Cara memanjangkan Wi-Fi anda, cara yang betul

104
Pengulang wifi AndroidPIT 2426
© NextPit

Ingin mengembangkan rangkaian rangkaian Wi-Fi anda? Ini paling baik dilakukan dengan antena tambahan, yang tersedia dalam bentuk pengulang atau penyesuai DLAN. Mereka meningkatkan julat radio penghala dan menghapuskan gangguan sambungan. Menggunakannya akan membolehkan sambungan wayarles anda akhirnya mencapai bilik yang jauh dari penghala, malah beberapa tingkat ke atas atau ke bawah.

Malah penghala Wi-Fi yang paling kuat mesti mematuhi had sinaran. Ini mengehadkan julatnya dan menyebabkan masalah penerimaan terutamanya dalam isi rumah dengan dinding dan siling tebal. Untuk meningkatkan penerimaan Wi-Fi dalam garis panduan yang berkenaan, anda boleh meletakkan antena tambahan secara strategik di dalam rumah anda.

Pengulang wifi AndroidPIT 2413

Bridges memanjangkan Wi-Fi anda ke kawasan terpencil. / © NextPit

Terdapat dua cara untuk mengembangkan Wi-Fi anda, kedua-duanya tidak memerlukan anda menggunakan kabel tambahan:

Jambatan talian kuasa

Jambatan Powerline (atau penyesuai talian kuasa) menggunakan grid kuasa anda untuk menyambungkan dua bilik terpencil. Ia terdiri daripada dua penyesuai, yang pertama disambungkan ke penghala melalui kabel LAN. Ini menyuapkan isyarat LAN yang disulitkan ke dalam grid kuasa anda. Penyesuai kedua (dan mungkin lebih jauh) menerima isyarat ini dan mengeluarkannya sebagai Wi-Fi.

Pengulang wifi AndroidPIT 2419

Jambatan menghantar kuasa ke soketnya. / © NextPit

Wi-Fi yang dipancarkan pada penyesuai D-LAN kedua mempunyai gabungan SSID dan kata laluan yang sama seperti penghala anda dalam model moden yang mampu mesh, supaya telefon pintar anda, sebagai contoh, boleh melompat dengan lancar dari satu sambungan Wi-Fi ke seterusnya.

Pengulang Wi-Fi

Banyak penguat Wi-Fi yang dijual hari ini kerana pengulang secara teknikalnya bukan lagi pengulang sama sekali – dan itu perkara yang baik! Kerana pengulang klasik mengurangkan separuh lebar jalur Wi-Fi dan mempunyai kelemahan besar lain. Model moden beroperasi sebagai rangkaian mesh dan, terima kasih kepada berbilang masuk berbilang keluar (MIMO), mempunyai prestasi yang jauh lebih baik daripada pendahulunya yang tidak cekap.

Jika anda ingin menguatkan Wi-Fi anda dengan betul, anda memerlukan pengulang berkeupayaan mesh. Dan bukan itu sahaja: pengulang mesti diletakkan secara optimum. Apl seperti NETGEAR WiFi Analytics boleh membantu anda:

skrin netgear

Anda boleh menyemak kekuatan isyarat dan status rangkaian anda. / © NETGEAR Jin

Sebaik sahaja anda telah menemui kedudukan yang betul, anda hanya perlukan peranti yang betul. Untuk keserasian maksimum dan kemas kini perisian yang diselaraskan, pengulang harus datang daripada pengilang yang sama dengan penghala anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan perkakasan Netgear. Peranti jenama Orbi menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kami:

  • Ulasan Netgear Orbi RBK40: empat kali lebih pantas daripada Google Wi-Fi
penghala pengulang wifi vs pengulang devolo vs pengulang avm

Fritzbox lwn. Devolo WLAN Repeater ac lwn Fritz Powerline 546E sebagai WLAN bridge lwn. Fritz WLAN Repeater 1750E. / © NextPit

Garisan bawah

Pengulang menjanjikan penyelesaian yang pantas dan murah untuk rangkaian Wi-Fi yang lebih baik jika anda menemui model yang sesuai untuk penghala anda. Tetapi untuk mencipta rangkaian Wi-Fi yang besar, mungkin berbaloi untuk melihat penyelesaian Mesh-Net sedia ada. Pengulang moden menggunakan rangkaian berjaring untuk mengangkut paket data ke bilik pilihan anda tanpa kehilangan kelajuan yang serius.

Jika sistem sedemikian belum tersedia untuk penghala anda, anda akan menemui artikel khas dengan petua sekitar Mesh-Net daripada kami tidak lama lagi.

Apakah pendapat anda tentang pengulang Wi-Fi dan jambatan talian kuasa? Beritahu kami dalam ulasan.