Cara Mematikan CarPlay pada iPhone Anda

15

CarPlay ialah ciri yang tidak dapat dinafikan berguna pada iPhone anda, tetapi ia mungkin menyebabkan gangguan. Jika anda salah seorang daripada mereka dan tidak lagi mahu menggunakan CarPlay dalam kenderaan anda, anda boleh mematikannya selama-lamanya. Panduan ini membincangkan beberapa teknik bagus untuk mematikan CarPlay secara sementara atau kekal pada iPhone anda.

Cara Mematikan CarPlay pada iPhone Anda

Anda mungkin mendapati CarPlay mudah dalam beberapa situasi, seperti membuat panggilan, menggunakan navigasi, mengawal kenderaan anda dengan arahan suara, dsb. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka OS sistem infotainmen kereta anda berbanding CarPlay atau tidak mahu memautkan iPhone anda ke kenderaan anda , pertimbangkan untuk mematikan ciri tersebut. Melakukan ini akan memastikan bahawa CarPlay tidak dimulakan secara automatik apabila anda menyambungkan iPhone anda ke kereta anda untuk mengecas.

Manfaat lain melumpuhkan penyepaduan ini ialah ia akan melindungi data peribadi anda semasa ketiadaan anda.

Mematikan CarPlay pada iPhone adalah mudah. Anda boleh menyahdayakannya secara terpilih untuk kereta tertentu. Atau anda boleh mematikannya secara kekal pada peranti anda untuk mengelakkan pengesanan automatik pada mana-mana kenderaan yang menyokong CarPlay.

Cara Mematikan CarPlay untuk Kereta Tertentu

Tidak kira sama ada iPhone anda berwayar atau disambungkan secara wayarles ke sistem infotainmen kenderaan anda untuk menjalankan CarPlay, anda boleh mengikuti langkah ini untuk mematikan ciri tersebut.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda dan ketik Umum.
 2. Tatal ke bawah dan pilih CarPlay.
  Tetapan CarPlay pada iPhone
 3. Di bawah Kereta Saya, ketik nama kenderaan yang ingin anda lumpuhkan CarPlay.
  matikan Apple Carplay
 4. Akhir sekali, lumpuhkan butang togol CarPlay. Melakukan ini tidak akan mencetuskan perkhidmatan ini pada kereta anda yang disambungkan.
 5. Selain itu, ketik Lupakan Kereta Ini untuk menyahsegerakkan iPhone anda. Jika anda berubah fikiran, anda perlu menyediakan semula Apple CarPlay dari awal pada kenderaan anda untuk menggunakannya semula.
  putuskan sambungan Apple Carplay

Cara Mematikan CarPlay secara Kekal pada iPhone Anda

Selain mematikan CarPlay untuk kereta tertentu, anda boleh melumpuhkan secara kekal ciri pada iPhone anda untuk memastikan CarPlay tidak mencetuskan pada mana-mana kenderaan. Ini menjadi berguna terutamanya dalam senario apabila iPhone anda bersambung secara automatik ke mana-mana maklumat hiburan kenderaan untuk CarPlay.

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Masa Skrin.
 2. Tatal ke bawah dan tekan Sekatan Kandungan & Privasi.
  kandungan dan sekatan privasi
 3. Dayakan togol Sekatan Kandungan & Privasi, diikuti dengan Apl yang Dibenarkan.
  apl yang dibenarkan dalam masa skrin
 4. Matikan CarPlay untuk melumpuhkan ciri pada iPhone anda secara kekal.
  lumpuhkan CarPlay dalam Apl Dibenarkan

Cara Melumpuhkan CarPlay Dari Sistem Infotainment Kereta Anda

Di samping mengubah tetapan iPhone, anda boleh mengkonfigurasi sistem dalaman kereta anda untuk mengelakkan pelancaran CarPlay atau menghalang sambungan dengan iPhone anda. Kaedah ini berbeza dari satu kereta ke kereta, dan dalam sesetengah kes, sistem infotainmen kenderaan anda mungkin tidak memberikan pilihan untuk mematikan ciri itu sama sekali.

Untuk memutuskan sambungan iPhone anda, cari pilihan Peranti Bersambung/Kesambungan Peranti dalam sistem dalaman kereta dan ketik untuk memutuskan sambungan atau melupakannya. Bagi CarPlay, anda boleh bertukar kepada mod yang berbeza, seperti radio, untuk mengelak daripada menghidupkannya.

CarPlay di pusat Infotainment Kereta

Cara Melumpuhkan CarPlay Buat Sementara

Selain daripada mematikan CarPlay sepenuhnya, anda boleh melumpuhkannya buat sementara waktu dengan beberapa helah. Ini boleh membantu anda menghadiri panggilan atau menggunakan ciri dalam apl pada iPhone anda secara langsung jika anda tidak mahu melakukannya dari skrin kereta anda, mengekalkan privasi.

Sebagai contoh, anda boleh mendayakan mod Pesawat atau Jangan Ganggu pada iPhone anda atau cabut palam kabel yang disambungkan ke kereta anda untuk melumpuhkan CarPlay sehingga anda mengembalikan perubahan. Begitu juga, anda boleh mematikan Wi-Fi dan Bluetooth pada iPhone anda untuk menghentikan pengesanan CarPlay buat sementara waktu. Selain itu, jika kenderaan anda mempunyai pembantu suara terbina dalam, cuba arahkannya untuk mematikan CarPlay.

Adios CarPlay!

Apple CarPlay ialah ciri yang berguna semasa memandu, tetapi mungkin ada kalanya anda perlu mematikannya. Sama ada untuk privasi, hayat bateri atau sebab peribadi, iPhone anda memberikan anda fleksibiliti untuk melumpuhkan CarPlay.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mematikan CarPlay di dalam kereta saya?

Semuanya bergantung pada sistem infotainment kenderaan anda. Walaupun CarPlay mungkin disambungkan ke sistem tertentu, sesetengah membenarkan anda mengubah suai tetapannya untuk mematikannya.

Bolehkah saya menggunakan CarPlay dengan peranti Android?

Tidak. CarPlay direka bentuk hanya untuk iPhone. Walau bagaimanapun, Android mempunyai versinya sendiri yang dipanggil Android Auto, yang mempunyai ciri dan kegunaan yang serupa. Ia berfungsi pada semua telefon pintar Android.

Adakah CarPlay menggunakan data saya?

Sampai satu tahap, ya. Data digunakan apabila anda menggunakan apl penstriman dan peta pada iPhone anda melalui CarPlay. Jumlah penggunaan data ditentukan oleh aplikasi yang anda gunakan, jadi berhati-hati jika anda mempunyai data terhad.