Cara Mematikan Skrin Sentuh pada Chromebook

72

Chromebook ialah peranti yang cemerlang, jika anda tidak memerlukan komputer riba yang boleh mengendalikan program yang mencabar. Jika anda menggunakannya untuk pengalaman penyemak imbas, mendapatkan Chromebook ialah idea yang bernas. Walau bagaimanapun, sesetengah ciri boleh menjadi terlalu banyak.

Skrin sentuh adalah contoh utama. Ia bagus untuk penyemakan imbas yang mudah dan menghasilkan gabungan hebat navigasi seperti telefon pintar dan komputer riba. Walau bagaimanapun, anda kadang-kadang mahu mematikan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda. Nasib baik, Google telah memikirkan perkara ini dengan teliti dan menjadikan skrin sentuh hidup/mati dengan sangat mudah.

Berikut ialah cara menangani skrin sentuh dan pad sentuh, serta beberapa petua pad sentuh tambahan.

Mengapa Lumpuhkan Skrin Sentuh?

Mempunyai skrin sentuh pada komputer riba adalah bagus. Anda boleh menggunakan skrin tanpa menggunakan pad sentuh, sementara masih boleh menaip menggunakan papan kekunci. Walau bagaimanapun, pada masa-masa tertentu, anda akan mahu menunjuk pada skrin dan tiada apa-apa berlaku. Inilah sebabnya Google telah membuat pilihan untuk mematikan dan menghidupkannya sesuka hati.

matikan skrin sentuh pada chromebook

Mengapa Lumpuhkan Pad Sentuh?

Katakan anda menggunakan ciri skrin sentuh dan bukannya pilihan pad sentuh. Atau mungkin anda telah memasangkan tetikus biasa ke dalam Chromebook anda. Sekali-sekala, anda secara tidak sengaja akan menyentuh pad sentuh semasa menaip dan penunjuk akan bergerak dengan menjengkelkan. Lebih teruk lagi, anda boleh mengklik dan melakukan tindakan yang anda tidak mahu lakukan.

Inilah sebabnya ciri pad sentuh boleh dihidupkan atau dimatikan dengan mudah pada Chromebook.

Melumpuhkan Skrin Sentuh/Pad Sentuh

Chromebook tidak seperti komputer riba biasa anda. Mereka mempunyai ciri yang lebih ringkas daripada peranti Windows dan MacBook. Malah, kebanyakan tweak dilakukan daripada penyemak imbas Chrome sebenar pada komputer riba. Ini mungkin kedengaran sedikit menjengkelkan, tetapi ia pasti menambah aspek kesederhanaan di sini.

 1. Untuk melumpuhkan skrin sentuh dan/atau pad sentuh, buka penyemak imbas Chrome pada Chromebook anda. Pelancar Chromebook
 2. Kemudian, taip “chrome://flags/#ash-debug-shortcuts” dalam bar alamat. Bar Carian Google Chrome
 3. Sekarang, cari pintasan papan kekunci Penyahpepijatan, klik pada menu lungsur turun, dan pilih Dayakan untuk mendayakan pilihan ini. Bendera Google Chrome - Penyahpepijatan
 4. Sekarang, mulakan semula peranti dan gunakan Carian + Shift + T untuk melumpuhkan fungsi skrin sentuh.
 5. Untuk melumpuhkan fungsi pad sentuh, tekan Cari + Shift + P.

Petua Tambahan Mengenai Menggunakan Pad Sentuh

bagaimana untuk mematikan skrin sentuh pada chromebook

Ia mungkin tidak kelihatan begitu, tetapi pad sentuh Chromebook mempunyai lebih banyak fungsi daripada pad sentuh komputer riba biasa anda. Jadi, sebelum melumpuhkan pad sentuh selama-lamanya, lihat petua ini dan cuba.

 • Untuk mengklik, ketik atau tekan separuh bahagian bawah pad sentuh.
 • Untuk melakukan tindakan klik kanan, hanya tekan/ketik pad sentuh menggunakan dua jari pada masa yang sama. Sebagai alternatif, tekan Alt dan kemudian klik/ketik dengan satu jari.
 • Untuk menatal, letakkan dua jari pada pad sentuh dan gerakkannya ke kiri/kanan untuk melakukan tatal mendatar atau atas/bawah untuk melakukan tatal menegak.
 • Jika anda ingin kembali ke halaman yang anda telah buka, leret ke kiri dengan dua jari. Leret ke kanan menggunakan dua jari untuk ke hadapan.
 • Untuk melihat semua tetingkap yang terbuka, gunakan tiga jari dan leret ke bawah atau ke atas.
 • Untuk menutup tab, tuding penunjuk anda di atasnya dan ketik/klik pad sentuh menggunakan tiga jari. Untuk membuka pautan web dalam tab baharu, tuding pada pautan dan ketik/klik pad sentuh menggunakan tiga jari. Leret ke kiri/kanan menggunakan tiga jari untuk bertukar antara berbilang tab.
 • Akhir sekali, untuk mengalihkan item dari titik A ke titik B, klik padanya dan tahan menggunakan satu jari. Kemudian, seret item ke lokasi yang dikehendaki.
 • Untuk menukar cara pad sentuh berfungsi, pergi ke Tetapan dan tukar tetapan dalam bahagian Pad Sentuh/Pad Sentuh dan tetikus.

Soalan Lazim

Mengapa pintasan papan kekunci tidak melumpuhkan skrin sentuh?

Jika perintah Carian + Shift + T tidak berfungsi, maka anda sama ada perlu mendayakan pintasan dalam penyemak imbas Chrome, seperti yang dinyatakan di atas, atau anda perlu mendayakan kekunci Carian jika anda melumpuhkannya sebelum ini.

Bagaimanakah saya boleh mendayakan skrin sentuh selepas melumpuhkannya?

Untuk mendayakan skrin sentuh, hanya gunakan perintah Carian + Shift + T sekali lagi.

Mematikan Skrin Sentuh dan Pad Sentuh

Seperti yang anda lihat, mematikan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda agak mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendayakan pilihan pintasan papan kekunci Penyahpepijatan. Kocok antara pad sentuh dan skrin sentuh dan gunakan petua yang disebutkan untuk pengalaman menyemak imbas yang lancar pada Chromebook anda.

Adakah anda mendapati tutorial ini berguna? Adakah anda belajar cara menggunakan skrin sentuh dan pad sentuh pada Chromebook anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Dan jangan takut untuk bertanya apa-apa soalan atau menambah beberapa petua tambahan.