Cara Mematikan Telefon Tanpa Butang Kuasa

93

Telefon bimbit, seperti semua teknologi, rosak. Jika sesuatu pada telefon tersekat, ramai yang biasa menangani masalah dengan hanya memulakan semula sistem atau mematikan telefon.

Cara Mematikan Telefon Tanpa Butang Kuasa

Ini semua jatuh ke dalam air jika butang kuasa rosak atau tidak bertindak balas. Ini juga bukan sesuatu yang luar biasa, terutamanya jika peranti itu agak lama dan butangnya telah lusuh.

Membuka telefon dan mengeluarkan bateri adalah sama ada mustahil atau boleh merosakkan port dan bateri itu sendiri, jadi jangan cuba melakukannya.

Nasib baik, terdapat cara selamat untuk mematikan telefon tanpa butang kuasa. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara mematikan peranti iPhone, Android dan Samsung anda apabila butang kuasa anda tidak berfungsi.

Cara Mematikan iPhone Tanpa Butang Kuasa Berfungsi

iPhone mempunyai reputasi yang tahan lama dan digemari ramai. Walau bagaimanapun, mereka pastinya tidak abadi dan butang kuasa mereka kadangkala boleh rosak. Berikut ialah beberapa cara anda boleh menghidupkan iPhone anda dengan selamat tanpa menggunakan kekerasan.

Matikan iPhone Anda melalui Apl Tetapan

Ini adalah cara paling mudah jika iPhone anda menggunakan iOS 11 atau lebih baharu. Berikut ialah panduan langkah demi langkah:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Umum”.
 3. Tatal ke bawah ke penghujung menu dan tekan “Tutup.”
 4. Leret ikon kuasa dan matikan telefon anda.

Matikan iPhone Anda melalui AssistiveTouch

AssistiveTouch ialah ciri iPhone yang mencipta butang kuasa maya. Untuk mengaktifkannya dan mematikan iPhone anda menggunakannya, lakukan langkah berikut:

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Buka “Kebolehaksesan.”
 3. Pergi ke “Sentuh.”
 4. Pergi ke “AssistiveTouch” dan dayakannya dengan mengetik “Hidup.”
 5. Pergi ke skrin utama anda dan ketik butang AssistiveTouch.
 6. Setelah berada dalam apl, ketik “Peranti.”
 7. Pergi ke “Skrin kunci”, kemudian tekan dan tahan.
 8. Matikan iPhone anda dengan meleret peluncur kuasa.

Cara Mematikan Peranti Android Tanpa Butang Kuasa Berfungsi

Mematikan telefon Android anda mungkin disertakan dengan lebih banyak pilihan, kerana sistem Android serasi dengan lebih banyak telefon mudah alih berbanding iOS. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

Muat turun Apl Pihak Ketiga Dari Google Play

Satu kelebihan mempunyai telefon Android ialah terdapat beribu-ribu apl pihak ketiga di gedung Google Play.

Apl yang paling biasa digunakan untuk mematikan atau memulakan semula peranti Android anda ialah PowerMenu dan Menutup yang kedua-duanya tersedia secara percuma di gedung Play. Kedua-dua apl akan menjalankan menu pengurusan kuasa Android dan berfungsi untuk tujuan butang kuasa, hanya dengan menggunakan perisian.

Berikut ialah cara untuk mematikan telefon anda menggunakan apl ini:

 1. Muat turun apl PowerMenu atau Shutdown daripada Gedung Play. Benarkan akses kepada peranti anda dan semak kebenaran apabila anda memulakan apl.
 2. Apabila anda memasuki apl, pergi ke “Buka Menu Kuasa” dan apl akan menggunakan menu pengurusan kuasa Android.
 3. Matikan atau but semula telefon Android anda.

Ambil perhatian bahawa PowerMenu dan Shutdown berfungsi tanpa pengakaran. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mengakar telefon anda untuk apl pihak ketiga yang lain, jadi lakukan penyelidikan anda tentang pilihan yang terbaik, paling berfungsi dan boleh dipercayai di luar sana.

Gunakan Perintah ADB

Yang ini mungkin kelihatan sedikit lebih rumit daripada yang lain, tetapi jika segala-galanya jatuh, ia memenuhi tujuannya.

ADB (Android Debug Bridge) ialah alat arahan yang membolehkan anda berinteraksi dengan peranti Android anda. Anggap ia sebagai command prompt untuk Android.

Untuk mematikan telefon anda dengan cara ini, anda perlu menyambungkan telefon anda ke PC anda. Selain itu, anda juga perlu menyediakan penyahpepijatan USB dan memasang pemacu ADB pada PC anda. Apabila anda selesai dengan itu, anda hanya perlu mengarahkan telefon anda untuk ditutup.

Mari lihat bagaimana untuk melakukannya dari awal hingga akhir:

 1. Pasang pemacu ADB pada PC anda (Windows atau Mac).
 2. Dayakan penyahpepijatan USB pada PC anda. Pastikan telefon anda dihidupkan kerana anda tidak akan dapat melakukannya jika tidak.
 3. Sambungkan peranti anda ke PC anda melalui kabel USB.
 4. Tetingkap kebenaran akan muncul pada telefon Android anda. Ketik “Benarkan.”
 5. Pergi ke gesaan Perintah Windows atau Terminal Mac.
 6. Selesaikan pemacu ADB dengan menaip arahan “/ADB devices.” Dengan cara itu anda akan memastikan PC dan telefon disambungkan.
 7. Keluarkan arahan ABD berikut: “ADB shell reboot –p” dan telefon anda akan ditutup.

“p” dalam arahan bermaksud “kuasa” dan dengan menambahkan “–,” anda mengarahkan telefon Android anda untuk mematikan kuasa. Jika anda ingin menghidupkan kuasa, hanya taip arahan /ADB shell reboot.

Cara Mematikan Telefon Samsung Tanpa Butang Kuasa Berfungsi

Telefon bimbit Samsung kebanyakannya menggunakan sistem Android, tetapi terdapat beberapa ciri khas yang telah diperkenalkan oleh Samsung kepada peranti mereka. Jika butang kuasa rosak pada telefon Samsung anda, jangan risau. Terdapat cara yang cukup cepat dan mudah anda boleh mengendalikannya.

Matikan Telefon Samsung melalui Ikon Kuasa

Samsung telah menambahkan ikon Kuasa pada telefon siri Note10, Z flip dan A, yang menjadikan tugas anda agak mudah.

Berikut ialah cara untuk mematikan telefon Samsung anda dengan pilihan ini:

 1. Pergi ke panel “Tetapan pantas”.
 2. Tatal ke bawah.
 3. Cari “ikon Kuasa” di penjuru kanan sebelah atas skrin, bersebelahan dengan “Tetapan.”
 4. Matikan telefon dengan mengetik “Matikan kuasa”.

Matikan Telefon Samsung melalui Bixby’s Voice

Pembantu maya menjadi satu perkara pada masa kini. Samsung mempunyai suara Bixby, yang mempunyai ciri arahan suara yang boleh menjadikan hidup anda lebih mudah. Suara Bixby juga boleh membantu anda mematikan telefon anda jika semuanya gagal. Dan ia sangat mudah untuk menyediakannya.

Mari kita lalui langkah demi langkah.

 1. Pastikan telefon anda disambungkan ke internet.
 2. Log masuk ke akaun Samsung anda.
 3. Tekan dan tahan kekunci Bixby di sebelah kiri telefon anda.
 4. Log masuk dan semak Terma dan syarat.
 5. Apabila anda telah menetapkan Bixby, tekan dan tahan kekunci Bixby untuk bercakap dengan pembantu.
 6. Semasa dalam mod suara Bixby, beritahu Bixby “Matikan telefon”.

Dan Kami Berhenti

Syukurlah, terdapat banyak penyelesaian alternatif yang boleh membantu anda menutup telefon anda, walaupun tanpa butang kuasa fizikal.

Walau apa pun yang anda lakukan, elakkan menggunakan kekerasan untuk membuka telefon dan mengeluarkan bateri. Jika penyelesaian perisian tidak berfungsi, anda mungkin perlu membetulkan butang oleh perkhidmatan telefon yang berkelayakan.

Apakah cara pilihan anda untuk mematikan telefon anda tanpa menggunakan butang kuasa? Beritahu kami dalam ulasan di bawah!