Cara Mematikan Apple Watch

30

Memiliki Apple Watch boleh menjadi satu pengalaman yang hebat, menjadi lebih baik dengan mengetahui cara ia berfungsi dari setiap sudut. Sebagai contoh, anda mungkin kadang-kadang perlu mematikannya untuk menjimatkan bateri untuk perjalanan yang lebih lama atau menyelesaikan masalah kecil. Walaupun Apple Watch adalah mengenai kemudahan penggunaan, mematikannya tidaklah semudah yang dijangkakan. Tetapi tidak perlu risau.

Cara Mematikan Apple Watch

Panduan ini tentang cara untuk mematikan jam tangan Apple akan memberikan langkah mudah untuk menutupnya tanpa perlu bersusah payah. Ia akan memberitahu anda bukan sahaja cara untuk mematikannya, tetapi juga apa yang perlu dilakukan jika ia tidak akan ditutup.

Langkah-Demi-Langkah: Mematikan Apple Watch

Matikan Apple Watch anda dengan mudah dengan langkah-langkah mudah ini.

 1. Bangunkan Jam Tangan Anda: Bangunkan Jam Apple anda jika ia belum dihidupkan. Lakukan ini dengan mengetik skrin atau menekan Butang Sisi dengan Digital Crown.
 2. Tekan Butang Sisi: Ia adalah butang bujur di sebelah kanan jam tangan (di bawah Digital Crown). Tekan dan tahan butang sehingga skrin berubah.
 3. Mulakan Proses Shutdown: Ketik butang “Matikan Kuasa”. Ini memulakan proses penutupan. Ia akan membawa kepada anda skrin dengan suis “Matikan Kuasa”.
 4. Luncurkan Suis Matikan Kuasa: Di bahagian bawah skrin ialah suis Matikan Kuasa. Luncurkannya ke kanan untuk mematikan Apple Watch anda.

Jam tangan mula ditutup selepas anda meluncurkan penunjuk Power Off. Ia mungkin mengambil masa satu atau dua saat, jadi bersabarlah. Anda akan tahu ia dimatikan apabila skrin menjadi hitam sepenuhnya.

Langkah-Demi-Langkah: Menghidupkan Apple Watch

Untuk menghidupkan semula Apple Watch anda, ikuti langkah-langkah ini:

 1. Tolak dan terus tahan Butang Sisi. Anda akan melihat logo Apple dipaparkan pada paparan.
 2. Lepaskan Butang Sisi.

Apple Watch anda akan memulakan proses permulaan. Ia akan mengambil masa beberapa saat untuk dimulakan sepenuhnya. Apabila ia dihidupkan semula, anda sudah bersedia untuk menggunakannya.

Apakah yang Perlu Saya Lakukan Jika Apple Watch Saya Tidak Dihidupkan atau Dimatikan?

Jika Apple Watch anda tidak dapat dihidupkan atau dimatikan, isu anda mungkin dapat diselesaikan dengan mengikuti langkah-langkah yang digariskan di bawah.

Untuk Memulakan Semula Apple Watch Anda

 1. Tekan dan tahan Butang Samping jam tangan sehingga anda melihat butang “Matikan Kuasa” di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Ketik pilihan “Matikan Kuasa” untuk mematikan jam tangan.
 3. Suis “Matikan Kuasa” akan muncul di bahagian bawah skrin. Luncurkannya ke kanan untuk mematikan jam tangan.
 4. Tahan Butang Sisi sehingga logo Apple muncul untuk memulakan semula jam tangan.

Paksa Mulakan Semula Apple Watch Anda

Jika Apple Watch anda tidak dapat dimatikan atau terdapat isu lain, anda boleh memaksanya memulakan semula untuk membetulkan masalah. Ini caranya:

 1. Tekan dan tahan Butang Sisi dan Mahkota Digital bersama-sama.
 2. Tunggu sekurang-kurangnya 10 saat atau sehingga anda melihat logo Apple.

Hanya lepaskan apabila logo Apple muncul pada skrin jam tangan anda dan pastikan jam tangan dicas penuh. Jika tidak, sambungkan jam tangan anda kepada pengecasnya. Selepas itu, cuba hidupkan Apple Watch anda sekali lagi.

Ia juga mungkin membantu untuk mengemas kini kepada OS jam tangan terkini jika anda menghadapi masalah untuk mematikan dan menghidupkannya. Untuk berbuat demikian, buka apl Watch pada iPhone yang disambungkan ke Apple Watch anda. Pilih tab “Jam Tangan Saya”, dan ketik “Umum”. Pilih “Kemas Kini Perisian”. Jika anda melihat kemas kini, pasangkannya dengan mengikut arahan pada skrin anda.

Adakah Adalah Dinasihatkan untuk Mematikan Apple Watch untuk Menjimatkan Kuasa?

Anda tidak selalunya perlu mematikan Apple Watch anda untuk menjimatkan hayat bateri. Ia mempunyai ciri terbina dalam untuk menggunakan kurang tenaga.

Inilah cara untuk menggunakan ciri penjimatan bateri:

 1. Tekan dan tahan bahagian bawah skrin Apple Watch anda.
 2. Tunggu sehingga anda melihat Pusat Kawalan mula muncul, kemudian leret ke atas.
 3. Ketik ikon yang menunjukkan peratusan bateri.
 4. Sekarang, hidupkan mod “Mod Kuasa Rendah”. Ini membantu bateri anda bertahan lebih lama tanpa mematikan jam tangan anda.

Anda juga boleh mengaktifkan mod penjimatan bateri dari menu Tetapan:

 1. Ketik pada jam tangan anda untuk membuka menu Tetapan, atau tekan Digital Crown untuk mengakses apl anda dan pilih Tetapan (ikon yang menyerupai gear).
 2. Tatal untuk mencari “Bateri” dan ketik padanya.
 3. Anda akan melihat mod “Rizab Kuasa” di sini. Ketik padanya untuk membolehkan.

Untuk menunjukkan mod Penjimat Bateri diaktifkan, bulatan kuning akan muncul di bahagian atas skrin jam tangan anda.

Cara Melumpuhkan Apple Watch

Anda boleh dengan mudah melumpuhkan ciri tertentu pada Apple Watch anda menggunakan iPhone anda. Ini boleh membantu untuk memudahkan aktiviti jam tangan anda atau mengehadkan pemberitahuan dan tindakan pada skrin jam tangan anda.

Inilah cara untuk melakukan ini:

 1. Buka apl Watch pada iPhone yang dipasangkan dengan Apple Watch anda.
 2. Tekan “Jam Tangan Saya” di bahagian bawah.
 3. Cari dan ketik “Umum”, kemudian “Kebolehaksesan.”
 4. Teruskan menatal untuk mencari “Pintasan Kebolehaksesan.”
 5. Anda boleh menukar operasi seperti “VoicеOvеr” kepada “Mati.”

Sekali lagi, jika anda ingin mematikan sepenuhnya Apple Watch anda untuk meminimumkan gangguan, prosesnya mudah dan tidak akan memberi kesan kepada apl pada jam tangan anda.

 1. Tekan dan tahan Butang Sisi di sebelah kanan Apple Watch anda.
 2. Apabila ia muncul di bahagian bawah skrin, leret butang Matikan Kuasa ke kanan.

Sekarang, Apple Watch anda dimatikan. Untuk memulakannya semula, tekan dan tahan butang sisi yang sama sehingga anda melihat logo Apple muncul.

Soalan Lazim

Mengapa mematikan Apple Watch?

Mematikan Apple Watch anda membantu menjimatkan bateri, terutamanya untuk kecemasan, dan memberi anda rehat daripada gangguan dan pemberitahuan. Selain itu, memulakan semula ia boleh menyelesaikan beberapa masalah yang mungkin ada.

Bagaimanakah cara untuk mematikan skrin Apple Watch saya pada waktu malam?

Jika anda telah menetapkan penggera atau mod tidur pada iPhone anda, skrin Jam tangan anda kekal dimatikan, jadi ia tidak akan mengganggu anda semasa anda tidur.

Apakah mod tidur pada Apple Watch?

Apabila tiba masanya untuk tidur, Apple Watch anda masuk ke mod tidur berdasarkan jadual anda. Skrin menjadi gelap dan kekal seperti itu sepanjang malam. Jika anda perlu, anda boleh mengetik skrin untuk melihat masa atau menyemak sama ada penggera anda ditetapkan.

Adakah saya perlu mematikan Apple Watch saya dengan kerap?

Tidak, anda tidak perlu. Jam tangan direka bentuk untuk mengendalikan penggunaan untuk tempoh lanjutan. Orang biasanya hanya mematikannya jika mereka tidak akan menggunakannya untuk masa yang lama atau untuk menyelesaikan isu teknikal kecil.

Bolehkah saya mematikan Apple Watch saya daripada iPhone saya?

Tidak, jam tangan mesti dimatikan terus dari peranti. Walau bagaimanapun, anda boleh menguruskan banyak tetapan dan ciri lain daripada iPhone anda.

Adakah dengan mematikan Apple Watch saya menjejaskan prestasi atau hayat baterinya?

Mematikannya kadangkala boleh membantu dengan masalah kecil atau masalah bateri, tetapi secara amnya, ia tidak memberi kesan kepada prestasi keseluruhan atau jangka hayat bateri.

Kawalan Lengkap: Memahami Suis Mati Apple Watch Anda

Apple Watch anda boleh membekalkan anda dengan banyak maklumat dengan menghentak pergelangan tangan anda. Tetapi sebagai tambahan kepada mengendalikan aplikasi khas yang boleh memberitahu cuaca atau memaklumkan anda tentang janji temu, hanya mematikan jam tangan kadangkala perlu juga. Anda mungkin perlu berbuat demikian untuk menjimatkan hayat bateri atau menyelesaikan masalah lain. Mudah-mudahan, langkah-langkah di sini telah memudahkannya. Dengan menggunakannya, jam tangan anda sentiasa bersedia untuk apa sahaja yang anda perlukan.

Ingin mematikan jam tangan Apple anda tetapi perlu tahu caranya? Artikel ini mempunyai langkah mudah untuk membantu anda. Jika anda menemui cara lain yang lebih mudah, sila tinggalkan petua anda dalam ulasan di bawah.