Cara Memadam Siaran Daripada LinkedIn

34

Jika anda telah menyiarkan sesuatu pada profil LinkedIn anda yang anda tidak mahu orang melihat lagi, anda mungkin berada dalam keadaan panik. Nasib baik, proses untuk memadamkan siaran yang tidak diingini adalah cepat dan mudah.

Cara Memadam Siaran Daripada LinkedIn

Teruskan membaca untuk mengetahui cara memadamkan siaran LinkedIn.

Cara Memadam Siaran LinkedIn

Hanya dengan beberapa klik atau ketikan, anda boleh memadamkan kandungan yang tidak lagi berkaitan dengan profil anda.

 1. Pada profil LinkedIn anda, cari siaran yang ingin anda alih keluar.
 2. Klik ikon tiga titik “Lagi” di bahagian atas sebelah kanan siaran.
 3. Ketik atau klik tong sampah “Padam Siaran” daripada menu lungsur yang terbuka.
 4. Pilih “Padam” dalam tetingkap timbul untuk mengesahkan bahawa anda benar-benar mahu memadamkan siaran secara kekal.

Bolehkah saya Pulihkan Siaran LinkedIn yang Dipadamkan

Pada masa ini, tiada cara untuk memulihkan siaran yang anda tersilap padam. Atas sebab itu, pertimbangkan untuk menulis siaran anda dalam apl nota atau program pemproses perkataan terlebih dahulu. Anda boleh menyemak ejaannya dan menyalinnya ke profil anda. Kemudian, jika anda pernah memadamkannya secara tidak sengaja, ia disimpan di tempat lain dan tidak hilang selama-lamanya.

Cara Mengedit Siaran LinkedIn

Jika anda tidak perlu membuang keseluruhan siaran tetapi hanya mengeditnya mengikut keinginan anda, ia juga merupakan proses yang mudah.

 1. Tatal ke siaran yang ingin anda edit.
 2. Klik ikon “Lagi” yang kelihatan seperti tiga titik pada siaran itu.
 3. Klik ikon pensel untuk “Edit siaran.”
 4. Edit teks dalam siaran mengikut keinginan anda.
 5. Klik “Simpan.”

Selalunya, anda hanya perlu mengubahsuai siaran tanpa perlu memadamkannya sepenuhnya. Ambil perhatian bahawa hanya teks boleh diedit dalam siaran yang diterbitkan. Jika anda ingin mengemas kini media dalam siaran, anda perlu memadamkan siaran itu dan menerbitkan yang baharu.

Cara Memadamkan Aktiviti Profil

Jika anda ingin memadamkan aktiviti anda, anda boleh berbuat demikian untuk semua Profil Aktiviti sepanjang dua tahun lepas.

 1. Ketik atau klik ikon “Saya” di bahagian atas halaman utama anda.
 2. Pilih “Lihat profil.”
 3. Tatal ke bahagian “Aktiviti”.
 4. Klik “Tunjukkan semua aktiviti.”
 5. Anda boleh memilih untuk melihat apa-apa jenis aktiviti: Siaran, Video atau Komen.
 6. Pilih ikon tiga titik di sebelah apa sahaja yang anda mahu padamkan.
 7. Pilih “Padam” dan sahkan jika ia memerlukannya.

Harap maklum bahawa anda tidak akan melihat bahagian “Aktiviti” jika anda tidak berinteraksi dengan LinkedIn selama setahun atau lebih.

Cara Memadam Ulasan

Anda juga boleh memadamkan sumbangan atau ulasan daripada artikel menggunakan siri langkah yang sama.

 1. Cari ulasan yang ingin anda padamkan sama ada di bawah artikel atau dalam bahagian “Ulasan” halaman Aktiviti anda.
 2. Klik kandungan yang ingin anda padamkan.
 3. Pilih ikon tiga titik “Lagi”.
 4. Pilih ikon tong sampah “Padam” dalam menu lungsur.
 5. Klik “Padam” sekali lagi untuk mengesahkan bahawa anda ingin mengalih keluar sumbangan.

Cara Memadam Reaksi Siaran

Kami semua secara tidak sengaja telah mengklik “Suka” pada siaran apabila kami tidak berniat untuk melakukannya. Sama ada anda ingin menukar tindak balas kerana ia adalah kemalangan, atau anda hanya mahu mengalih keluar tindak balas, ia adalah proses yang mudah.

 1. Daripada profil anda, cari “kotak Sumber” dan klik pautan “Tunjukkan semua sumber” di bahagian bawah.
 2. Klik “Aktiviti.”
 3. Pilih tab “Reaksi” di bahagian atas.
 4. Cari kandungan yang anda ingin alih keluar reaksi anda.
 5. Di mana anda sebelum ini mengklik “Suka”, klik sekali lagi untuk “Tidak suka” itu.

Ini akan mengalih keluar “Suka” anda sebelum ini dan akan menjadikan anda neutral tanpa sebarang reaksi terhadap kandungan.

Cara Mencari Siaran Anda untuk Memadamnya

Dalam sesetengah kes, anda mungkin tidak dapat mencari siaran yang ingin anda padamkan. Jika ya, ikuti langkah ini untuk menggunakan item menu yang sering diabaikan.

 1. Klik pada ikon “Saya”.
 2. Dalam menu lungsur, cari pilihan “Siaran & Aktiviti”.
 3. Tatal sejarah siaran anda untuk mencari siaran yang anda cari.

Tidak jelas mengapa sesetengah siaran sukar dikesan, tetapi menu ini sepatutnya menunjukkan semua siaran yang anda buat. Ia tidak boleh dicari (belum), tetapi ia boleh ditatal.

Mengapa Saya Akan Padamkan Siaran?

Memandangkan LinkedIn digunakan untuk rangkaian perniagaan, adalah perkara biasa bagi pengguna untuk menyiarkan sama ada mereka sedang mengupah atau ingin diambil bekerja. Apabila ini tidak lagi berlaku, adalah penting untuk mengemas kini profil anda dengan memadamkan siaran yang sudah lapuk.

Kadangkala, kandungan siaran anda tidak sejajar dengan imej syarikat anda. Ini adalah satu lagi sebab mengapa anda mungkin mahu memadamkan siaran.

Akhir sekali, anda boleh menghantar sesuatu secara tidak sengaja. Ia boleh menjadi kesilapan tetikus atau penerbitan tidak sengaja sebelum siaran itu siap. Kedua-dua keadaan mungkin memerlukan pemadaman siaran.

Petua & Trik Memadam LinkedIn

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu menjadikan perkongsian dan pemadaman LinkedIn anda berjalan dengan lebih lancar:

 • Sebelum anda memadamkan siaran, ingat bahawa sebarang interaksi sosial dengan siaran daripada pengguna lain juga akan hilang.
 • Sebaik sahaja anda memadamkan siaran, LinkedIn tidak akan mengedarkan kandungan tersebut secara aktif lagi. Siaran masih akan kelihatan jika mana-mana salinan telah dicache atau diarkibkan oleh pengikut anda.
 • Jika anda menghadapi masalah mencari siaran yang telah anda terbitkan, semak menu “Saya” untuk pilihan “Siaran & Aktiviti”. Ini sepatutnya mencari mana-mana penerbitan yang telah anda lakukan.
 • Jika anda ingin mengekalkan interaksi siaran tetapi tidak lagi menunjukkan kandungan, anda boleh mengedit teks pada bila-bila masa untuk mengatakan “kandungan dialih keluar”, yang membiarkan suka dan ulasan tetap ada.

Soalan Lazim

Setelah saya memadamkan siaran, adakah cara seseorang masih boleh melihatnya?

Selepas anda memadamkan siaran, ia tidak lagi akan dipaparkan pada profil anda kepada penonton. Walau bagaimanapun, ia mungkin masih muncul dalam mana-mana e-mel ringkasan yang dihantar sebelum pemadaman.

Mengapa saya tidak boleh mengemas kini imej yang dikongsi dengan pautan yang saya siarkan?

LinkedIn mengingati kandungan pautan kongsi terbaharu anda selama tiga hari. Sehingga masa itu berlalu, anda tidak boleh mengemas kini sebarang maklumat menggunakan URL yang sama yang telah anda kongsi. Setelah tiga hari berlalu, anda boleh menukar tajuk dan maklumat imej dalam siaran anda. Sebelum itu, anda perlu memadamkannya dan membuat siaran baharu jika anda ingin mengemas kininya.

Memadamkan Siaran LinkedIn

Anda mungkin telah menerbitkan siaran secara tidak sengaja dan perlu mengalih keluarnya dengan cepat. Atau mungkin anda telah menyiarkan bahawa anda sedang mencari kerja dan ini tidak lagi berlaku kerana anda telah diupah untuk jawatan. Sama ada cara, LinkedIn memudahkan anda memadamkan kandungan yang anda tidak mahu paparkan lagi pada profil anda.

Pernahkah anda memadamkan siaran pada profil LinkedIn anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.