Cara Memastikan Komputer Riba Anda Dihidupkan dan Menggunakannya Apabila Ditutup

20

Pernahkah anda perasan bahawa apabila anda menutup komputer riba anda, ia dimatikan atau masuk ke mod tidur hibrid? Walaupun ini boleh menjadi ciri penjimatan tenaga yang hebat, ia juga boleh menjadi masalah besar, terutamanya jika anda menyambungkan komputer riba anda ke monitor luaran untuk mengerjakan sesuatu yang penting.

Cara Memastikan Komputer Riba Anda Dihidupkan dan Menggunakannya Apabila Ditutup

Tetapi ada cara untuk meneruskan kerja dan komputer riba anda dihidupkan apabila ia ditutup. Teruskan membaca artikel ini, dan anda akan belajar cara menghidupkan komputer riba anda apabila ditutup pada sistem pengendalian dan peranti yang berbeza.

Cara Menutup Komputer Riba dan Memastikannya Menggunakan Windows

Windows menawarkan beberapa pilihan apabila ia datang untuk memilih perkara yang anda ingin komputer riba anda lakukan apabila anda menutup penutup:

 1. Cari “Panel Kawalan” dalam kotak carian Cortana.
 2. Klik pada “Apl Panel Kawalan” dalam hasil yang dipaparkan.
 3. Pilih “Perkakasan dan Bunyi.”
 4. Klik pada “Pilihan Kuasa.”
 5. Pilih “Pilih perkara yang dilakukan untuk menutup tudung” di sebelah kiri.

Di sini, anda boleh memilih antara beberapa pilihan untuk mencari yang paling sesuai dengan keperluan anda: tidak melakukan apa-apa, tidur, hibernate atau tutup. Anda juga boleh memilih untuk menetapkan tindakan penutupan penutup apabila komputer riba anda dihidupkan bateri atau dipalamkan. Jadi, jika anda ingin memastikan komputer riba anda dihidupkan, anda boleh melaraskan tetapan ini dengan mudah dengan hanya beberapa klik.

Cara Memastikan Komputer Riba dihidupkan dan Tutupnya pada Mac

Memastikan komputer riba anda dihidupkan atau terjaga apabila penutupnya ditutup adalah mudah untuk didayakan pada Mac. Inilah cara anda boleh melakukannya.

 1. Klik ikon “Apple” di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Pilih “Keutamaan Sistem.”
 3. Klik “Penjimat Tenaga.”
 4. Pilih tab “Penyesuai Kuasa”.
 5. Tetapkan peluncur “Matikan paparan selepas:” kepada “Jangan sekali-kali.”

Cara Menutup Komputer Riba dan Memastikannya Menggunakan Ubuntu

Jika anda ingin memastikan komputer riba anda dihidupkan atau terjaga apabila anda menutup penutup di Ubuntu, anda boleh melakukannya dengan dua cara berbeza. Cara paling mudah ialah memasang aplikasi yang dipanggil Tweaks.

 1. Buka tetingkap Terminal, taip “sudo apt install gnome-tweak-tool,” kemudian tekan “Enter.” Taipkan kata laluan anda apabila digesa.
 2. Buka aplikasi “Tweaks”.
 3. Pilih “Umum” di sebelah kiri.
 4. Matikan pilihan “Tangguhkan apabila penutup komputer riba ditutup”.

Ambil perhatian bahawa arahan ini hanya akan berfungsi jika anda menggunakan “gnome-tweak-tool”, satu set alat perisian yang berfungsi dengan Ubuntu.

Terminal ialah cara lain anda boleh membolehkan komputer riba anda kekal hidup atau terjaga apabila penutup ditutup.

 1. Klik “Pelancar Apl” di sudut kiri bawah.
 2. Pilih apl “Terminal”.
 3. Jalankan arahan berikut:
  sudo gedit /etc/systemd/logind.conf.
 4. Masukkan kata laluan anda dan tekan “Enter.”
 5. Selepas fail dibuka, cari baris”#HandleLidSwitch=suspend.”
 6. Gantikan baris dengan yang berikut:
  HandleLidSwitch=ignore

Cara Menutup Chromebook dan Memastikannya Dihidupkan

Anda boleh memastikan Chromebook anda hidup atau terjaga apabila anda menutup penutup dengan mengikuti langkah mudah ini:

 1. Klik pada “jam” di sudut kanan bawah.
 2. Pilih ikon “gear” (tetapan).
 3. Pilih tetapan “Peranti” di sebelah kiri.
 4. Pilih “Kuasa.”
 5. Matikan pilihan “Tidur apabila penutup ditutup”.

Selepas anda mematikan tetapan, anda boleh keluar dari menu tetapan dan perubahan anda akan disimpan secara automatik.

Adalah penting untuk menyatakan bahawa Chromebook tidak mempunyai pilihan untuk membuat pelarasan secara berasingan apabila komputer riba anda dipalamkan atau dihidupkan menggunakan kuasa bateri.

Soalan Lazim: Memastikan Laptop Dihidupkan Semasa Ditutup

Bolehkah membiarkan komputer riba anda dihidupkan apabila ditutup merosakkan komputer riba anda?

Anda boleh membiarkan komputer riba anda dihidupkan atas pelbagai sebab apabila penutup ditutup. Walaupun ini boleh berguna apabila menggunakan monitor luaran atau berehat sebentar dari kerja, ia berpotensi membahayakan komputer riba anda.

Sila lihat petua berikut untuk memastikan komputer riba anda tidak rosak.

1. Jangan biarkan komputer riba anda berjalan terlalu lama. Jika anda terus menghidupkan komputer riba anda dan menutup penutupnya, anda boleh melupakannya sepenuhnya. Jika ini kerap berlaku, ia boleh memendekkan hayat dan hayat bateri komputer riba anda.

2. Pantau suhu komputer riba anda. Peranti mungkin terlalu panas jika anda membiarkan komputer riba anda dihidupkan dan menutup penutupnya. Periksa suhu komputer riba anda sekali-sekala untuk melihat sama ada ia berfungsi dengan betul, terutamanya jika anda menggunakan peranti yang lebih lama.

3. Dapatkan pad penyejuk komputer riba. Jika anda menggunakan komputer riba anda sebagai desktop dan mendapati peranti anda terlalu panas, anda boleh menggunakan pad penyejuk untuk membantu mengurangkan suhu.