Cara Mematikan Last Seen dalam WhatsApp

52

Ciri Terakhir Dilihat berguna untuk memberitahu rakan dan kenalan anda apabila anda paling baru aktif pada apl. Tetapi bagaimana jika anda lebih suka maklumat ini disembunyikan? Kadangkala adalah berfaedah untuk kenalan anda tidak mengetahui bahawa anda mengelak sembang mereka. Atau mungkin anda ingin menyemak WhatsApp di tempat kerja dengan cepat tetapi tidak mahu bimbang bahawa ia kelihatan seperti anda sedang malas.

Cara Mematikan Last Seen dalam WhatsApp

Nasib baik, mematikan ciri Last Seen boleh dilakukan dan tidak mengambil masa yang lama. Artikel ini akan memberitahu anda cara melakukannya pada pelbagai peranti.

Matikan Last Seen pada iPhone

Tetapan pada iPhone mudah untuk menghidupkan dan mematikan.

  1. Buka “Tetapan” dalam WhatsApp.
  2. Pergi ke “Privasi.”
  3. ketik “Terakhir Dilihat.”
  4. Pilih “Tiada sesiapa.”

Ia semudah itu. Penjejakan Terakhir Dilihat anda akan dilumpuhkan sehingga anda menghidupkannya semula.

Matikan Last Seen pada Peranti Android

Proses untuk Android adalah serupa dengan iPhone dan sama mudahnya.

  1. Buka WhatsApp dan ketik “Menu” (ikon tiga titik).
  2. Pilih “Tetapan.”
  3. Pilih “Privasi” dan kemudian “Terakhir Dilihat.”
  4. Tetapkannya kepada “Tiada sesiapa”.

Seperti peranti Apple, ini akan mematikan Last Seen pada Android anda sehingga anda mendayakannya semula.

Matikan Terakhir Dilihat untuk Peranti Lain melalui Tetapan WhatsApp

Tidak kira peranti anda, anda sentiasa boleh melalui tetapan WhatsApp untuk mematikan Last Seen. Ini amat membantu jika anda menjalankan WhatsApp pada komputer meja.

  1. Buka WhatsApp dan buka menu “Tetapan”.
  2. Pilih “Privasi.”
  3. Tatal ke bawah ke pilihan “Terakhir Dilihat & Dalam Talian.”
  4. Di bawah menu “Siapa Yang Boleh Melihat Saya Terakhir Dilihat”, anda boleh memilih pilihan berbeza untuk menyesuaikan orang yang boleh melihat status Terakhir Dilihat anda.

Anda juga mungkin melihat pilihan yang tersedia untuk mengawal orang yang boleh melihat apabila anda dalam talian. Pengguna melaporkan tahap kejayaan yang berbeza-beza dengan pilihan ini, jadi maklum bahawa ia mungkin berfungsi atau tidak untuk menyekat orang daripada melihat status dalam talian anda.

Bagaimana Saya Menghidupkan Kembali Terakhir Dilihat?

Menghidupkannya semudah mematikannya. Selalunya, menunjukkan status Terakhir Dilihat anda mungkin tidak mengapa. Tetapi dengan langkah mudah ini, anda boleh mematikannya bila-bila masa anda perlu bersembunyi untuk seketika.

Untuk iPhone:

  1. Buka menu “Tetapan” dalam WhatsApp.
  2. Ketik “Akaun” dan kemudian “Privasi.”
  3. Dalam menu Privasi, ketik “Terakhir Dilihat.”
  4. Pilih khalayak yang boleh melihat status anda melalui Terakhir Dilihat.

Untuk Android:

  1. Dalam WhatsApp, ketik “Menu.”
  2. Buka “Tetapan.”
  3. Pilih “Privasi” dan pilih “Terakhir Dilihat.”
  4. Pilih siapa yang anda mahu untuk dapat melihat status Terakhir Dilihat anda.

Jangan ragu untuk menghidupkan dan mematikannya jika perlu. Tiada had untuk berapa banyak atau kekerapan anda boleh menogol pilihan Terakhir Dilihat.

Faedah Mematikan Terakhir Dilihat pada Peranti

Walaupun orang lain masih dapat melihat sama ada anda sedang menaip atau dalam talian, masih terdapat faedah untuk mematikan aspek Last Seen WhatsApp. Semasa Last Seen didayakan, tetingkap sembang anda akan memaparkan kali terakhir anda membuka WhatsApp. Di bahagian bawah setiap sembang terdapat nota seperti “Terakhir dilihat hari ini pada 2:30 PTG”. Ini memberikan lebih banyak maklumat kepada orang lain daripada yang anda mahu mereka miliki.

Apabila anda mematikannya, anda tidak perlu risau bahawa seseorang tersinggung kerana anda berada dalam talian dan tidak membalas sembang mereka. Anda juga tidak akan mempunyai cap masa pada kali terakhir anda membuka apl semasa anda sepatutnya melakukan sesuatu yang lain. Ia adalah ciri yang bagus, tetapi juga sangat baik yang boleh anda matikan.

Mengapa Saya Tidak Dapat Melihat Kali Terakhir Dilihat Orang Lain

Anda mungkin tidak melihat mesej “Terakhir Dilihat” di bahagian bawah sembang orang lain atas beberapa sebab.

  • Anda mungkin telah melumpuhkan Last Seen. Jika ia dimatikan, anda juga tidak dapat melihat Last Seen orang lain.
  • Mereka mungkin mempunyai tetapan privasi yang menghalang maklumat daripada menjadi umum.
  • Anda tidak pernah berbual dengan mereka sebelum ini.
  • Mereka mungkin telah menyekat anda.
  • Anda mungkin tidak mempunyai satu sama lain sebagai kenalan yang disimpan. Untuk melihat Terakhir Dilihat, anda mesti telah menyimpan mereka sebagai kenalan, dan mereka juga mesti menyimpan anda sebagai kenalan.

Kelemahan untuk Mematikan Last Seen

Walaupun menyembunyikan aktiviti anda pada WhatsApp kadangkala membantu, anda harus tahu bahawa mematikannya mempengaruhi beberapa perkara lain.

  • Jika anda mematikan Last Seen untuk diri sendiri, ia juga akan mematikannya untuk kenalan anda. Oleh itu anda tidak akan dapat menjejaki apabila rakan anda berada di WhatsApp melalui ciri Terakhir Dilihat.
  • Jika anda sedang dalam talian, tiada cara untuk menyembunyikan status anda di WhatsApp. Walaupun Last Seen dimatikan, anda masih muncul dalam talian.
  • Jika anda sedang menaip, anda juga tidak boleh menyembunyikan status WhatsApp anda. Sesiapa sahaja dalam sembang dengan anda akan melihat bahawa anda sedang menaip dalam sembang itu.

Ciri Privasi WhatsApp yang Lain

Selain mematikan setem Last Seen anda, platform ini mempunyai ciri lain yang mungkin berguna untuk anda.

  • Anda boleh memilih kenalan yang boleh melihat gambar profil anda.
  • Anda boleh selektif tentang siapa yang boleh melihat maklumat “Perihal” anda.
  • Kemas kini status boleh ditahan daripada kumpulan orang.
  • Anda boleh memilih sama ada resit baca dijana apabila anda membuka sembang. Harap maklum bahawa melalui menu sembang tertentu, pengguna lain boleh melihat maklumat daripada perbualan anda untuk melihat berapa lama anda telah melihat perbincangan itu.
  • Anda boleh menghalang orang daripada dapat menambahkan anda ke Kumpulan.
  • Anda boleh menyenyapkan kenalan tertentu, baik daripada pemesejan dan daripada panggilan. Jika anda tidak mahu membuat tindakan yang teruk untuk menyekat seseorang tetapi anda juga tidak mahu melihat pemberitahuan tentang mereka, menyenyapkan mereka ialah alternatif yang berguna.

Tetapan privasi yang boleh disesuaikan membantu anda mencipta pengalaman WhatsApp anda mengikut pilihan anda. Ingatlah bahawa jika anda mematikan pilihan seperti resit baca, anda juga tidak akan menerima resit baca daripada orang lain.

Soalan Lazim

Jika kenalan terakhir dilihat baru-baru ini, mengapa mereka tidak membalas sembang saya?

Hanya kerana kenalan mempunyai cap masa Terakhir Dilihat baru-baru ini tidak bermakna mereka telah melihat sembang khusus anda. Ciri ini hanya menjejaki bahawa mereka telah membuka WhatsApp, malah ia boleh dibuka di latar belakang.

Siapa yang boleh melihat Terakhir Dilihat saya jika saya memilih “Semua Orang” dalam tetapan?

Walaupun mungkin terdengar seperti semua orang di dunia boleh melihat kemas kini Terakhir Dilihat anda, ini tidak berlaku. Hanya mereka yang anda simpan sebagai kenalan atau pernah menghubungi atau menghantar mesej sebelum ini boleh melihat status Terakhir Dilihat dan Dalam Talian anda.

Ciri Terakhir Dilihat WhatsApp

Nasib baik, menukar pilihan WhatsApp Last Seen anda adalah pantas dan agak mudah serta membolehkan anda tidak mahu dikenali apabila anda mahukannya. Pengguna mungkin menghargai ciri ini, tetapi juga bagus bahawa anda mempunyai pilihan untuk mematikannya.

Adakah anda kerap menghidupkan dan mematikan ciri Terakhir Dilihat? Atau adakah lebih mudah untuk menyimpannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.