Cara Memadamkan Julat Dinamakan dalam Excel

45

Biasanya, julat bernama adalah cara terbaik untuk menyelaraskan analisis data. Mereka membenarkan anda memberikan nama kepada pelbagai sel untuk rujukan dalam fungsi dan formula. Walau bagaimanapun julat yang dinamakan mudah, ia boleh menghalangnya dengan mudah. Nasib baik, terdapat beberapa kaedah yang anda boleh memadamkan formula julat bernama dalam hamparan anda.

Cara Memadamkan Julat Dinamakan dalam Excel

Di sini, kami akan menyemak cara memadam julat bernama dalam Excel.

Kaedah Pengurus Nama untuk Memadam Julat Dinamakan

Excel mempunyai ciri berguna yang dikenali sebagai “pengurus bernama.” Ia membolehkan anda menetapkan dan memadam nama dengan mudah. Begini cara menggunakannya:

 1. Pergi ke reben Excel atas dan klik tab “Formula”.
 2. Pilih pilihan “Pengurus Nama”. Ia mempunyai ikon tab label.
 3. Ia akan membuka semua julat bernama yang terdapat dalam buku nota. Pilih satu yang anda mahu padamkan.
 4. Pilih “Padam.”

Ia semudah itu. Anda juga boleh memilih lebih banyak julat bernama serentak, memadamkannya jika perlu. Untuk melakukan ini, tahan kekunci SHIFT sambil mengklik kiri dan menyeret tetikus anda untuk memilih semua julat yang dinamakan. Jika anda ingin memadamkan berbilang julat yang dinamakan tetapi bukan kesemuanya, tahan kekunci CTRL sambil mengklik satu per satu julat yang ingin anda buang.

Cara Menggunakan Penapis dalam Pengurus Nama

Kaedah di atas berfungsi jika anda mempunyai sejumlah kecil relativiti julat bernama untuk dihapuskan. Walau bagaimanapun, sukar untuk menatal atau melihat kesemuanya jika anda mempunyai banyak data. Nasib baik, pilihan penapis boleh menjimatkan banyak masa dan usaha anda. Berikut ialah beberapa pilihan yang tersedia pada tab Penapis Nama Pengurus:

 • Nama jadual – Sebaik sahaja anda membuat jadual Excel, program secara automatik memberikan nama tertentu. Anda boleh menyemak nama jadual dengan menggunakan tetapan penapis ini.
 • Nama tanpa ralat – Kadangkala, julat bernama boleh datang dengan ralat. Menggunakan penapis ini, anda boleh mengabaikan sebarang nama yang mempunyai ralat dan hanya berurusan dengan nama yang sah.
 • Nama dengan ralat – Julat bernama akan mempunyai ralat apabila ia telah dipadamkan, tidak sah atau dialihkan. Penapis ini akan menunjukkan kepada anda kesemuanya. Ini cara yang bagus untuk mencari dan menyelesaikan ralat ini kerana ia boleh mempunyai formula yang rosak.
 • Nama yang ditakrifkan – Gunakan penapis ini untuk menjejak sebarang nama yang telah anda tetapkan pada sel tertentu, julat sel atau keseluruhan jadual. Di sini, anda hanya akan melihat nama yang diberikan pengguna anda.
 • Nama yang diskop ke buku kerja – Dengan penapis ini, anda boleh melihat semua nama dalam buku kerja secara serentak. Ia memberi anda pandangan yang luas.
 • Nama yang diskop pada lembaran kerja – Penapis ini hanya akan menunjukkan kepada anda julat yang dinamakan untuk lembaran kerja dan bukannya keseluruhan buku kerja.

Menggunakan pilihan penapis dalam Excel ialah cara terbaik untuk mengisih, menyusun, memadam dan menamakan semula julat yang dinamakan dalam buku kerja. Ia amat membantu apabila berurusan dengan sejumlah besar maklumat secara serentak.

Mengedit Julat Dinamakan dalam Excel

Anda mungkin mahu menukar atau mengedit beberapa julat bernama dan bukannya memadamkannya. Mempunyai nama sel atau julat yang betul adalah penting, jadi pilihan ini boleh berguna untuk mengemas kini data dalam buku kerja. Inilah cara untuk melakukannya dengan cepat:

 1. Navigasi ke tab “Formula” di bahagian atas skrin dan kemudian pilih pilihan “Pengurus Nama”. Anda akan dapati ini di bawah “Nama Ditentukan”.
 2. Anda akan mempunyai akses kepada nama julat yang berbeza. Cari yang anda mahu ubah dan kemudian pilihnya.
 3. Klik pada pilihan “Edit”.
 4. Taipkan nama baharu anda dan pilih “Ok.”

Dengan ini, anda boleh menetapkan semula nama kepada sel dan julat yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, menggunakan pilihan penapis di sini juga bermanfaat, kerana ia boleh menjadi rumit dengan banyak entri.

Cara Membuat Julat Dinamakan dalam Excel

Jadi sekarang anda tahu cara memadam julat bernama dalam Excel dan cara menukarnya. Walau bagaimanapun, mencipta mereka adalah sama penting. Kaedah untuk melakukannya adalah mudah:

 1. Pilih sel atau julat yang anda mahu namakan.
 2. Pergi ke reben atas, dan di bawah tab formula, pilih pilihan “Tentukan nama”.
 3. Satu tetingkap akan dibuka. Taipkan julat baharu yang dinamakan dan skop (jika anda mahu ia diskop ke lembaran kerja atau keseluruhan buku kerja), dan tambah sebarang ulasan atau nota yang mungkin anda perlukan.
 4. Pilih “Ok.”

Mengapa Anda Perlu Menggunakan Julat Dinamakan dalam Excel

Julat bernama ialah alat yang berguna. Mengetahui cara memanipulasinya boleh menjadikan pemprosesan dan menganalisis data lebih mudah untuk anda dan sesiapa sahaja yang terlibat dengan projek anda. Berikut ialah beberapa cara julat bernama boleh membantu:

 • Menjadikan formula lebih mudah digunakan – Setiap kali anda menggunakan formula dalam Excel, ia biasanya mempunyai rujukan sel yang terdiri daripada nombor dan huruf yang mengenal pasti julat yang tepat. Walau bagaimanapun, pemformatan rujukan sel tidak begitu jelas, terutamanya apabila menggunakan formula pada berbilang sel. Dengan memberikan julat nama yang berbeza, anda boleh meminimumkan ralat formula dan hanya menaip nama dan bukannya berulang-alik untuk menyemak julat dan rujukan sel.
 • Mengenal pasti julat dan memilihnya – Daripada mencari julat dan memilihnya dengan cara lama, Excel membolehkan anda menaip julat yang dinamakan dan mencarinya untuk anda.
 • Memperkemas input data dinamik – Anda boleh menjadikannya julat yang dinamakan sedemikian secara automatik mengecut atau berkembang bergantung pada sama ada anda menambah atau menolak data daripadanya. Ini amat berguna apabila anda sentiasa mengemas kini buku kerja anda.

Terdapat juga beberapa aplikasi dunia sebenar apabila menggunakan julat bernama dalam Excel. Sebahagian daripada mereka mungkin termasuk:

 • Aspek kewangan dan perniagaan –Semasa mengerjakan projek, menggunakan julat bernama boleh membantu anda melabelkan aspek tertentu data anda, memastikan semua orang memahaminya. Ini mewujudkan komunikasi yang lancar antara semua pihak yang terlibat terutamanya apabila anda menambah nota pada julat dinamakan anda.
 • Pengurusan projek – Apabila bekerja dengan julat bernama, anda boleh menyesuaikannya untuk mengambil kira belanjawan dan garis masa projek. Mereka akan membantu untuk membuat keputusan termaklum yang lebih baik yang memacu hasil ke hadapan.
 • Tujuan pemasaran dan jualan – Anda boleh menambahkan data pelanggan dengan mudah pada julat yang dinamakan, menunjukkan prestasi kempen dan menjejaki metrik yang berkaitan.

Soalan Lazim

Berapa lama julat nama boleh?

Anda boleh memilih seberapa banyak sel yang mungkin untuk memberikan mereka satu nama. Hanya gunakan arahan CTRL+A untuk memilih semua sel dan kemudian gunakan kaedah yang diterangkan di atas untuk memberikan mereka nama.

Berapa lama nama julat boleh?

Apabila memberikan nama kepada mana-mana susunan, anda dihadkan kepada 255 aksara. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan pilihan kotak komen jika anda perlu meninggalkan sebarang nota yang lebih panjang. Ia berguna jika pengguna lain akan memasuki buku kerja atau anda perlu meninggalkan peringatan cepat.

Kenapa nama julat saya tidak dapat ditaip?

Selain daripada noktah dan garis bawah, anda tidak akan dapat menggunakan simbol atau ruang untuk julat penamaan. Sebaliknya, anda boleh menamakan julat menggunakan huruf dan nombor.

Jadikan Data Lebih Mudah dengan Julat Dinamakan

Julat bernama ialah cara yang mudah untuk menganalisis data. Walau bagaimanapun, anda sering perlu memadamkannya, menetapkannya semula dan membuat yang baharu. Secara amnya, anda akan menemui pilihan untuk melakukan ini dalam reben atas dengan pilihan pengurus nama dalam tab formula. Pilihan penapis menjadikan proses lebih mudah.

Adakah anda merasa mudah untuk memadamkan julat bernama menggunakan kaedah di atas? Bagaimana pula dengan menamakan semula dan menciptanya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.