Cara mematikan penjejakan tersembunyi pada iPhone anda dengan iOS 13.3.1

96
hadapan AndroidPIT iPhone11pro
© NextPit / Ben Miller

Kamera sudut ultra lebar dan bukannya kamera sudut lebar biasa dalam FaceTime dan mesej tolak yang tidak dihantar dalam Wi-Fi: siri iPhone 11 terpaksa bergelut dengan beberapa masalah baru-baru ini. Dengan kemas kini iOS 13 yang kini dilancarkan kepada versi 13.3.1, Apple bukan sahaja mahu menghapuskan pepijat tetapi juga menjadikan penjejakan lokasi latar belakang boleh dikawal. Kami akan menunjukkan kepada anda perkara baharu.

Sejak minggu ini anda boleh memasang kemas kini sistem baharu Apple (iOS 13.3.1) pada iPhone anda. Terutamanya pengguna siri iPhone 11 kini boleh menikmati kawalan baharu. Penyahaktifan cip Ultra Wideband U1 untuk penjejakan lokasi kini boleh dilakukan. Kemas kini sistem hanya bersaiz 280MB, namun begitu, log perubahan agak panjang. Jika anda belum mempunyai kemas kini baharu pada iPhone anda, anda boleh mendapatkannya kemudian sama ada dengan pergi ke “Umum” dan “Kemas Kini Perisian” dalam pilihan anda atau dengan memuat turunnya melalui Mac atau iTunes di bawah Windows.

 • Berikut ialah segala-galanya yang akan diubah oleh iOS 13 Apple pada iPhone anda

iOS 13.3.1 membetulkan masalah ini

Pengguna iPhone 11 dan iPhone 11 Pro mengetahui masalah tumbuh gigi telefon mudah alih Apple mereka dari dalam. Satu contoh ialah kelewatan dalam membuka, mengedit atau menghantar foto yang dibuat dengan Deep Fusion dihidupkan. Ini dan ralat berikut telah diperbaiki oleh kemas kini iOS baharu:

 • Had komunikasi (kawalan ibu bapa): sehingga kini, kanak-kanak dapat memintas kod masa skrin untuk menambah kenalan baharu pada buku alamat.

 • Penyahaktifan pada fungsi “Muat imej jauh”: sehingga kini adalah mungkin untuk memuatkan imej jauh untuk mel, walaupun fungsi “muat imej jauh” telah dilumpuhkan.

 • Main balik kotak dialog: Dalam Mel, beberapa kotak dialog untuk pembatalan telah dibuka setakat ini.

 • Penggunaan kamera: sehingga kini, FaceTime telah menggunakan kamera sudut lebar di bahagian belakang dan bukannya kamera sudut ultra lebar.

 • Masalah penghantaran mesej tolak: setakat ini mungkin berlaku mesej tolak tidak dihantar melalui Wi-Fi.

 • Pengeluaran semula bunyi dalam kereta: Apple CarPlay memutarbelitkan bunyi semasa panggilan telefon.

 • Suara Siri lanjutan: dengan kemas kini kepada iOS 13.3.1, suara Siri kini boleh (dalam HomePod) mengakses Bahasa Inggeris India.

Melumpuhkan penjejakan lokasi latar belakang

Sebagai tambahan kepada pembetulan pepijat yang meluas, Apple membawa pilihan keutamaan baharu kepada iPhone 11 dengan iOS 13.3.1: melumpuhkan permintaan lokasi cip Ultra Wideband U1 baharu secara manual. Sehingga kini, tidak mungkin untuk mematikan sistem untuk pengguna iPhone. Walaupun mereka dapat melumpuhkan perkhidmatan lokasi seperti biasa (pada iPhone 11, iPhone 11 Pro atau iPhone 11 Pro Max), data lokasi masih dikumpul dan disimpan secara setempat pada telefon. Cip baharu itu bertujuan untuk membolehkan kedudukan antara iPhone yang serasi. Sebagai contoh, Apple telah mengumumkan bahawa peranti yang hilang boleh dikesan dengan lebih baik melalui kerjasama pengguna Apple yang lain melalui cip Ultra Wideband U1 – tanpa nama dan tanpa storan data, menurut Apple. Fungsi itu belum tersedia.

Begini cara anda mematikannya:

 1. Pertama sekali, anda harus membuka Tetapan anda.
 2. Kemudian tatal ke bawah ke item Privasi dan bukanya.
 3. Ketik pada kawasan Perkhidmatan Penyetempatan di sini.
 4. Tatal ke bawah sehingga anda mencapai item Perkhidmatan Sistem.
 5. Luncurkan gelangsar kepada mati di bawah Rangkaian & Komunikasi Wayarles.
Catatan Saya 1

Pengguna iPhone 11 kini boleh mematikan penjejakan lokasi melalui cip UWB dalam tetapan. / © NextPit

Walaupun belum ada maklumat yang lebih terperinci tentang perkara ini, mematikan UWB boleh memberi kesan negatif pada sambungan seperti Bluetooth, Wi-Fi dan jalur ultra lebar. Jika anda menghadapi masalah di sini, dinasihatkan untuk menghidupkan semula perkhidmatan penjejakan.

Kemas kini sistem ini kini juga tersedia untuk anda sebagai tambahan kepada iOS 13

Bukan sahaja untuk siri iPhone 11 terdapat kemas kini iOS. iPad, Apple TV dan Apple Watch juga telah menerima perisian baharu. Versi baharu macOS Catalina juga tersedia pada Mac:

 • iPadOS 13.3.1 (17D50)
 • watchOS 6.1.2 (17S796)
 • tvOS 13.3.1 (17K795)
 • macOS Catalina 10.15.3 (19D76)