Cara Memadamkan Nombor Kad Kredit yang Disimpan dalam Chrome

112

Keupayaan Chrome untuk menyimpan maklumat kad kredit boleh menjadi penjimat masa yang hebat. Jika anda membuat pembelian dalam talian, anda tidak perlu mencari nombor kad kredit, tarikh luput dan kod keselamatan anda. Bagi sesetengah orang, ini sememangnya satu ciri yang bermanfaat.

Cara Memadamkan Nombor Kad Kredit yang Disimpan dalam Chrome

Namun, bagaimana jika anda telah menukar kad kredit? Atau mungkin dalam dunia penggodam dan pencuri siber hari ini, anda tidak selesa menyimpan nombor kad kredit anda dalam Chrome. Nasib baik, tidak kira sebabnya, anda boleh memadamkan nombor kad kredit yang disimpan dalam Chrome dengan mudah. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan cara melakukannya pada beberapa peranti yang berbeza.

Memadamkan Nombor Disimpan dalam Chrome pada iPhone

Jika anda pengguna iPhone dan ingin memadamkan nombor kad kredit anda yang disimpan dalam Chrome, ini boleh dilakukan dengan mudah. Anda boleh melakukan ini dengan mengakses tetapan Chrome. Prosesnya mudah dan hanya mengambil beberapa ketikan. Tidak kira sama ada kad kredit anda sudah lapuk atau jika anda tidak selesa dengan maklumat ini berada pada telefon anda; ia boleh dilakukan. Begini cara melakukannya:

 1. Lancarkan apl Chrome pada iPhone anda.
 2. Di penjuru kanan sebelah bawah skrin, ketik ikon “Tiga titik”.
 3. Klik pada “Tetapan” dan kemudian pilih “Kaedah pembayaran.”
 4. Buka kad yang anda ingin padamkan dan pilih “Padam” dari bahagian bawah skrin.

Maklumat kad kredit anda kini telah dipadamkan. Jika anda menggunakan fungsi autolengkap, ia juga merupakan idea yang baik untuk mengosongkan semua maklumat di sana. Langkah tambahan ini akan memastikan semua maklumat kad kredit telah dipadamkan daripada iPhone anda.

 1. Buka apl Chrome.
 2. Klik ikon “Tiga titik” dan pilih “Tetapan.”
 3. Buka “Privasi dan Keselamatan.”
 4. Pilih “Autolengkap data” dan tekan “Padam data penyemakan imbas.”

Memadamkan Nombor CC yang Disimpan dalam Chrome pada PC

Mempunyai kad kredit yang disimpan dalam Chrome pada PC anda boleh berguna. Dengan maklumatnya yang disimpan pada komputer anda, anda tidak perlu mencari kad fizikal anda semasa membuat pembelian dalam talian. Jika anda tidak lagi menggunakan kad yang disimpan atau hanya tidak selesa menyimpan data ini, anda boleh memadamkannya dengan mudah. Untuk mengetahui cara ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Chrome pada PC anda.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, klik pada ikon “Tiga titik”.
 3. Menggunakan menu lungsur, ketik “Tetapan.”
 4. Daripada menu anak tetingkap kiri, pilih “Autolengkap” dan kemudian “Kaedah pembayaran.”
 5. Di sini anda akan melihat semua kad kredit anda yang disimpan.
 6. Di hujung sebelah kanan kad kredit yang ingin anda padamkan, tekan pada ikon “Tiga titik”.
 7. Pilih “Alih Keluar.”

Itu sahaja yang ada. Jika anda menggunakan ciri autolengkap, anda boleh mengosongkan lagi maklumat yang disimpan. Untuk meneruskan dan memadam ini, ikut arahan di bawah:

 1. Buka Chrome dan ketik ikon “Tiga titik”.
 2. Daripada menu lungsur, pilih “Tetapan.”
 3. Di sebelah kiri skrin, ketik “Privasi dan keselamatan.”
 4. Klik “Kosongkan data penyemakan imbas.”
 5. Pilih “Sepanjang masa” untuk julat masa dan pastikan satu-satunya kotak yang dipilih ialah “Autoform data isian”.
 6. Tekan “Kosongkan data.”

Memadamkan Kad yang Disimpan dalam Chrome pada Android

Memadamkan nombor kad kredit yang disimpan dalam Chrome pada Android ialah idea yang bagus jika anda tidak lagi selesa menyimpan maklumat berharga ini pada telefon anda. Ia juga masuk akal jika kad itu tidak lagi sah. Walau apa pun, berbuat demikian agak mudah dan hanya memerlukan beberapa perubahan dalam tetapan Chrome. Inilah yang anda perlu lakukan:

 1. Lancarkan apl Chrome pada Android anda.
 2. Ketik ikon “Tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Pilih “Tetapan” dan kemudian pergi ke “Kaedah pembayaran.”
 4. Pilih kad yang ingin anda padamkan dan kemudian tekan “Padam.”
 5. Klik “Selesai” untuk mengesahkan.

Jika anda turut menggunakan ciri autolengkap pada Android anda, adalah idea yang baik untuk mengosongkan sebarang maklumat yang disimpan di sana. Jika anda ingin meneruskan dan juga memadamkan data ini, berikut ialah cara ia dilakukan:

 1. Buka Chrome pada Android anda dan klik ikon penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pergi ke “Tetapan” dan kemudian ke “Privasi dan keselamatan.”
 3. Pastikan bahawa “Autolengkap data” dipilih dan kemudian tekan “Kosongkan data penyemakan imbas”.

Soalan Lazim

Adakah selamat untuk menyimpan nombor kad kredit dalam Chrome?

Menyimpan nombor kad kredit anda dalam Chrome telah dibuat untuk memberi pengguna cara mudah untuk membuat pembelian dalam talian. Dengan menyimpan data kad kredit anda dan menggunakan fungsi autolengkap, membayar untuk sesuatu dalam talian bukanlah lebih mudah. Walau bagaimanapun, ramai orang lebih mementingkan privasi dan perlindungan mereka daripada penggodam dalam talian berbanding dengan kemudahan membeli-belah dalam talian.

Jika sistem anda digodam, penjenayah siber ini mempunyai akses mudah kepada kad kredit dan maklumat perbankan anda. Terpulang kepada individu untuk menentukan apa yang lebih penting. Adakah untuk kemudahan atau untuk keselamatan.

Adakah terdapat cara lain data kad kredit Chrome saya boleh dicuri?

ya. Terdapat sambungan Chrome berniat jahat tertentu yang mungkin boleh mencuri data anda. Ini dibangunkan oleh penggodam profesional yang menipu pengguna untuk memuat turunnya. Mereka mungkin diiklankan untuk melaksanakan tugas berharga tertentu, tetapi sebenarnya, mereka digunakan untuk melombong maklumat anda.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku kepada anda, hanya muat turun dan pasang sambungan yang datang terus daripada Kedai Web Chrome rasmi. Jika anda menjumpai tapak web yang menawarkan sambungan Chrome, sebaiknya elakkan memasangnya.

Alih Keluar Nombor Kad Kredit dalam Chrome Selesai

Tidak kira apa alasan anda, mengalih keluar data kad kredit daripada peranti anda boleh dilakukan dengan cepat. Anda boleh memadamkan data ini dengan mencari maklumat kad kredit dalam tetapan Chrome dan setelah ditemui, anda hanya perlu menekan butang padam. Proses untuk melakukan ini adalah serupa pada semua peranti dan hanya memerlukan beberapa ketikan atau klik.

Adakah anda telah memadamkan nombor kad kredit yang disimpan dalam Chrome? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.