Cara Memadamkan Sejarah Carian Google pada Android, iPhone dan Chrome

157

Tidak mengapa anda mahu menyimpan sejarah carian anda selamat daripada Google. Google telah berada di bahagian berita keselamatan data agak banyak, dan tidak selalu dengan cara yang baik. Orang ramai belajar untuk berhati-hati tentang cara data digunakan oleh Google, daripada membocorkan produknya kepada membocorkan data pelanggan dan juga mengumpul maklumat peribadi orang yang menggunakan apl Google.

Cara Memadamkan Sejarah Carian Google pada Android, iPhone dan Chrome

Walaupun anda tidak memiliki telefon Android, anda mungkin menggunakan tiga atau empat perkhidmatan Google setiap hari, jadi syarikat tahu banyak tentang anda. Maklumat yang anda tuai boleh termasuk perjalanan ulang-alik kerja dan tabiat membeli-belah anda, walaupun anda menggunakan perkhidmatan di luar talian.

Pangkalan data privasi ini tidak bermakna Google cuba mengintai anda secara peribadi, kerana maklumat itu disimpan tanpa nama, tetapi ia dilampirkan kepada anda. Proses ini membolehkan pengiklan memahami demografi dengan lebih baik dan menentukan minat anda untuk menyasarkan iklan.

Jika anda telah melihat sesuatu yang anda tidak sepatutnya, melakukan sesuatu untuk kerja atau tidak mahu tapak mengekstrak maklumat peribadi anda, terdapat cara untuk memadamkan sejarah Google yang disimpan pada peranti anda.

Gunakan Pelayar Web untuk Memadamkan Sejarah Carian Google dalam MyActivity

Harap maklum bahawa pemadaman sejarah carian akan mengalihkannya daripada akaun Google anda dan bukan hanya untuk peranti tertentu. Oleh itu, memadamkan sebarang sejarah akan memadamkannya daripada semua peranti.

Ikuti langkah di bawah untuk memadamkan sejarah Google menggunakan iPhone, telefon Android, tablet, MacBook, Chromebook, PC desktop atau komputer riba anda.

 1. Pergi ke anda Halaman Aktiviti Saya menggunakan pelayar.
 2. JANGAN KLIK DROPDOWN PADAM pada ketika ini. Tindakan ini mempunyai penapis masa (hanya sebelum menambah penapis lain seperti masa atau produk), tetapi tindakan ini memadamkan semua Sejarah Google (bukan hanya Carian Google) serta-merta. Jika anda menambahkan penapis sebelum ini, anda akan menerima gesaan terlebih dahulu.
 3. Klik pada elipsis menegak (tiga titik menegak) di sebelah kanan Carian Aktiviti Anda.
 4. Pilih tempoh masa sejarah yang anda ingin padamkan. Untuk artikel ini, kami memilih Sepanjang Masa.
 5. Tandai kotak di sebelah Carian Google dan nyahtandai kotak lain yang disenaraikan pada skrin seterusnya ini. Kemudian, klik Seterusnya. Nota: Jika anda ingin memadamkan semuanya, biarkan kotak lain ditandakan.
 6. Akhir sekali, semak halaman web dan klik Padam.

Menggunakan langkah di atas membolehkan anda memadamkan sejarah carian Google anda dengan cepat menggunakan tarikh dan kata kunci tertentu jika dikehendaki. Setelah melengkapkan langkah yang disenaraikan di atas, semua sejarah carian Google akan dipadamkan daripada peranti yang dikaitkan dengan akaun itu.

Kosongkan SEMUA Sejarah Carian Google Sepenuhnya menggunakan Google Chrome

Jika anda mahukan cara yang cepat dan mudah untuk memadamkan semua sejarah carian Google secara pukal, serta mengalih keluar semua sejarah penyemakan imbas, kata laluan yang disimpan, cache dan kuki pada Chrome, langkah di bawah merangkumi semuanya.

 1. Lancarkan Chrome dan log masuk ke akaun yang betul jika belum selesai.
 2. Klik elipsis menegak (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas anda untuk membuka menu Chrome.
  Menu Chrome
 3. Sekarang, pilih Tetapan daripada pilihan.
  Pilihan Tetapan Chrome
 4. Seterusnya, klik pada Kosongkan data penyemakan imbas, yang terletak di bahagian Privasi dan keselamatan. Tetapan Chrome
 5. Tab baharu akan dibuka di mana anda boleh memilih daripada alatan Asas atau Lanjutan. Asas ialah cara untuk mengosongkan sejarah Google dengan cepat, manakala Lanjutan memberi anda lebih kawalan ke atas elemen individu, seperti kata laluan.
  Pilihan Pemadaman Sejarah Chrome
 6. Klik pada Kosongkan data untuk mengalih keluar item yang dipilih.

Langkah di atas memadamkan semua sejarah Google (termasuk sejarah carian) yang anda pilih semasa proses pengalihan keluar.

Kosongkan Sejarah Google pada Android

Pada peranti Android anda, buka Google Chrome dan ikuti langkah berikut:

 1. Ketik pada elipsis menegak (tiga titik menegak) di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Sekarang, ketik Sejarah.
 3. Seterusnya, pilih Kosongkan data penyemakan imbas… dalam tetingkap baharu.
 4. Sahkan apabila selesai.

Nota: Anda juga boleh mengetik X di sebelah setiap halaman web untuk memadamkan carian anda secara individu.

Semua sejarah Google anda, termasuk sejarah carian, hilang selepas melakukan langkah di atas. Oleh itu, pastikan anda telah menyimpan sebarang tapak, data dan maklumat peribadi lain di tempat lain.

Kosongkan Sejarah Google pada iPhone

Untuk pengguna iPhone, buka sejarah Google dan ikuti langkah ini untuk mengosongkan sejarah anda:

 1. Ketik ikon menu elipsis mendatar (tiga titik mendatar) di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Seterusnya, ketik pada Sejarah.
 3. Kemudian, ketik Kosongkan Data Penyemakan Imbas… pada Kuki dan Sejarah Carian iMessage.

Semua sejarah penyemakan imbas Chrome anda pada iPhone anda kini dipadamkan, termasuk sejarah carian Google.

Sediakan Auto-Padam untuk Data Sejarah Google

Google memang menawarkan pilihan untuk membuang data anda secara automatik. Jika anda lebih suka menyimpan beberapa data, sebaiknya elakkan fungsi ini. Walau bagaimanapun, jika anda rasa ingin memadamkan data carian Google anda secara automatik, ikut langkah ini untuk menyediakan ciri autopadam:

 1. Lawati halaman Aktiviti Saya di Google anda, tetapi pastikan anda log masuk ke akaun yang betul.
 2. Dalam menu navigasi kiri, klik pada Kawalan aktiviti.
 3. Tatal ke bawah dan klik pada Auto-padam (Mati).
 4. Pilih untuk memadamkan aktiviti yang lebih lama daripada 3 bulan, 18 bulan atau 36 bulan, kemudian klik Seterusnya.
 5. Sahkan pilihan aktiviti padam automatik anda dengan mengklik pada Sahkan. Ingat bahawa pratonton hanya itu.

Kini, Google akan secara rutin memadamkan sejarah carian anda berdasarkan tempoh yang anda tetapkan.

Soalan Lazim Pemadaman Sejarah Google

Saya mahu menyimpan kata laluan saya tetapi memadamkan semua yang lain. Bagaimana saya boleh melakukan ini?

Jika anda memadamkan semua data Google anda, anda boleh menyahpilih pilihan di bawah “Kosongkan Data Penyemakan Imbas” untuk mengosongkan kata laluan. Tetapi, jika anda mahukan lebih keselamatan, anda boleh menggunakan sambungan pelayar seperti Pas Terakhir untuk menyimpan semua kata laluan anda di lokasi yang selamat.

Seperti Google atau Chrome, Last Pass boleh mengisi kata laluan anda secara automatik dengan menyimpan kata laluan ini untuk anda.

Bolehkah saya menutup akaun Google saya secara kekal?

ya. Jika anda tidak lagi berminat untuk menggunakan akaun Google semasa anda, anda boleh memadamkannya secara kekal. Kami mempunyai artikel di sini yang menerangkan keseluruhan proses.

Jika anda melawat Halaman web Akaun Googleanda boleh mengklik pada pilihan untuk memuat turun semua data anda dan memadamkan keseluruhan akaun Google anda dan semua yang berkaitan dengannya.

Ingat bahawa melakukan tindakan ini akan memadamkan sepenuhnya semua maklumat berkaitan Google anda. Proses ini termasuk kehilangan semua Dokumen Google, e-mel, kenalan, dll. Jika anda menggunakan peranti Android, anda perlu membuat atau menggunakan akaun Google lain untuk mengakses banyak ciri dan menyandarkan peranti anda.