Cara Memadankan dan Menggunakan Galaxy Watch 6 dengan Telefon Android Lain

17
nextpit Samsung Galaxy Watch 6
© nextpit

Galaxy Watch 6 Samsung, jam tangan pintar yang kaya dengan ciri, menyokong penjejakan kesihatan lanjutan dan berpasangan dengan kedua-dua Samsung dan telefon Android yang lain. Panduan ini menerangkan cara menggunakannya dengan telefon Android bukan Samsung dan menggariskan ciri yang serasi.

Jam tangan pintar Galaxy telah lama menyokong telefon pintar Android sebagai tambahan kepada keserasian dengan peranti berjenama Samsung. Walaupun begitu, model Galaxy Watch yang lebih lama boleh digandingkan dengan iPhone. Tetapi model yang lebih terkini termasuk Galaxy Watch 4, Galaxy Watch 5 (ulasan) dan Galaxy Watch 6 (ulasan) terkini telah mula menggugurkan beberapa ciri penjejakan untuk telefon bukan Samsung.

 • Jangan terlepas: Cara memanjangkan hayat bateri pada Galaxy Watch anda sehingga 30 hari

Walau bagaimanapun, memiliki jenama telefon mudah alih yang berbeza tidak menghalang anda daripada menggunakan fungsi teras Galaxy Watch 6 atau Galaxy Watch 6 Classic. Malah, anda masih boleh mengakses dan menggunakan banyak ciri penting, seperti pemantauan paras oksigen darah, penjejakan kadar jantung dan mengemas kini jam tangan kepada perisian terkini.

Telefon Android manakah yang serasi dengan Galaxy Watch 6

Sebelum menggunakan Galaxy Watch dengan telefon Android, tidak penting untuk mempunyai perisian terkini pada peranti boleh pakai. Walau bagaimanapun, pengemaskinian kepada versi OS terkini adalah disyorkan.

Untuk model Galaxy Watch 6 dan Watch 5, telefon anda harus mempunyai Android 8.0 atau versi yang lebih baru dan sekurang-kurangnya 1.5 GB RAM. Model Galaxy Watch 4 dan Watch 3 boleh menyambung dengan telefon lama yang menjalankan sekurang-kurangnya pada Android 6.0, juga dengan minimum 1.5 GB RAM.

Dapatkan Galaxy Watch 6 pada Black Friday ini!

Samsung Galaxy Watch 5 (kiri) dan Watch 6 (kanan) boleh digunakan dengan mana-mana telefon Android. / © nextpit

Cara menyediakan dan memasangkan Galaxy Watch 6 dengan telefon bukan Samsung

Anda boleh segera menyediakan dan menyambungkan Galaxy Watch 6 ke mana-mana telefon Android yang disokong. Walau bagaimanapun, jika jam tangan itu sebelum ini dipasangkan dengan mudah alih lain, anda perlu menetapkan semula dan menyandarkan datanya.

Berikut ialah langkah yang perlu anda ikuti pada Galaxy Watch 6 anda apabila berpasangan:

 1. Pergi ke tetapan jam tangan anda dan pilih umum.
 2. Pilih Sambung ke telefon baharu.
 3. Pilih Sandarkan data jika tersedia.
 4. Jika tidak, ketik butang Teruskan di bawah untuk jam tangan baharu.
 5. Tunggu Galaxy Watch 6 menyelesaikan prosedur tetapan semula.

Langkah seterusnya memerlukan melengkapkan proses pada telefon yang dikehendaki untuk digunakan. Di bawah adalah panduan langkah demi langkah.

 1. Muat turun apl Galaxy Wearable daripada Gedung Play.
 2. Hidupkan Bluetooth pada telefon anda.
 3. Dalam apl, tekan butang Mula untuk membolehkan telefon anda mengimbas Galaxy Watch 6 yang berdekatan.
 4. Setelah dikesan, teruskan berpasangan dan sambungkan jam tangan dan telefon anda.
 5. Semasa proses, gesaan akan muncul yang memerlukan anda memuat turun pemalam, hanya tekan Ok untuk memasangnya.
 6. Teruskan persediaan dan pautkan akaun Samsung dan akaun Google anda.
 7. Jika anda telah membuat sandaran data, anda akan diberi pilihan untuk memulihkannya.
 8. Tunggu persediaan selesai.

Ciri mana yang berfungsi dan yang boleh anda gunakan

Selepas berjaya berpasangan, pengguna boleh menikmati kebanyakan fungsi jam tangan pintar pada Galaxy Watch 6 atau Watch 6 Classic. Ini termasuk menyesuaikan muka jam tangan dan komplikasi, menerima panggilan dan menggunakan GPS untuk bersenam.

Walau bagaimanapun, alat penjejakan tertentu mesti didayakan sebelum mereka mula merekodkan vital anda. Anda boleh mengakses ciri teras seperti pemantauan kadar jantung, peratusan lemak badan, analisis tidur dan pengukuran paras oksigen darah, antara lain.

Berikut ialah senarai penderia dan alatan biometrik yang tersedia pada Watch 6 untuk digunakan dengan telefon bukan Samsung:

 • Penderia denyutan jantung optik
 • Peratusan lemak badan melalui BIA (Analisis Impedans Bioelektrik)
 • Penderia suhu melalui aplikasi Thermo
 • Langkah dan pembilang kalori
 • Peringkat tidur dan analisis
 • Senaman dengan GPS
Skrin Monitor Tekanan Darah Galaxy Watch 5 Pro secara terperinci.

Tanpa telefon Samsung, anda tidak akan dapat menggunakan Galaxy Watch 6 untuk memantau tekanan darah anda. / © nextpit

Apa yang tidak berfungsi ialah ciri lanjutan yang dikaitkan dengan apl Samsung Health Monitor, yang termasuk ECG atas permintaan, pengesanan kitaran haid dan pemantauan tahap tekanan darah. Ketidakserasian apl Samsung Health Monitor dinyatakan dalam halaman sokongan Samsung. Selain itu, pengesanan pintar apnea tidur Samsung yang akan datang harus kekal eksklusif untuk telefon Galaxy juga.

 • ECG
 • Pemantauan tahap tekanan darah
 • Penjejakan kitaran haid untuk wanita
 • Tahap VO2 Max
 • Pengesanan dengkuran

Jika anda tidak kisah kehilangan fungsi ini, Galaxy Watch 6 boleh menjadi pilihan terbaik untuk boleh pakai yang tahan lama dan tahan lama, terutamanya sesuai untuk mereka yang memerlukan hayat bateri yang teguh dan binaan yang kukuh.

Adakah anda menggunakan Galaxy Watch dengan telefon bukan Samsung? Apakah ciri tidak serasi yang anda ingin lihat Samsung ditambahkan pada telefon mudah alih bukan Samsung? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar cadangan anda.