Cara Mematikan Bantuan Suara pada TV TCL

87

TV TCL ialah salah satu jenama TV bajet rendah yang paling laris, dan kualiti gambar dan harga yang sangat baik telah menarik pelanggan di seluruh dunia. Apabila ciri “teks ke pertuturan” diaktifkan, TV anda akan mula membaca nama pilihan menu dengan kuat.

Cara Mematikan Bantuan Suara pada TV TCL

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyahaktifkan ciri ini dan mengelakkannya daripada diaktifkan secara tidak sengaja. Selain itu, cara menyelesaikan masalah TV TCL biasa yang lain.

Mengapa TV TCL Saya Bercakap dengan Saya?

TV TCL dibina dengan bantuan “Panduan Audio” untuk membantu anda menavigasi menu pada skrin. Apabila ciri teks ke pertuturan (TTS) didayakan, Panduan Audio akan membaca item teks pada skrin seperti nama pilihan menu.

Ciri ini boleh didayakan melalui “Tetapan” atau dengan menekan butang “*” (juga dirujuk sebagai pilihan atau butang bintang) pada alat kawalan jauh anda empat kali dengan pantas. Jadi, jika TTS didayakan, boleh jadi butang bintang itu ditekan empat kali secara tidak sengaja. Nasib baik ciri ini boleh dimatikan pada bila-bila masa.

Cara Mematikan Suara pada TV TCL

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan ciri teks ke pertuturan pada TV TCL anda.

  1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses skrin utama.
  2. Sama ada tatal ke atas atau bawah untuk memilih “Tetapan.”
  3. Tekan anak panah kanan, kemudian pilih “Kebolehaksesan.”
  4. Tekan anak panah kanan sekali lagi dan pilih “TalkBack.”
  5. Tekan anak panah kanan sekali lagi untuk memilih “MATI” untuk melumpuhkan ciri.

Untuk mengelakkan ciri TTS daripada diaktifkan secara tidak sengaja melalui pintasan butang bintang, anda boleh melumpuhkannya.

Cara Melumpuhkan Pintasan Suara pada TV TCL

Ikuti langkah ini untuk melumpuhkan pintasan ciri “Panduan Audio”.

  1. Tekan butang “Rumah” alat kawalan jauh anda untuk mengakses skrin utama.
  2. Tatal ke atas atau bawah untuk memilih “Tetapan”, kemudian “Kebolehaksesan.”
  3. Pilih kategori “Pintasan”, dan pilih pilihan “Dilumpuhkan”.

Kini, TV TCL anda tidak akan mendayakan ciri TTS secara automatik apabila butang “*” ditekan empat kali, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja.

Masalah TV Bercakap Selesai!

TV TCL mempunyai ciri Panduan Audio yang membaca nama pilihan menu kepada penonton. Memandangkan ia boleh diaktifkan dengan menekan butang “*” empat kali, seseorang boleh mendayakannya secara tidak sengaja. Nasib baik, ciri ini juga boleh dilumpuhkan dengan menekan butang bintang empat kali sekali lagi atau daripada menu “Kebolehaksesan”. Anda juga boleh mematikan pintasan butang bintang untuk mengelakkannya daripada diaktifkan secara tidak sengaja daripada alat kawalan jauh anda.

Adakah TV TCL anda berhenti bercakap dengan anda? Adakah terdapat perkara lain yang dilakukan oleh TV anda yang tidak anda sukai? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.