaja.

Jadi apl yang akan kami bincangkan akan membolehkan anda menyingkirkan kesukaan anda tetapi akan memerlukan anda melakukannya dengan agak perlahan (walaupun secara automatik) supaya Instagram tidak akan menyelak rambut palsunya dan melarang anda menggunakan alat automasi. Konsensus umum dalam komuniti pengguna ialah anda boleh melakukan kira-kira 300 tidak suka sehari tanpa mencetuskan algoritma.

Mengikuti Suka

Mengikuti Suka ialah alat pengurusan media sosial yang membolehkan anda mentadbir beribu-ribu akaun media sosial. Ia mesti dimiliki oleh pengaruh Instagram yang serius atau sesiapa sahaja yang menjalankan berbilang akaun. MengikutiSuka ialah apl berbayar; versi satu akaun ialah $97 dan berjalan pada kedua-dua Windows (XP atau lebih tinggi) dan Mac OS. MengikutiSuka mempunyai pelbagai jenis ciri; tidak menyukai siaran hanyalah satu daripada banyak perkara yang boleh dilakukannya.

Walaupun apl itu akan membolehkan anda memadamkan semua suka anda sekali gus, ini adalah idea yang sangat mengerikan. Melakukannya akan membuat akaun Instagram anda diharamkan serta-merta. Sebaliknya, anda boleh membuat jadual tidak suka tersuai yang membolehkan anda tidak menyukai beberapa siaran pada satu masa dalam tempoh yang lebih lama, yang akan melepasi algoritma pemantauan tingkah laku Instagram dengan menjadikannya kelihatan seperti anda benar-benar duduk di hadapan komputer anda untuk 12 jam memukul “tidak suka” satu siaran pada satu masa. Anda boleh membiarkan jadual anda berjalan secara autopilot dan mengurus semua keperluan anda yang tidak disukai dalam beberapa hari sahaja.

Pembersih untuk IG

Tidak seperti MengikutiSuka, Pembersih untuk IG (iOS sahaja) adalah percuma dalam pakej asas, dan anda boleh mendapatkan versi profesional yang dinaik taraf dengan bayaran yang kecil; terdapat juga peningkatan awan juga. Aplikasi ini mempunyai antara muka pengguna yang sangat bagus yang menjadikannya mudah untuk digunakan dan dinavigasi.

Ia membolehkan anda untuk tidak menyukai siaran Instagram secara pukal dengan beberapa ketikan. Selain itu, anda juga boleh menyekat dan menyahikut pengguna secara pukal – ciri pengurusan akaun Instagram yang sangat berguna. Satu kaveat – pengguna telah melaporkan bahawa Cleaner untuk IG tidak mempunyai skala yang baik, dan jika anda mempunyai akaun dengan puluhan ribu pengikut, ia akan menjadi sangat lembap dan sukar untuk digunakan.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang mengurus akaun Instagram anda.

Bolehkah saya berhenti mengikuti orang ramai di Instagram?

Sama seperti kaedah di atas, anda boleh menarik senarai Mengikuti anda dan ketik butang Nyahikut di sebelah setiap orang. Atau, anda boleh menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk menyahikut semua orang. Tetapi, jika anda memilih yang terakhir, pastikan anda tidak melanggar Syarat Penggunaan Instagram.

Bagaimanakah saya melihat komen saya yang lepas?

Jika anda ingin mencari ulasan yang telah anda siarkan, ikuti langkah di atas untuk mengakses tetapan Aktiviti Anda. Kemudian, ketik Ulasan. Anda boleh menggunakan pilihan penapis untuk mengecilkan hasil carian dan mencari ulasan yang menarik minat anda.

Tiada Suka untuk Anda

Mengalih keluar semua suka anda yang lalu boleh memakan masa tetapi bergantung pada matlamat anda untuk akaun anda, ia boleh dicapai. Malangnya, Meta, seperti kebanyakan platform media sosial, tidak terlalu gemar orang mengalih keluar semua interaksi mereka sebelum ini. Tetapi, ada cara untuk menyelesaikan kerja.

Adakah anda telah mengalih keluar semua Suka anda di Instagram? Beritahu kami cara ia berfungsi untuk anda dalam ulasan di bawah!