Cara Memadam Semua Lajur Kosong dalam Microsoft Excel

126

Sekali-sekala, data yang anda import daripada halaman web boleh menyebabkan sejumlah besar lajur muncul walaupun ia tidak digunakan. Anda melihat perkara ini berlaku dengan fail CSV dan fail .txt sama kerap.

Cara Memadam Semua Lajur Kosong dalam Microsoft Excel

Apabila ia berlaku, memadamkan lajur secara manual mungkin tidak selalu mudah. Sudah tentu, jika anda hanya mempunyai dua atau tiga lajur kosong, anda boleh memadamkannya secara manual. Tetapi bagaimana jika projek import anda mencipta 57 lajur kosong dan tidak berterusan? – Untuk itu, anda memerlukan proses automatik.

Menggunakan Makro VBA

Kaedah pertama melibatkan penggunaan makro VBA.

 1. Pergi ke fail Excel anda.
 2. Pegang Alt + F11 bersama-sama.
 3. Tunggu tetingkap Microsoft Visual Basic for Applications muncul.
 4. Kemudian, klik Sisipkan.
 5. Pilih Modul.
 6. Tampal baris kod berikut dalam tetingkap.
  Sub DeleteEmptyColumns()
  'Updateby20140317
  Dim rng As Range
  Dim InputRng As Range
  xTitleId = "KutoolsforExcel"
  Set InputRng = Application.Selection

  Set InputRng = Application.InputBox("Range :", xTitleId, InputRng.Address,Type:=8)
  Application.ScreenUpdating = False
  For i = InputRng.Columns.Count To 1 Step -1
  Set rng = InputRng.Cells(1, i).EntireColumn
  If Application.WorksheetFunction.CountA(rng) = 0 Then
  rng.Delete
  End If
  Next
  Application.ScreenUpdating = True
  End Sub

 7. Tekan F5 untuk menyusun dan melaksanakan makro.
 8. Masukkan julat kerja yang sesuai dalam tetingkap dialog.

  Julat ialah selang tertentu antara lajur yang anda mahu sasarkan. Formatnya ialah $A$1:$J$12. Huruf sepadan dengan lajur, dan nombor sepadan dengan baris.
 9. Tekan OK.

Selepas itu, semua lajur kosong hendaklah dipadamkan, dan semua lajur yang diisi hendaklah bersebelahan antara satu sama lain.

Menggunakan Alat Excel untuk Memadam Lajur Kosong

Jelas sekali, Excel tidak akan menjadi kuasa besar jika ia tidak mempunyai kebolehan pengisihan yang hebat. Anda boleh menggunakan menu lungsur Padam untuk memadam keseluruhan baris, lajur atau sel kosong.

 1. Pertama, pilih julat data dan tekan F5.
 2. Kemudian, klik Khas.
 3. Sekarang, pilih pilihan Kosong.
 4. Klik OK (Pemilihan ini akan memastikan semua sel kosong dipilih dalam julat yang disasarkan).
 5. Pergi ke tab Laman Utama.
 6. Pilih menu lungsur turun Padam di bawah kumpulan alat Sel.
 7. Pilih Padamkan Sel.
 8. Pilih Shift sel ke kiri untuk mengalih keluar dan menyusun semula lajur.
 9. Klik OK.

Kini sel-sel kosong dari lajur kosong sepatutnya hilang dan semua baris lain lebih rapat.

Anda boleh menggunakan pendekatan yang sama untuk memadamkan keseluruhan baris. Walau bagaimanapun, daripada mengalihkan sel ke kiri, anda memilih pilihan lain.

Pilih Shift sel ke atas untuk mengalih keluar dan menyusun semula baris.

Bergantung pada versi Excel yang anda jalankan, anda mungkin mendapat perkataan yang berbeza. Tetapi dalam apa jua keadaan, dua pilihan teratas dalam menu Padam Sel sentiasa sama.

Kaedah ini tidak lagi mengalih keluar semua sel kosong dalam pemilihan. Sebelum Excel 2013, ini secara tidak sengaja akan mengalih keluar walaupun baris kosong, yang biasanya akan mengacaukan pengisihan.

Sekarang masalah tidak lagi berlaku. Oleh itu, jika anda ingin juga menyingkirkan baris, anda boleh melakukannya dengan memilih julat data sekali lagi dan mengikuti langkah sebelumnya. Kemudian hanya pilih untuk menganjak atau memadam sel ke atas dan bukannya kiri.

Memadamkan Lajur Kosong pada Android

Walaupun prosesnya serupa untuk memadamkan lajur kosong dalam Excel pada Windows, Mac dan Android, berikut ialah ikhtisar ringkas untuk melakukannya pada Android.

 1. Buka hamparan Excel yang ingin anda edit dan ketik pada tajuk lajur yang ingin anda edit.
 2. Sekarang, pilih Padam daripada menu yang muncul.

Tugas Isih Lain yang Mudah Dilaksanakan

Walaupun menggunakan bar alat Excel untuk memadamkan lajur dan baris kosong kelihatan lebih mudah, kaedah makro VBA adalah kalis mudah, yang bermaksud anda boleh menggunakannya walaupun dalam versi Microsoft Excel yang lebih lama.

Menggunakan modul VBA yang sama atau menu fungsi Pergi Ke, anda boleh melakukan lebih banyak lagi dalam Excel. Adakah anda mempunyai formula tertentu yang tidak lagi relevan? – Anda boleh mengalih keluarnya juga atau menyusun semulanya dengan sewajarnya.

Anda juga boleh mengalih keluar ulasan yang tidak perlu atau semua ulasan daripada projek anda jika anda tidak mahu komen itu dipaparkan semasa pembentangan anda. Lihat ke dalam VBA jika anda ingin menjadi pengguna kuasa Excel.

Pemikiran Akhir

Selama bertahun-tahun, pelbagai alat tambah telah muncul dalam talian. Sesetengah daripada mereka membenarkan anda mengambil lebih banyak pintasan apabila mengisih hamparan besar. Walau bagaimanapun, apl ini jarang percuma dan tidak berbaloi dengan masalah untuk tugas mudah seperti mengalih keluar baris, sel dan lajur kosong.

Selain itu, jika ianya sukar, Microsoft akan mempermudahkan lagi proses itu sekarang atau mencipta panduan yang lebih meluas tentang pengisihan Excel.