Cara memasang Android Auto dan menjadikan kereta anda lebih pintar

111
novo android auto
© Google

Android Auto ialah apl yang dibangunkan oleh Google yang membolehkan anda berinteraksi dengan peranti mudah alih semasa memandu secara sah dan tanpa gangguan terima kasih kepada sokongan Google Assistant. Tetapi bagaimana semuanya berfungsi? Telefon pintar dan kenderaan manakah yang serasi? Bolehkah ia digunakan pada mana-mana kereta? Jawapan kepada semua soalan ini ada di sini dalam panduan khusus kami.

Jalan pintas

Apakah itu Android Auto?

Android Auto ialah apl Google proprietari yang tersedia di Gedung Google Play. Ia digunakan untuk mencerminkan apl daripada peranti Android ke paparan papan pemuka terbina dalam kereta. Android Auto direka bentuk dengan antara muka intuitif, panel butang besar dan kawalan suara boleh dilakukan berkat penyepaduan Google Assistant.

  • Apl yang mesti ada untuk Android Auto

AndroidPIT ford focus titanium sync 3 sebut nombor

Dengan Android Auto, anda tidak perlu melepaskan tangan anda daripada memandu lagi. / © NextPit

Apakah yang anda perlukan untuk dapat menggunakan Android Auto?

Untuk menggunakan Android Auto, anda mesti mempunyai peranti yang serasi dengan Android dan kereta yang boleh menyokong apl itu. Walau bagaimanapun, keperluan lain juga perlu, termasuk:

  • peranti yang menjalankan Android 5.0 atau lebih tinggi
  • sambungan Internet yang sentiasa aktif
  • kabel USB untuk pencerminan antara telefon pintar anda dan papan pemuka kereta anda
  • kereta dengan paparan papan pemuka yang serasi dengan Android Auto (bukan semua kereta menawarkan ciri ini)
facebook android auto

Pastikan anda mempunyai semua perkara yang diperlukan. / © Facebook

Cara memasang Android Auto

Pertama sekali, pastikan anda memenuhi semua keperluan yang kami senaraikan di atas, kemudian anda boleh memuat turun apl Android Auto rasmi daripada Gedung Play. Setelah dipasang, terima semua permintaan kebenaran untuk memastikan Android Auto boleh berfungsi sepenuhnya dan menawarkan pengalaman terbaik kepada anda semasa memandu.

  • Apl Podcast Google akan datang ke Android Auto

Wilayah manakah Android Auto tersedia?

Android Auto tersedia di beberapa negara, tetapi sudah tentu tidak di semua tempat. Untuk mengetahui negara mana yang menyokong platform pemanduan selamat Google, sila rujuk jadual berikut:

Android Auto: negara yang serasi

Argentina Australia Austria Brazil
Bolivia Kanada Chile Colombia
Republik Dominican Ecuador Perancis Jerman
Guatemala India Ireland Itali
Jepun Mexico New Zealand Panama
Paraguay Peru Puerto Rico Rusia
Sepanyol Switzerland United Kingdom Amerika Syarikat
Uruguay Venezuela

Anda juga boleh melihat senarai yang sentiasa dikemas kini di tapak web rasmi Android Auto di pautan ini.

AndroidPIT ford focus titanium sync 3 android auto

Sampai ke destinasi anda tidak pernah semudah ini. / © NextPit

Pada peranti manakah saya boleh memasang Android Auto?

Seperti yang telah kami nyatakan, Android Auto hanya serasi dengan peranti yang menjalankan perisian Android 5 Lollipop atau versi yang lebih terkini. Walau bagaimanapun, untuk menikmati pengalaman yang lebih baik, kami mengesyorkan menggunakan telefon pintar dengan sekurang-kurangnya Android 6 Marshmallow dipasang.

Di samping itu, kami juga ingin menunjukkan bahawa (pada masa ini) tiada jenis had atau sekatan kepada Android Auto dari segi peranti dengan keistimewaan root. Jadi anda masih boleh menggunakan aplikasi itu walaupun anda telah mengakar telefon pintar anda.

  • Cara root Android: panduan lengkap

Apakah apl yang serasi dengan Android Auto?

Pada masa ini, Android Auto menawarkan kemungkinan untuk mendengar muzik, menghubungi rakan dan keluarga tanpa melepaskan tangan anda daripada memandu, serta menghantar mesej teks atau menavigasi ke destinasi yang anda inginkan. Semua ini boleh dilakukan melalui pencerminan mudah aplikasi yang telah dipasang pada telefon pintar anda (walaupun milik pihak ketiga) ke paparan di papan pemuka kenderaan anda.

Sudah tentu, tidak semua apl serasi, tetapi Android Auto menawarkan sokongan untuk bilangan apl yang semakin meningkat dan, setakat ini, sudah pasti terdapat lebih daripada seratus. Yang paling popular dan paling banyak digunakan termasuk Waze, Peta Google, Facebook Messenger, WhatsApp, Muzik Google Play, Spotify dan sebagainya.

AndroidPIT ford focus titanium sync 3 kokpit

Tidak semua kereta serasi dengan Android Auto. / © NextPit

Untuk menemui semua apl yang serasi dengan Android Auto, anda boleh melawati Halaman Rasmi daripada Gedung Play.

  • Pengeluar dan model kereta manakah yang menyokong Android Auto?

Perkara yang perlu dilakukan jika kereta anda tidak serasi dengan Android Auto

Seperti yang kami katakan sebelum ini, tidak semua kereta menawarkan keserasian dengan siri Android Auto. Satu-satunya alternatif yang mungkin (selain membeli kereta baharu) ialah memasang sistem hiburan pihak ketiga yang serasi di papan pemuka.

Tetapi sebelum anda meneruskan, lihat senarai terkini kereta yang boleh menawarkan penyepaduan dengan Android Auto di pautan ini.