Cara Mematikan Konsol, Pengawal dan Mikrofon PS5

107

Pada mulanya, anda mungkin fikir mematikan PS5 adalah tugas yang mudah. Tetapi walaupun tindakan itu tidak kelihatan seperti sains roket, ia kadang-kadang bukan perkara yang paling mudah untuk dilakukan, terutamanya untuk pemilik PS5 kali pertama. Walaupun anda pernah menggunakan PS3 dan PS4 sebelum ini, proses dengan PS5 sedikit berbeza.

Cara Mematikan Konsol, Pengawal dan Mikrofon PS5

Dalam artikel ini, anda akan menemui arahan tentang cara mematikan PS5 anda dengan atau tanpa pengawal DualSense. Selain itu, kami akan merangkumi langkah tentang cara mematikan pengawal DualSense anda sendiri supaya anda boleh menjimatkan kuasa bateri semasa memuat turun permainan baharu.

Cara Mematikan PS5 Dengan Pengawal

Mematikan PS5 menggunakan pengawal DualSense adalah tugas yang agak mudah. Pengguna kali pertama hanya perlu membiasakan diri dengan UI serba baharu yang mungkin tidak selalunya paling masuk akal. Walaupun ia mungkin kelihatan rumit pada mulanya, prosesnya lebih jelas selepas percubaan kedua.

Sebelum kita mula, berhati-hati bahawa terdapat dua keadaan “mati” untuk PS5. Anda boleh sama ada menutup PS5 anda sepenuhnya atau meletakkannya dalam mod rehat. Mematikan konsol akan menamatkan semua aktiviti. Sebaliknya, mod rehat masih boleh membenarkan PS5 memuat turun patch, memasang permainan atau mengecas mana-mana pengawal yang dipasang. Oleh itu, ia akan terus menarik sedikit kuasa.

Berikut ialah cara untuk mematikan PS5 tanpa perlu berdiri dari tempat duduk anda yang selesa:

Menggunakan Menu Pusat Kawalan

 1. Buka menu pusat kawalan PS5 dengan menekan logo PlayStation pada pengawal.
 2. Tekan butang Kuasa. Anda akan melihat tiga pilihan, Masukkan Mod Rehat, Matikan PS5 dan Mulakan Semula PS5.
 3. Pilih pilihan kedua untuk mematikan peranti.

Semasa anda mematikan PS5 dengan cara ini, konsol akan mula dimatikan, tetapi tidak serta-merta. Anda akan melihat mesej yang mengatakan, “Bersedia untuk mematikan PS5 anda…” memberi amaran kepada anda untuk tidak mencabut kord kuasa AC semasa penunjuk kuasa PS5 berkelip.

Cara Mematikan PS5 Tanpa Pengawal

Mematikan PS5 tanpa menggunakan pengawal bermakna anda perlu melakukannya terus pada konsol. Ini adalah salah satu cara yang paling mudah untuk menutup PS5, tetapi ia memerlukan anda untuk mengakses konsol di mana sahaja ia berada di dalam bilik anda.

 1. Anda akan melihat dua butang pada bar hitam di tengah-tengah konsol PS5 (Jika anda mempunyai Edisi PS5 Digital, hanya akan ada satu butang). Cari butang Kuasa yang terletak di sebelah kiri konsol untuk versi cakera. Jika anda telah menetapkan konsol secara menegak, maka butang Kuasa akan berada di bahagian bawah.
 2. Tekan dan tahan butang Kuasa sehingga anda mendengar dua bunyi bip. Melepaskan butang selepas bip pertama akan menetapkan konsol anda ke mod rehat. Dua bip akan menutup PS5 sepenuhnya.
 3. Apabila PS5 anda bersedia untuk ditutup, ia akan memaparkan mesej pada skrin. Ini adalah untuk memberi amaran kepada anda supaya tidak mencabut palam konsol daripada kord kuasa AC semasa butang kuasa masih dihidupkan.

Cara Mematikan Pengawal PS5

Jika anda memuat turun permainan dan ingin menjimatkan hayat bateri pada pengawal PS5 1,560 mAh yang tidak begitu berkuasa, maka lebih baik untuk mematikannya. Walau bagaimanapun, mematikan pengawal DualSense PS5 memerlukan pendekatan yang sedikit berbeza berbanding generasi PS sebelumnya.

Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan untuk mematikan pad, dan ia diterangkan di bawah.

1. Matikan Pengawal PS5 Melalui Pusat Kawalan

 1. Pada pad PS5 DualSense anda, tekan butang logo PlayStation yang terletak di tengah antara kayu analog.
 2. Navigasi ke baris bawah menu PS5 dan cari pilihan Aksesori. Ia adalah butang dengan pad permainan dan ikon meter bateri kecil padanya.
 3. Tekan X; anda akan melihat semua aksesori disambungkan ke peranti anda. Pengawal DualSense anda akan dinamakan Pengawal Tanpa Wayar.
 4. Tekan X padanya.
 5. Pilih pilihan Matikan untuk menutup pad.

2. Matikan Pengawal PS5 Secara Automatik

Anda boleh menetapkan pad DualSense anda untuk ditutup secara automatik jika ia tidak digunakan untuk tempoh tertentu. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Buka tetapan PS5 anda. Pergi ke ikon berbentuk roda gigi yang terletak di bahagian atas sebelah kanan skrin utama.
 2. Pilih Sistem; anda akan menemuinya semasa anda menatal submenu. Ia akan berada dalam separuh kedua senarai.
 3. Tatal ke Penjimatan Kuasa ke arah bahagian bawah senarai.
 4. Tetapkan masa dalam bahagian Tetapkan Masa Sehingga Pengawal Mati. Anda boleh mematikan pengawal anda selepas 10, 30 atau 60 minit tidak aktif.

Cara Mematikan Mikrofon Pengawal PS5

Pengawal DualSense PS5 ialah salah satu aksesori permainan moden yang paling hebat. Terdapat banyak teknologi yang dimasukkan ke dalam peranti kecil ini. Antaranya ialah mikrofon berkualiti tinggi yang dibuka secara lalai.

Ini bermakna apa yang anda katakan boleh diterima walaupun anda tidak mahu, yang boleh menyebabkan masalah dalam permainan berbilang pemain dalam talian anda. Nasib baik, adalah agak mudah untuk mematikan mikrofon pada pengawal anda.

1. Matikan Mikrofon Pengawal PS5 Melalui Pengawal

Apa yang anda perlu lakukan ialah menekan butang bisu mendatar di tengah pengawal anda, betul-betul di bawah logo PlayStation.

Apabila anda meredamkan mikrofon, butang akan berkelip oren.

2. Matikan Mikrofon Pengawal PS5 Melalui Pusat Kawalan

Cara lain untuk meredam mikrofon pada pengawal PS5 anda ialah melalui Pusat Kawalan:

 1. Tekan butang logo PlayStation pada pengawal anda.
 2. Tekan X pada ikon mikrofon di Pusat Kawalan.

Ini akan meredamkan mikrofon pada pengawal PS5 anda. Jika anda ingin membisukan PS5 anda sepenuhnya, termasuk output bunyi, terdapat langkah tambahan:

 1. Pegang butang bisu pada pengawal sehingga ia mula berkelip oren.

Anda boleh menggunakan langkah ini untuk meredamkan diri anda dan permainan dengan lancar jika anda perlu menjaga perkara lain.

Langkah-langkah ini membantu meredamkan mikrofon pengawal DualSense anda, supaya anda boleh menguruskan hal peribadi dan tidak bimbang tentang rakan pemain anda yang mendengar setiap perkataan yang anda sebutkan.

3. Matikan Mikrofon Pengawal PS5 Melalui Menu Tetapan

Cara lain untuk meredamkan mikrofon anda ialah menavigasi ke menu Tetapan. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke menu Tetapan dengan menekan ikon gear di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Navigasi ke bahagian Bunyi.
 3. Tekan pilihan Mikrofon daripada menu Bunyi. Di sinilah anda boleh melaraskan tetapan mikrofon, menukar mikrofon yang digunakan oleh konsol dan banyak lagi. Jika anda ingin membisukan mikrofon pengawal DualSense, tetapkan Peranti Input kepada Mikrofon pada Pengawal.
 4. Pergi ke Status Mikrofon Apabila Log masuk dan tukar daripada Aktif kepada Redam.
 5. PS5 anda kini tidak akan memilih sebarang bunyi latar belakang yang datang daripada anda atau persekitaran anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Mematikan PS5 Daripada Apl?

Untuk mematikan PS5 anda dengan menggunakan apl itu, anda perlu memasang apl PlayStation (tersedia pada Google Play dan Stor aplikasi) dan sambungkannya ke PS5 anda. Ikuti sahaja langkah di bawah:

1. Pertama, dayakan mainan jauh pada PS5. Mulakan dengan menavigasi ke Tetapan.

2. Buka bahagian Sistem dan pergi ke Main Jauh.

3. Hidupkan butang Dayakan Main Jauh.

Jika PS5 anda ditetapkan kepada mod Rehat, anda boleh memulakan Main Jauh dengan menuju ke Tetapan > Sistem > Penjimatan Kuasa.

4. Di bawah Ciri Mod Rehat, semak kotak Kekal Bersambung ke Internet dan Dayakan Menghidupkan PS5 daripada Rangkaian.

Apabila anda menyambungkan PS5 dari telefon pintar anda, anda mahu mengikuti langkah berikut:

1. Tetapkan PS5 dalam mod Rehat.

2. Mulakan apl Main Jauh pada telefon anda dan log masuk dengan akaun PS5 anda.

Kali seterusnya anda log masuk, anda hanya perlu memilih peranti untuk mengakses Main Jauh.

Beberapa alat kawalan jauh termasuk memaparkan pusat kawalan, yang mempunyai pilihan kuasa di dalamnya. Anda juga boleh melaraskan tetapan mikrofon, memuat turun permainan, menukar tetapan skrin dan melakukan banyak perkara berguna yang lain.

Nota: Pastikan PS5 dan peranti mudah alih anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.

Anda juga boleh menyambungkan PS5 anda ke telefon anda dengan menuju ke Tetapan, kemudian tetapan Konsol dan Pautkan Konsol ke Apl pada PS5 anda.

Adakah Selamat untuk Cabut plag PS5 Semasa Ia Masih Dihidupkan?

Mencabut plag PS5 anda semasa kuasa dihidupkan tidak disyorkan. Pertama, anda mungkin kehilangan kemajuan permainan anda. Kedua, jika muat turun atau kemas kini sedang dijalankan, anda mungkin kehilangan data itu juga. Itulah sebabnya anda tidak mahu mencabut palam konsol anda selagi ia dihidupkan.

Harap maklum bahawa dalam mod Rehat, konsol anda sebenarnya masih dihidupkan dan ia masih membenarkan peranti menggunakan sedikit kuasa. Cara paling selamat untuk mencabut PS5 anda adalah dengan mematikannya sepenuhnya.

Mematikan PS5 Anda Dipermudahkan

Sama ada anda pengguna PS5 kali pertama atau pemain PS3 dan PS4 yang berpengalaman, anda mungkin mendapati tetapan agak berbeza pada PS5. Ini termasuk cara PS5 dimatikan. Nasib baik, anda boleh mematikan PS5 anda menggunakan pelbagai kaedah: melalui pengawal, terus dari konsol atau dari peranti mudah alih anda. Dan jika anda ingin menjimatkan hayat bateri pada pengawal DualSense anda semasa tidak menggunakannya, anda kini tahu cara untuk mematikan pad juga.

Mudah-mudahan, artikel ini telah menjawab semua soalan yang mungkin anda ada semasa mematikan PS5 anda.

Adakah anda lebih suka mematikan PS5 anda secara langsung atau melalui pengawal? Dalam situasi yang manakah anda mendapati ia berguna untuk mematikan pengawal? Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.