Cara Mematikan Pemberitahuan Cerita Instagram

63

Sejak ia diasaskan pada 2010, Instagram telah menjadi platform pilihan untuk orang yang ingin berkongsi kehidupan mereka dengan rakan, keluarga dan orang ramai. Satu ciri yang menarik perhatian pengguna ialah Cerita Instagram.

Cara Mematikan Pemberitahuan Cerita Instagram

Jika anda ingin mematikan pemberitahuan Cerita sepenuhnya, tiada cara yang boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, anda BOLEH mematikan pemberitahuan Cerita “Pertama” dalam menu Tetapan profil anda. Anda juga boleh menghidupkan/mematikan pemberitahuan Cerita di bawah setiap profil yang anda ikuti, satu demi satu. Berita baiknya ialah Instagram mematikan Siaran, Cerita, Video dan Kekili untuk setiap orang yang anda ikuti secara lalai. Anda akan menemuinya dalam profil mereka apabila anda mengetik ikon “loceng” di bahagian atas.

Untuk memastikan anda tidak terlepas Cerita terbaik daripada orang yang anda ikuti, Instagram secara automatik menghantar pemberitahuan kepada anda setiap kali seseorang mengemas kini Cerita mereka. Tetapi pemberitahuan yang sama itu boleh mengalih perhatian anda dan membuatkan anda terpaku pada peranti anda walaupun anda sepatutnya memfokuskan pada tugasan lain.

Bolehkah Anda Mematikan Hanya Pemberitahuan Cerita Instagram?

Pemberitahuan cerita sangat bagus apabila anda mahu sentiasa berada dalam gelung. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh menjengkelkan apabila cuba mengelakkan media sosial, mungkin untuk menumpukan perhatian pada tugas lain.

Selain itu, pemberitahuan Cerita adalah lebih kerap daripada jenis lain kerana kebanyakan orang menggunakan cerita untuk memastikan pengikut mereka terpikat pada profil mereka. Oleh itu, pemberitahuan Cerita boleh menjadi lebih mengganggu daripada makluman yang kurang kerap.

Mari lihat bagaimana setiap pilihan ini berfungsi.

Cara Mematikan Semua Pemberitahuan Cerita Instagram Pertama pada Android, iOS/iPhone/iPad

Seperti yang dinyatakan, anda tidak boleh mematikan semua pemberitahuan Cerita secara pukal, tetapi anda boleh mematikan pemberitahuan Kisah Pertama untuk semua orang. Cerita “Pertama” termasuk apabila seseorang yang anda ikuti menyiarkan Cerita buat kali pertama atau belum pernah buat seketika dan menyiarkannya lagi. Ia TIDAK melibatkan semua siaran Cerita daripada profil itu, kerana banyak video dan tapak web YouTube mendakwa tempat mereka menunjukkan kepada anda cara untuk mematikan semua pemberitahuan Cerita.

Untuk mematikan pemberitahuan First Posts and Stories di Instagram menggunakan Android atau IOS, lakukan perkara berikut:

 1. Buka apl Instagram.
 2. Ketik pada avatar anda di sudut kanan bawah skrin anda.
 3. Ketik ikon hamburger (tiga garisan mendatar) di penjuru kanan sebelah atas. Ini sepatutnya membuka bahagian pengurusan akaun anda.
 4. Pilih “Tetapan” daripada menu lungsur yang terhasil.
 5. Ketik pada “Pemberitahuan.”
 6. Pilih “Siaran, Cerita dan Komen” daripada submenu “Pemberitahuan”.
 7. Tatal ke bahagian bawah halaman dan togol butang “Mati” di bawah “Siaran dan Cerita Pertama.”

Dan dengan itu, anda tidak perlu berurusan dengan pemberitahuan First Story yang menjengkelkan pada peranti anda.

Cara Mematikan Semua Pemberitahuan Cerita Instagram Pertama menggunakan Penyemak Imbas

Anda juga boleh mematikan semua pemberitahuan Kisah Instagram pada PC atau komputer riba anda menggunakan penyemak imbas web, termasuk Edge, Safari atau Chrome. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Log masuk ke akaun Instagram anda.
 2. Ketik pada gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 3. Klik pada ikon “gear” di sebelah kanan butang “Edit Profil” di bahagian atas.
 4. Pilih “Tetapan dan privasi” dalam menu timbul.
 5. Klik pada “Pemberitahuan Tolak” dalam menu navigasi kiri. Ini sepatutnya membuka halaman baharu yang membolehkan anda mengurus semua pemberitahuan, termasuk suka, ulasan, permintaan ikuti baharu dan Cerita Pertama.
 6. Tatal ke bahagian “Siaran dan cerita pertama” dan pilih “Mati.”

Menggunakan langkah di atas, anda tidak akan mendapat pemberitahuan apabila seseorang dalam senarai “Mengikuti” anda menyiarkan Cerita untuk kali pertama atau seketika.

Cara Mematikan Pemberitahuan Cerita Instagram untuk Pengguna Tertentu

Seperti yang dinyatakan pada permulaan artikel, anda tidak boleh mematikan semua pemberitahuan Cerita secara pukal, tetapi anda BOLEH mematikannya mengikut profil demi profil. Jika anda berulang kali dimaklumkan tentang Cerita baharu daripada seseorang yang anda ikuti, anda mungkin mempunyai pilihan yang dihidupkan untuk profil tertentu itu. Instagram mempunyai Siaran, Cerita, Video dan Kekili untuk setiap profil dimatikan secara lalai, tetapi anda mungkin telah membuat beberapa perubahan pada satu ketika yang menghidupkan Siaran untuk akaun diikuti tertentu.

Untuk Mematikan Pemberitahuan Cerita Instagram untuk Profil, lakukan perkara berikut:

 1. Buka profil pengguna dengan mengetik nama atau ikon mereka di bahagian atas siaran.
 2. Ketik ikon “loceng” (Tetapan Pemberitahuan) di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Togol matikan butang di sebelah “Cerita” supaya ia berwarna kelabu.

Cerita Instagram hebat, tetapi ia juga boleh menjengkelkan. Di satu pihak, anda tidak mahu terlepas pemberitahuan daripada rakan dan keluarga anda. Sebaliknya, anda ingin mengelak daripada profil yang sangat aktif yang mengemas kini Cerita mereka berkali-kali sehari. Anda juga mungkin ingin mengelak daripada menghabiskan terlalu banyak masa di Instagram.

Jika anda mendapati diri anda berada dalam mana-mana situasi di atas, perkara terbaik ialah mematikan makluman daripada orang tertentu yang membanjiri anda dengan IG Stories. Anda tidak boleh melumpuhkan semua pemberitahuan Cerita sekaligus, tetapi anda boleh mematikan pemberitahuan Cerita “Pertama” untuk semua dan pemberitahuan Cerita profil individu secara satu demi satu.