Cara Memadam Semua Mesej dan Perbualan dalam Facebook Messenger

94

Memadamkan mesej Facebook tidak semestinya sukar. Sama ada anda memadamkan satu urutan atau keseluruhan sejarah, terdapat pilihan untuk anda melakukan kedua-duanya dengan usaha yang minimum.

Sesetengah pengguna mungkin mendapati lebih mudah untuk memadamkan keseluruhan akaun Facebook mereka. Kami mempunyai artikel untuk itu juga!

Bagaimanakah anda boleh mula membersihkan peti masuk anda? – Dengan mengikuti langkah-langkah dalam artikel ini.

Arkibkan Mesej Facebook

Sebelum memadamkan semua mesej anda, anda mungkin mahu mengarkibkannya dan bukannya melakukan pemadaman penuh dan kekal. Dengan melakukan ini, anda boleh menyembunyikan mesej yang ingin anda simpan. Berhati-hati bahawa mengikuti langkah di bawah akan mengalih keluar mesej tersebut juga.

Mulakan proses dalam Facebook Messenger:

 1. Tuding pada perbualan yang ingin anda alih keluar.
 2. Tiga titik Menu akan muncul; klik pada mereka.
 3. Klik Sembunyikan.

Mengikuti langkah ini akan mengalih keluar mesej yang tidak diingini tanpa memadamkannya secara kekal. Dengan melawati Tetapan dalam Facebook Messenger, anda boleh mengklik Sembang Tersembunyi untuk memulihkan mesej yang diarkibkan.

Android

Memadamkan mesej pada telefon atau tablet Android:

 1. Buka Facebook Messenger.
 2. Cari mesej untuk dipadamkan.
 3. Sentuh dan tahan pada mesej untuk membuka menu konteks
 4. Ketik Padam.

iPhone

Memadamkan mesej pada iPhone atau iPad:

 1. Buka apl Facebook Messenger.
 2. Ketik dan tahan pada perbualan yang anda tidak mahu lagi, kemudian leret ke kiri.
 3. Apabila menu muncul, pilih Padam.
 4. Sahkan pilihan dengan mengetik Padam Perbualan.

Versi telefon pintar Apl Pengutus Mesej Facebook membenarkan anda memadamkan hanya satu utas mesej pada satu masa. Jika anda ingin memadam lebih banyak lagi, mungkin lebih baik menggunakan penyemak imbas.

pelayar

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda.
 2. Klik Lihat semua dalam Messenger.
 3. Klik pada roda pilihan di sebelah perbualan.
 4. Klik Padam jika anda mahu memadamkan semua mesej.

Tetapi apakah yang boleh anda lakukan tentang berbilang mesej dan berbilang perbualan? – Untuk ini, anda perlu memasang sambungan penyemak imbas pihak ketiga.

Sambungan untuk Pelayar Web

Sambungan menjadi sebahagian daripada pelayar web anda dan membolehkan anda melaksanakan pelbagai fungsi pada tapak web. Untuk memadam berbilang atau semua sejarah mesej Facebook anda, anda perlu menambah sambungan pada penyemak imbas web anda. Sama ada Chrome, Firefox atau Internet Explorer, anda boleh mula menggunakan Google untuk membuka Gedung Web.

Contohnya: Menggunakan Chrome, Google “sambungan pemadaman massa Facebook Messenger” atau sesuatu yang serupa. Anda akan melihat salah satu pilihan teratas ialah chrome.google.com. Ini ialah kedai web untuk penyemak imbas itu.

Sebaik sahaja anda telah mengklik Pasang, anda akan digesa melalui pelbagai pop timbul sehingga sambungan itu ditambahkan. Anda akan melihat ikon di sudut kanan atas penyemak imbas anda.

Padam Cepat Mesej Facebook™

Log masuk ke akaun Facebook anda pada penyemak imbas anda selepas memasang sambungan. Klik pada ikon Sambungan pada bar sambungan. Ia sepatutnya mempunyai logo Facebook Messenger dan X merah di atas.

Selepas itu, ia semudah mengikuti arahan pada skrin.

 1. Klik butang Buka Mesej Anda apabila ia muncul.
 2. Klik butang Baharu
 3. Mulakan Pemadaman, sebaik sahaja ia muncul.

 4. Pilih OK untuk mengesahkan tindakan anda.

Ini sepatutnya menjaga semua mesej dalam peti masuk anda secara automatik. Jika tidak, ia membantu jika anda memuat semula halaman dan mengulangi proses tersebut. Jika anda mempunyai terlalu banyak perbualan, ia mungkin tidak mengalih keluar kesemuanya pada satu masa, jadi ulangi proses tersebut.

Sebaik sahaja anda telah memadamkan sejarah Mesej Facebook anda daripada penyemak imbas web, anda TIDAK akan dapat mendapatkannya melainkan anda telah menyandarkannya di tempat lain. Android, sebagai contoh, membenarkan pengguna menyandarkan mesej Facebook ke ES File Explorer.

Pembersih Mesej

Sambungan ini berfungsi paling baik jika anda mula-mula menatal ke bahagian paling bawah senarai mesej. Sebaik sahaja anda memuatkan sambungan, ia akan mengenali semua mesej sebagai dipilih untuk dialih keluar. Anda juga boleh memilih mesej individu yang mungkin anda ingin simpan.

Kedua-dua sambungan membolehkan anda memilih berbilang mesej daripada perbualan yang berbeza dan memadamkannya sekaligus. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memilih yang ingin anda padamkan. Tiada butang atau ciri yang membuat pilihan automatik semua mesej.

Sambungan ini akan memadamkan semua mesej Facebook anda secara kekal jika anda tidak menyandarkannya. Dengan mengandaikan anda memilih “semua” sebelum mengklik “sahkan,” satu-satunya cara untuk mendapatkan semula mesej tersebut adalah dengan meminta bantuan orang yang anda hantarkannya atau menggunakan kaedah pemulihan data untuk mendapatkan maklumat yang disandarkan.

Pemulihan Mesej Dipadamkan

Anda hanya boleh memulihkan mesej yang telah disimpan dalam fail sandaran. Bagi pengguna iPhone, pemulihan daripada iCloud mungkin membawa semula mesej tersebut. Untuk pengguna Android, mereka mungkin disimpan dalam ES File Explorer sistem anda.

Apabila anda menggunakan Facebook Messenger pada telefon pintar atau tablet Android, semua perbualan mungkin disimpan pada peranti anda. Hanya kerana anda ‘memadamkannya’ dalam messenger tidak bermakna mereka telah tiada.

Berikut adalah beberapa perkara untuk dicuba:

Jika anda menggunakan ES File Explorer atau mana-mana peneroka yang sesuai untuk anda, anda masih boleh mengakses maklumat tersebut.

 1. Buka ES File Explorer.
 2. Pergi ke folder Storan atau kad SD.
 3. Pilih dan buka folder Android.
 4. Buka folder data.
 5. Tatal melalui folder sehingga anda mencari com.facebook.orca (Ini kepunyaan apl Facebook Messenger).
 6. Buka folder.
 7. Buka folder fb_temp.

Ini ialah folder cache yang mengandungi fail sandaran untuk perbualan dalam Facebook Messenger.

Perlu diingat bahawa kaedah ini mungkin tidak selalu berkesan. Anda hanya boleh memulihkan perbualan yang dipadamkan jika anda telah menyandarkan telefon anda sebelum anda memadamkan apa-apa.

Sebagai alternatif, anda boleh menyambungkan peranti anda ke komputer anda dan menyemak imbas folder dengan cara ini.

Jika anda menggunakan peranti iOS, maka anda mungkin perlu menggunakan perisian pihak ketiga untuk memulihkan mesej lama. Terdapat banyak apl pemulihan data yang tersedia, jadi disyorkan untuk memilih aplikasi yang mempunyai ulasan yang lebih baik. Dr.Fone, sebagai contoh, adalah salah satu aplikasi yang paling popular untuk pemulihan data.