Cara Mematikan Resume Pantas pada Xbox Series X

8

Quick Resume ialah salah satu ciri paling unik yang ditawarkan oleh Xbox Series X kepada pemain. Walau bagaimanapun, walaupun dengan kemudahan yang ditawarkan oleh ciri ini, terdapat keadaan apabila anda mungkin mahu mematikannya.

Cara Mematikan Resume Pantas pada Xbox Series X

Artikel ini menerangkan cara untuk mematikan Resume Pantas dan menjawab beberapa soalan lazim tentang ciri tersebut.

Mematikan Ciri Sambung Pantas

Resume Pantas adalah ciri yang mudah untuk pengguna. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan pelbagai isu, pepijat dan gangguan walaupun dalam permainan yang menyokongnya. Ciri Quick Resume didayakan secara lalai dengan Velocity Architecture, yang merupakan asas teknologi storan konsol generasi baharu. Sambungan Pantas hanya boleh dimatikan secara manual kerana tiada pilihan universal wujud. Ini mungkin kedengaran membosankan pada mulanya, tetapi ia agak mudah untuk diikuti dan dicapai.

  1. Klik butang “Xbox” pada Pengawal Xbox. Ia berada di bahagian tengah atas, mengandungi ikon Xbox, dan sepatutnya menyala apabila ditekan. Ini membuka menu panduan.
  2. Dalam menu panduan, pilih “Permainan dan apl saya.”
  3. Pilih Sambung Pantas untuk mencari senarai permainan yang menggunakan ciri Sambung Pantas.
    • Xbox Series X dan S biasanya menyimpan keadaan temp yang disimpan bagi tiga permainan. Ini terbina dalam dan membolehkan kurang memori diambil. Ciri ini membolehkan lebih banyak permainan disimpan untuk Resume Pantas.
  4. Cari permainan yang ingin anda alih keluar dan serlahkannya.
  5. Pilih “butang Menu” pada pengawal anda untuk mendedahkan menu pop timbul.
  6. Pilih “Alih Keluar daripada Sambungan Pantas.”
  7. Kembali ke bahagian “Permainan dan apl saya” dalam menu panduan
  8. Ulang langkah 3-6 untuk mengalih keluar sebarang permainan lain secara individu.

Mengikuti langkah ini menutup permainan dan memadamkan sebarang data yang tidak disimpan. Pastikan anda menyimpan kemajuan permainan anda sebelum mematikan ciri ini. Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah Resume Pantas didayakan semula secara automatik sebaik sahaja anda membuka permainan semula.

Sebab Orang Ramai Mematikan Resume Pantas

Ciri ini telah mencapai kejayaan besar dengan banyak permainan pemain tunggal. Seperti yang dinyatakan, ciri Sambung Pantas boleh menyebabkan masalah dengan beberapa tajuk. Dalam kebanyakan kes, isu berkaitan dengan permainan dalam talian. Apabila permainan dimasukkan ke dalam keadaan Sambung Pantas dalam Xbox Series X, sesi anda digantung. Ini membolehkan anda menyambung semula permainan di tempat anda berhenti.

Walau bagaimanapun, menggantung permainan dalam talian boleh menyebabkan masalah. Ini terutamanya untuk tajuk yang memerlukan sambungan pelayan. Contoh permainan yang menghadapi isu termasuk FIFA, PUBG dan Halo Infinite. Jika anda menghadapi masalah dengan permainan sedemikian, anda perlu berhenti permainan sepenuhnya dan but semula.

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku apabila ciri Sambung Pantas dilumpuhkan dalam Xbox Series X?

Ini menutup permainan dan memadamkan keadaan simpan sementara yang telah dibuat sebelum ini. Data keadaan simpan tidak dapat dipulihkan. Sebarang kemajuan yang belum disimpan dalam permainan yang mana Resume Pantas dilumpuhkan hilang. Apabila anda perlu bermain permainan tertentu itu semula, anda perlu menunggu lebih lama kerana urutan pemuatan permulaan membuka permainan.

Adakah Quick Resume menggunakan ruang SSD Xbox Series X?

Ciri ini tidak sepatutnya mengambil ruang tambahan pada konsol Xbox Series X.

Adakah Sambungan Pantas menjejaskan prestasi Xbox Series X?

Tidak ada kata sepakat tentang isu ini kerana terdapat dakwaan bahawa ia mempunyai kesan dan boleh menyebabkan ranap permainan. Namun pengguna lain tidak mempunyai isu ini dan tidak melaporkan kesan yang ketara. Akhirnya, ini semua tentang perkakasan anda dan permainan khusus yang anda mainkan.

Adakah Sambungan Pantas berjalan apabila komputer dimatikan?

Ciri ini bertujuan untuk membantu anda kembali ke permainan anda pada titik yang tepat di mana anda berhenti. Anda tidak perlu membuka semula semua aplikasi yang terlibat. Ia tidak berfungsi sebaik sahaja sistem anda dimatikan.

Di manakah permainan Quick Resume disimpan?

Mana-mana permainan Resume Pantas yang telah anda mainkan dan simpan boleh didapati dalam “Permainan dan apl saya” di bawah bahagian kumpulan pada konsol Xbox Series X. Untuk mencari permainan sedemikian dengan mudah, tekan butang Xbox untuk mengakses panduan dan buka Resume Pantas di penjuru kanan sebelah atas skrin. Permainan yang belum dimainkan atau disimpan tidak muncul dalam senarai di sini.

Bolehkah permainan tertentu disematkan ke Quick Resume?

Ya, dua permainan boleh disematkan ke Quick Resume tanpa mengira sebarang permainan lain yang dilancarkan. Anda perlu mengakses kumpulan Resume Pantas yang terdapat dalam “Permainan dan apl saya” di bawah kumpulan untuk melakukan ini. Pilih Sambung Pantas dan serlahkan permainan yang anda mahukan. Tekan butang menu dan klik “Pin” untuk Resume Pantas.

Adakah semua permainan menggunakan Resume Pantas?

Ciri Sambung Pantas tersedia dalam tajuk yang paling banyak dimainkan. Beberapa permainan yang kurang dimainkan tidak disokong.

Adakah permainan dalam talian disertakan dalam Resume Pantas?

Ya, Quick Resume juga berfungsi dengan permainan dalam talian. Walau bagaimanapun, terdapat masalah yang menyebabkan permainan tidak disambung semula seperti yang sepatutnya. Sesetengah permainan dalam talian adalah berasaskan perkhidmatan dan mendorong pemain ke menu permainan dan bukannya bermula dari titik anda berhenti.

Apabila berkongsi konsol, bolehkah anda mempunyai berbilang pilihan Resume Pantas untuk satu permainan?

Tidak, pada masa ini, anda hanya mendapat satu simpanan Resume Pantas bagi setiap konsol untuk permainan tertentu. Jika anda menggunakan konsol rakan dan log masuk untuk melancarkan permainan dengan Resume Pantas diberikan, anda masih boleh melancarkannya. Walau bagaimanapun, berbuat demikian menggantikan Resume Pantas yang wujud.

Adakah Sambungan Pantas Berfungsi untuk Apl?

Resume Pantas direka secara eksplisit untuk permainan Xbox. Ciri ini tidak menyokong sebarang apl. Walau bagaimanapun, masa muat adalah lebih cepat daripada permainan.

Kawal Permainan Anda pada Xbox Series X

Ciri Resume Pantas Xbox ialah sesuatu yang dipandang tinggi oleh pemain. Ia menjadikannya lebih mudah dan cepat untuk bertukar antara permainan. Keadaan simpan memastikan permainan tidak hilang dan anda boleh kembali ke tempat anda berhenti. Walaupun ciri ini benar-benar menakjubkan, beberapa senario telah menyaksikan pemain mematikannya untuk pengalaman yang lebih baik.

Pernahkah anda cuba mematikan Resume Pantas pada siri Xbox X? Jika ya, langkah manakah yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.