Cara Memainkan .MOV pada Windows

13

Fail .MOV, sejenis format video yang dibangunkan oleh Apple, dipandang tinggi kerana kualiti video dan audionya yang tinggi. Ia sangat bagus sehingga pembuat video profesional bergantung pada format juga. Tetapi kadangkala, fail .MOV mungkin gagal dimainkan pada Windows kerana tidak semua pemain media menyokong format tersebut. Tetapi dengan sedikit tweaker video .MOV boleh dibuat untuk dimainkan pada komputer Windows.

Cara Memainkan .MOV pada Windows

Artikel ini akan membincangkan pelbagai cara memainkan fail .MOV pada Windows menggunakan pemain media yang dibuat secara eksklusif untuk format sedemikian atau dengan menukar fail itu kepada format lain. Teruskan membaca untuk menemui kaedah paling mudah dan paling berkesan untuk menonton video .MOV pada komputer Windows.

Cara Memainkan .MOV pada Windows

Beberapa cara anda boleh menonton video .MOV termasuk menggunakan pemain media tertentu, menukar fail kepada format yang serasi atau menggunakan ciri on-board pemain media tertentu. Mengetahui pendekatan yang hendak digunakan, kandungan sedemikian boleh dilihat dan dinikmati dengan mudah.

Di bawah ialah tutorial untuk memainkan fail .MOV pada Windows:

 1. Jika anda belum berbuat demikian, muat turun dan pasang pemain media Windows ke komputer anda (lihat arahan di bawah).
 2. Lancarkan pemain .MOV.
 3. Klik butang Video dan Import Fail Media anda untuk mengimport fail .MOV anda.
 4. Klik butang Main dalam tetingkap pratonton untuk mula memainkan fail .MOV anda.

Muat turun Pemain Media .MOV Dedicated

Terdapat beberapa pemain media tersedia yang membolehkan anda memainkan fail .MOV dengan lancar. Dan sebagai bonus, banyak daripada mereka percuma untuk dimuat turun dan digunakan. MiniTool MovieMaker ialah pemain .MOV percuma untuk Windows yang membolehkan anda mengimport dan memainkan fail .MOV dengan mudah.

Ikuti langkah ini untuk menggunakan MiniTool MovieMaker:

 1. Muat turun dan pasang MiniTool MovieMaker pada PC Windows anda.
 2. Lancarkan program dan tutup sebarang tetingkap templat untuk mengakses antara muka utama.
 3. Klik butang Import Fail Media, pilih fail .MOV anda dan klik Import.
 4. Seret dan lepaskan fail .MOV ke garis masa.
 5. Klik butang Main dalam tetingkap pratonton untuk memainkan fail .MOV anda.

Anda boleh memainkan fail .MOV dengan mudah pada Windows, serta mengedit dan menukar video .MOV anda dengan perisian ini. Kesan, sari kata, audio, dsb. boleh ditambah. Ringkasnya, ia adalah pemain .MOV khusus percuma yang sangat baik untuk pengguna Windows yang ingin bersenang-senang memainkan fail .MOV.

Gunakan Windows Media Player

Windows Media Player (WMP) ialah pemain media lalai untuk sistem pengendalian Windows yang diprapasang dalam semua versi Windows. Walau bagaimanapun, perisian tambahan diperlukan untuk membenarkan WMP memainkan fail .MOV secara asli. Untuk memainkan fail .MOV pada WMP, codec 3ivx harus dimuat turun dan dipasang juga.

Di bawah ialah cara memainkan fail .MOV pada Windows Media Player:

 1. Jika anda belum berbuat demikian, muat turun dan pasang versi terkini Windows Media Player.
 2. muat turun dan pasang perisian codec 3ivx.
 3. Mulakan semula PC anda.
 4. Klik kanan pada fail .MOV yang anda mahu tonton.
 5. Pilih Buka dengan… dan pilih Windows Media Player.
 6. Pilih fail .MOV yang anda mahu tonton dan pilih Main.

Memasang codec 3ivx meningkatkan bilangan format fail yang disokong oleh WMP, seperti .MOV, antara lain. Dengan memasang codec, anda masih boleh menggunakan antara muka WMP pilihan anda apabila anda mahu melihat fail .MOV.

Gunakan Pemain Media VLC

The Pemain media VLC ialah pemain multimedia percuma yang menyokong banyak format audio dan video, termasuk fail .MOV. Ia adalah program sumber terbuka, merentas platform.

Untuk memainkan fail .MOV pada VLC Media Player pada Windows:

 1. Muat turun Pemain media VLCkemudian pasangkannya.
 2. Buka pemain media VLC.
 3. Mengklik Media, kemudian Buka Fail… untuk memaparkan penyemak imbas fail untuk menavigasi ke fail .MOV anda.
 4. Klik pada butang Main untuk mula memainkan video.

VLC ialah pemain media ringkas untuk individu yang ingin memainkan fail .MOV melalui peranti berasaskan Windows. Selain itu, kerana ia adalah sumber terbuka dan boleh dijalankan pada pelbagai platform, ia menjadi kegemaran ramai pembangun media.

Gunakan 5KPlayer

5KPlayer menyokong format biasa seperti .MOV, MP4, AVI, MKV, FLV, WMV, MP3 dan banyak lagi, menjadikannya pemain media percuma yang sangat baik untuk Windows.

Untuk memainkan fail .MOV pada Windows menggunakan 5KPlayer.

 1. melawat 5kplayer.com dan muat turun versi terkini 5KPlayer.
 2. Setelah dipasang, buka 5KPlayer dan klik Tukar kepada Video di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tekan Import, kemudian pilih fail .MOV yang ingin anda tambahkan pada pustaka anda.
 4. Klik dua kali pada fail .MOV yang anda mahu tonton dan ia akan bermula secara automatik.

Kawalan di bahagian bawah tetingkap membolehkan anda menjeda, bergerak ke hadapan dan ke belakang serta menaikkan dan menurunkan kelantangan. Pada kali seterusnya anda perlu menonton video .MOV, cuma lancarkan 5KPlayer, buka pustaka anda dan klik dua kali filem itu.

Ia adalah mudah untuk memainkan fail .MOV dan jenis media lain pada Windows menggunakan 5KPlayer kerana antara muka intuitif dan pecutan perkakasannya dengan sokongan AirPlay.

Gunakan Media Player Classic

Anda boleh gunakan Pemain Media Klasik (MPC)pemain media sumber terbuka percuma yang menyokong memainkan fail .MOV dan banyak format video dan audio yang lain.

Untuk memainkan fail .MOV pada Windows menggunakan MPC:

 1. Lawati tapak pembangun untuk memuat turun Pemain Media Klasik.
 2. Pasang MPC dengan betul pada PC Windows anda.
 3. Lancarkan Media Player Classic.
 4. Klik Buka Fail atau lepaskan sahaja fail .MOV anda ke tetingkap MPC.
 5. MPC akan mula memainkan fail video .MOV serta-merta.

MPC ialah pilihan ringan, tanpa tulang untuk mereka yang ingin memainkan .MOV dan fail media lain dalam Windows. Kerana ia adalah perisian sumber terbuka, ia cenderung untuk dikemas kini dengan kerap dengan codec dan ciri baharu.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh memainkan fail .MOV pada Windows dengan bantuan MiniTool MovieMaker?

Muat turun dan pasang program, import fail anda, seret ke garis masa dan tekan Main dalam tetingkap pratonton.

Apakah ciri pemain .MOV yang lain?

Dengan menggunakan pemain .MOV, anda boleh mengedit video anda dengan menambahkan sari kata, kredit tamat dan tajuk, atau membuat pembetulan warna.

Adakah Windows Media Player menyokong main balik asli format video .MOV?

Windows Media Player tidak boleh memainkan terus fail .MOV melainkan anda menambah sambungan perisian lain seperti codec 3ivx.

Mengapa saya perlu memilih 5KPlayer untuk memainkan fail .MOV?

Beberapa perkara terbaik tentang memiliki 5KPlayer pada Windows ialah antara muka mesra pengguna, pecutan perkakasan dan sokongan AirPlay. Ini menjadikannya salah satu pilihan terbaik untuk memainkan pelbagai format media termasuk .MOV.

.MOV Maju Dengan Tontonan Video Anda

Memainkan fail .MOV pada Windows tidak seharusnya menjadi kebimbangan lagi. Cuma ikut langkah ini dan gunakan alatan yang betul untuk dapat memainkan video .MOV anda tanpa sebarang masalah sama sekali. Anda boleh menggunakan salah satu daripada beberapa pemain media berbeza yang mempunyai fungsi hebat, atau anda boleh menukar fail kepada bentuk yang lebih boleh diterima menggunakan beberapa penukar.

Pernahkah anda mencuba kaedah ini untuk memainkan fail .MOV pada PC Windows anda? Apa yang paling berkesan untuk anda? Kongsi pengalaman dan cadangan anda di bahagian komen di bawah.