Cara Mematikan Penapis Sembang dalam Twitch

45

Platform Twitch mempunyai pilihan untuk melindungi anda daripada melihat bahasa yang berbahaya, menyinggung perasaan dan kesat dalam sembang. Untuk pengguna yang lebih muda, adalah dinasihatkan supaya pilihan “Penapis Sembang” didayakan, tetapi ada yang mahu melihat segala-galanya pada sembang. Itulah sebabnya mengetahui cara melaraskan tetapan ini berguna.

Cara Mematikan Penapis Sembang dalam Twitch

Menghidupkan dan mematikan pilihan “Penapis Sembang” adalah mudah jika anda hanya menonton strim seseorang. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak tersedia pada saluran anda atau jika anda seorang penyederhana.

Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang melaraskan pilihan “Penapis Sembang” pada Twitch.

Melumpuhkan Penapis Sembang pada Twitch

Anda boleh mematikan “Penapis Sembang”, termasuk pilihan “Diskriminasi,” “Bahasa Eksplisit Seksual,” “Permusuhan” dan “Kacabulan” untuk setiap aliran di Twitch. Apabila anda mengakses pilihan ini, anda akan melihat nota yang mengatakan anda akan menggunakan penapis blok merentas saluran platform.

Cara Melumpuhkan Penapis pada Peranti Mudah Alih

Jika anda mempunyai apl Twitch pada peranti Android atau iOS anda, ini adalah cara anda boleh melumpuhkan ciri tersebut dan melihat setiap kata-kata penghinaan dan buruk dalam sembang:

 1. Buka Apl Twitch dan log masuk.
 2. Klik pada strim di mana anda ingin melumpuhkan pilihan ini.
 3. Pilih tiga titik menegak di bahagian bawah tetingkap sembang.
 4. Dalam “Tetapan Sembang”, ketik “Sembunyikan Bahasa Menyinggung.”
 5. Gerakkan togol untuk mematikan penapis dalam pilihan “Dayakan penapisan dalam sembang”.

Apabila anda mematikan pilihan “Dayakan penapisan dalam sembang”, semua sub-pilihan dalam tetapan ini dimatikan secara automatik. Anda tidak boleh menghidupkannya secara berasingan melainkan anda mendayakan penapisan sekali lagi.

Cara Melumpuhkan Penapis pada PC

Jika anda lebih suka menonton strim Twitch pada komputer anda, ini adalah cara anda boleh mematikan pilihan “Penapis Sembang”:

 1. Buka Kedut pada mana-mana pelayar.
 2. Klik pada strim yang anda mahu tonton.
 3. Ketik ikon tetapan di bawah kotak sembang.
 4. Dalam “Tetapan Sembang”, anda boleh melihat “Keutamaan Saya.” Cari pilihan “Penapis Sembang” dan klik padanya.
 5. Gerakkan togol dalam “Dayakan penapisan dalam sembang” untuk mematikannya.

Melakukan ini akan mematikan semua pilihan lain dalam kategori ini. Anda boleh mematikan yang tertentu jika anda tidak mahu melumpuhkan semua pilihan. Untuk ini berfungsi, anda perlu menghidupkan pilihan “Dayakan penapisan dalam sembang”. Kemudian anda boleh mematikan penapis “Kacabulan” atau “Diskriminasi” tanpa mematikan “Permusuhan”, contohnya.

Cara Sembunyikan atau Kembangkan Sembang

Jika anda mematikan sembang pada strim, anda tidak akan dapat mencari tetapan sembang sehingga anda menghidupkannya semula. Beginilah cara anda boleh membuat sembang muncul semula:

 1. Buka mana-mana strim di Twitch.
 2. Klik pada skrin, jeda atau tuding dengan tetikus anda.
 3. Ketik pilihan “Kembangkan” di penjuru kanan sebelah atas skrin (ikon anak panah) untuk mendedahkan sembang.
 4. Anda boleh menyembunyikan sembang dengan mengklik anak panah (menghadap ke arah bertentangan) sekali lagi.

Menjelaskan Pilihan Penapis Sembang

Setiap pilihan penapisan pada Twitch akan menyekat perkara yang berbeza apabila didayakan. Anda boleh melaraskan tetapan anda bergantung pada perkara yang ingin anda sekat.

 • Diskriminasi – Melumpuhkan penapis Twitch membolehkan anda melihat komen negatif tentang jantina atau bangsa seseorang.
 • Bahasa Eksplisit Seksual – Jika anda mematikan penapis ini, anda boleh melihat mesej seksual, konteks dan ulasan tentang bahagian badan seseorang.
 • Permusuhan – Membuli seseorang dalam sembang sesuai dengan kategori ini.
 • Kata-kata kotor – Kutukan, kelucahan dan kandungan yang serupa kelihatan dengan penapis yang dilumpuhkan.

Menangani Gangguan di Sembang

Jika anda memutuskan untuk mematikan pilihan “Penapis Sembang”, anda akan terdedah kepada buli dan bahasa kesat. Penyelesaian mudah untuk ini adalah untuk membolehkan penapis. Walau bagaimanapun, ukuran lain boleh diambil apabila seseorang mengganggu anda di Twitch.

Abaikan Pilihan

Apabila seseorang mengganggu atau menyalahgunakan anda dalam sembang atau menghantar spam kepada anda dengan mesej dalam “Bisikan”, anda boleh menggunakan ciri “Abaikan”. Anda tidak akan menerima sebarang pemberitahuan lagi dan ia tidak akan kelihatan kepada anda. Menggunakan pilihan “Abaikan” dalam sembang juga akan berfungsi untuk “Bisikan”, jadi anda tidak perlu melakukannya dua kali.

Untuk mengabaikan seseorang, ikut langkah pantas berikut:

 1. Klik pada kotak sembang.
 2. Taipkan “/ignore (nama pengguna)” tanpa tanda kurungan.

Anda akan tahu jika orang lain diabaikan kerana pemberitahuan akan muncul pada skrin. Tambahan pula, pilihan ini berfungsi jika anda bersembang di saluran orang lain. Tetapi anda tidak boleh menggunakan “Abaikan” jika anda seorang penyederhana.

Pilihan Sekat

Cara lain untuk menangani orang yang kesat adalah dengan menyekat mereka dalam sembang. Anda mungkin perlu menatal jika orang menghantar spam sembang dan mesej berlalu dengan cepat, tetapi ini adalah cara anda boleh menyekat seseorang:

 1. Ketik nama pengguna orang yang kesat dalam sembang.
 2. Klik pada tiga titik menegak.
 3. Tekan “Sekat (nama pengguna).”
 4. Sahkan dengan mengetik “Sekat” sekali lagi dalam tetingkap pop timbul.

Selepas anda menyekat seseorang, orang itu tidak boleh menghantar mesej kepada anda lagi dalam sembang, “Bisikan” kepada anda, menghantar hadiah kepada anda, mengikuti anda, melanggan saluran anda dan menapis mesej mereka.

Melaporkan Penyalahgunaan

Jika seseorang telah melanggar peraturan Twitch dan Syarat Perkhidmatan, anda boleh memfailkan laporan dan mengharamkan orang itu. Anda boleh melaporkan seseorang kerana gangguan dalam dua cara: melalui sembang atau saluran. Jika anda ingin melaporkan seseorang pada sembang:

 1. Klik pada nama pengguna orang yang kesat.
 2. Ketik tiga titik menegak.
 3. Pilih pilihan “Laporkan.”
 4. Pilih isu dan ikut arahan pada skrin.

Jika anda memilih pilihan ini, anda melaporkan seseorang kerana menyalahgunakan sembang dan menghantar mesej menghina. Apabila anda mengklik pilihan “Laporkan”, anda boleh memilih sebab (keganasan, keganasan, buli, spam, bot, kebogelan, keganasan) atau mencari satu jika tiada kategori menjelaskan isu tersebut.

Anda juga boleh menghantar laporan daripada saluran itu sendiri:

 1. Buka strim.
 2. Klik tiga titik menegak di bawah butang “Langgan”.
 3. Pilih “Laporkan Strim Langsung” atau “Laporkan Sesuatu yang Lain.”

Jika anda melaporkan strim, anda mesti memilih sebab untuk melaporkan dan mengikuti arahan selanjutnya untuk menentukan masalah secara terperinci. Walau bagaimanapun, jika anda memilih “Laporkan Sesuatu Yang Lain” dalam tetingkap timbul, anda mesti memilih aspek saluran penstriman yang menyebabkan masalah. Ini boleh termasuk kategori seperti strim, sorotan, VOD, sembang, “Bisikan” dan nama pengguna.

Tambahan pula, melaporkan pengguna menyalahgunakan sembang melalui perbincangan sebenar adalah dinasihatkan kerana lebih mudah untuk mengenali jenis masalah daripada menggunakan pilihan “Laporkan Sesuatu Yang Lain”. Pilihan “Laporkan Sesuatu Yang Lain” mempunyai langkah tambahan dan harus digunakan untuk masalah yang berbeza yang dialami orang di Twitch.

Melaraskan Tetapan Sembang Anda

Twitch ialah platform yang sangat baik untuk menonton orang bermain permainan dan berkomunikasi dengan orang lain dalam sembang. Walau bagaimanapun, kadangkala keadaan boleh menjadi panas. Ramai orang toksik dan kesat berada dalam permainan video dan platform penstriman seperti Twitch. Walaupun pilihan “Penapis Sembang” ialah penyelesaian yang sangat baik untuk mengelakkan gangguan, kadangkala anda hanya mahu melihat apa yang telah dihantar oleh pengguna lain.

Berapa kerap anda melihat mesej kesat pada sembang Twitch? Adakah anda menghidupkan atau mematikan pilihan “Penapis Sembang”? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.