Cara Mematikan Mod Demo pada TV Hisense

28

Mod Demo yang terbina dalam TV Hisense anda berguna pada mulanya. Ia memberi anda peluang untuk mencuba perkara yang ditawarkan oleh TV, termasuk menunjukkan kepada anda beberapa tetapan asasnya, dan mungkin juga membenarkan anda memainkan fail video atau audio.

Cara Mematikan Mod Demo pada TV Hisense

Tetapi kini, anda telah membeli TV dan anda mahu menggunakan rangkaian penuh cirinya. Masalahnya – anda tidak dapat memikirkan cara untuk menyahaktifkan Mod Demo. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya untuk TV Hisense supaya anda membuka kunci potensi penuh peranti itu.

Betulkan 1 – Nyahaktifkan Mod Demo dengan Alat Kawalan Jauh Anda

Dengan mengandaikan anda menerima alat kawalan jauh dengan TV Hisense anda, peranti kecil itu adalah kunci anda untuk melarikan diri daripada dilema Mod Demo. Hanya masukkan beberapa bateri ke dalam alat kawalan jauh anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Palamkan TV Hisense anda ke salur keluar kuasa dan hidupkannya.
 2. Cari dan tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda.
 3. Navigasi ke “Tetapan” dan tatal ke bawah sehingga anda menemui “Keutamaan Peranti.”
 4. Pergi ke “Keutamaan Peranti” dan cari fungsi yang dipanggil “Mod Runcit.”
 5. Pilih “Mod Runcit” untuk melumpuhkannya, dengan anggapan ia didayakan pada masa ini.
 6. Keluar dari menu “Tetapan”.

Anda sepatutnya mendapati bahawa anda kini mempunyai akses penuh kepada TV Hisense anda, bermakna anda boleh memuat turun apl, memasang sebarang apl baharu yang ingin anda gunakan dan pada asasnya menggunakannya sebagai TV.

Betulkan 2 – Tukar TV kepada Mod Rumah

Sesetengah TV Hisense, terutamanya model yang lebih baharu, menukar beberapa istilah berbanding dengan TV Hisense yang lebih lama. Daripada menggunakan tetapan Mod Runcit, anda akan menggunakan alat kawalan jauh dan menu TV untuk bertukar kepada Mod Rumah.

Seperti namanya, mod ini sesuai untuk kegunaan rumah dan perlu diaktifkan dengan langkah-langkah ini untuk memanfaatkan TV anda sepenuhnya:

 1. Hidupkan TV anda dan gunakan alat kawalan jauh anda untuk mengakses skrin “Menu”.
 2. Navigasi ke skrin tetapan “Keutamaan Peranti” dan pilih “Mod Penggunaan.”
 3. Tukar mod penggunaan daripada “Mod Kedai” kepada “Mod Rumah.”

Mod Kedai dan Mod Runcit biasanya sinonim, bermakna ia adalah istilah yang mewakili perkara yang sama – mod yang digunakan oleh peruncit untuk menunjukkan TV dalam kedai. Anda mungkin mendapati bahawa TV Hisense anda termasuk kedua-duanya, tetapi anda masih beralih kepada Mod Rumah tanpa mengira untuk melepaskan diri daripada tetapan demonstrasi.

Betulkan 3 – Gunakan Tetapan Sistem Lanjutan untuk Nyahaktifkan Mod Demo

Sesetengah TV Hisense menyediakan pilihan untuk menyahaktifkan Mod Demo melalui tetapan lanjutan peranti, yang memerlukan anda menggunakan alat kawalan jauh untuk mengikuti langkah berikut:

 1. Hidupkan TV anda dan tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Navigasi ke “Tetapan” dan tatal sehingga anda menemui (dan pilih) pilihan “Tetapan Sistem”.
 3. Nyahaktifkan togol di sebelah “Mod Kedai” atau “Mod Runcit” dengan menukar kepada “mod Rumah”

TV anda harus bertukar daripada Mod Demo serta-merta, tanpa but semula. Jika tidak, cuba hidupkan dan matikan TV sekali lagi dan ulangi langkah untuk memastikan togol Mod Kedai kekal dimatikan.

Betulkan 4 – Matikan Mod Demo Tanpa Alat Jauh

Kehilangan alat kawalan jauh adalah menjengkelkan. Kehilangannya sejurus selepas secara tidak sengaja menetapkan TV Hisense anda kepada Mod Demo, atau mempunyai alat kawalan jauh yang tidak berfungsi di luar kotak, benar-benar menjengkelkan. Syukurlah, Hisense mengambil kira kedua-dua kemungkinan dengan memberi anda cara untuk menyahaktifkan Mod Demo menggunakan TV itu sendiri, tanpa alat kawalan jauh diperlukan.

 1. Hidupkan TV anda dan tekan butang “Menu” pada peranti, yang biasanya terdapat pada panel butang di sisi atau di belakang TV anda.
 2. Gunakan butang ke atas dan ke bawah saluran TV untuk menatal ke atas atau ke bawah sehingga anda menemui “Tetapan”.
 3. Klik “OK” pada “Tetapan” dan gunakan butang saluran turun untuk mencari dan klik pada “Keutamaan Peranti.”
 4. Navigasi ke “Mod Runcit” dan tekan “Ok” untuk mematikannya.

Dengan togol Mod Runcit dimatikan, anda boleh menggunakan butang “Menu” pada TV untuk kembali ke skrin lalainya. Hanya sekarang, anda akan melihat bahawa Mod Demo tidak diaktifkan lagi, bermakna anda boleh membuka apl dan mula menggunakan TV anda dengan betul.

Betulkan 5 – Kemas Kini Perisian TV Anda

Kadangkala, anda tidak mempunyai apa-apa pilihan dalam perkara itu apabila ia berkaitan dengan Mod Demo. TV anda terus menghidupkannya semula, walaupun anda telah menemui cara untuk mematikannya, yang mencadangkan satu daripada dua perkara – terdapat pepijat dalam perisian TV atau perisian itu sudah lapuk.

Anda boleh membetulkan kedua-dua isu dengan mengemas kini perisian TV anda:

 1. Menggunakan alat kawalan jauh anda, sama ada tekan butang “Tetapan” atau tekan “Rumah” dan navigasi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Perihal,” diikuti dengan “Kemas Kini Sistem.”

TV anda akan menjalankan carian untuk sebarang perisian atau perisian tegar baharu. Dengan mengandaikan ia menemui kemas kini, tekan “OK” untuk memulakan proses kemas kini. Gunakan apa-apa kaedah yang anda pernah cuba untuk mematikan Mod Demo, but semula TV anda dan semak untuk memastikan ia berfungsi. Selalunya, kemas kini perisian menyelesaikan isu konfigurasi, membolehkan anda menghidupkan Mod Rumah secara kekal.

Betulkan 6 – Kitaran Kuasa TV Hisense Anda

Tidak semua gangguan dan ralat perisian berpunca daripada perisian yang sudah lapuk, dan sesetengahnya sangat teruk sehingga anda mungkin tidak dapat mengemas kini perisian itu sama sekali. Berbasikal kuasa TV Hisense anda boleh membantu. Kitaran kuasa mengalih keluar semua elektrik daripada TV anda, termasuk apa-apa yang tinggal daripada kuasa mudah dihidupkan dan dimatikan, untuk memastikan kuasa tidak menyebabkan sebarang gangguan.

 1. Matikan TV Hisense anda dan cabut palamnya daripada salur keluar kuasanya.
 2. Cari butang “Kuasa” pada TV (bukan alat kawalan jauh anda) dan tahan selama 10 saat.
 3. Tunggu sekurang-kurangnya satu jam sebelum memasang semula TV ke saluran keluar.

Penantian selama sejam adalah penting untuk membenarkan sebarang sisa kuasa yang disimpan dalam banyak komponen elektronik TV anda keluar dari peranti, menjadikannya tanpa kuasa sepenuhnya. Setelah kitaran selesai, memulihkan kuasa pada asasnya menetapkan komponen tersebut kepada operasi lalainya, yang mungkin membetulkan gangguan yang menghalang anda daripada mematikan Mod Demo.

Betulkan 7 – Tetapkan Semula Kilang TV Hisense Anda

Jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, tetapan semula kilang adalah pilihan terakhir anda. Tindakan ini memulihkan tetapan yang ada pada TV apabila ia keluar dari kilang, memadamkan sebarang apl, kata laluan atau data lain yang disimpan oleh TV dalam proses. Ia sama dengan menggunakan nuklear pada TV anda dan anda hanya perlu menetapkan semula kilang apabila anda telah kehabisan semua pilihan lain.

 1. Klik butang “Tetapan” pada alat kawalan jauh anda atau akses “Tetapan” melalui pilihan “Rumah” TV anda.
 2. Tatal ke dan pilih “Keutamaan Peranti” menggunakan butang “OK” alat kawalan jauh.
 3. Navigasi ke “Reset” dan tekan “OK.”
 4. Tekan “OK” sekali lagi dan pilih “Padam Semuanya” apabila digesa oleh TV anda.

Malangnya, tetapan semula kilang bermakna anda perlu memuat turun semula apl anda dan memasukkan butiran log masuk anda untuknya sekali lagi.

Buang Demo Hisense

Walaupun Mod Demo berguna dalam mempamerkan perkara yang boleh dilakukan oleh Hisense TV anda, ia bukan sesuatu yang anda akan duduk di rumah dan tonton apabila terdapat begitu banyak saluran dan apl menunggu anda. Selalunya, togol pantas tetapan membetulkan masalah Mod Demo. Tetapi dalam kes yang tidak berfungsi, anda mungkin perlu menghidupkan kitaran kuasa, atau malah tetapan semula kilang sepenuhnya, TV Hisense anda.

Pernahkah anda mematikan Mod Demo dengan TV Hisense anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.