Cara Mematikan Resit Baca pada iMessage

70

Pengguna iOS mungkin melihat bagaimana iMessage, secara lalai, menunjukkan kepada penghantar cap masa apabila penerima telah membaca mesej mereka. Ciri ini boleh berguna pada masa-masa tertentu, tetapi sesetengah orang mungkin menganggapnya mengganggu. Jika anda sedang mencari cara untuk mematikan resit baca dalam apl iMessage, anda telah datang ke tempat yang betul.

Cara Mematikan Resit Baca pada iMessage

Nasib baik, berbuat demikian adalah tugas yang agak mudah. Apple menyediakan pilihan untuk mematikan resit baca untuk semua kenalan atau malah hanya untuk kenalan individu. Artikel ini akan menerangkan cara untuk mematikan resit baca pada kedua-dua peranti iOS dan Mac.

SMS lwn iMessage

Apl pemesejan iOS dan Mac boleh menghantar dan menerima dua jenis mesej:

  • Mesej SMS: Ini dihantar melalui pembawa rangkaian standard anda dan dicaj mengikut pelan anda. Mesej SMS diwakili oleh gelembung teks hijau dan boleh dihantar kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira peranti.

  • iMessages: iMessages ialah mesej segera yang anda hantar dengan menggunakan sambungan data atau Wi-Fi anda. Untuk menghantar iMessage, kedua-dua penghantar dan penerima perlu menggunakan peranti Mac atau iOS. Pada iMessage, anda boleh melihat apabila pengirim menaip mesej dan apabila mereka telah membacanya. Mesej ini muncul dalam gelembung teks biru.

Bagaimana untuk Mematikan Resit Baca pada iMessage untuk Semua Orang?

Berikut ialah cara untuk mematikan resit baca merentas peranti, bermula dari Mac:

Mematikan Resit Bacaan iMessage Sepenuhnya pada Mac

Apl macOS X Messages yang lebih baharu mempunyai protokol iMessage. Menghidupkan dan mematikan resit baca adalah agak mudah dan mengikut beberapa langkah mudah. Anda juga boleh melumpuhkan tetapan ini untuk semua kenalan atau beberapa individu, sama seperti yang anda boleh lakukan dengan iPhone. Tangkapan skrin di bawah menunjukkan MacOS Sierra, tetapi arahannya adalah serupa untuk versi yang lebih baharu juga.

Nota: Jika anda menggunakan apl iMessage pada berbilang peranti (iPhone dan Mac), anda mesti melumpuhkan resit baca pada setiap peranti.

Ikuti langkah di bawah untuk melumpuhkan resit baca pada Mac untuk semua kenalan:

  1. Lancarkan apl Messages pada Mac anda.

  2. Pilih Mesej daripada menu Apple.

  3. Klik pada pilihan Keutamaan.

  4. Sekali dalam Keutamaan, pergi ke tab Akaun dan klik pada akaun iMessage anda di bar sisi sebelah kiri.

  5. Jika didayakan, lumpuhkan kotak Hantar resit dibaca.

  6. Keluar dari tetingkap Keutamaan.

Anda kini telah melumpuhkan resit baca pada Mac anda untuk semua kenalan.

Mematikan Resit Bacaan iMessage untuk Semua Orang pada Peranti iOS

Untuk melumpuhkan resit baca untuk semua orang pada iPhone atau iPad anda, anda perlu menggunakan apl Tetapan. Berikut adalah langkah terperinci:

  1. Buka apl Tetapan pada iPhone atau iPad anda.

  2. Tatal ke bawah dan buka folder Mesej.

  3. Ketik pada suis Hantar Resit Baca untuk mematikan ciri. Butang hendaklah berwarna putih setelah dimatikan.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk iMessages anda.

Matikan Resit Bacaan iMessage untuk Kenalan Individu

Mematikan Resit Bacaan iMessage untuk Individu pada Mac

Anda boleh mendayakan dan melumpuhkan resit baca berdasarkan setiap mesej pada macOS Sierra.

  1. Lancarkan apl Messages pada Mac anda.

  2. Pergi ke sembang yang anda ingin lumpuhkan resit baca dan klik pada pilihan Butiran di penjuru kanan sebelah atas tetingkap sembang.

  3. Nyahtanda kotak Hantar Resit Baca.

Nota: Sama ada kotak di sebelah Hantar Resit Baca ditandakan atau tidak bergantung pada konfigurasi resit baca global (tandai bahagian “Matikan Resit Bacaan iMessage untuk Semua Orang” di atas).

Mematikan Resit Bacaan iMessage untuk Individu pada iOS

iOS 10 dan lebih baru membolehkan anda mematikan dan menghidupkan resit bacaan mesej untuk kenalan individu.

  1. Lancarkan apl Mesej pada iPhone atau iPad anda.

  2. Buka utas mesej dalam Messages (sebarang utas akan berfungsi) dan ketik butang i di penjuru kanan sebelah atas antara muka.

  3. Sila lihat di bahagian Hantar Resit Baca. Untuk mematikan resit baca untuk kenalan tertentu, butang harus dimatikan.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk kenalan individu pada iPhone anda.

Apabila anda menghantar teks kepada orang selepas melumpuhkan resit dibaca, mereka akan melihat status Dihantar untuk mengetahui mesej mereka telah sampai kepada anda. Jika sambungan data anda dimatikan, mereka akan melihat status Dihantar di sebelah mesej seperti biasa. Walau bagaimanapun, tiada cara untuk mereka mengetahui sama ada anda sebenarnya telah membaca mesej tersebut.

Ambil perhatian bahawa mungkin terdapat kelemahan apabila menghidupkan togol resit baca global semasa melumpuhkan sembang individu. Setiap kali anda menambah kenalan baharu pada peranti mudah alih anda, resit baca akan didayakan secara lalai jika kenalan itu ialah pengguna iPhone.

Untuk mengelakkan situasi ini, mungkin lebih baik untuk menukar butang resit baca global dalam apl Tetapan. Ini akan menghalang semua orang daripada menerima pemberitahuan jenis ini, malah kenalan baharu. Anda kemudian boleh mendayakan semula tetapan secara individu untuk kenalan yang anda inginkan.

Soalan Lazim Tambahan

Di bawah ialah jawapan kepada beberapa soalan lazim mengenai resit dibaca dalam apl iMessage.

Apa yang Berlaku Apabila Anda Mematikan Resit Bacaan iMessage?

Tetapan lalai apl iMessage menghantar resit Baca kepada pengirim untuk setiap mesej yang dibaca oleh penerima. Apabila anda mematikan resit baca iMessage, pengirim tidak lagi dapat mengetahui sama ada anda membuka mesej mereka. Daripada melihat resit Baca, kini akan tertera Dihantar di sebelah mesej ini.

Tiada cara untuk pengirim untuk mengaktifkan semula resit Baca di pihak mereka.

Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Mematikan Resit Bacaan Mereka?

Tiada pemberitahuan atau tanda yang memberitahu anda kenalan anda telah mematikan tetapan ini. Sebaliknya anda perlu memikirkannya melalui cara mereka membalas mesej anda. Anda hanya perlu melihat sejarah sembang anda dan mencari mesej terakhir yang belum dijawab yang anda hantar kepada kenalan anda. Jika anda tidak melihat resit Baca di bawah mesej dan dua tanda semak di bawah mesej masih kelabu, kemungkinan besar ini bermakna kenalan telah mematikan tetapan ini.

Selain itu, jika mesej terakhir yang anda hantar mempunyai status Dihantar, dan anda menerima mesej baharu daripada orang itu tanpa teks sebelumnya yang menunjukkan ia telah Dibaca, itu satu lagi petanda mereka telah mematikan resit dibaca.

Mengapa Seseorang Akan Mematikan Resit Bacaan Mereka?

Terdapat lebih daripada beberapa sebab mengapa seseorang mungkin mahu mematikan resit baca pada iMessage, atau mana-mana platform pemesejan lain untuk perkara itu:

1. Kenalan Anda Tidak Akan Terfikir Anda Sengaja Mengabaikan Mereka

Mungkin ada kalanya anda membaca mesej tetapi tidak mahu membalasnya pada masa itu. Penerima masih akan melihat status Baca di sebelah mesej mereka, yang mungkin membuatkan mereka berfikir bahawa mereka sengaja diabaikan. Menyembunyikan resit yang dibaca boleh membantu menjadikannya seolah-olah anda belum membaca mesej mereka lagi.

2. Orang Boleh Menganggap Berapa Banyak Masa dan Usaha yang Anda Luangkan Dalam Balasan

Kadang-kadang apabila anda membaca mesej, anda perlu memikirkannya, menganalisis semua kandungan, dan barulah anda akhirnya bersedia untuk membalas. Banyak mesej teks, kebanyakan masa, tidak begitu penting dan mungkin tidak memerlukan banyak pemikiran. Tetapi dengan menyembunyikan resit yang dibaca, anda tidak akan menunjukkan bahawa anda telah meluangkan masa itu untuk mencipta jawapan yang betul.

3. Hidup Tanpa Setem Masa

Kami sentiasa mementingkan ketepatan masa ke mana sahaja kami pergi. Mungkin anda ingin berehat dan tidak menjejaki berapa lama seseorang mengambil masa untuk menjawab mesej anda. Resit yang dibaca malah boleh menjadi sumber kebimbangan bagi sesetengah orang, terutamanya jika mereka melihat mesej mereka dibaca tetapi tidak dibalas dengan segera. Mematikan pemberitahuan ini boleh menjadikan kehidupan anda (dan pengirim) kurang tertekan.

Baca Resit Dimatikan, Privasi Dihidupkan

Mematikan resit yang dibaca akan menghilangkan tekanan untuk membalas mesej dengan serta-merta, dan anda akan mendapat kembali privasi anda. Jika, sebaliknya, anda lebih suka mempunyai tetapan ini pada kebanyakan masa, anda sentiasa boleh melumpuhkannya buat sementara waktu atau hanya mematikannya untuk kenalan individu.

Sama ada anda pengguna iPhone, Mac atau iPad, anda kini mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas tetapan resit baca anda dalam apl pemesejan. Ingatlah untuk menerapkannya pada setiap peranti yang anda gunakan iMessage.

Adakah anda lebih suka mematikan resit baca iMessage untuk semua orang atau hanya untuk kenalan individu? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.