Cara Memadam Semua Kata Laluan Disimpan pada Chrome

79

Jika anda seperti kebanyakan pengguna internet, anda mungkin telah mencipta lebih daripada beberapa akaun setakat ini. Platform media sosial, perkhidmatan langganan dan semua jenis tapak web memerlukan anda menyertai komuniti mereka dengan mendaftar.

Cara Memadam Semua Kata Laluan Disimpan pada Chrome

Lama kelamaan, menjejaki semua maklumat log masuk anda menjadi semakin sukar. Penyemak imbas mengambil kesempatan daripada ini dan menawarkan anda cara mudah untuk mengakses tapak web dengan mengingati maklumat log masuk anda. Ini adalah cara licik untuk menjamin kesetiaan anda. Anda ingin menggunakan penyemak imbas pada semua peranti anda supaya anda boleh menyegerakkan maklumat log masuk anda.

Walau bagaimanapun mudah, ia tidak datang tanpa cacat.

Pertama sekali, anda pasti akan terlupa kata laluan anda selepas beberapa ketika. Mungkin juga nama pengguna anda.

Selain itu, apakah yang berlaku jika anda bukan seorang sahaja yang menggunakan komputer anda? Mungkin ahli keluarga anda mempunyai akses kepadanya atau anda ingin meminjamkannya kepada rakan. Dalam kes ini, anda perlu memastikan tiada sesiapa boleh log masuk ke akaun anda. Syukurlah, ada penyelesaian yang mudah untuk masalah ini. Anda akan pastikan untuk log keluar daripada akaun Gmail anda pada Chrome dan maklumat log masuk anda tidak akan dipaparkan dalam tetapan lagi.

Untuk memastikannya, kaedah brute force adalah memadam semua kata laluan yang disimpan.

Memadam Semua Kata Laluan dengan Cara Mudah

Melainkan anda menjeda penjejakan, Google Chrome menyimpan data penyemakan imbas anda, seperti sejarah, kuki dan kata laluan anda yang anda benarkan disimpan. Anda boleh mengalih keluar semua data ini dalam beberapa langkah mudah.

 1. Buka Google Chrome.
 2. Klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas dan klik pada Lagi Alat. Dalam tetingkap yang muncul, klik pada Clear Browsing Data.
 3. Pergi ke Lanjutan
 4. Pastikan jangka masa ditetapkan kepada Sepanjang masa.
 5. Klik pada kotak pilihan di sebelah Kata Laluan, bersama-sama dengan semua data lain yang ingin anda alih keluar.
 6. Klik Kosongkan Data untuk memadam semua kata laluan dan data yang dipilih.

Ini tidak sepatutnya mengambil masa lebih daripada beberapa minit.

Jika anda tidak boleh mengakses tetingkap Kosongkan data penyemakan imbas menggunakan kekunci pintas, anda boleh melakukannya secara manual dengan menaip chrome://history ke dalam bar alamat dan memilih Kosongkan data penyemakan imbas. Kemudian ikuti langkah 3-6 dalam tutorial di atas.

Ini akan memadamkan semua kata laluan anda secara kekal, jadi anda akan diminta memasukkan data log masuk apabila anda cuba log masuk ke tapak web, selepas itu Chrome sekali lagi akan bertanya kepada anda jika anda ingin menyimpan kata laluan.

Jika anda ingin memberitahu Chrome untuk melupakan perkara ini, ada cara mudah untuk berbuat demikian.

Padamkan Semua Kata Laluan Pada Akaun Google Anda

Memadamkan semua kata laluan anda yang disimpan daripada Chrome adalah satu perkara, tetapi anda juga boleh memadamkannya daripada Akaun Google anda juga. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuka Google Chrome dan pastikan anda telah log masuk (klik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas), dan ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas. Kemudian klik Tetapan.
 2. Kemudian klik pada Autolengkap di sebelah kanan. Seterusnya, klik pada Kata Laluan.
 3. Sekarang, klik pada hiperpautan biru Akaun Google.
 4. Tetingkap baharu akan dibuka. Anda boleh memilih untuk mengeksport kata laluan anda, atau anda boleh mengklik pada cog Tetapan di penjuru kanan sebelah atas dan pilih X di sebelah setiap kata laluan yang anda ingin padamkan.

Jika anda mempunyai berbilang akaun Google, anda mungkin perlu mengikuti langkah ini untuk setiap akaun. Untuk mengelakkan kata laluan anda daripada disimpan, ikuti langkah dalam bahagian seterusnya.

Menghalang Google Chrome daripada Mendorong untuk Menyimpan Kata Laluan

Jika anda terganggu dengan tetingkap pop timbul yang muncul setiap kali anda cuba log masuk ke tapak web baharu, anda boleh mematikan pilihan ini dalam tetapan Google Chrome. Inilah yang anda perlu lakukan:

 1. Buka Google Chrome.
 2. Klik pada menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas tetingkap.
 3. Klik pada Autolengkap dalam menu sebelah kiri.
 4. Tatal ke bawah sedikit dan klik pada Kata Laluan.
 5. Togol pilihan untuk Tawaran untuk mematikan kata laluan.

Selepas anda melakukan ini, Chrome tidak lagi akan meminta anda menyimpan kata laluan. Jika anda berubah fikiran, anda sentiasa boleh menghidupkan semula pilihan ini.

Apa yang Perlu Dilakukan dengan Kata Laluan Anda?

Adakah terdapat sebarang alternatif untuk Chrome mengingati kata laluan anda? Malah, terdapat sekurang-kurangnya beberapa pilihan.

Anda boleh pergi ke sekolah lama dan menulis kata laluan pada sekeping kertas. Walau bagaimanapun, ini mungkin bukan idea yang terbaik, kerana sentiasa ada peluang seseorang menemuinya.

Sebaliknya, anda boleh mendapat manfaat daripada apl pengurus kata laluan. Terdapat banyak daripada mereka di luar sana, dan ia adalah cara yang selamat untuk mengingati kata laluan anda. Ia tersedia untuk peranti desktop dan mudah alih, jadi anda boleh mengakses kata laluan anda pada bila-bila masa anda memerlukannya.

Adalah penting untuk menyatakan bahawa anda hanya perlu menggunakan apl kata laluan yang mempunyai rekod prestasi yang baik. Dan ini biasanya bermaksud syarikat yang mantap yang anda rasa selesa mempercayakan maklumat log masuk anda.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya memadamkan satu kata laluan yang disimpan sahaja?

Jika anda ingin memastikan Chrome sentiasa kemas dan kemas, anda boleh memadamkan satu kata laluan sahaja pada satu masa. Sudah tentu, jika anda memadam kata laluan yang disimpan dengan kerap dan apabila anda tidak memerlukannya lagi, ini boleh meningkatkan keselamatan dalam talian anda juga.

Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah di atas untuk pergi ke halaman Kata Laluan pada Chrome. Klik pada tiga titik menegak di sebelah kata laluan yang ingin anda padamkan dan klik Alih keluar.

Nama pengguna dan kata laluan akan hilang.

Adakah pengurus Kata Laluan Google selamat?

Bagi kebanyakan orang, Pengurus Kata Laluan Google berfungsi untuk melindungi maklumat sensitif anda. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa keutamaan utama Chrome sememangnya bukan penyimpan kata laluan.

Jadi, jika anda bimbang tentang keselamatan kata laluan anda, sebaiknya gunakan perkhidmatan yang khusus untuk itu, seperti LastPass.

Kata Akhir

Secara amnya, satu-satunya peranti yang anda mahu Chrome menyimpan kata laluan anda ialah peranti yang tiada siapa yang gunakan kecuali anda. Jika ada kemungkinan orang lain mendapat akses kepada Chrome daripada peranti anda, anda juga boleh memilih untuk log keluar daripada Chrome dan bukannya memadamkan semua kata laluan.

Pengurus kata laluan ialah piawaian emas dalam memastikan kata laluan anda selamat, jadi anda mungkin ingin mencubanya. Jika ada, kongsikan cadangan anda di bahagian komen di bawah.