Cara Memangkas Video dalam VLC pada Mac

53

Kebanyakan orang menggunakan VLC untuk main balik audio dan video. Walau bagaimanapun, VLC juga boleh bertindak sebagai penyunting video. Jika anda ingin memotong sebahagian daripada video yang panjang, anda boleh melakukannya dalam VLC.

Cara Memangkas Video dalam VLC pada Mac

Artikel ini menerangkan cara menggunakan VLC untuk memotong video pada Mac dan mencadangkan alat alternatif yang boleh anda gunakan untuk tugas yang sama.

Cara Memangkas Video dalam VLC pada MacOS

Anda boleh memangkas video anda dalam VLC pada Mac atas pelbagai sebab. Mungkin anda mempunyai video yang panjang, tetapi hanya sebahagian kecil daripadanya kelihatan menarik. Mungkin klip video anda akan berbunyi hebat tanpa bahagian tertentu. Mungkin juga anda bercadang untuk menambah sebahagian kecil video pada persembahan peribadi atau pejabat anda. Tidak kira alasan anda, anda boleh menghiris video dalam VLC pada Mac anda. Begini cara melakukannya:

 1. Muat turun versi VLC terkini daripada VideoLAN laman web. Pastikan anda memilih VLC untuk MacOS.
 2. Pasang fail yang dimuat turun pada Mac anda dan lancarkan VLC.
 3. Import video yang ingin anda pangkas. Anda boleh menyeret dan melepaskan klip video ke senarai main VLC, kerana ia akan dimainkan secara automatik. Jika ini gagal, beralih ke menu atas VLC dan tekan “Media.” Daripada menu lungsur, pilih ‘Buka Fail’, pilih klip video untuk diimport dan tekan “Buka”. Sebagai alternatif, tekan kekunci “Control + O” untuk membuka tetingkap penyemak imbas fail. Cari klip video yang ingin anda edit dan klik dua kali padanya.
 4. Cari tempat untuk mula memangkas klip anda. Anda boleh menggunakan tetikus anda untuk mengalihkan bar skrol ke tempat anda ingin mula memotong. Jika tidak, klik “Main” atau tekan kekunci “Bar Ruang” untuk memainkan video anda sehingga tempat anda bercadang untuk mula memangkasnya.
 5. Beralih ke menu atas dan klik “Main balik.” Kemudian, pilih ikon “Rekod” daripada senarai juntai bawah. Jika tidak, tekan Shift + Command + R pada papan kekunci anda.
 6. Klik “Main” atau tekan “Bar Ruang” untuk mula merakam sehingga tempat anda ingin berhenti memotong. Kemudian, klik “Jeda” dan buka “Main Semula,” sekali lagi. Klik “Berhenti” untuk menyelesaikan rakaman.
 7. Cari klip video yang dipangkas dalam folder “Filem”. Semak fail yang disimpan dalam format vlc-record. VLC menyimpan fail yang dipangkas dengan cara ini secara lalai melainkan anda mengubah tetapan melalui menu “Keutamaan”.

Cara Alternatif untuk Memangkas Klip Video pada Mac

VLC Media Player bukanlah perisian penyuntingan video yang lengkap. Anda boleh bergantung padanya hanya jika anda bercadang untuk membuat potongan video mudah. Jika anda sering ingin mengedit video dalam pelbagai cara, anda memerlukan alat perisian yang lebih khusus. Inilah intipati perkara yang anda akan temui dengan VLC untuk penyuntingan video:

 • VLC hanya boleh memotong kepala dan ekor daripada klip video.
 • Anda tidak boleh membahagikan video kepada beberapa bahagian secara serentak.
 • VLC tidak membenarkan anda memangkas berbilang video pada masa yang sama.
 • Pemain media ini mempunyai antara muka lama. Oleh itu, anda tidak dapat mencari ciri pemangkasan video pada menu.
 • Jika anda perlu memotong klip 30 minit daripada video panjang, VLC tidak akan berfungsi.
 • Kadangkala butang “Rekod” tidak berfungsi. Jadi, anda mungkin menghasilkan video yang dipangkas tanpa sebarang kandungan di dalamnya.

Untuk mengelakkan isu ini, pertimbangkan untuk menggunakan aplikasi penyuntingan video yang fleksibel. Kebanyakan aplikasi disertakan dengan pelan langganan premium. Jadi, pilih perisian penyuntingan video khusus jika anda akan terus mengedit banyak klip lain di dalamnya. Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda cuba.

Penukar VideoProc

Penukar VideoProc adalah antara alat penyuntingan video teratas dalam talian. Anda boleh menggunakannya untuk mengedit video, termasuk memotong bahagian daripadanya. VideoProc Converter mempunyai antara muka pengguna yang mudah yang boleh difahami oleh mana-mana orang baru. Anda boleh memangkas, membelah, memangkas, menambah penapis, mengubah warna, mengedit sari kata, dsb. Berikut ialah cara untuk memangkas video anda dalam VideoProc Converter pada Mac:

 1. Muat turun dan pasang VideoProc Converter pada Mac.
 2. Muatkan aplikasi anda dan tekan butang “+Video”. Ini akan membolehkan anda menambah satu atau lebih video pada aplikasi.
 3. Beralih ke bar alat “Edit’ dan klik “Potong.”
 4. Luncurkan butang hijau untuk menandakan permulaan dan penghujung bahagian yang perlu anda potong.
 5. Klik ikon gunting oren untuk memangkas klip video.
 6. Klik “Selesai” untuk menyelesaikan pengeditan klip.

VideoProc Converter membolehkan anda memangkas banyak bahagian daripada video. Untuk berbuat demikian, seret butang hijau untuk mengenal pasti pelbagai titik pemotongan. Kemudian, ulangi langkah 3 hingga 6. Selepas selesai, perisian akan menggabungkan semua bahagian yang telah anda potong.

Filmora

Filmora oleh Wondershare adalah antara alat penyuntingan video yang paling berkebolehan dalam talian. Jika anda tidak boleh mengedit video anda dalam VLC dengan betul, gunakan Filmora sebaliknya. Tidak seperti VLC, perisian ini membolehkan anda memangkas banyak video bersama-sama. Selain itu, anda boleh mengalih keluar banyak bahagian daripada satu klip video sekaligus. Memandangkan ia menawarkan kesan lanjutan, anda boleh menggunakannya untuk menyesuaikan video anda. Apabila memangkas video dalam Filmora pada Mac, ikut langkah berikut:

 1. Muat turun Filmora untuk Mac 10.14 atau lebih baru di tapak web Wondershare dan pasangkannya pada komputer anda.
 2. Lancarkan aplikasi Wondershare Filmora dan navigasi ke “Fail” pada menu.
 3. Klik “Import Media” dan pilih “Import Media Files” untuk menambah fail ke “Media Library.”
 4. Serlahkan klip video dalam “Perpustakaan Media” dan klik kanan padanya. Pilih “Pengesanan Adegan.”
 5. Klik “Kesan.”
 6. Di bawah “Tunjukkan Sifat”, jika anda ingin mengalih keluar adegan yang tidak diingini, klik “Padam” di kawasan yang sama.
 7. Pilih “Tambah pada Garis Masa” untuk mengimport pelbagai bahagian video ke garis masa anda.

FlexClip

Alat lain yang boleh dipercayai untuk memangkas video anda serta-merta dipanggil FlexClip. Anda boleh merakam permulaan dan tamat video anda pada Mac tanpa masalah. FlexClip juga boleh memangkas berbilang video pada masa yang sama, tidak seperti VLC. Tidak perlu memuat turun perisian ini pada Mac. Anda boleh memuat naik fail untuk dipangkas terus dalam talian. Begini cara menggunakannya:

 1. Buka FlexClip dan ikut gesaan mudah untuk memuat naik klip video anda daripada Mac anda.
 2. Cari dan klik tanda “+”. Ini akan membolehkan anda menambah rakaman video pada garis masa.
 3. Pilih satu klip video dan gerakkan peluncurnya ke dalam dari setiap hujung.
 4. Potong klip kepada dua bahagian dengan menggerakkan kepala main ke titik pemotongan. Kemudian, klik “Split.”
 5. Buat tindanan dengan meletakkan klip pada video. Seret dan tahan untuk menukar urutan klip anda pada garis masa. Sebagai alternatif, pilih daripada dua ratus peralihan untuk menyambungkan pelbagai klip.

MiniTool MovieMaker

Jika anda melihat masalah dengan VLC anda semasa memotong video, cuba gunakan MiniTool MovieMaker. Ia mempunyai antara muka pengguna yang mudah dan ciri penyuntingan video lanjutan. MiniTool MovieMaker boleh membantu anda membuat video berkualiti tinggi untuk YouTube, TikTok, Facebook dan tapak berkaitan. Anda boleh memangkas, membelah, menggabungkan, membalikkan dan mempercepatkan video dengan perisian ini. Untuk memotong klip video dengannya pada Mac, lakukan yang berikut:

 1. Muat turun MiniTool MovieMaker dan pasangkannya pada Mac anda.
 2. Tekan “Import Media Files” untuk menambah klip video yang anda perlukan untuk memangkas. Sebagai alternatif, seret dan lepaskan fail ke garis masa.
 3. Luncurkan kepala main ke titik pemotongan pilihan dan tekan “Split.”
 4. Pilih klip yang tidak diingini dan tekan “Padam” pada papan kekunci anda.
 5. Klik “Eksport” untuk berkongsi klip video yang dipangkas.

Soalan Lazim

Bolehkah saya memangkas video dalam VLC secara percuma?

VLC Media Player ialah alat sumber terbuka. Anda boleh memangkas video di dalamnya tanpa membayar. Cuma muat turun versi terkini untuk MacOS anda dan ikuti langkah di atas.

Bagaimanakah saya boleh menyimpan klip video selepas memotongnya dalam VLC?

Anda mempunyai dua cara untuk menyimpan video yang dipangkas. Mula-mula, potong video anda dan semaknya dalam folder “Filem” lalai. Untuk menyimpan video anda yang dipangkas di tempat lain, buka bar menu atas VLC dan pilih “Keutamaan”. Tukar tetapan untuk menyimpan fail anda di lokasi lain pada Mac anda.

Potong Video Pertama Anda dalam VLC

VLC mempunyai ciri penyuntingan video yang boleh dipercayai tetapi terhad. Walaupun ia tidak mempunyai butang pemangkasan khusus satu klik, VLC boleh memangkas video anda dalam beberapa saat. Walau bagaimanapun, ia bukan yang terbaik dalam penyuntingan video, jadi anda mungkin memerlukan perisian penyuntingan video khusus untuk itu.

Adakah anda baru-baru ini cuba memotong sebahagian daripada video anda dalam VLC pada Mac anda? Adakah anda dapat menggunakannya, atau adakah anda menggunakan alat penyuntingan video khusus? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.