Cara Memadam E-mel Lama secara Automatik dalam Gmail

29

E-mel boleh menjadi perkara yang sukar untuk diurus. Dalam persekitaran kerja, anda perlu menyimpan peti masuk yang teratur untuk mengekalkan kecekapan. Peti masuk yang bersepah boleh membuktikan kesakitan yang agak besar, terutamanya apabila anda terpaksa menatal melalui segunung e-mel lama yang mungkin anda tidak perlukan lagi. Pada satu masa, e-mel yang lebih lama itu mungkin mempunyai tujuan tetapi sejak itu telah bertukar menjadi halangan tambahan apabila mencari e-mel tertentu. Peti masuk yang dipenuhi dengan spam benar-benar boleh menghilangkan keupayaan anda untuk mengurus pustaka e-mel anda, dan walaupun terdapat banyak cara untuk menghalang e-mel anda daripada mendapat senarai spam tambahan—kami mengesyorkan menghantar e-mel anda tanpa nama—anda masih perlu mengosongkan mesej spam lama yang mula-mula masuk ke dalam peti masuk anda.

Cara Memadam E-mel Lama secara Automatik dalam Gmail

Untuk mengelakkan banyak penggunaan masa, saya tidak akan mengesyorkan anda cuba memadamkan semua e-mel lama anda secara manual. Sebaliknya, terima kasih kepada bantuan penapis, anda akan dapat menyingkirkan e-mel tersebut dengan lebih pantas. Dengan mencipta penapis anda boleh memadamkan mesej lama berdasarkan jangka masa yang ditentukan. Satu-satunya masalah yang saya dapat lihat dengan menggunakan penapis ialah ia hanya digunakan pada mesej yang baru diterima. Anda boleh menggunakan penapis pada masa hadapan untuk memastikan timbunan tidak berlaku buat kali kedua tetapi bagaimana pula dengan e-mel yang mengisi peti masuk anda sekarang?

Auto-Padam E-mel Lama dalam Gmail

Terdapat beberapa perkara yang perlu diselidiki apabila ia datang untuk membersihkan diri anda daripada e-mel yang lebih lama dan tidak lagi diperlukan yang mengganggu peti masuk Gmail anda. Saya akan membincangkan cara menyediakan penapis anda, menggunakannya untuk kegunaan masa hadapan dan membuang semua e-mel lama semasa menggunakan alat tambah Gmail, E-mel Studio.

Sediakan Penapis Anda

Perkara pertama dahulu, mari sediakan anda Penapis.

Untuk memulakan:

 1. Log masuk ke akaun Gmail anda dengan kelayakan yang diperlukan.
 2. Cari ikon Cog. Ini adalah Tetapan Gmail menu dan boleh didapati di penjuru kanan sebelah atas tetingkap. Klik pada ikon ini dan kemudian pilih tetapan daripada menu lungsur.
 3. Klik ke tab Penapis dan kemudian klik pada Buat penapis baharu.
 4. Dalam kotak input Mempunyai perkataan, taip yang berikut – lebih tua_daripada:x di mana “x” ialah rangka masa mesej yang ingin anda padamkan. Ini akan menjadi nombor diikuti dengan huruf. Huruf-huruf berikut akan berkaitan dengan jangka masa. Anda perlu menggunakan “d” untuk hari, “w” untuk minggu dan “m” untuk bulan. Contohnya ialah lebih tua_daripada:3d jika anda ingin memadamkan e-mel yang lebih lama daripada tiga hari.
 5. Seterusnya, klik pada Buat penapis dengan carian ini butang.
 6. Isikan kotak berlabel Padamkannya dan Juga gunakan penapis dengan tanda semak dengan mengklik padanya.
 7. Akhir sekali, klik Cipta Penapis untuk menyaksikan semua e-mel lama anda, berdasarkan tarikh yang baru anda tetapkan, alihkan dari peti masuk anda ke folder sampah anda.

Apabila mesej dipadamkan dalam Gmail, ia tidak serta-merta hilang daripada kewujudan. Sebaliknya, anda boleh menemuinya dalam folder Sampah anda. Ini bermakna bahawa e-mel tersebut masih akan dikira dengan kapasiti data keseluruhan anda. Untuk menghapuskannya secara keseluruhan, anda boleh sama ada menunggu Gmail memadamnya secara automatik selepas 30 hari atau memadam semuanya sekarang sendiri. Untuk melakukan yang terakhir, klik pada Sampah folder dan kemudian klik pautan Kosongkan Sampah Sekarang.

Penapis untuk Pemadaman Akan Datang (Aplikasi Semula)

Tajuk artikel ini adalah berkaitan dengan pemadaman automatik. Malangnya, penapis tidak boleh dicetuskan secara automatik. Anda perlu kembali dan sekali lagi menggunakan penapis pada peti masuk semasa anda.

Untuk menggunakan semula penapis:

 1. Kembali ke Tetapan anda dengan mengklik ikon Cog di bahagian atas sebelah kanan tetingkap Gmail dan memilih tetapan daripada dropdown.
 2. Klik tab Penapis.
 3. Memandangkan anda telah pun membuat penapis sebelum ini, anda kini boleh mengklik Sunting, yang terletak di sebelah penapis itu. Jika anda telah mencipta berbilang penapis sebelum ini, anda boleh mencari penapis yang anda inginkan dengan mudah kerana kriteria untuk setiap penapis akan dipaparkan.
 4. klik Teruskan dalam bahagian yang dipaparkan dengan kriteria carian anda. Ia akan menjadi skrin yang serupa dengan skrin yang muncul semasa anda menyediakan penapis asal.
 5. Sekali lagi tandakan kotak di sebelah Juga gunakan penapis untuk.
 6. Kali ini, untuk mengaktifkan penapis, klik Kemas kini penapis. Semua e-mel lama anda, ditetapkan pada jangka masa yang ditentukan, kini akan dibawa pergi ke Sampah folder.

E-mel Studio

E-mel Studio datang dengan ciri bagus yang akan memadamkan semua e-mel lama anda secara automatik daripada pengirim tertentu atau yang terdapat dalam folder tertentu. Ciri Auto-Purge terbina dalam akan membantu memastikan peti mel Gmail anda lebih teratur yang membawa kepada persekitaran kerja yang lebih cekap.

Dengan Studio E-mel, anda boleh mengarkibkan dan menggunakan “Tandakan sebagai Dibaca” pada semua e-mel pada masa ini dalam peti masuk anda yang telah berada di sana selama lebih tiga bulan. Ia juga membolehkan anda mengalih keluar semua e-mel secara kekal daripada anda Sampah dan Spam folder secara automatik selepas dua hari. Sebagai bonus tambahan tambahan, Auto-Purge termasuk ciri nyahlanggan e-mel yang boleh membantu anda mengalih keluar alamat e-mel anda dengan mudah daripada mana-mana senarai mel surat berita yang menjengkelkan itu. Terdapat juga banyak lagi alat tambah yang mampu tetapi saya rasa yang telah disebutkan menyerlahkan dengan tepat apa yang kita perlukan untuk artikel ini.

Pakej asas adalah percuma untuk digunakan tetapi untuk memanfaatkan produk sepenuhnya, versi premium ditawarkan pada tag harga tahunan $29. Peningkatan akan membolehkan anda membuat beberapa set peraturan pembersihan dan termasuk penjadual e-mel, pemaju dan autobalas.

Sediakan dan Dayakan Auto-Purging dalam Gmail

Jelas sekali, perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah memuat turun dan memasang E-mel Studio tambahan. Setelah itu dicapai, anda akan dapat melihat ikon Studio E-mel pada bar sisi kanan apabila anda membuka mana-mana mesej e-mel Gmail anda.

Untuk menggunakannya:

 1. Buka alat tambah Studio E-mel dan log masuk menggunakan akaun Gmail anda.
 2. Anda akan melihat senarai pilihan. Daripada pilihan tersebut, pilih alat Pembersihan E-mel.
 3. Kemudian, klik pada Tambah peraturan baharu untuk menetapkan peraturan (seperti apa yang anda lakukan dengan Penapis).
 4. Terdapat dua bahagian untuk menyediakan peraturan – anda perlu menentukan syarat dan kemudian tindakan. Fikirkan “sebab dan akibat”. Tindakan akan dicetuskan setelah syarat yang ditentukan dipenuhi.
 5. Untuk menetapkan syarat, anda akan dapat menggunakan parameter carian lanjutan dalam Gmail seperti lebih baru_daripada atau mempunyai:lampiran atau lebih besar. Gunakan ini untuk membantu anda mencari padanan tepat dengan e-mel Gmail yang anda mahu Arkibhantar ke Sampahatau pindahkan ke folder lain.
 6. Setelah peraturan telah dibuat, klik pada Jimat butang. Studio E-mel kini akan beroperasi di latar belakang, melakukan semakan larian setiap jam melakukan tindakan yang ditentukan apabila e-mel memenuhi syarat yang berkaitan dengannya. Anda tidak perlu melakukan apa-apa secara manual sama sekali.