Cara Memanggil Bos di Terraria

40

Menghapuskan bos “Terraria” boleh menjadi meletihkan. Namun, pemain berpengalaman boleh membuktikan bahawa ia adalah salah satu aspek yang paling menarik dalam permainan kotak pasir ini. Jika anda bersedia untuk menghadapi cabaran, memanggil bos yang garang ini mungkin tepat di laluan anda. Ia boleh menjadi penting dalam membantu anda maju melalui permainan. Tetapi pastikan anda dilengkapi dengan perisai yang mencukupi dan berkuasa untuk meningkatkan peluang anda untuk terus hidup.

Cara Memanggil Bos di Terraria

Teruskan membaca untuk mengetahui cara memanggil bos dalam “Terraria.”

Cara Memanggil Bos Terraria Standard

Pra-hardmode dan hardmode ialah dua jenis bos yang boleh dipanggil oleh pemain dalam “Terraria.” Walau bagaimanapun, anda hanya boleh mengakses bos hardmode sebaik sahaja anda melengkapkan playthrough awal anda. Ambil perhatian bahawa anda perlu menggunakan teknik yang berbeza semasa memanggil setiap bos.

Walaupun sesetengah boleh dicetuskan dengan item khas yang dibeli daripada Pemanggil, yang lain hanya boleh muncul apabila anda berinteraksi dengan persekitaran dengan cara tertentu. Bos mini dan bos acara hanya boleh dipanggil semasa acara khas.

Mencetuskan kumpulan bos ini adalah salah satu tugas yang lebih mudah dalam permainan. Di bawah ialah senarai perkembangan tentang cara anda boleh memanggil dan menangani bos pra-moded:

King Lendir

King Slime ialah bos yang agak mudah untuk dikalahkan. Anda boleh menggunakan Slime Crown untuk memanggil bos ini atau menghapuskan 150 lendir apabila kejadian hujan lendir berlaku. Satu-satunya cara untuk mendapatkan Slime Crown adalah untuk menghasilkannya dengan bantuan 20 Gel dan Mahkota Emas atau Platinum. Anda perlu membuatnya di Demon atau Crimson Altar.

Mata Cthulhu

Terdapat sekurang-kurangnya 30% peluang bahawa bos ini akan muncul pada permulaan setiap kitaran malam jika anda mempunyai lebih 200 Hit Point (HP) dan 10 Pertahanan. Anda harus mempunyai sekurang-kurangnya tiga watak bukan pemain (NPC) yang tinggal di rumah. Anda juga boleh memanggil bos ini menggunakan Mata Pandang Meragukan. Bos akan putus asa jika anda tidak mengalahkannya sebelum malam berakhir.

Pemakan Dunia

Anda hanya boleh menemui bos ini di kawasan yang mempunyai Altar Crimson. Ia bertelur secara semula jadi setiap kali Worm Food digunakan. Anda juga boleh memanggilnya dengan memusnahkan tiga Shadow Orbs dalam jurang rasuah menggunakan bahan letupan atau beliung dengan kuasa 65%.

Tidak seperti dua bos lain yang disenaraikan di atas, anda perlu lebih berhati-hati apabila menangani bos ini, kerana dia boleh menjadi perit untuk membunuh, walaupun untuk pemain berpengalaman. Cara terbaik untuk menang menentangnya ialah dengan menyasarkan kepala dan ekornya dengan senjata tajam untuk mengelakkannya daripada menjana semula menjadi pelbagai cacing.

Otak Cthulhu

Anda boleh mencetuskan minion jahat terapung ini dengan memecahkan tiga Crimson Hearts. Ia juga akan muncul setiap kali anda selesai menggunakan Bloody Spine. Walaupun ia mempunyai HP yang agak rendah, tentera menjalar yang dimilikinya dan dua jenis serangannya boleh memberikan cabaran. Anda hanya boleh menemui bos ini di jurang merah.

Ratu lebah

Mencari raksasa ini agak mudah. Anda perlu mencari larvanya di dalam hutan bawah tanah dan memusnahkannya. Cara alternatif untuk mencetuskan Ratu Lebah ialah menggunakan Abeemination di mana-mana sahaja dalam bioma hutan. Anda boleh membuatnya dengan menggabungkan satu balang madu, lima sarang, lima blok madu dan penyengat.

Skeletron

Satu pukulan dari raksasa yang menjulang tinggi ini boleh memusnahkan anda. Oleh itu, anda mesti mengalahkannya sebelum malam berakhir untuk mengelakkan penyingkiran. Anda boleh memanggilnya dengan bercakap dengan NPC lama di pintu masuk penjara bawah tanah pada waktu petang. Mengalahkan Skeletron adalah satu-satunya cara anda boleh mengakses penjara bawah tanah.

Dinding Daging

Raksasa yang kelihatan mengerikan ini terkenal dengan sendawanya, yang menghasilkan lintah yang bermusuhan. Ia adalah bos terakhir dalam kategori pra-keras. Anda boleh memanggilnya dengan melemparkan Anak Patung Voodoo Panduan ke dalam kolam lava. Sila ambil perhatian bahawa ia agak kuat dan mempunyai kolam kesihatan bersaiz baik.

Bos Hardmode di Terraria

Mod ini mempunyai bos peringkat lebih tinggi yang lebih maju dari segi kumpulan kesihatan dan kekuatan mereka. Walaupun sesetengahnya adalah pilihan, yang terbaik adalah melalui kesemuanya untuk meningkatkan statistik anda dalam permainan.

Ratu Lendir

Ini adalah bos yang agak mudah untuk ditangani, berdasarkan kategorinya. Cari Kristal Gelatin di Hallow Bawah Tanah dan musnahkan mereka untuk memanggilnya.

Kembar

Mata ini mempunyai persamaan yang luar biasa dengan Mata Cthulhu. Mereka mempunyai dua identiti: satu dirujuk sebagai Spazmatisme, dan satu lagi sebagai Retinazer. Anda boleh memanggil mereka pada waktu malam dengan bantuan Mata Mekanikal. Adalah lebih baik untuk kekal bertahan apabila mendekati bos hardmode ini, kerana kedua-dua mata mempunyai HP dan teknik bertarung yang berbeza.

Pemusnah

Anda boleh memanggil bos ini pada waktu malam menggunakan Mechanical Worm. Walaupun kebanyakan pemain meletakkannya sebagai salah satu bos paling mudah dalam kategori ini, laser maut yang dilemparkannya dalam urutan tanpa henti tidak boleh dipandang remeh.

Perdana Rangka

Ini adalah versi Skeletron yang diubah suai dan, oleh itu, jauh lebih berkuasa. Seperti pendahulunya, anda perlu menghapuskannya sebelum matahari terbit, dan satu pukulan daripadanya akan membunuh anda. Tengkorak Mekanikal adalah item terbaik untuk digunakan untuk memanggilnya. Ingat, ia hanya akan berfungsi pada waktu malam.

Plantera

Mentol Plantera berguna untuk memanggil raksasa ini. Memusnahkannya akan mencetuskan penampilannya. Tetapi, untuk mengaksesnya di dalam hutan bawah tanah, anda perlu mengalahkan The Twins, Skeletron Prime dan The Destroyer terlebih dahulu.

Permaisuri Cahaya

The Empress of Light ialah bos yang ramai ingin elakkan. Tetapi, ganjarannya juga besar dan patut dipertimbangkan. Dengan menaiki bot lebih 69,000 HP, anda boleh memanggil bos ini dengan membunuh Prismatic Lacewing. Anda akan bertemu dengan makhluk seperti rama-rama ini selepas menghapuskan Plantera.

Golem

Anda mesti terlebih dahulu mengalahkan Plantera untuk bertemu Golem. Ia hanya bertelur di Kuil Jungle, yang Plantera akan cuba menghalang anda daripada. Gunakan Sel Kuasa Lihzahrd di Alter Lihzahrd untuk memanggil penyerang jarak jauh ini.

Duke Fishron

Jika anda ingin memanggil bos ini, memancing di “Terraria” adalah pertaruhan terbaik anda. Tetapi anda mesti menggunakan Truffle Worm untuk memikat minion jahat ini. Dia suka melancarkan projektil, jadi perhatikan mereka apabila menghampiri bos garang ini.

Kultus gila

Si biadab ini hanya muncul setelah anda mengeluarkan Golem. Anda akan berjumpa dengannya di luar penjara bawah tanah. Tetapi anda perlu terlebih dahulu menghapuskan keempat-empat pemuja untuk mencetuskan penampilannya. Pergerakannya sukar untuk dihuraikan, jadi berhati-hati apabila mendekati bos ini.

Tuan Bulan

The Moon Lord ialah bos sebenar terakhir “Terraria.” Untuk memanggilnya, anda perlu memusnahkan keempat-empat menara cakerawala. Anda boleh melakukan ini menggunakan peristiwa bulan atau dengan bantuan Sigil Celestial. Mata berbilangnya menembak serangan laser yang mematikan. Untuk memusnahkannya dengan cepat, atasi satu mata pada satu masa.

Soalan Lazim

Berapa ramai bos yang boleh anda panggil di Terraria?

Anda boleh memanggil 17 bos secara keseluruhan—tujuh daripada kategori standard dan 10 bos mod keras.

Siapa bos yang paling sukar untuk dikalahkan di Terraria?

The Moon Lord ialah bos paling garang yang akan anda temui dalam “Terraria.”

Mengapa anda tidak boleh memanggil bos?

Anda mungkin cuba memanggil mereka pada siang hari. Kebanyakan bos dalam “Terraria” hanya boleh dicetuskan pada waktu malam. Satu-satunya pengecualian ialah Eater of Worlds.

Jadilah Wira Kotak Pasir Sejati

Terdapat banyak bos untuk anda kalahkan dalam “Terraria.” Setiap daripada mereka akan memerlukan anda untuk menjalankan tugas yang unik dan menggunakan item pemanggilan yang berbeza untuk mereka muncul. Elemen permainan ini membantu meningkatkan pengalaman permainan anda secara keseluruhan. Juga, ingat bahawa anda boleh melawan mereka secara solo atau dalam permainan kumpulan.

Manakah bos paling kejam yang pernah anda panggil di “Terraria” setakat ini? Siapa kegemaran anda untuk dikalahkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.