Cara Mematikan Sembang Selamat dalam Roblox

27

Roblox menyediakan platform untuk pemain menikmati dunia yang berbeza dan pelbagai permainan yang dibuat oleh pengguna lain. Pemaju bertujuan permainan untuk remaja. Walau bagaimanapun, ramai pemain muda juga gemar bermain permainan Roblox. Sesetengah permainan video mengandungi kandungan eksplisit dan pemain toksik atau kesat. Atas sebab ini, melindungi pemain yang lebih muda adalah penting, dan penyelesaian Roblox adalah untuk melaksanakan pilihan “Sembang Selamat”.

Cara Mematikan Sembang Selamat dalam Roblox

Pilihan selamat akan didayakan atau dilumpuhkan, bergantung pada umur anda yang ditetapkan semasa anda membuat akaun. Pengguna bawah 13 tahun mendapat pilihan didayakan secara automatik, manakala mereka yang berumur lebih 13 tahun telah melumpuhkannya. Umur anda boleh didapati di sebelah nama pengguna anda; ia <13 atau 13+.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara mematikan ciri “Sembang Selamat” jika anda belum berumur 13 tahun lagi dan sekatan sembang belum dialih keluar.

Melumpuhkan Ciri Sembang Selamat dalam Roblox

Jika anda tidak memerlukan Roblox untuk menapis bahasa kesat dalam sembang untuk akaun anda, anda boleh mematikan tetapan ini dalam beberapa cara. Harap maklum bahawa apabila anda ingin mengesahkan umur anda di Roblox, anda mesti menyerahkan ID anda (lesen memandu, kad ID atau pasport) dan mengambil swafoto.

Mematikan Sembang Selamat Dengan E-mel Ibu Bapa

Cara pertama dan lebih biasa digunakan untuk mengalih keluar ciri ini ialah menggunakan alamat e-mel ibu bapa anda dan mengemas kininya. Inilah cara anda boleh meneruskannya:

 1. Pergi ke Roblox laman utama.
 2. Buat akaun jika anda tidak mempunyai akaun dengan mengklik “Log masuk”. Jika anda sudah mempunyai akaun, log masuk.
 3. Pergi ke pilihan “Maklumat Akaun.”
 4. Ketik “Kemas kini Alamat E-mel Ibu Bapa.”
 5. Taipkan alamat e-mel ibu bapa anda.
 6. Klik pada pilihan “Kemas Kini”.

Mematikan Sembang Selamat dengan Menghubungi Sokongan Roblox

Jika, atas sebab tertentu, sekatan sembang anda tidak dimatikan secara automatik apabila anda mencapai umur tertentu, anda boleh melumpuhkannya secara manual daripada akaun Roblox anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah menghantar tiket kepada pasukan Roblox dan tunggu pembetulan.

 1. Log masuk ke Roblox.
 2. Klik pada ikon tetapan di penjuru kanan skrin anda.
 3. Pilih pilihan “Bantuan”.
 4. Di bawah “Artikel digalakkan”, cari pilihan “Hubungi kami”.
 5. Pilih hiperpautan untuk “Borang sokongan.”
 6. Taip maklumat peribadi anda (Nama pengguna, nama pertama, e-mel) dalam borang di bawah “Maklumat Hubungan.”
 7. Di bawah “Butiran Isu”, masukkan maklumat pada peranti yang anda hadapi masalah, jenis kategori bantuan dan huraikan isu tersebut.
 8. Dalam bahagian “Jenis kategori bantuan”, klik pada pilihan “Tetapan Sembang & Umur.”
 9. Pilih pilihan “Laraskan Privasi & Tetapan Keselamatan Kanak-kanak.”
 10. Klik pada “Serah.”

Pilihan sekatan sembang tidak boleh ditukar daripada “Tetapan” walaupun pemain berusia lebih 13 tahun. Pilihan ini dikunci dan berubah secara automatik berdasarkan sama ada anda lebih muda atau lebih tua daripada 13 tahun.

Menyekat Pemain di Roblox

Memandangkan anda boleh melihat segala-galanya dalam sembang selepas anda menarik balik sekatan sembang dan mematikan pilihan “Sembang Selamat”, anda mungkin menghadapi pemain toksik dan kesat. Jika anda tidak mahu melihat apa yang mereka taip dalam sembang, menyekat mereka adalah cara yang perlu dilakukan. Anda boleh menyekat pemain pada peranti yang berbeza menggunakan kaedah yang berbeza. Beginilah cara anda boleh menyekat pemain lain:

 1. Buka Roblox pada telefon mudah alih anda atau laman web Roblox dengan pelayar.
 2. Pergi ke profil pemain yang anda mahu sekat.
 3. Klik pada tiga titik mendatar.
 4. Ketik “Sekat Pengguna.”

Cara lain untuk menyekat seseorang di Roblox ialah dengan mengakses bahagian “dalam-Pengalaman”.

 1. Buka senarai pemain atau papan pendahulu dengan mengklik pada tiga titik mendatar atau menekan butang “Tab” pada papan kekunci anda.
 2. Pilih “rakan” .
 3. Ketik pada pilihan “Sekat”.

Cara ketiga anda boleh meneruskan tentang menyekat seseorang untuk bahasa yang menyinggung perasaan atau penyalahgunaan adalah daripada tab tetapan semasa dalam permainan.

 1. Klik pada bahagian “Rakan”.
 2. Ketik “Sekat”.

Melaporkan Pemain di Roblox

Sesetengah pemain merosakkan pengalaman semua orang dengan tingkah laku buruk dalam permainan. Hanya melaporkan pemain dari profil mereka tidak akan berjaya. Anda perlu melaporkan sembang tertentu di mana seorang pengguna dilihat menyalahgunakan orang lain di luar peraturan yang telah ditetapkan oleh Roblox menggunakan pilihan “Laporkan Penyalahgunaan”.

 1. Buka menu Roblox.
 2. Pergi ke bahagian “Rakan”.
 3. Klik pada pemain yang ingin anda laporkan dan buka tab “Laporkan”.
 4. Masukkan jenis penyalahgunaan.
 5. Terangkan isu secara terperinci dalam kotak penerangan. .
 6. Ketik pilihan “Laporkan Penyalahgunaan”.

Kekal Selamat di Roblox

Memandangkan Roblox menarik pemain yang lebih muda, pilihan “Sembang Selamat” adalah penting untuk melindungi mereka daripada bahasa dan pengalaman yang berbahaya, kesat dan toksik. Roblox mendayakan ciri ini secara automatik apabila membuat akaun untuk seseorang di bawah umur 13 tahun. Bagi mereka yang lebih tua, sekatan sembang ditarik balik serta-merta. Selain itu, anda tidak boleh menukar tetapan ini tetapi boleh melaraskan orang yang boleh berkomunikasi dengan anda. Apabila menghadapi pemain toksik, menyekat atau melaporkan mereka adalah penyelesaian yang baik.

Berapa kerap anda menghadapi pemain kesat dalam Roblox? Sejauh manakah sembang bebas toksik dalam Roblox dengan pilihan “Sembang Selamat” didayakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.