Cara Membaca Mesej Instagram Tanpa Dilihat

40

Terdapat banyak cara anda boleh menyemak mesej Instagram anda. Tetapi masalahnya ialah platform menandakan sembang ‘Dilihat’ sebaik sahaja ia dibuka. Ini menimbulkan persoalan, bolehkah anda membaca mesej baharu di Instagram tanpa memaklumkan kepada pengirim? Ya awak boleh. Di bawah ialah beberapa cara untuk membaca mesej Instagram baharu tanpa dilihat.

Cara Membaca Mesej Instagram Tanpa Dilihat

Cara Membaca Mesej Instagram Tanpa Dilihat

Instagram tidak menawarkan pilihan untuk melumpuhkan resit baca ‘Seen’. Walau bagaimanapun, dengan beberapa tweak, anda boleh dengan pantas melihat atau membaca keseluruhan perbualan Instagram tanpa melabelkannya seperti yang dilihat. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan situasi di mana anda dituduh membaca dan tidak membalas mesej Instagram.

Daripada Pemberitahuan Skrin Kunci

Helah mudah untuk membaca mesej Instagram secara rahsia ialah melalui pemberitahuan skrin kunci anda. Kembangkan makluman Instagram pada skrin kunci anda untuk membaca mesej yang baru diterima. Walaupun helah ini menjamin menunjukkan kebanyakan mesej baharu, anda mungkin mengalami kesukaran membaca keseluruhan perbualan.

 1. Ketik anak panah ke bawah di sebelah pemberitahuan Instagram pada skrin kunci anda.
  Pemberitahuan skrin kunci Instagram pada Android
 2. Tekan anak panah lungsur untuk membaca semua perbualan yang berkaitan.
  paparan terperinci pemberitahuan instagram pada skrin kunci Android
 3. Jika anda menggunakan iPhone, tekan amaran pemberitahuan Instagram berkumpulan untuk membaca semua pemberitahuan daripada skrin kunci anda.

Melalui Sejarah Pemberitahuan pada Android

Kebanyakan peranti Android menyertakan ciri Sejarah Pemberitahuan yang (jika didayakan) menjejaki pemberitahuan 24 jam terakhir. Anda boleh menggunakannya untuk membaca semua mesej Instagram baharu tanpa membuka aplikasi atau menandakan mesej seperti yang dilihat. Begini cara anda boleh mendayakan dan menggunakannya:

 1. Buka apl Tetapan dan ketik Pemberitahuan.
 2. Sejarah Pemberitahuan Akhbar.
  Tetapan Sejarah Pemberitahuan pada Android
 3. Dayakan togol Gunakan Sejarah Pemberitahuan.
 4. Jika anda telah pradayakan ciri tersebut, tatal ke bawah untuk mencari Instagram. Ketik anak panah ke bawah di sebelahnya untuk membaca semua mesej Instagram.
  Sejarah Pemberitahuan Instagram pada Android

Ia akan mempunyai had yang sama seperti mesej pada skrin pemberitahuan. Jika mesej terlalu panjang, anda tidak boleh membacanya sepenuhnya.

Hadkan Pengirim

Teknik pasti untuk membaca mesej Instagram tanpa ‘Seen’ adalah untuk menyekat profil Instagram pengirim. Ini akan menghalang pengirim daripada melihat apabila anda berada dalam talian atau jika anda telah membaca mesej mereka. Semua mesej daripada profil terhad akan terus ke ‘Permintaan’, di mana anda boleh membacanya tanpa mengubah status dibaca.

 1. Pergi ke profil Instagram penghantar.
 2. Ketik menu tiga titik di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Tekan Sekat dalam menu timbul untuk mengehadkan pengirim.
 4. Seterusnya, pergi ke Mesej Langsung Instagram dan ketik Permintaan. Semua mesej daripada akaun terhad dihantar sebagai Permintaan.
  Akses Permintaan Mesej di Instagram
 5. Ketik mesej yang dihantar.
 6. Anda kini boleh membacanya tanpa dilihat.
  Membaca Mesej Instagram tanpa Resit Dilihat
 7. Setelah anda selesai membaca, kembali ke profil untuk Nyahsekatnya.

Putuskan sambungan Internet dan Log Keluar daripada Apl

Jika anda tidak mahu menangani kerumitan menyekat profil, anda boleh memutuskan sambungan Internet pada telefon anda dan membaca mesej baharu tanpa dilihat. Tetapi yang menarik ialah selepas memulihkan sambungan internet pada telefon anda, anda mesti log keluar daripada aplikasi Instagram. Jika tidak, mesej boleh ditanda sebagai dibaca. Kaedah ini berfungsi beberapa kali untuk kami, tetapi kami tidak dapat menjamin ia tidak akan mencetuskan resit baca yang ‘dilihat’ pada setiap masa. Ikuti langkah-langkah ini untuk mencubanya:

 1. Tarik ke bawah panel Pemberitahuan (Android) atau Pusat Kawalan (pada iPhone) untuk melumpuhkan sambungan Internet.
  Lumpuhkan Kesambungan Internet pada Telefon
 2. Buka Instagram dan baca mesej baharu.
 3. Seterusnya, pulihkan akses internet dan buka profil anda. Ketik menu tiga bar di bahagian atas sebelah kanan.
 4. Tekan Tetapan dan Privasi.
  Tetapan dan Privasi Instagram
 5. Tatal ke bawah dan ketik Log Keluar untuk log keluar daripada Instagram.
 6. Akhir sekali, log masuk semula untuk menggunakan Instagram.

Gunakan Alat Pihak Ketiga

Akhir sekali, anda boleh menggunakan alat pihak ketiga percuma seperti AirDroid dan AiGrow untuk membaca mesej Instagram baharu dalam ‘mod inkognito’. Alat ini memantau akaun Instagram anda dan menghantar DM baharu ke peti mel anda. Anda kemudian boleh membacanya tanpa menghantar resit baca ke Instagram. Walau bagaimanapun, ia adalah risiko yang besar kepada privasi anda, dan kami tidak mengesyorkan menggunakannya.

Mengakhiri

Membaca mesej Instagram tanpa memberitahu pengirim mungkin kelihatan mustahil, tetapi ia boleh dicapai dengan beberapa helah yang bagus. Untuk bermula, anda boleh melakukannya dari skrin kunci telefon anda atau menggunakan ciri tersembunyi seperti sejarah pemberitahuan dan sekatan profil Instagram.

Sekiranya anda telah memadamkan perbualan penting secara tidak sengaja, anda mungkin ingin mengetahui cara memulihkan mesej Instagram yang dipadamkan.

Soalan Lazim

Bagaimanakah anda mematikan Status Aktiviti anda di Instagram?

Buka tetapan profil Instagram anda. Ketik ‘Mesej dan Balasan Cerita’ dan matikan togol Tunjukkan Status Aktiviti.

Saya secara tidak sengaja memadamkan pemberitahuan Instagram dari skrin kunci saya. Bagaimana saya membacanya semula?

Anda boleh membaca semula pemberitahuan yang telah dikosongkan menggunakan ciri Sejarah Pemberitahuan pada telefon Android. Ia menjejaki pemberitahuan 24 jam terakhir yang diterima pada peranti anda.

Bolehkah anda mengalih keluar ‘Seen’ daripada mesej yang anda baca di Instagram?

Malangnya, tiada cara untuk memadamkan label Dilihat setelah anda membaca mesej tersebut. Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkannya di tempat pertama dengan mengikuti kaedah yang disenaraikan dalam penjelasan ini.