Cara memasang Homebrew dalam macOS Ventura atau M1/M2 Mac

81
Cara memasang Homebrew dalam macOS Ventura atau M1:M2 Mac

Perkara yang perlu diketahui sebelum memasang Homebrew pada Mac:

 • Ia serasi dengan kedua-dua cip Intel dan Apple Silicon M1/M2 Mac
 • Tersedia untuk macOS Big Sur dan lebih baru
 • Xcode adalah pra-syarat

Selama bertahun-tahun, Mac telah kekurangan cara standard untuk memasang alat baris arahan, tetapi tidak lagi. Homebrew ialah penyelesaian muktamad untuk memudahkan pemasangan perisian pihak ketiga pada Mac anda. Dengan perisian tersebut, anda boleh mengakses perpustakaan besar alat sumber terbuka, yang boleh membantu anda mengubah suai sistem anda dan beroperasi dengan lebih berkesan. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara memasang Homebrew pada Mac anda.

Apakah itu Homebrew pada Mac?

Homebrew ialah sistem pengurusan pakej perisian sumber terbuka yang ringan untuk Mac. Anda boleh menggunakan program ini untuk memasang dan mentadbir pelbagai utiliti baris perintah dan aplikasi pada Mac anda. Walau bagaimanapun, menurut pencipta perisian, “Homebrew ialah perisian yang memasang barangan yang anda perlukan, tetapi Apple tidak melakukannya.”

Dengan antara muka yang mudah digunakan, perisian ini menawarkan koleksi pakej yang luas yang mudah dipasang dan dikemas kini menggunakan beberapa arahan mudah, yang menjadikannya sesuai untuk mereka yang ingin memastikan perisian dikemas kini tanpa sebarang kerumitan.

Dengan bantuan Homebrew, anda boleh memasang alat dan perpustakaan dengan mudah seperti Git, Python, Node.js, PHP, dsb., dan mengurusnya dengan mudah dengan bantuan antara muka baris perintah yang ringkas. Tambahan pula, ia direka bentuk untuk menjadi fleksibel, membolehkan anda menyesuaikan proses pemasangan dan mengkonfigurasinya untuk memenuhi keperluan khusus anda. Oleh itu, dengan program ini, anda boleh menyelaraskan aliran kerja anda dan meningkatkan produktiviti keseluruhan.

Faedah menggunakan Homebrew pada Mac

 • Ia mudah dipasang dan disediakan. Ia hanya memerlukan beberapa arahan mudah dalam Terminal.
 • Menguruskan pelbagai pakej perisian pada Mac adalah mudah. Ia memudahkan proses mengemas kini, memasang dan menyahpasang perisian.
 • Ia mengekalkan repositori terpusat pakej perisian, menjadikannya mudah untuk mencari dan memasang perisian yang anda perlukan.
 • Program ini diselenggara dengan baik kerana ia merupakan pengurus pakej sumber terbuka, dan sesiapa sahaja boleh menyumbang kepada pembangunannya.
 • Anda menjimatkan masa kerana perisian mengautomasikan muat turun, menyusun dan memasang. Ia menghapuskan keperluan untuk memburu pemasang perisian dan menjalankan prosedur pemasangan secara manual.
 • Pengurus pakej membenarkan anda memilih versi pakej perisian tertentu yang ingin anda pasang dan sesuaikan pemasangan.
 • Program ini direka bentuk untuk selamat dan tidak memerlukan akses root untuk memasang perisian untuk mengelakkan keselamatan dan kelemahan.

Keperluan untuk memasang Homebrew pada Mac

Sebelum kita mendalami butiran pemasangan Homebrew pada Mac, mari pastikan Mac anda sepadan dengan prasyarat asas untuk menjalankan perisian:

 • CPU: Intel 64-bit, Apple Silicon M1/M2

 • macOS: Big Sur atau lebih baru

 • Alat Baris Perintah (CLT): Xcode

 • Pemasangan: Bash (Bourne-again shell)

Cara memasang Homebrew pada Mac

Memandangkan anda telah memastikan bahawa Mac anda memenuhi semua keperluan, lihat langkah terperinci untuk memasang Homebrew pada Mac anda.

Memandangkan pemasangan Homebrew pada Mac melibatkan penulisan banyak baris kod dalam Terminal, pastikan anda mengikut arahan yang dinyatakan di bawah dengan jelas.

Pasang alat baris arahan untuk Xcode

Xcode ialah Persekitaran Pembangunan Bersepadu (IDE) asli macOS. Ia menyediakan satu set alat yang digunakan oleh pembangun untuk mencipta perisian, seperti penyusun, membina sistem dan penyahpepijat. Oleh kerana Homebrew bergantung pada alat baris arahan, aplikasi Xcode mesti dipasang.

Ikuti langkah di bawah untuk memasang Xcode pada Mac.

 1. Buka Spotlight (Cmd (⌘) + Bar ruang).
 2. Cari dan buka Terminal.
 3. Tulis arahan berikut xcode-select --install → tekan kembali.

  Pasang alat baris arahan untuk Xcode

 4. Pilih Pasang.

  Pilih Pasang pada Mac

 5. Sebaik sahaja anda telah melalui Perjanjian Lesen, kemudian pilih Setuju.

  Klik Setuju pada Mac

 6. Jika Mac anda tidak disambungkan kepada sumber kuasa, anda mungkin digesa untuk. Jika terdapat cas yang mencukupi, pilih untuk Teruskan menggunakan Kuasa Bateri.
 7. Ia akan mengambil sedikit masa untuk perisian dimuat turun.
 8. Lengkapkan proses dengan mengklik Selesai.

Jika Mac anda tidak mengecas, anda akan digesa kotak dialog yang meminta anda mengesahkan muat turun menggunakan bateri sedia ada.

Nota: Anda juga boleh menggunakan mana-mana IDE lain yang menyokong pembangunan Mac untuk proses tersebut, tetapi anda mesti mempunyai satu untuk mengakses alatan baris arahan yang Homebrew perlukan.

Dapatkan Homebrew pada Mac

Memandangkan anda telah memasang IDE, berikut ialah cara untuk mendapatkan Homebrew pada Mac. Untuk berbuat demikian, gunakan arahan yang disenaraikan di bawah.

 1. Lancarkan Terminal.
 2. Tulis arahan berikut: /bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/install.sh)" → tekan kembali.

  Dapatkan Homebrew pada Mac

 3. Sekarang, masukkan kata laluan Mac anda.
 4. Tekan kekunci kembali pada papan kekunci anda untuk meneruskan.

  Tekan kekunci kembali pada papan kekunci anda untuk meneruskan

 5. Skrin anda kini akan memaparkan mesej Berjaya Pemasangan.

  Skrin Mac kini akan memaparkan Pemasangan Berjaya

tahniah! Anda baru sahaja selesai memasang Homebrew pada Mac anda.
Ingat bahawa masa pemasangan boleh berbeza-beza berdasarkan sambungan dan kelajuan rangkaian anda.

Nota: Jika anda menghadapi masalah semasa memasang Homebrew pada M1 Mac, maka anda boleh cuba menjalankannya arahan tambahan.

Tetapkan laluan Homebrew

Sebaik sahaja anda telah memasang perisian Homebrew, langkah penting seterusnya ialah mengkonfigurasi laluan untuk memastikan operasi program yang lancar.

 1. Menuju ke Terminal.
 2. Salin arahan yang disebutkan di bawah satu demi satu dan tekan return selepas setiap arahan.
  • cd /opt/homebrew/bin/
  • ls
  • PATH=$PATH:/opt/homebrew/bin
  • cd
  • touch .zshrc
  • echo export PATH=$PATH:/opt/homebrew/bin -> .zshrc
  • brew doctor

   Sahkan pemasangan Homebrew dalam macOS

Sebaik sahaja mesej “Sistem anda sedia untuk dibancuh” muncul pada skrin anda, anda boleh meneruskan dengan yakin, mengetahui bahawa segala-galanya telah disediakan untuk anda memulakan proses pembuatan bir anda.

Sahkan pemasangan Homebrew dalam macOS

Apabila anda telah memasang Homebrew, langkah yang dicadangkan seterusnya ialah menyemak dan melihat sama ada program itu berjaya dipasang. Anda hanya boleh mencapai ini dengan menggunakan arahan yang ditunjukkan di bawah.

 1. Buka Terminal.
 2. Anda boleh mencuba mana-mana arahan ini:
  • brew –v
  • brew -version
  • brew doctor
 3. Anda kini akan melihat Sistem anda sedia untuk dibancuh.

Menggunakan arahan ini akan memberikan maklumat berguna tentang kesihatan dan prestasi pemasangan Homebrew anda, membolehkan anda mengambil langkah yang diperlukan untuk bertindak atas sebarang isu yang ditemui.

Bagaimana untuk melumpuhkan analisis Homebrew

Homebrew ialah perisian sumber terbuka percuma yang mengumpul dan berkongsi data dengan pembangun untuk menambah baik antara muka penggunanya. Akibatnya, jika anda tidak mahu menyumbang atau berkongsi maklumat pengguna anda, anda boleh menutup analisis Homebrew.

Ingat bahawa langkah ini adalah pilihan, tetapi saya syorkan anda mengikut langkah di bawah dan lumpuhkan analitis untuk memastikan data anda selamat dan terjamin.

 1. Lancarkan Terminal.
 2. Jalankan arahan brew analytics off.

  Bagaimana untuk melumpuhkan analisis Homebrew

Memasang perisian menggunakan Homebrew

Anda boleh memasang aplikasi dengan cepat pada Mac anda selepas mengesahkan pemasangan dan operasi berfungsi Homebrew yang berjaya. Prosedur ini mudah dan tidak menyakitkan jika langkah-langkah berikut diikuti dengan tepat:

 1. Buka apl Terminal.
 2. Masukkan arahan brew install {packageName} ke dalam tetingkap Terminal.
  Sebagai contoh, untuk memasang pakej wget, taip brew install wget.

  Memasang perisian menggunakan Homebrew

Dalam contoh yang dinyatakan di atas, saya telah mengambil pakej wget sebagai contoh. Jangan ragu untuk menggantikan packageName dengan packageName yang lain. Selain itu, anda juga boleh menyemak senarai pakej yang dipasang pada Mac anda menggunakan arahan brew list.

Memastikan Homebrew dikemas kini

Untuk memastikan perisian kami bebas daripada pepijat dan mempunyai ciri keselamatan yang terkini, adalah penting untuk mengemas kini Homebrew dengan kerap, sama seperti kami mengemas kini macOS.

Amalan ini membolehkan anda memanfaatkan ciri terbaharu dan memperoleh keserasian tambahan, sokongan dan fungsi yang dipertingkatkan. Mengemas kini Homebrew ialah proses mudah yang dicapai melalui Terminal dengan mencerminkan langkah-langkah di bawah.

 1. Lancarkan Terminal.
 2. Jalankan arahan brew update.

Sebagai tambahan kepada perisian, arahan ini juga meningkatkan pakej yang dipasang untuk mengakses ciri terkini kerana ia mengemas kininya kepada lelaran terkini mereka.

Bagaimana untuk menyahpasang Homebrew dari Mac

Jika anda telah memutuskan untuk mengalih keluar Homebrew daripada Mac anda, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan mengikut arahan yang digariskan di bawah.

 1. Lancarkan Terminal.
 2. Jalankan arahan /bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/uninstall.sh)"

  Jalankan commond untuk menyahpasang Homebrew daripada Mac

 3. Taip y dalam skrin Terminal.

  Taip Y untuk menyahpasang Homebrew daripada Mac

 4. Masukkan kata laluan Mac anda.

Kerja yang cemerlang! Anda telah berjaya mengalih keluar Homebrew daripada peranti anda.

Selain itu, anda boleh mengelakkan kerumitan ini dengan menggunakan arahan berikut untuk penyingkiran perisian Homebrew bukan interaktif NONINTERACTIVE=1 /bin/bash -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/HEAD/uninstall.sh)".

Bagaimana untuk menyahpasang pakej Homebrew daripada Mac

Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk tidak menghapuskan Homebrew tetapi lebih suka untuk menyahpasang atau memadam pakej tertentu, anda boleh mencapainya dengan mudah dengan melaksanakan arahan berikut.

 1. Buka Terminal.
 2. Salin arahan brew uninstall wget pada tetingkap Terminal.

Soalan Lazim

Adakah Homebrew diperlukan untuk Mac?

Tidak, Homebrew tidak wajib untuk Mac. Walau bagaimanapun, ia mungkin alat yang berharga untuk mengatur pakej dan memasang apl pada peranti anda.

Di manakah Homebrew dipasang pada Mac M1?

Homebrew anda pada M1 Mac Air anda biasanya dipasang dalam /usr/local/homebrew.

Bolehkah saya menggunakan Homebrew untuk memasang aplikasi grafik?

Malah, anda boleh menggunakan utiliti Homebrew untuk memasang pelbagai aplikasi grafik pada Mac anda dengan mudah.

Adakah Homebrew tersedia untuk M2 Mac?

Ya, perisian Homebrew berfungsi pada M2 Mac. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu menambah baris kod tambahan semasa memasangnya.

Banyak lagi kepada Homebrew…

Adakah anda tidak seronok mempunyai kaedah mudah untuk memasang apl pada Mac anda? Tidak kira sama ada anda seorang pembangun, sysadmin atau pengguna Mac biasa, Homebrew ialah alat yang mengagumkan yang boleh meningkatkan prestasi mesin anda.

Adakah anda masih belum memasang Homebrew pada Mac anda? Cuba Homebrew hari ini dan saksikan keupayaannya untuk meningkatkan pengalaman Mac anda! Selain itu, ingat untuk membaca cadangan saya di bawah.

Anda juga akan suka membaca:

 • Bagaimana untuk memasang Git pada Mac
 • Pelanggan FTP terbaik untuk Mac
 • Apa itu Roblox? Semua yang anda patut tahu