Cara Mematikan Lokasi Tanpa Sesiapa Mengetahui dalam Life360

38

Life360 ialah aplikasi berguna untuk berkongsi lokasi anda dengan rakan dan keluarga. Tetapi mungkin ada kalanya anda lebih suka tidak membiarkan mereka mengetahui lokasi anda dan tidak mahu mereka tahu bahawa anda telah memutuskan sambungan daripada apl.

Cara Mematikan Lokasi Tanpa Sesiapa Mengetahui dalam Life360

Selain daripada ahli kalangan anda dalam Life360 melihat lokasi masa nyata anda, berfungsi seperti geofencing menghantar pemberitahuan apabila mana-mana ahli kalangan meninggalkan atau memasuki tempat tertentu. Ya, ini berguna, tetapi anda mungkin mendapati ia invasif dalam beberapa situasi.

Terdapat beberapa cara untuk mematikan lokasi anda dalam Life360 tanpa memaklumkan sesiapa. Teruskan membaca jika anda mahukan privasi dan perlu mematikan lokasi anda tanpa diketahui sesiapa.

Cara Mematikan Lokasi dalam Life360 Secara Rahsia

Matikan Perkhidmatan GPS pada Peranti Anda

Life360 menggunakan perkhidmatan GPS pada peranti anda untuk menghantar data lokasi kepada ahli kalangan, jadi jika anda ingin menjadi inkognito, melumpuhkan ciri ini akan berjaya. Ikut langkah ini untuk mematikan GPS peranti anda untuk Android dan iOS.

Matikan GPS pada Android

  1. Pergi ke “Tetapan” Android anda.
  2. Pilih “Lokasi.”
  3. Matikan “Perkhidmatan Lokasi”.

Matikan GPS pada iOS

  1. Pergi ke “Tetapan” iPhone anda.
  2. Pilih “Privasi.”
  3. Pilih “Perkhidmatan Lokasi.”
  4. Matikan “Perkhidmatan Lokasi”.

Ingat bahawa semua apl peranti anda tidak akan menggunakan perkhidmatan lokasi lagi, bukan hanya Life360.

Hidupkan Mod Pesawat

Menghidupkan Mod Pesawat ialah cara yang lebih pantas untuk menghentikan perkongsian lokasi peranti anda. Sebaik sahaja anda menghidupkan Mod Pesawat, perkhidmatan GPS peranti anda dan sambungan internet dilumpuhkan. Jadi, Life360 tidak akan menerima sebarang kemas kini pada lokasi semasa anda. Ikuti langkah ini untuk menghidupkan Mod Pesawat untuk Android dan iOS.

Hidupkan Mod Pesawat untuk Android

  1. Pada peranti Android anda, leret ke bawah dari bahagian atas skrin.
  2. Pilih ikon “Kapal Terbang”.
  3. Atau, pergi ke “Tetapan” peranti anda.
  4. Pilih “Rangkaian & Internet.”
  5. Ketik pada “Mod Pesawat”.

Hidupkan Mod Pesawat untuk iOS

  1. Pada peranti iOS anda, leret ke bawah dari bahagian atas sebelah kanan skrin anda.
  2. Dalam “Pusat Kawalan”, pilih ikon “Pesawat”.

Apabila peranti anda berada dalam Mod Pesawat, anda tidak boleh membuat panggilan, menghantar mesej atau menggunakan perkhidmatan Internet.

Penipuan Lokasi

Penipuan lokasi melibatkan penggunaan apl pihak ketiga pada peranti Android untuk memalsukan lokasi anda. Berikut adalah langkah untuk melakukan ini menggunakan Aplikasi Lokasi GPS palsu.

  1. Muat turun dan pasang Lokasi GPS Palsu apl pada peranti Android anda daripada Google Play.
  2. Hidupkan “Tetapan Pembangun” pada peranti Android anda.
  3. Hidupkan “Pilih Apl Lokasi Olok-olok.” Ini mengarahkan peranti anda untuk menggunakan Lokasi GPS Palsu.

Kaedah Mengalih Keluar Lokasi Yang Akan Memberitahu Ahli Kalangan

Matikan Perkongsian Lokasi dalam Kalangan

Jika anda sudah selesai berkongsi lokasi anda dan tidak peduli jika ahli kalangan anda dapat melihat bahawa lokasi anda tidak lagi tersedia, kedua-dua kaedah ini berguna.

Dalam apl Life360, anda tidak 100% terikat untuk sentiasa berkongsi lokasi anda. Anda boleh melumpuhkan perkongsian maklumat lokasi anda dengan ahli kalangan atau memutuskan sambungan daripada kalangan.

Langkah-langkah untuk Mematikan Perkongsian Lokasi dalam Kalangan

  1. Lancarkan Life360, kemudian pergi ke “Tetapan.”
  2. Pilih kalangan untuk melumpuhkan perkongsian lokasi.
  3. Pilih “Perkongsian Lokasi”, kemudian matikannya.

Anda akan melihat “Perkongsian Lokasi Dijeda” pada peta anda. Apabila anda mematikan lokasi anda menggunakan kaedah ini, ahli kalangan akan dimaklumkan.

Padamkan Akaun Life360 Anda

Sebagai alternatif terakhir untuk berkongsi lokasi anda – tetapi yang malangnya, orang dalam kalangan anda dengan notis – anda hanya boleh menggunakan akaun Life360 anda daripada peranti anda. Ini memadamkan semua sejarah lokasi dan memutuskan hubungan anda daripada kalangan anda. Sebelum anda menggunakan kaedah ini, pastikan anda membatalkan langganan aktif anda.

Langkah-langkah untuk Memadam Akaun Life360

  1. Lancarkan Life360 pada peranti anda.
  2. Pergi ke “Tetapan.”
  3. Pilih “Akaun.”
  4. Pilih “Padam Akaun.”

Apabila anda telah memadamkan akaun anda, nyahpasang Life360 daripada peranti anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyembunyikan lokasi saya daripada ahli tertentu dalam kalangan tetapi berkongsi dengan orang lain?

Tidak, dalam Life360, tiada cara untuk menyembunyikan lokasi anda daripada sesiapa sahaja dalam kalangan. Melumpuhkan perkongsian lokasi anda akan menjadi jelas kepada seluruh kalangan anda. Jika anda ingin berkongsi lokasi anda dengan orang tertentu, anda perlu membuat kalangan dengan mereka sahaja, dayakan perkongsian lokasi dalam kalangan itu, kemudian putuskan sambungan daripada yang lain.

Adakah Life360 masih boleh menjejaki saya jika telefon saya dimatikan?

Apabila anda mematikan telefon anda, perkhidmatan GPS anda juga dimatikan, jadi Life360 tidak dapat mengesan lokasi langsung anda. Walau bagaimanapun, Life360 menunjukkan lokasi log terakhir anda pada akaun anda.

Bolehkah sesiapa melihat lokasi saya tanpa saya sedari?

Seseorang hanya boleh melihat lokasi anda jika anda telah memberikan mereka akses melalui apl seperti Life360. Apabila anda memberi seseorang akses penjejakan dalam Life360, mereka boleh melihat lokasi langsung anda apabila mereka log masuk tanpa anda dimaklumkan.

Bolehkah Life360 mengintip apa yang saya lakukan pada telefon saya?

Life360 tidak mempunyai akses kepada tujuan anda menggunakan telefon anda, termasuk orang yang anda hubungi atau hantar mesej teks. Walau bagaimanapun, ia boleh menjejaki mesej yang dihantar antara ahli kalangan.

Apakah yang akan berlaku jika saya memadamkan apl Life360 daripada peranti saya?

Jika anda memadamkan Life360 daripada peranti anda, profil anda akan tetap berada pada sistemnya dan memaparkan lokasi log terakhir anda. Ia juga akan menunjukkan “Penjejakan Lokasi Dijeda” atau tanda seru.

Adakah saya akan dimaklumkan oleh Life360 jika sesiapa melihat lokasi saya?

Life360 tidak akan memaklumkan anda jika sesiapa melihat lokasi anda. Orang ramai boleh menyemak lokasi dalam latar belakang apl tanpa disedari.

Jika saya mematikan data saya, adakah Life360 masih boleh menjejaki lokasi saya?

Mematikan data telefon anda tidak akan menghalang Life360 daripada menjejaki anda kerana telefon menggunakan Wi-Fi dan GPS untuk menerima data lokasi. Mematikan telefon anda tidak menghalang Life360 daripada menjejaki anda dalam masa nyata; ia akan menghantar lokasi log terakhir anda kepada ahli kalangan anda.

Bolehkah saya menjejaki seseorang menggunakan Life360 tanpa nama?

ya. Life360 sentiasa berkongsi data lokasi dengan pelayannya, jadi anda melihat sejarah lokasi untuk mana-mana ahli kalangan dan juga status bateri peranti mereka. Anda boleh membuat geofences untuk rumah anda, sekolah anak anda atau tempat kerja dan menerima makluman apabila sesiapa keluar atau memasuki tempat ini.

Sembunyikan Lokasi dalam Life360

Berhubung dengan orang yang anda sayangi melalui Life360 mempunyai faedah, tetapi kadangkala anda mungkin memerlukan privasi sementara. Pilihan yang dinyatakan di atas akan membantu anda menyembunyikan lokasi masa nyata anda daripada ahli kalangan Life360 anda tanpa mereka ketahui. Perlu diingat bahawa beberapa kaedah ini mungkin menghantar data lokasi yang dikemas kini apabila anda menyambung semula, tetapi sekurang-kurangnya untuk beberapa waktu, anda mungkin tidak mahu dikenali.

Kaedah untuk menyembunyikan lokasi anda dalam Life360 yang manakah anda dapati paling mudah? Apakah beberapa sebab anda mungkin ingin menyembunyikan lokasi anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.