Cara Memadamkan Saluran YouTube Anda

9

Memadamkan saluran YouTube mungkin kedengaran bertentangan dengan intuisi, memandangkan YouTube menawarkan pencipta peluang tanpa had untuk berkongsi kandungan dan memperoleh pendapatan melalui proses tersebut. Walau bagaimanapun, kadangkala, kandungan yang anda cipta mungkin tidak memenuhi matlamat yang anda inginkan dan anda perlu menjenamakan semula atau mengalihkan fokus anda.

Cara Memadamkan Saluran YouTube Anda

Dalam kes ini, anda mungkin mahu memadamkan saluran YouTube sedia ada anda untuk memulakan semula dan memastikan tiada konflik dengan saluran baharu yang anda buat.

Apa yang Berlaku Apabila Anda Memadamkan Saluran YouTube Anda?

Memadamkan akaun YouTube anda mempunyai beberapa kesan tidak dapat dipulihkan. Pertama, semua video yang dikaitkan dengan saluran anda tidak lagi boleh diakses oleh sesiapa sahaja, termasuk anda. Selain itu, semua suka, ulasan dan tontonan pada video anda akan hilang.

Jika anda telah berkongsi pautan video dengan khalayak anda, mengkliknya akan memberikan ralat Video tidak tersedia. Akhir sekali, semua pelanggan akaun anda akan dialih keluar dan nama saluran anda akan dipisahkan daripada akaun Google anda.

Oleh itu, anda harus melakukan perkara berikut sebelum memadamkan akaun YouTube anda:

 • Simpan kandungan yang ingin anda akses: Jika anda mempunyai video, ulasan dan statistik penonton seperti masa tonton dan demografi khalayak yang ingin anda simpan, anda harus menyandarkannya. Ini mungkin bermakna memuat turun video YouTube kegemaran anda atau menggunakan Google Takeout untuk mengeksport data akaun anda.
 • Maklumkan kepada pelanggan anda: Buat video yang memberitahu khalayak anda tentang niat anda untuk memadamkan saluran anda. Melakukannya akan membantu mereka berhubung dengan anda pada platform anda yang lain dan melanggan saluran baharu anda jika anda berhasrat untuk menciptanya.

Cara Memadam Saluran YouTube

Terdapat pelbagai kaedah untuk memadam saluran YouTube. Anda boleh menggunakan PC atau telefon pintar, bergantung pada perkara yang boleh diakses oleh anda.

Dari Web

Berikut ialah langkah untuk memadamkan saluran YouTube menggunakan PC:

 1. Pada halaman utama YouTube, navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan klik pada ikon Profil anda.
 2. Pilih Tetapan daripada menu lungsur.
 3. Pada halaman tetapan, navigasi ke panel sebelah kiri dan pilih Tetapan lanjutan.
  Pilihan Tetapan Lanjutan YouTube
 4. Klik saluran Padam dalam tetingkap utama. Ini menggesa anda memasukkan kata laluan akaun anda untuk mengesahkan identiti anda.
 5. Tekan Seterusnya untuk meneruskan ke halaman seterusnya.
  Memadamkan saluran YouTube
 6. Pilih Saya mahu memadamkan kandungan saya secara kekal. Ini akan membawa menu lungsur yang menerangkan perkara yang akan berlaku apabila anda memadamkan saluran YouTube anda.
 7. Tandai kotak pertama untuk mengesahkan kehilangan semua kandungan yang disenaraikan dan kotak kedua untuk membatalkan langganan yang dikaitkan dengan akaun anda.
  pilihan untuk memadamkan Saluran YouTube
 8. Klik Padam kandungan saya di sudut kanan bawah.
  Padam butang akaun saya di YouTube
 9. Tetingkap timbul muncul meminta anda mengesahkan nama saluran anda. Taipkannya dan klik Padam kandungan saya.
  Memasukkan nama saluran YouTube
 10. Beri masa proses untuk diselesaikan dan pergi ke YouTube untuk mengesahkan sama ada proses itu berjaya.

Daripada Telefon Anda

Anda boleh memadamkan saluran YouTube anda menggunakan apl mudah alih seperti berikut:

 1. Buka apl YouTube pada telefon anda.
 2. Tekan ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Urus akaun Google anda di bawah e-mel anda dalam menu lungsur.
 3. Dalam bar menu mendatar pada halaman baharu, pilih Data dan privasi.
 4. Tatal dan pilih Data daripada apl dan perkhidmatan yang anda gunakan.
  Memilih data daripada perkhidmatan Google yang digunakan
 5. Ketik anak panah di sebelah Kandungan yang disimpan daripada perkhidmatan Google dan pilih Padam perkhidmatan. Pada halaman seterusnya, pilih Padam perkhidmatan sekali lagi.
  Memadamkan perkhidmatan Google
 6. Peranti anda akan meminta anda memasukkan cap jari anda, kunci skrin atau log masuk. Lakukan dan ketik Teruskan.
 7. Pada halaman baharu, anda akan menemui senarai semua perkhidmatan Google yang dipautkan ke akaun anda. Pergi ke YouTube dan anda sepatutnya melihat bilangan video yang telah anda muat naik ke saluran anda di bawahnya. Tekan butang Padam dari sini.
  Ikon padam YouTube
 8. Pilih Saya mahu memadamkan kandungan saya secara kekal. Tandai semua kotak dalam menu lungsur untuk mengesahkan bahawa anda memahami perkara yang akan berlaku apabila anda meneruskan.
  Padamkan persetujuan untuk YouTube
 9. Pilih Padam kandungan saya di bahagian bawah skrin. Tetingkap pop timbul akan muncul, meminta anda mengesahkan sama ada anda mahu memadamkan kandungan anda secara kekal. Masukkan e-mel anda dan tekan Padam kandungan saya.
  YouTube Padamkan pilihan kandungan saya

Dengan Memadamkan Akaun Google Anda

Memandangkan Google memiliki YouTube, ia menyepadukannya ke dalam produknya yang lain, seperti Google Drive, Google Photos dan Gmail. Ini memudahkan anda mengakses berbilang perkhidmatan daripada satu set bukti kelayakan.

Jika anda memadamkan akaun Google anda, anda memadamkan semua perkhidmatan Google yang dikaitkan dengan akaun tersebut, termasuk saluran YouTube. Sebelum menggunakan kaedah ini, adalah penting untuk memastikan anda telah menyandarkan data yang berguna kerana anda tidak akan dapat memulihkannya selepas itu. Jadi, pastikan anda memuat turun semua fail daripada Google Drive anda.

 1. Buka penyemak imbas Google Chrome anda dan pastikan anda log masuk ke akaun yang ingin anda padamkan.
 2. Ketik ikon profil anda di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Urus akaun Google anda.
 3. Pada anak tetingkap sebelah kiri, pilih Data dan privasi.
  Data Chrome dan pilihan privasi
 4. Pilih Lagi pilihan pada skrin utama.
 5. Tekan butang Padam Akaun Google anda dan ikut arahan pada skrin. Apabila proses selesai, anda tidak lagi mempunyai akses kepada saluran YouTube anda yang dikaitkan dengan akaun ini, serta semua perkhidmatan Google yang lain.
  Pilihan untuk memadam akaun Google

Memadamkan Saluran YouTube Anda Adalah Mudah

Walaupun anda mungkin tidak perlu memadamkan saluran YouTube anda dengan kerap, mengetahui cara melakukannya mungkin diperlukan apabila anda ingin menukar kandungan anda. Walau bagaimanapun, sebelum memadamkan saluran anda, anda harus memastikan anda selesa kehilangan semua kandungan anda kerana prosesnya tidak dapat dipulihkan.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mengalihkan kandungan saya dari satu saluran ke saluran lain sebelum memadamkan saluran tersebut?

Malangnya, YouTube tidak menawarkan cara untuk memindahkan kandungan dari satu saluran ke saluran yang lain. Anda boleh memuat turun video anda sebelum memadamkan akaun dan memuat naiknya semula pada saluran anda yang lain. Walau bagaimanapun, anda tidak akan mengekalkan pandangan, ulasan dan suka.

Adakah saya kehilangan tuntutan hak cipta kandungan saya selepas memadamkan saluran YouTube saya?

Jika anda pencipta asal kandungan anda, anda tidak akan kehilangan tuntutan hak cipta anda. Jika seseorang menggunakan kandungan anda tanpa kebenaran anda, anda boleh menyaman mereka atau melaporkannya kepada YouTube.

Adakah mungkin untuk memulihkan saluran YouTube yang dipadamkan?

Untuk akaun jenama YouTube, anda akan mempunyai pilihan untuk memulihkannya selepas ia dipadamkan. Tetapi untuk akaun individu, tiada cara mudah untuk mendapatkannya semula, dan pertaruhan terbaik anda ialah menghubungi sokongan YouTube di media sosial.

Bagaimana untuk menyembunyikan saluran YouTube?

Untuk menyembunyikan saluran YouTube, log masuk ke YouTube Studio, klik Tetapan pada bar kiri, pilih pilihan Tetapan Lanjutan Saluran, kemudian di bahagian bawah, klik Alih Keluar Kandungan YouTube dan pilih pilihan untuk Saya ingin menyembunyikan kandungan saya, kemudian Sembunyikan saya saluran.