Cara Memadam Resume Anda Di LinkedIn

15

Adakah profil LinkedIn anda mengandungi beberapa resume lapuk? Perkemas profil anda dengan mengalih keluar resume yang sudah lapuk dan mengekalkan hanya yang terkini untuk mengelakkan sebarang kekeliruan.

Cara Memadam Resume Anda Di LinkedIn

Sama ada anda memuat naik yang salah atau hanya mahu resume terkini pada profil anda, panduan ini menerangkan cara mengalih keluar CV anda daripada LinkedIn daripada desktop anda atau melalui apl mudah alih.

Cara Memadam Resume LinkedIn Anda Dari Web

Proses untuk memadam resume lama anda daripada LinkedIn di web adalah agak mudah. Ikuti langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Pada desktop anda, buka LinkedIn dalam pelayar web dan log masuk dengan kelayakan anda.
 2. Dari bar atas, klik pada tab Pekerjaan.
 3. Di bar sisi kiri, pilih Tetapan aplikasi.
  Pilihan tetapan aplikasi dalam bahagian Pekerjaan di web LinkedIn.
 4. Anda akan melihat semua resume yang telah anda muat naik sehingga sekarang pada profil LinkedIn anda. Klik tiga titik di sebelah resume yang ingin anda padamkan, dan pilih pilihan Padam.
  Padam pilihan dalam Resume LinkedIn dan halaman tetapan data aplikasi

Itu sahaja yang ada! Resume LinkedIn anda telah dipadamkan. Selepas melakukannya, anda boleh menambah CV baharu anda di LinkedIn dengan mengklik butang Muat naik resume.

Satu lagi cara untuk mengakses halaman resume ialah dengan mengklik ikon profil anda di bar atas dan memilih Tetapan & Privasi > Privasi data dari bar sisi kiri, diikuti dengan tetapan permohonan kerja dari anak tetingkap kanan.

Cara Memadam Resume LinkedIn Anda Dari Android atau iPhone

Langkah-langkah untuk memadamkan resume LinkedIn anda adalah serupa pada kedua-dua versi desktop dan mudah alih, walaupun anda akan mempunyai lebih banyak ruang skrin pada desktop. Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan untuk memadamkan resume anda daripada apl mudah alih LinkedIn:

 1. Buka apl LinkedIn pada telefon anda.
 2. Di penjuru kanan sebelah bawah, ketik ikon Pekerjaan.
 3. Pilih tiga titik mendatar seterusnya Cari kotak kerja dan pilih pilihan Tetapan aplikasi.
  Pilihan tetapan aplikasi dalam bahagian Pekerjaan.
 4. Ketik tiga titik di sebelah resume yang ingin anda alih keluar daripada profil LinkedIn anda dan pilih Padam.
  Padam pilihan dalam Resume aplikasi Mudah Alih LinkedIn dan halaman tetapan data aplikasi.

Resume yang dipilih telah dialih keluar daripada profil LinkedIn anda. Selain menambah CV yang dikemas kini, anda juga harus menambah pensijilan anda di LinkedIn.

Cara Menyembunyikan Resume Anda di LinkedIn

Mungkin anda tidak mahu memadamkan resume anda daripada LinkedIn tetapi hanya menyembunyikannya daripada perekrut. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka LinkedIn pada pelayar web atau pada telefon anda.
 2. Pilih pilihan Pekerjaan.
 3. Klik Tetapan aplikasi.
  Tetapan Aplikasi LinkedIn pada pelayar web.
 4. Togol suis di sebelah Kongsi data resume dengan perekrut supaya bertukar menjadi kelabu.

LinkedIn masih mempunyai resume anda dalam fail, tetapi perekrut tidak dapat melihatnya. Anda juga boleh mematikan suis di sebelah Simpan resume dan data aplikasi untuk menghalang LinkedIn daripada menyimpan maklumat ini.

Pastikan Profil LinkedIn Anda Terkini

Voila! Anda telah berjaya mengalih keluar semua resume yang tidak perlu dan lapuk daripada profil LinkedIn anda. Anda kini boleh memuat naik resume anda yang dikemas kini dan mempercepatkan pencarian kerja anda!

Soalan Lazim

Di manakah saya boleh mencari resume saya di LinkedIn?

Anda boleh mencari resume anda yang dimuat naik dalam pilihan tetapan permohonan kerja di LinkedIn. Semua CV yang anda telah muat naik pada masa lalu akan disenaraikan di sini.

Bagaimanakah cara saya memadamkan kerja yang disimpan di LinkedIn?

Sangat mudah untuk memadamkan kerja yang disimpan di LinkedIn. Navigasi ke Pekerjaan > Tugas saya, klik tiga titik di sebelah kerja yang ingin anda alih keluar dan pilih Nyahsimpan.

Bolehkah saya membatalkan penghantaran resume saya di LinkedIn?

Malangnya, anda tidak boleh menarik balik resume sebaik sahaja anda menyerahkannya melalui LinkedIn. Jika anda ingin poster kerja menyemak versi lain, anda perlu menghubungi mereka secara terus melalui InMail.