Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook

53

Teks ramalan ialah ciri mudah yang direka untuk membantu pengguna menaip dengan lebih pantas dan lebih tepat, berkat pembelajaran perisian dan menyesuaikan diri dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, tidak semua orang suka menggunakannya kerana cara e-mel robotik boleh muncul. Nasib baik, pengguna Outlook boleh mematikannya dan menaip tanpa cadangan berterusan.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook

Jika anda kerap menggunakan Outlook dan bosan dengan teks ramalan, anda beruntung. Outlook akan membenarkan anda mematikan ciri, tetapi anda mesti menavigasi tetapan terlebih dahulu. Teruskan membaca untuk semua butiran.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook pada PC Windows

Outlook kini disertakan dalam pakej Microsoft 365, yang boleh anda muat turun dan pasang pada Windows. Pelanggan Windows tidak terlalu berbeza daripada versi berasaskan web. Kami akan membincangkan yang terakhir dalam bahagian yang berasingan.

Teks ramalan dalam Outlook hanya akan mengesyorkan perkataan yang mungkin sesuai dengan e-mel yang ingin anda hantar. Anda boleh memilih mana-mana cadangan yang anda mahukan seperti yang dipaparkan pada skrin dengan menekan kekunci Tab dan Anak Panah Kanan. Jika anda tidak melihat apa-apa yang anda suka, anda boleh mengabaikannya dan terus menaip.

Walaupun teks ramalan berfungsi dengan baik untuk ramai pengguna, anda masih boleh mematikannya. Ini caranya:

 1. Lancarkan Outlook untuk Windows.
 2. Mula menulis e-mel.
 3. Pergi ke Fail.
 4. Pilih Pilihan.
 5. Dalam senarai, nyahtanda kotak Tunjukkan Ramalan Teks Semasa Menaip.
 6. Taip dan lihat jika teks ramalan masih aktif.

Kini, anda boleh menaip e-mel anda tanpa teks ramalan muncul.

Terdapat beberapa sebab mengapa sesetengah pengguna memilih untuk tidak menghidupkan teks ramalan. Microsoft menggunakan pembelajaran mesin untuk mengkaji tabiat dan ciri penulisan anda. Itulah sebabnya ciri teks ramalan boleh meneka apa yang anda mahu taip dengan agak tepat.

Walaupun Microsoft mendakwa bahawa data yang dikumpul oleh mesin mereka tidak disimpan atau dilihat oleh manusia, ia bukan secawan teh semua orang. Oleh itu, ia adalah salah satu daripada beberapa sebab mengapa pengguna Outlook akan mematikannya dan mengarang e-mel tanpa bantuan digital.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook pada Mac

Pengguna Mac juga boleh memasang Microsoft 365, kerana ia telah dialihkan dengan sempurna ke macOS. Walaupun fungsi utama adalah sama, menu dan pilihan kadangkala dilabelkan secara berbeza. Oleh itu, anda tidak boleh mengikuti langkah tepat yang anda lihat di atas untuk klien Windows.

Pada Mac, anda boleh melihat bahawa teks ramalan berfungsi sebagai klien Windows, menerima atau menolak cadangan yang anda lihat patut.

Ini ialah langkah untuk melumpuhkan ciri untuk pengguna Mac:

 1. Lancarkan Outlook pada Mac anda.
 2. Klik pada Keutamaan.
 3. Pergi ke Autocorrect.
 4. Pilih Penyiapan Teks.
 5. Nyahtanda kotak yang mengatakan Tunjukkan Ramalan Teks Semasa Menaip.
 6. Uji dan lihat sama ada ciri itu telah hilang.

Kelebihan klien Mac ialah anda tidak perlu memulakan e-mel baharu untuk mematikan teks ramalan seperti yang anda lakukan pada Windows.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Versi Web Outlook

Versi web Microsoft Outlook mempunyai kawalan yang berbeza daripada rakan desktopnya, tetapi anda boleh menggunakannya pada mana-mana komputer.

Seperti pelanggan Mac, versi Outlook berasaskan web tidak memerlukan pengguna berada di tengah-tengah mengarang e-mel. Mereka hanya perlu mencari menu tetapan dan mencari bahagian yang berkaitan.

Ikuti langkah ini untuk mematikan teks ramalan pada versi web Outlook:

 1. Pergi ke Microsoft Outlook.
 2. Log masuk jika perlu.
 3. Pilih Tetapan dari bahagian atas halaman.
 4. Pergi ke Lihat Semua Tetapan Outlook.
 5. Pilih Mel.
 6. Klik Karang Dan Balas.
 7. Nyahtanda kotak Cadangkan Perkataan Atau Frasa Semasa Saya Menaip di bawah bahagian Ramalan Teks.
 8. Taip dan lihat jika Outlook masih menawarkan cadangan.

Sebaik sahaja anda melumpuhkan tetapan cadangan perkataan atau frasa, anda tidak sepatutnya melihat sebarang perkataan muncul pada skrin lagi.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook pada iPhone

Jika anda lebih suka menghantar e-mel kepada orang lain semasa dalam perjalanan, anda boleh memuat turun Microsoft Outlook untuk iPhone. Ia tersedia secara percuma daripada App Store. Walaupun tidak berciri penuh seperti versi PC, apl mudah alih mempunyai semua yang anda perlukan untuk berkomunikasi.

Dalam kes pengguna mudah alih, mereka meleret ke kanan untuk menerima cadangan. Meneruskan menaip tidak akan memilih teks ramalan, tetapi perisian masih akan mencadangkan perkataan dan frasa.

Seperti pada PC, secara lalai, teks ramalan didayakan untuk Outlook apabila anda memasangnya. Oleh itu, anda mesti mematikannya dengan pergi ke tetapan.

Berikut adalah langkah untuk pengguna iPhone:

 1. Buka apl Outlook pada iPhone anda.
 2. Pergi ke “Tetapan Akaun.”
 3. Togol Ramalan Teks padam. Ia berada di bawah Balasan yang Dicadangkan dan di atas Mesej Laporkan.

Ia hanya memerlukan beberapa ketikan pada iPhone untuk mendayakan dan melumpuhkan ciri tersebut, menjadikannya agak mudah.

Cara Mematikan Teks Ramalan dalam Outlook pada Peranti Android

Tidak seperti Outlook untuk semua platform lain, versi Android tidak disertakan dengan teks ramalan, yang bermaksud mereka yang mahukan kelebihannya terpaksa bergantung pada papan kekunci telefon mereka. Walau bagaimanapun, itu berubah pada Februari 2021, apabila ciri itu akhirnya dilaksanakan untuk semua platform.

Pada masa kini, semua pengguna yang menyukai teks ramalan pada Outlook untuk Android boleh menikmati kelebihannya. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang bukan peminat, mereka perlu mematikannya.

Begini cara anda boleh melakukannya pada peranti Android:

 1. Lancarkan apl Outlook pada peranti Android anda.
 2. Ketik pada Tetapan Akaun.
 3. Pilih Ramalan Teks untuk mematikan ciri.

Kini, ciri tersebut harus dilumpuhkan. Ia semudah itu walaupun pada Android, kerana apl itu tidak terlalu berbeza daripada versi pada iOS.

Mematikan Fungsi Teks Ramalan Lain

Walaupun anda boleh melumpuhkan ciri teks ramalan Outlook, ini tidak akan mematikan versi teks ramalan papan kekunci anda. Apabila menaip e-mel pada mudah alih, papan kekunci dengan ciri ini dihidupkan masih akan mencadangkan perkataan.

Anda boleh menavigasi ke menu papan kekunci anda dengan mudah dan mematikan autopembetulan dan fungsi lain jika anda mahu.

Fungsi cadangan perkataan atau frasa pembelajaran mesin Outlook tidak akan berfungsi di luarnya. Oleh itu, jika anda bimbang tentang AI yang merekodkan kata-kata anda di luar Outlook, ketakutan itu tidak berasas.

Saya Akan Tulis E-mel Ini Sendiri

Sesetengah pengguna Outlook lebih suka menulis e-mel tanpa bantuan digital, yang menyebabkan mereka mematikan sebarang bantuan menulis. Outlook juga mempunyai fungsi lain yang serupa yang boleh anda matikan, tetapi kebanyakan orang mendapati ciri itu berguna dan memilih untuk mengekalkannya.

Adakah anda menggunakan ciri teks ramalan Outlook untuk menulis e-mel anda? Apakah pendapat anda tentang pembelajaran mesin yang digunakan dengan cara ini? Sila beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.