Cara Memadam Profil Pengguna dalam Windows 10

124

Kadangkala memadam profil pengguna anda dalam Windows 10 boleh menyelesaikan beberapa isu. Contohnya, jika profil pengguna anda rosak, jika apl tertentu tidak berfungsi lagi atau jika anda mahu menetapkan semula tetapan profil anda kepada lalai, ini mungkin membantu menyelesaikannya. Apa yang penting untuk diketahui ialah cara memadam profil pengguna tanpa memadamkan akaun pengguna anda.

Cara Memadam Profil Pengguna dalam Windows 10

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memadam profil pengguna dalam Windows 10. Kami juga akan menerangkan perbezaan antara profil pengguna dan akaun pengguna dan cara anda boleh memadam kedua-duanya.

Perbezaan Antara Akaun Pengguna dan Profil Pengguna dalam Windows 10

Ramai orang cenderung untuk berfikir bahawa akaun pengguna dan profil pengguna dalam Windows adalah satu dan sama. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua set data yang sama sekali berbeza.

Langkah pertama untuk menyediakan komputer anda memerlukan mencipta akaun pengguna pentadbir untuk membolehkan anda melog masuk ke PC atau komputer riba anda. Jika anda berkongsi komputer anda dengan ahli keluarga lain atau dengan rakan sekerja, anda boleh membuat akaun pengguna yang berasingan. Setiap akaun pengguna boleh dilindungi dengan kata laluan, jadi anda tidak perlu risau tentang orang lain yang mengakses akaun anda.

Setiap kali anda menghidupkan peranti anda, anda boleh memilih akaun pengguna yang anda mahu log masuk. Jika anda ingin membuat akaun pengguna baharu pada Windows 10 anda, anda boleh memilih antara akaun pentadbir, akaun standard dan akaun standard dengan keselamatan keluarga. Akaun pentadbir ialah satu-satunya jenis akaun pengguna yang boleh anda gunakan untuk membuat perubahan pada tetapan sistem dan akaun lain pada peranti anda.

Beralih antara akaun pengguna yang berbeza dalam Windows 10 adalah sangat mudah. Begini caranya:

 1. Klik pada Menu Mula di sudut kiri bawah skrin anda.
 2. Pergi ke ikon akaun pengguna anda di bar sisi kiri.
 3. Pilih Log keluar.
 4. Pilih akaun pengguna lain.
 5. Masukkan kata laluan dan tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda.

Profil pengguna dalam Windows 10, sebaliknya, merujuk kepada semua pilihan peribadi anda, tetapan apl dan desktop serta bentuk maklumat lain dalam akaun pengguna anda.

 • Jika anda berminat dengan cara anda mencari profil pengguna anda, pergi ke Komputer Saya atau PC Ini dan kemudian ke Cakera Tempatan (C:).
 • Teruskan ke Pengguna dan kemudian ke nama pengguna akaun anda. Dalam folder ini, anda akan dapat melihat pelbagai subfolder, seperti Kenalan, Desktop, Muzik, Muat Turun, Kegemaran, Gambar, Pautan, Permainan Disimpan, Video dan banyak lagi.

Profil pengguna anda terdiri daripada semua tetapan dan pemperibadian yang anda gunakan pada peranti. Walaupun sedikit perubahan yang dibuat pada peranti anda, seperti latar belakang dan penyelamat skrin, semuanya termasuk dalam kategori profil pengguna.

Memadam Profil Pengguna dalam Windows 10

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, profil pengguna ialah satu set folder yang membantu memperibadikan akaun pengguna anda. Jika anda ingin memadam profil pengguna anda, pastikan anda melakukannya dari akaun pengguna lain dan bukan dari profil yang akan dipadamkan tidak lama lagi.

Selain itu, akaun yang anda akan gunakan untuk memadam profil pengguna dikehendaki mempunyai keistimewaan pentadbiran. Setelah profil pengguna dipadamkan, semua foto, video, dokumen dan jenis fail lain akan dipadamkan juga. Itulah sebabnya penting untuk menyandarkan semua fail ini atau membuat salinannya yang boleh disimpan di tempat yang selamat.

Terdapat dua cara anda boleh memadam profil pengguna dalam Windows 10, dengan System Properties atau secara manual. Sebagai permulaan, mari kita tutup kaedah pertama:

 1. Tekan kekunci Windows + R pada papan kekunci anda secara serentak; ini akan melancarkan dialog Run pada skrin anda.
 2. Dalam kotak Buka, taipkan systempropertiesadvanced.
 3. Klik pada OK. Ini akan membuka tetingkap System Properties.
 4. Pilih Lanjutan daripada menu atas.
 5. Di bawah Profil Pengguna, klik pada butang Tetapan….
 6. Tetingkap Profil Pengguna akan muncul. Di bawah Profil yang disimpan pada komputer ini, pilih profil yang ingin anda padamkan.
 7. Pilih Padam.
 8. Sahkan bahawa anda ingin memadam profil pengguna dengan mengklik Ya dalam tetingkap timbul.

Itu sahaja! Pada kali seterusnya anda melog masuk ke akaun pengguna anda, Windows 10 akan membuat profil baharu secara automatik dengan tetapan dan pilihan lalai. Terdapat satu lagi cara anda boleh memadam profil pengguna dalam Windows 10. Begini caranya:

 1. Taip PC Ini ke dalam bar Carian pada desktop anda dan bukanya.
 2. Sekarang, klik dua kali pada Cakera Tempatan (C :).
 3. Teruskan ke folder Pengguna.
 4. Cari profil pengguna yang ingin anda padamkan dan klik kanan padanya.
 5. Pilih Padam daripada menu lungsur.
 6. Kemudian, tekan kekunci Windows + R pada papan kekunci anda secara serentak.
 7. Taip masuk regedit dalam kotak dan tekan Enter untuk membuka Editor Pendaftaran.
 8. Salin Kunci Pendaftaran ini:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
 9. Tampalkannya ke dalam Editor Pendaftaran.
 10. Pergi ke folder ProfileList, dan kemudian cari ProfileImagePath. Ia harus disenaraikan sebagai C:\Users\[username]kecuali ganti [username] dengan nama tepat profil pengguna anda.
 11. Padamkan fail ini dan mana-mana fail yang sama yang anda akan dapati dalam folder lain.
 12. Sahkan bahawa anda mahu memadamkan fail ini daripada Editor Pendaftaran.
 13. Tutup Registry Editor dan mulakan semula komputer anda untuk menyelesaikan proses.

Anda akan melihat bahawa akan ada profil pengguna lalai baharu dalam Cakera Tempatan (C :)), dan anda tidak akan melihat profil pengguna yang dipadamkan lagi.

Memadamkan Akaun Pengguna dalam Windows 10

Memadam akaun pengguna dalam Windows 10 agak mudah, dan hanya memerlukan beberapa langkah pantas. Jika anda mempunyai berbilang akaun pada komputer anda, maka anda harus tahu cara memadamkannya sekiranya anda tidak memerlukannya lagi.

Untuk memadamkan akaun pengguna dalam Windows 10, ikut langkah di bawah:

 1. Klik pada butang Mula di sudut kiri bawah skrin anda.
 2. Klik pada ikon Tetapan di bar sisi kiri.
 3. Dari sini, klik pada Akaun.
 4. Teruskan ke Keluarga & pengguna lain.
 5. Di bawah Pengguna lain, cari akaun pengguna yang ingin anda padamkan.
 6. Klik pada nama pengguna mereka dan pilih Alih keluar.
 7. Sahkan bahawa anda mahu mengalih keluar akaun ini dan pilih Padam akaun dan data.

Tindakan ini akan memadamkan akaun pengguna dan semua fail luar talian yang terkandung di dalamnya. Walau bagaimanapun, ia tidak akan memadamkan sebarang fail yang disimpan dalam awan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah saya memulihkan profil pengguna yang dipadamkan?

Sekiranya anda secara tidak sengaja memadamkan profil pengguna, atau jika terdapat beberapa fail yang anda ingin pulihkan, terdapat cara untuk memulihkan profil pengguna tersebut. Itulah sebabnya sentiasa penting untuk membuat sandaran semua fail anda sebelum anda memadamkan profil pengguna.

Begini cara anda boleh memulihkan profil pengguna yang dipadamkan dalam Windows 10:

1. Klik pada kaca pembesar di sudut kiri bawah skrin anda.

2. Taipkan Command Prompt dan klik Buka.

3. Salin whoami /user dan tampalkannya dalam Prompt Perintah.

4. Tekan Enter.

5. Di bawah Nama Pengguna SID, anda akan dapat melihat Pengecam Keselamatan untuk profil pengguna anda.

6. Tekan kekunci Windows + R.

7. Taip regedit dan tekan Enter untuk membuka Registry.

8. Salin HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>Windows NT>CurrentVersion>ProfileList dan tampalkannya ke dalam Registry.

9. Di bawah ProfileList, cari SID yang sama daripada Command Prompt.

10. Klik pada folder SID sebelah kanan.

11. Cari ProfileImagePath di sebelah kanan Registry dan klik dua kali padanya.

12. Di bawah Data nilai, taipkan C:\Users\ dan nama pengguna yang betul bagi profil pengguna anda.

13. Klik pada OK.

14. Klik dua kali pada State; ia berada di bawah ProfileImagePath pada anak tetingkap kanan.

15. Di bawah Data nilai, tulis 0.

16. Pilih OK.

Anda telah berjaya memulihkan profil pengguna anda. Kali seterusnya anda pergi ke Cakera Tempatan (C :)), anda akan melihat profil pengguna anda yang dipulihkan di sana.

Padamkan Semua Profil Pengguna yang Tidak Diingini

Kini anda tahu cara memadam profil pengguna dalam Windows 10. Anda juga tahu perbezaan antara profil pengguna dan akaun pengguna dalam Windows 10, serta cara memadam akaun pengguna. Memadam dan memulihkan profil pengguna boleh menjadi agak rumit, tetapi selagi anda mengikuti panduan kami, anda akan menyelesaikannya dengan mudah.

Pernahkah anda memadam profil pengguna dalam Windows 10 sebelum ini? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah yang dijelaskan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.