Cara Mematikan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

18

Perkhidmatan lokasi boleh membantu apl pada iPhone anda menentukan lokasi anda dan memberi anda maklumat yang lebih tepat. Walau bagaimanapun, kelemahan termasuk potensi risiko terhadap privasi dan keselamatan anda serta kehabisan bateri yang tidak diperlukan. Syukurlah, iOS memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas perkhidmatan lokasi, jadi jika anda ingin mematikannya pada iPhone anda atau mengubah suai tetapannya, anda boleh berbuat demikian. Ikuti panduan ini untuk mengetahui caranya.

Cara Mematikan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

Mengapa Anda Perlu Mematikan Perkhidmatan Lokasi?

Perkhidmatan lokasi adalah anugerah dalam navigasi dan kecemasan. Walau bagaimanapun, mendayakannya untuk semua apl mungkin menjejaskan privasi anda. Contohnya, apl media sosial boleh mengesan lokasi anda dan menunjukkan setempat yang tidak perlu kepada anda. Selain itu, akses berterusan ke lokasi anda kepada apl boleh menghabiskan bateri iPhone anda dengan cepat. Ini boleh menjadi isu, terutamanya apabila anda dalam perjalanan atau tidak mempunyai akses kepada pengecas.

Syukurlah, mengawal perkhidmatan lokasi pada iPhone adalah mudah. Anda boleh mematikan perkhidmatan lokasi secara selektif atau sepenuhnya supaya apl anda hanya boleh menggunakannya apabila perlu. Selain itu, anda boleh mengawal perkongsian lokasi dan mematikan iklan Apple yang diperibadikan untuk mengawal lokasi dan privasi anda.

Sila ambil perhatian bahawa mematikan perkhidmatan lokasi pada iPhone anda boleh menjejaskan ciri seperti Perlindungan Peranti Dicuri.

    Cara Mematikan Perkhidmatan Lokasi pada iPhone

    Melumpuhkan perkhidmatan lokasi pada iPhone adalah mudah. Walau bagaimanapun, melumpuhkan perkhidmatan lokasi untuk semua apl mungkin menjejaskan pengalaman keseluruhan anda, kerana ia mungkin tidak memberikan data yang tepat kepada anda kerana kekurangan lokasi anda.

    1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
    2. Ketik Privasi & Keselamatan.
    3. Perkhidmatan Lokasi Tekan.
      Pilihan Perkhidmatan Lokasi dalam tetapan iPhone.
    4. Togol matikan Perkhidmatan Lokasi untuk menyahaktifkannya untuk semua apl.
      Suis togol Perkhidmatan Lokasi pada iPhone.

    Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi untuk Apl Tertentu

    Jika anda memilih untuk tidak mematikan kebenaran lokasi sepenuhnya pada iPhone anda, anda boleh melakukannya untuk apl terpilih. Ini akan membantu anda menggunakan apl penting seperti Peta dan Cuaca dengan tepat sambil mematikan perkhidmatan penyetempatan untuk apl yang kurang penting. Inilah yang perlu anda lakukan:

    1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda dan ketik Privasi & Keselamatan.
    2. Perkhidmatan Lokasi Tekan.
    3. Tatal ke bawah untuk melihat senarai apl yang memerlukan kebenaran lokasi, dan ketik apl yang anda inginkan untuk mematikannya.
      Kebenaran apl lokasi dalam tetapan iPhone.
    4. Dari sini, anda boleh menetapkan kebenaran lokasi kepada Sentiasa, Tidak Pernah atau Semasa Menggunakan Apl, bergantung pada fungsi apl dan pergantungannya pada perkhidmatan lokasi.
      Perkhidmatan Lokasi Aplikasi pada iPhone.

      Anda juga boleh memilih kekerapan dan situasi di mana perkhidmatan lokasi harus aktif dalam apl yang dipilih.

      Menetapkan perkhidmatan lokasi kepada Sentiasa akan memberikan akses lokasi tanpa gangguan kepada apl walaupun anda tidak menggunakannya. Ini boleh diubah dengan tetapan Lokasi Semasa Menggunakan Apl yang hanya menyediakan akses lokasi kepada apl apabila anda menggunakannya secara aktif. Sebaliknya, tetapan Jangan sekali-kali lokasi melumpuhkan perkongsian lokasi untuk apl melainkan dihidupkan semula secara manual.

      Tetapan Lokasi Lain

      Selain mematikan perkhidmatan lokasi untuk apl, anda boleh mematikan akses lokasi kepada ciri iPhone bersarang lain, seperti iMessage dan Cari Saya, dsb., untuk mendapatkan kawalan ke atas privasi dan tetapan lokasi anda.

      Lumpuhkan Perkhidmatan Lokasi dalam iMessage

      Jika anda lebih suka iMessaging dengan rakan anda dan tidak mahu berkongsi lokasi anda secara aktif, anda boleh mematikannya untuk kenalan tertentu.

      1. Buka iMessage dan ketik perbualan dengan kenalan yang anda ingin matikan perkongsian lokasi.
      2. Tekan nama kenalan dan ketik Hentikan Perkongsian Lokasi.

      Kongsi Lokasi Saya

      Jika anda menggunakan apl Cari iPhone Saya, ciri Kongsi Lokasi Saya membolehkan anda berkongsi lokasi anda dengan rakan dan keluarga. Anda mempunyai kawalan penuh ke atas siapa anda berkongsi lokasi anda; akibatnya, anda boleh mematikannya untuk kenalan tertentu atau melumpuhkannya sepenuhnya daripada tetapan Cari Saya.

      Buka apl Cari Saya dan ketik kenalan untuk berhenti berkongsi lokasi anda. Sebagai alternatif, matikan Kongsi Lokasi Saya di bawah profil anda untuk mematikannya untuk semua orang. Jika anda tidak ingat berkongsi lokasi anda dengan kenalan, ketahui cara menyemak lokasi kongsi anda pada iPhone anda dan kemudian matikan lokasi tersebut.

      Lokasi Penting Apple

      Ciri Lokasi Penting iPhone menyimpan tab pada tempat yang anda kerap pergi. Data ini membantu memberikan cadangan yang diperibadikan dalam apl seperti Peta dan Foto untuk menyampaikan maklumat dan iklan yang lebih berkaitan kepada anda. Walau bagaimanapun, anda boleh memadamkan maklumat yang disimpan ini untuk membantu melindungi privasi anda.

      1. Buka menu Tetapan iPhone anda.
      2. Buka tetapan Privasi & Keselamatan pada iPhone anda.
      3. Ketik Perkhidmatan Lokasi.
      4. Seterusnya, tekan Perkhidmatan Sistem.
        Pilihan Perkhidmatan Sistem dalam Tetapan iPhone.
      5. Ketik Lokasi Penting dalam senarai dan tekan Kosongkan Sejarah untuk memadam semua sejarah lokasi penting anda.
        Pilihan Lokasi Penting pada iPhone dalam Tetapan.

      Iklan Apple Berdasarkan Lokasi

      Apple menggunakan lokasi anda untuk memaparkan iklan yang disetempatkan merentas apl asli seperti Berita, App Store, Saham, Peta, dll. Walaupun ia tidak mendatangkan mudarat, berkongsi lokasi anda dengan pelayan Apple bukanlah idea yang baik kerana ia menjejaki aktiviti anda dan memberi perkhidmatan kepada anda iklan dan tawaran yang lebih disesuaikan.

      Syukurlah, anda boleh melumpuhkannya dengan pergi ke Tetapan > Privasi & Keselamatan > Pengiklanan Apple > Matikan Iklan Diperibadikan.

      Lumpuhkan iklan Apple Peribadi pada iPhone.

      Menjauhkan Anda daripada Radar

      Jika anda sedang mencari cara untuk melindungi privasi anda, mengurus penggunaan data anda dan menjimatkan hayat bateri pada iPhone anda, mematikan Perkhidmatan Lokasi ialah permulaan yang baik. Anda boleh mencari keseimbangan yang betul antara privasi dan kefungsian dengan membuat keputusan termaklum tentang masa untuk menghidupkan atau mematikan perkhidmatan lokasi pada iPhone anda dengan menyesuaikan tetapannya.

      Memandangkan anda sudah tahu cara mematikan Perkhidmatan Lokasi, anda juga mungkin ingin mengetahui cara menukar lokasi anda dalam Cari Saya.

      Soalan Lazim

      Bagaimanakah saya tahu jika perkhidmatan lokasi saya aktif?

      iPhone anda sering memaparkan ikon navigasi di bahagian atas apabila aplikasi menggunakan data lokasi anda. Walau bagaimanapun, sebaiknya pergi ke Tetapan untuk melihat sama ada ia didayakan.

      Bagaimanakah saya tahu siapa yang boleh melihat lokasi saya?

      Pergi ke Tetapan>Privasi & Keselamatan>Perkhidmatan Lokasi>Kongsi Lokasi Saya untuk melihat siapa yang boleh melihat lokasi anda.