Cara Mematikan Mod Gelap dalam Google Chrome

95

Bagi mereka yang menggunakan penyemak imbas Chrome pada waktu tengah malam atau dalam keadaan cahaya malap, mod gelap ialah ciri yang berguna untuk mengurangkan ketegangan mata. Ini adalah faedah untuk sesetengah pengguna, tetapi ia boleh meningkatkan ketegangan mata untuk orang lain. Jika anda terganggu olehnya tetapi tidak pasti cara untuk mematikannya, mod gelap boleh menyusahkan pada siang hari. Ia adalah ciri yang hebat, tetapi tidak semua pengguna menyukainya.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Google Chrome

Jadi, jika mod gelap dihidupkan, bagaimana anda mematikannya? Jika anda telah bertanya kepada diri sendiri soalan ini, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan membincangkan cara mematikan mod gelap pada beberapa peranti berbeza.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada Mac

Jika pencahayaan Mac anda malap semasa bekerja dalam keadaan cahaya malap, anda mungkin telah memilih ciri mod gelap. Ciri ini adalah anugerah untuk sesetengah orang, tetapi anda mungkin bukan salah seorang daripada mereka. Atas sebab apa pun, jika anda ingin mematikannya, ini adalah proses yang mudah. Untuk mengetahui cara berbuat demikian, ikut arahan ini:

 1. Klik pada ikon “Apple” di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Pilih “Keutamaan Sistem.”
 3. Ketik ikon “Umum”.
 4. Di sebelah perkataan “Penampilan”, pilih “Cahaya”.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada PC Windows

Adakah PC anda tiba-tiba menjadi gelap dan anda tidak pasti mengapa? Ciri mod gelap mungkin dihidupkan. Mungkin anda secara tidak sengaja memilihnya atau menghidupkannya tetapi terlupa cara mematikannya. Tidak kira sebabnya, penyelesaiannya cepat. Pengguna Windows PC Chrome boleh melumpuhkan ciri ini dengan mudah dalam beberapa langkah sahaja.

Untuk pengguna Windows 10, lakukan perkara berikut:

 1. Lancarkan Chrome dan pergi ke Google.com.
 2. Klik pada “Tetapan” di sudut kanan bawah skrin.
 3. Untuk melumpuhkannya, ketik pada “Tema Gelap.”

Terdapat cara alternatif untuk melumpuhkan mod gelap untuk pengguna Windows 10. Untuk menggunakan kaedah ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik “Mula” dan pilih “Tetapan.”
 2. Ketik pada “Pemperibadian.”
 3. Daripada anak tetingkap sebelah kiri, pilih “Warna”.
 4. Menggunakan menu lungsur turun, tekan “Cahaya.”

Pengguna Windows 11 harus mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Klik pada “Mula” dan pilih “Tetapan.”
 2. Daripada anak tetingkap sebelah kiri, pilih “Pemperibadian.”
 3. Ketik pada tema “Ringan”.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada Chromebook

Jika Chromebook anda malap kemudian hari, anda mungkin menghidupkan ciri mod gelap. Sesetengah pengguna mendapati lebih mudah untuk menukar kecerahan skrin mereka agar sepadan dengan keadaan pencahayaan, tetapi ia bukan untuk semua orang. Mematikan ciri ini adalah mudah. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada masa di sudut kanan bawah skrin.
 2. Cari ikon “Tema Gelap” dan ketik padanya untuk melumpuhkan mod gelap.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada iPhone

Kadangkala mod gelap Chrome iPhone anda akan diaktifkan apabila tidak perlu (semasa hari mendung, contohnya). Ini boleh mengganggu dan meningkatkan ketegangan mata. Anda mungkin telah mendayakan ciri ini secara tidak sengaja, atau anda sengaja menghidupkannya, tetapi anda mendapati ia bukan untuk anda. Jika anda ingin mematikan mod gelap, ikut langkah berikut:

 1. Ketik ikon “Tetapan”.
 2. Cari dan klik “Paparan & Kecerahan.”
 3. Di bawah tajuk “Penampilan”, pilih “Cahaya”.

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada Peranti Android

Jika Android anda masuk ke dalam mod gelap dan anda rasa ia tidak membantu, terdapat cara mudah untuk melumpuhkannya. Walaupun sesetengah pengguna mendapati ia bermanfaat, terutamanya pada waktu malam, yang lain mendapati ia menjengkelkan. Anda boleh memilih untuk mematikan ciri ini dengan membuat perubahan dalam tetapan Google Chrome anda. Untuk mengetahui cara melakukannya, ikuti langkah yang digariskan di bawah:

 1. Lancarkan apl “Google Chrome”.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas skrin, ketik ikon “Tiga Titik”.
 3. Daripada menu, pilih “Tetapan.”
 4. Navigasi ke bahagian “Asas” dan tekan “Tema.”
 5. Pilih pilihan untuk “Cahaya.”

Cara Mematikan Mod Gelap dalam Chrome pada iPad

Melumpuhkan ciri mod gelap pada iPad anda adalah serupa dengan berbuat demikian pada iPhone. Jika anda tidak menyukai ciri ini dan memilih untuk melumpuhkannya, ia agak mudah untuk dilakukan. Walaupun sesetengah pengguna mendapati ia berguna dalam situasi cahaya malap, ia mungkin bukan untuk semua orang. Untuk mematikan mod gelap, ikut langkah yang digariskan di bawah:

 1. Ketik pada apl “Google Chrome”.
 2. Tatal ke bawah dan cari butang tema mod Gelap.
 3. Ketik untuk mematikan tema Gelap.

Mematikan Mod Gelap Menjadi Mudah

Walaupun bagus untuk mengurangkan ketegangan mata dalam keadaan cahaya malap, mod gelap Chrome mungkin tidak berfaedah apabila anda mempunyai cahaya yang mencukupi. Melumpuhkan ciri ini adalah mudah, tidak kira peranti yang anda gunakan. Pada kebanyakan peranti, ia ditemui sama ada dalam tetapan atau pilihan sistem anda. Dengan hanya beberapa klik atau ketik, melumpuhkan mod gelap adalah mudah.

Adakah anda telah mematikan mod gelap pada peranti anda? Adakah anda menggunakan kaedah yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.