Cara mematikan panggilan tamat dengan butang kuasa pada iPhone dalam iOS 16

128

iPhone mempunyai ciri khas yang menamatkan panggilan dengan hanya menekan butang kuasa/kunci. Ini berlaku pada panggilan masuk dan panggilan keluar. Sesetengah pengguna mendapati ia membantu, tetapi ia juga boleh menjengkelkan, terutamanya pada panggilan penting. Anda mungkin menutup panggilan secara tidak sengaja semasa cuba mengunci iPhone anda.

Jika anda menghadapi masalah kerana ciri ini, anda boleh mematikan ciri ‘butang kuasa menamatkan panggilan’ dalam iOS 16. Baca terus untuk mengetahui caranya.

Bagaimana untuk melumpuhkan butang kuasa menamatkan panggilan pada iPhone dalam iOS 16

  1. Lancarkan Tetapan pada iPhone anda.
  2. Pergi ke Kebolehcapaian.
  3. Ketik Sentuh.
  4. Tatal ke bawah dan togol pada Cegah Kunci untuk Tamatkan Panggilan.

    Cara untuk mematikan Butang Kuasa menamatkan panggilan pada iPhone

Tiada lagi soalan, “Mengapa telefon saya ditutup apabila saya menguncinya?” Ia mungkin kelihatan seperti panggilan gagal pada iPhone anda. Tetapi tidak! iPhone membolehkan anda memotong sebarang panggilan menggunakan butang Sisinya. Anda boleh melumpuhkan tindakan ini dengan ciri Cegah Kunci untuk Menamatkan Panggilan baharu, seperti yang ditunjukkan di atas. Jadi, berhenti bimbang tentang menamatkan panggilan secara tidak sengaja semasa telefon anda dikunci.

Itu sahaja!

Kini, anda tidak perlu lagi bimbang tentang menolak butang kuasa secara tidak sengaja semasa panggilan. Dan anda boleh mengunci iPhone anda tanpa memotong panggilan. Selain itu, matikan tetapan Kebolehcapaian jika anda ingin menggunakan fungsi ini pada masa hadapan. Selain itu, ambil perhatian bahawa jika ciri Kunci untuk Tamatkan Panggilan dimatikan, menekan butang Sisi dua kali tidak akan menolak panggilan masuk.

Terokai lebih lanjut:

  • Panduan iOS 16: Ciri, peranti yang disokong, pengehadan dan banyak lagi
  • Kertas dinding Kesan Kedalaman untuk Skrin Kunci iOS 16
  • Cara membetulkan amaran “Pengecasan Ditahan”.