Cara Memasang Semula Perisian Percubaan

23

Banyak syarikat menawarkan versi percubaan perisian mereka untuk memberi anda pengalaman langsung tentang perkara yang ditawarkan sebelum membuat pembelian. Ia adalah win-win untuk kedua-dua pengguna dan syarikat. Walau bagaimanapun, perisian percubaan berhenti berfungsi selepas tempoh masa tertentu.

Cara Memasang Semula Perisian Percubaan

Jika anda ingin mengetahui cara melanjutkan tempoh percubaan anda, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara memasang semula perisian percubaan anda dan membeli sendiri masa yang anda perlukan tanpa membeli produk.

Cara Memastikan Pemasangan Semula Bersih Perisian Percubaan

Tidak semua versi percubaan dicipta sama. Sesetengah akan menjejaki baki hari pada peranti anda, manakala yang lain akan melakukannya dalam talian. Sesetengah perisian mungkin memerlukan anda membuat akaun, sementara yang lain menawarkan pemasangan yang mudah.

Sebagai alternatif, anda mungkin diberi akses penuh kepada semua ciri, dan sesetengahnya akan menahan diri sehingga anda telah komited. Terdapat banyak variasi, jadi ingat bahawa tidak setiap penyelesaian pemasangan semula akan berfungsi untuk anda.

Penting juga untuk ambil perhatian bahawa sesetengah syarikat mungkin mempertimbangkan melanjutkan percubaan percuma sebagai pelanggaran Perjanjian Pengguna. Berhati-hati dengan perkara ini sebelum anda meneruskan.

Anda perlu menyahpasang apl percubaan daripada PC Windows anda terlebih dahulu sebelum anda boleh mengaktifkan semula tempoh percubaan. Walau bagaimanapun, penyahpasang sistem anda mungkin tidak menangkap setiap fail, terutamanya di tempat seperti pendaftaran. Fail ini sering memberitahu perisian yang dipasang semula bahawa tempoh percubaan telah tamat. Atas sebab itu, anda memerlukan beberapa perisian khusus untuk membantu.

Perisian Penyahpasang

Anda mungkin pernah mengalaminya – menyahpasang perisian anda kadangkala meninggalkan fail. Penyahpasang sistem anda mungkin terlepas perkara, dan penyahpasang perisian mungkin melakukannya dengan sengaja. Daripada memburu dan memadamkan setiap fail yang tinggal secara manual, perisian penyahpasang khusus boleh pergi jauh ke arah pembersihan yang lebih menyeluruh.

 • Wise Program Uninstaller: Wise menawarkan anda mudah alih. Ia tidak perlu dinyahpasang dan menawarkan penyahpasang yang dikupas tetapi berkesan. Anda perlu mengemas kini senarai atur cara yang dipasang setiap kali anda memulakannya semula, yang mungkin mengambil sedikit masa.
 • Penyahpasang Geek: Walaupun Geek Uninstaller mungkin tidak menawarkan imbasan perisian yang telah dialih keluar sebelum ini, ia menjalankan tugas penyingkirannya dengan baik, serta ia mudah alih dan percuma sepenuhnya.

Pasang Monitor

Apabila anda memasang program, perisian akan meletakkan fail di seluruh sistem anda. Apakah cara yang lebih baik untuk mengalih keluar segala-galanya daripada melihat ke mana ia semua pergi di tempat pertama? Itulah tugas monitor pemasangan.

Ia menyimpan tab pada setiap folder dan direktori yang telah diakses oleh perisian percubaan anda supaya anda boleh memadam setiap jejak sebelum pemasangan semula. Kebanyakan monitor pemasangan juga akan disertakan dengan penyahpasang.

 • Advanced Uninstaller Pro ialah monitor pemasangan dan penyahpasang yang menawarkan beberapa utiliti lain. Ia akan membantu anda merakam sebarang proses pemasangan dengan cepat.
 • Pasang Monitor: Program ini bermula sebagai percubaan percuma dan menawarkan pemantauan pemasangan masa nyata, bermakna tiada gambar sebelum atau selepas. Ia juga menawarkan penyahpasangan ke dalam tawaran.
 • Penyahpasang Ashampoo: Ini ialah monitor pemasangan percuma, dengan syarat anda memberikannya alamat e-mel. Ia menawarkan syot kilat sebelum dan selepas pemasangan dan peluang untuk menyahpasang perisian.

Sandaran Pendaftaran

Pendaftaran Windows pada PC anda ialah repositori besar data tentang perkakasan dan perisian yang dipasang dan dialih keluar. Walau bagaimanapun, perisian percubaan kadangkala meninggalkan fail dalam pendaftaran, walaupun selepas penyahpasangan khusus, dan boleh menjejaskan usaha pengaktifan semula percubaan anda.

Anda boleh membuat sandaran pendaftaran anda dengan mengambil gambar sebelum memasang perisian percubaan. Selepas tamat tempoh, anda boleh mengembalikan pendaftaran ke titik sebelumnya ini. Ia akan menjadi seperti percubaan yang tidak pernah berlaku.

Nota: Kaedah ini mempunyai kelemahan yang ketara. Pendaftaran digunakan untuk hampir semua perkara dalam Windows. Memulihkan pendaftaran juga bermakna anda akan kehilangan banyak tetapan daripada aplikasi lain, perisian, dan juga Windows. Lebih baik digunakan jika anda mempunyai PC ganti untuk mencuba.

Begini cara melakukannya:

 1. Buka Registry Editor dengan menaipnya dalam bar carian. Secara bergantian, tekan Win+R, taip regedit dalam tetingkap Run, dan tekan Enter.

 2. Pilih Fail dalam tetingkap Registry Editor, kemudian klik Eksport.
  Mengeksport fail pendaftaran

 3. Pilih tempat untuk menyimpan sandaran pendaftaran anda dan klik butang Simpan.
  Menyimpan eksport pendaftaran
 4. Pasang perisian percubaan anda dan benarkan ia berjalan. Apabila ia tamat tempoh, nyahpasangnya dan buka semula Registry Editor.
 5. Klik Fail, kemudian Import dan cari fail sandaran anda.
  Pilihan import pendaftaran
 6. Tekan butang OK, dan pendaftaran anda harus kembali ke sandaran, menghapuskan sebarang kunci pendaftaran berpotensi yang disembunyikan oleh perisian percubaan.
  Membuka pendaftaran yang disimpan
 7. Pasang semula percubaan anda dan ulangi proses ini seberapa banyak yang diperlukan.

Ingatlah untuk tidak membuat perubahan pada Windows Registry secara tidak perlu. Jika berlaku masalah, anda mungkin perlu menetapkan semula kilang PC Windows 10 anda.

Pasang Semula Tanpa Memasang Betul

Satu cara untuk terus memasang semula perisian percubaan ialah memastikan perisian itu tidak pernah dipasang sepenuhnya pada peranti anda. Untuk berbuat demikian, anda boleh menggunakan dua jenis perisian yang membentuk penimbal antara perisian percubaan dan PC sebenar anda.

Kotak pasir

Seperti persamaan dunia sebenar, kotak pasir membolehkan anda bermain dengan perisian percubaan dalam persekitaran terpencil. Anda boleh memasang perisian dengan mudah dalam program ini, yang tidak akan ditambahkan pada pendaftaran atau mana-mana direktori. Apabila anda selesai, menutup kotak pasir dan memulakan semula adalah mudah.

 • Kotak pasir: Ini mungkin perisian kotak pasir yang paling terkenal di luar sana. Ia percuma, sumber terbuka dan mudah untuk dimuat turun serta dijalankan. Sandboxie Plus ialah rakan sejawat berbayarnya dan menawarkan beberapa lagi ciri.
 • Kotak Pasir Windows: Microsoft juga mempunyai tawaran sendiri untuk kotak pasir. Ini adalah program mudah yang boleh anda muat turun dan gunakan. Ia tidak tersedia pada Windows Home Edition, tetapi segala-galanya boleh digunakan.

Mesin maya

Mesin maya ialah cara terbaik untuk menjalankan PC dalam PC. Ia bertindak seperti mesin standard dengan sistem pengendaliannya sendiri, membolehkan anda memasang perisian percubaan tanpa meninggalkan kesan pada sistem utama anda.

 • Kotak Maya: Ini adalah perisian hypervisor pertama yang mungkin terlintas di fikiran dengan mesin maya. Virtual Box ialah program sumber terbuka, dipacu komuniti dan percuma untuk dimuat turun yang boleh menjalankan pelbagai sistem pengendalian utama dan mengendalikan kebanyakan pemasangan perisian.
 • Stesen Kerja VMware: Ini adalah hipervisor lain yang membolehkan anda membina mesin maya. VMware adalah untuk kegunaan peribadi, dan banyak ciri hanya akan tersedia dengan versi premium.

Cara Lain untuk Memanjangkan Tempoh Percubaan Apl

Walaupun beberapa perisian percubaan berfungsi pada sistem penghormatan, membolehkan anda memasang semula beberapa kali, anda tidak akan bertuah dengan kebanyakannya. Namun, terdapat cara lain untuk melanjutkan percubaan anda.

Jadikan Masa Berdiam

Dengan syarat perisian percubaan anda tidak berjalan lancar dengan kaunter dalam talian, anda boleh menggunakan NirSoft’s Jalankan Sebagai Tarikh apl untuk memastikan masa terhenti selama yang anda katakan. Program ini memintas API perisian percubaan anda, meminta sistem anda untuk tarikh dan masa semasa, dan membekalkannya dengan yang anda tetapkan.

Teruskan Buat Akaun Baharu

Anda boleh mencuba semula mana-mana perisian percubaan berasaskan akaun untuk beberapa pemasangan semula jika anda mempunyai akaun e-mel ganti. Setiap kali anda memasang semula perisian percubaan, masukkan e-mel yang berbeza untuk mendapat faedah daripada tempoh percubaan yang lain.

Percubaan, Percubaan Lagi

Semua perkara yang baik akan berakhir, tetapi mereka tidak semestinya perlu kekal seperti itu. Jika anda ingin memanjangkan masa anda dengan perisian percubaan, langkah pertama sebelum memasang semula ialah memastikan tiada kesan yang tertinggal pada sistem anda. Anda juga boleh menggunakan mesin maya dan kotak pasir untuk mengatasi keperluan memasang perisian percubaan pada pemacu anda pada mulanya.

Soalan Lazim

Adakah undang-undang untuk memasang semula perisian percubaan?

Kesahan bergantung pada terma dan perjanjian, yang akan berbeza daripada perisian. Anda harus membaca terma dan perjanjian dengan teliti sebelum meneruskan.

Adakah pemasangan semula perisian percubaan berfungsi pada peranti yang berbeza?

Bergantung pada syarat lesen, memasang semula perisian percubaan pada peranti berasingan mungkin tidak berfungsi. Walaupun sesetengah lesen perisian hanya boleh digunakan pada satu peranti, yang lain boleh membenarkan anda memasangnya pada beberapa peranti. Untuk maklumat lanjut, sentiasa rujuk kepada syarat penggunaan perisian.