Cara Memadam Semua Foto Google daripada Mana-mana Peranti

112

Nota: Memadam semua atau mana-mana imej dan video daripada Google Photos turut memadamkannya daripada mana-mana peranti yang disegerakkan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai jenis sandaran.

Cara Memadam Semua Foto Google daripada Mana-mana Peranti

Foto Google ialah perkhidmatan awan yang sangat baik dengan harga yang berpatutan dan banyak storan percuma. Walau bagaimanapun, memandangkan pilihan “Tanpa Had” telah dialih keluar, anda mungkin mendapati diri anda terperangkap dengan sedikit ruang yang tinggal untuk imej baharu. Satu-satunya pilihan anda ialah mencari sumber awan lain, tingkatkan had ruang anda atau padamkan banyak foto, tangkapan skrin, video dan imej yang dibuat.

Malangnya, jika anda ingin memadam semua imej/video dalam Google Photos, anda tidak boleh melakukannya dengan satu klik mudah. Tiada pilihan “Pilih Semua”. Walau apa pun, anda boleh memadamkan imej dan video secara pukal menggunakan gabungan kekunci dan tetikus. Helah yang akan anda gunakan membolehkan anda memilih semua, tetapi anda disyorkan untuk melakukannya dalam bahagian yang lebih kecil, seperti 500.

Tidak kira bagaimana anda memutuskan untuk mengurus proses itu, ia adalah membosankan, tetapi tidak sebanyak imej memadamkan kumpulan mengikut tarikh, terutamanya jika anda mempunyai lebih 2,000 foto untuk diurus. Sebelum anda melakukan pemadaman, anda harus mengambil beberapa langkah berjaga-jaga terlebih dahulu. Begini caranya!

Cara Melindungi Imej Google Photos yang Disegerakkan daripada Pemadaman Tidak Sengaja

Setiap kali anda memadamkan beberapa atau semua imej/video daripada Google Photos, proses itu mengalih keluar imej yang sama daripada semua peranti yang disegerakkan dan begitu juga sebaliknya. Untuk mengelakkan senario ini, inilah yang boleh anda lakukan.

 1. Buka apl Google Photos pada peranti iPhone atau Android anda.
 2. Pergi ke tetapan Foto kemudian Sandaran & segerakkan.
 3. Lumpuhkan pilihan Sandaran & penyegerakan.

Tetapan ini akan menyahsegerakkan peranti anda dan memastikan anda boleh mengosongkan storan awan tanpa memadamkan apa-apa pada telefon atau tablet anda. Ia berfungsi sebaliknya juga.

Jika anda ingin memadamkan foto individu, buka foto yang ingin anda padamkan dan klik pada ikon tong sampah di penjuru kanan sebelah atas. Tindakan ini menghantar imej ke folder Sampah.

Untuk mengelakkan isu yang mungkin timbul, kami mengesyorkan menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas pilihan anda apabila melalui Google Photos anda dan membuat sebarang perubahan.

Nota untuk Pengguna Chromebook – Sejak 2019, Google Photos dan Google Drive tidak lagi disegerakkan. Ini bermakna anda tidak boleh mengakses Google Photos anda daripada pintasan Google Drive pada Chromebook anda. Oleh itu, anda perlu menggunakan penyemak imbas dan akses photos.google.com untuk memadam gambar anda.

Cara Memadam Semua Foto Google menggunakan Windows, Mac, Linux atau Chromebook

Proses pemadaman semua Foto Google anda daripada komputer adalah sama, sama ada anda menggunakan Windows, Mac, Linux atau Chromebook. Anda boleh melakukannya pada mana-mana penyemak imbas, jadi langkah-langkahnya berfungsi pada mana-mana OS. Adalah lebih baik untuk memadam imej dalam kumpulan, tetapi anda boleh cuba memadam semua imej/video sekaligus. Memadamkan kumpulan item yang lebih kecil menghalang senario yang tidak disengajakan di mana anda kehilangan petunjuk pemilihan dan perlu memulakan semula.

Nota: Jika anda tersekat entah bagaimana semasa langkah penyerlahan dan pemadaman, klik anjak pada item terakhir yang ditandakan dan kemudian klik anjak sekali lagi untuk memilihnya semula. Dari sana, anda boleh terus menatal dan menyerlahkan. Juga, anda boleh mengklik “X” di sebelah “[###] dipilih” di bahagian atas sebelah kiri dan mulakan semula.

Begini caranya untuk memadamkan semua imej Google Photos menggunakan Windows, Mac, Linux atau Chromebook.

 1. Log masuk ke tapak web Google Photos dengan bukti kelayakan akaun Google anda.
 2. Pilih “imej pertama” dengan mengklik kirinya—pastikan ia ditandakan dengan tanda semak bulatan biru.
 3. Tatal ke bawah halaman sehingga anda melepasi beberapa baris/imej. Bertahan “Kekunci Shift” pada imej terakhir yang boleh dilihat (harus diserlahkan dengan warna biru) dan klik kiri untuk memilih segala-galanya di antara, kemudian lepaskan “Kekunci Shift.” Jika ia tidak menyerlahkan item, tatal ke atas beberapa dan ulangi sehingga ia muncul.
 4. Jika anda mencapai pilihan maksimum dalam Langkah 3 tetapi masih tandakannya, ulangi proses sehingga anda mempunyai jumlah item yang dipilih. Google mengingati tindakan terakhir anda dan menambahkannya semasa anda maju.
 5. Untuk memilih semua imej, kejayaan anda bergantung pada sistem anda dan data dalam profil Google Photos anda. Kami pergi sejauh 400-500 imej/video terpilih dalam satu sesi dan mendapatkan kesemuanya (1800+) dalam sesi yang lain. Jika ia menyerlahkan semuanya dalam warna biru, klik kiri untuk memilihnya. Jika tidak, anda perlu melakukan kenaikan yang lebih kecil (Langkah 3-4).
 6. Pilihan: Anda juga boleh bertahan yang “Kekunci Shift” ke atas imej pertama, kemudian gerakkan kursor tetikus/pad jejak ke atas/merentas yang lain. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menatal ke bawah sehingga anda mengklik butang kiri tetikus untuk memilih semua item yang diserlahkan. Proses ini memakan masa.
 7. Sebaik sahaja anda mempunyai semua imej/video atau sekumpulan besar daripadanya ditandakan, klik pada “ikon tong sampah”, kemudian pilih “Alih ke sampah” untuk memadamkan item yang ditandai/diserlahkan.

Cara untuk memilih kuantiti imej yang lebih tinggi adalah dengan menatal ke bawah dalam segmen yang lebih ketara sehingga ia tidak menyerlahkan imej terakhir pada skrin apabila mengetik kekunci “Shift”. Dari sana, anda tatal ke atas dan ulangi mengetik “Kekunci Shift” sehingga ia berlaku. Kemudian, anda tahan “Shift” dan klik kiri untuk memilihnya dan meneruskan proses sehingga anda mendapat semua atau sebahagian besar imej dipilih.

Selain itu, setiap imej mesti dimuatkan pada skrin (sekurang-kurangnya sebahagiannya) untuk Google Photos untuk membolehkan anda menyerlahkan item sehingga ia. Anda boleh tatal laju ke bawah hingga 100 atau tatal perlahan dan sahkan pemuatan imej untuk turun sepenuhnya kepada lebih 2,000 atau lebih. Dengan internet yang lebih pantas dan peranti yang lebih pantas, anda mungkin dapat menatal dengan cepat, sehingga ke bawah. Selepas proses itu, anda boleh memadamnya. Prosesnya adalah mengenai percubaan dan kesilapan.

Cara Memadam Semua Foto Google daripada Peranti Android

Memilih semua foto anda untuk memadamkannya mengambil sedikit masa pada peranti mudah alih, terutamanya apabila anda mempunyai perpustakaan yang besar. Oleh kerana tiada pilihan padam pukal atau “Pilih Semua” pada tablet dan telefon pintar, anda perlu memilih setiap imej secara individu, tetapi anda sekurang-kurangnya boleh memilih hari untuk dipilih dalam kumpulan. Inilah kaedah yang boleh anda gunakan.

 1. Lancarkan apl “Foto Google” pada telefon pintar anda.
 2. Ketik pada “ikon menu” (tiga titik di bahagian atas sebelah kanan), bukan ikon menu paling atas untuk penyemak imbas.
 3. Ketik pada “Pilih foto.”
 4. Pilih foto yang ingin anda padamkan atau hari untuk menandakan semuanya.
 5. Ketik pada “Alih ke sampah” untuk mengesahkan pemadaman.
 6. Untuk pemadaman kekal, kembali ke “Menu” dan kemudian pilih “Sampah.”
 7. Ketik pada “ikon Sampah.”
 8. Pilih pilihan “Kosongkan Sampah” untuk mengesahkan.

Cara Memadam Semua Foto Google daripada iPhone

Ramai pengguna iPhone juga menggunakan Foto Google, dan sebabnya mudah. Berbanding dengan iCloud, Google Photos menawarkan lebih banyak kapasiti storan percuma. Pada masa yang sama, peningkatan juga lebih murah dengan storan Google.

Jika anda ingin mengosongkan ruang dalam Foto Google anda dan anda menggunakan iPhone, langkah berikut dikenakan.

 1. Lancarkan apl daripada iPhone anda.
 2. Ketik pada butang Kosongkan Ruang yang terletak di bawah folder Sampah. Ini akan memadamkan semua foto anda.

Sebagai alternatif, pilih semua foto dalam folder anda secara manual. Kemudian ketik ikon tong sampah untuk memadamkan foto.

Walaupun ini mengosongkan ruang, ambil perhatian bahawa anda masih boleh memulihkan foto anda daripada folder Sampah.

Pengguna iPhone mungkin menghadapi beberapa cabaran. Contohnya, memadamkan foto daripada apl Google Photos juga boleh memadamkannya pada storan iCloud anda. Walau bagaimanapun, anda harus mendapat pemberitahuan yang menanyakan anda sama ada anda bersetuju dengan tindakan tersebut.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut ialah beberapa jawapan tambahan kepada soalan Google Photos biasa yang dimiliki oleh pengguna PC dan peranti mudah alih.

Bagaimana untuk membatalkan pemadaman Google Photos?

Jika anda seorang pengguna PC, anda harus biasa dengan Tong Kitar Semula. Apabila anda memadamkan sesuatu, ia tidak hilang secara automatik. Banyak fail dan foto berakhir dalam tong sampah. Sistem ini bermanfaat kerana ia membolehkan anda mengosongkan beberapa ruang storan tetapi juga memulihkan fail anda kemudian.

Anda boleh mengakses folder sampah dan menyahpadam semua atau hanya beberapa foto anda. Tetapi berhati-hati, kerana tempoh tangguh selama 60 hari bukan pada keseluruhan folder tetapi setiap gambar berdasarkan tarikh dan masa pemadaman individu.

Ketik pada imej yang anda mahu pulihkan dan kemudian ketik butang Pulihkan. Sebagai alternatif, ketik butang Padam jika anda ingin melangkau kaunter dan musnahkan gambar untuk selamanya dengan segera.

Adakah Foto Google saya dipadamkan secara kekal selepas dipadamkan?

Foto Google yang dipadamkan berakhir dalam tong sampah. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh meninggalkan mereka di sana selama-lamanya. Terdapat tempoh tangguh lalai sebelum anda kehilangan foto anda selama-lamanya.

Foto Google menyimpan gambar yang dipadamkan dalam tong sampah selama 60 hari. Selepas 60 hari, mereka hilang. Sudah tentu, setiap gambar mempunyai tempoh pemulihan selama 60 hari sejak anda menambahkannya pada folder sampah. Adalah lebih baik untuk menyemak sistem penunjuk baharu untuk melihat berapa banyak masa yang anda tinggalkan untuk memulihkan setiap gambar.

Pada penghujung 60 hari itu, anda tidak boleh memulihkan foto tersebut lagi. Ini benar terutamanya apabila anda menyegerakkan semua peranti anda. Jika anda tidak menyegerakkan peranti anda, maka pemadaman sesuatu pada Google Photos tidak akan menyebabkan anda kehilangan gambar daripada peranti yang anda gunakan untuk mengambil foto.

Fikiran Akhir

Melainkan anda benar-benar tidak kisah kehilangan kualiti imej, kemungkinan storan Google Photos anda akan kehabisan. Lambat laun, anda mungkin perlu menghadapi hakikat bahawa peningkatan storan diperlukan. Tetapi tidak semua orang akan mahu berbelanja untuk itu, walaupun Google menawarkan beberapa harga yang berpatutan.

Berita baiknya ialah anda sentiasa boleh memadamkan beberapa foto lama anda atau tangkapan buruk anda. Jika push datang untuk menolak, anda boleh memadamkan semua foto anda dengan beberapa klik. Malah padamkannya secara kekal mengikut kehendak anda.

Sekarang setelah anda tahu cara mengosongkan ruang storan Google Photos, adakah anda fikir proses itu boleh dipermudahkan? Beritahu kami jika anda mendapati Foto Google berfaedah atau jika anda lebih suka pilihan storan awan yang lain. Juga, beritahu kami jika anda menghadapi sebarang isu yang tidak dijangka dengan penyegerakan peranti dan foto yang hilang.