Cara Membaiki Alat Jauh Firestick Yang Tidak Berfungsi

121

Terdapat beberapa perkara yang lebih menjengkelkan semasa masa hiburan berbanding alat kawalan jauh anda yang gagal mengikut arahan. Walau bagaimanapun, isu ini berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan, dan alat kawalan jauh Firestick TV tidak terkecuali. Jika alat kawalan jauh Firestick anda gagal, anda telah datang ke tempat yang betul.

Cara Membaiki Alat Jauh Firestick Yang Tidak Berfungsi

Dalam artikel ini, anda akan melihat sebab biasa mengapa alat kawalan jauh Firestick anda mungkin tidak berfungsi dan penyelesaian untuk setiap isu. Sama ada bateri anda, gangguan kemas kini, isu volum atau masalah lain, anda biasanya boleh menyelesaikannya.

Di bawah ialah beberapa masalah yang paling biasa, bersama-sama dengan arahan untuk membetulkannya.

Masalah 1: Bateri Mati, Lemah atau Tidak Dipasang dengan betul

Cara Semak Masalah Bateri dalam Alat Jauh Firestick Anda

Bateri yang dimasukkan secara tidak betul atau kuasa lemah boleh menyebabkan masalah dengan alat kawalan jauh Firestick. Sudah tentu, kita semua tahu cara memasang dan menggantikan bateri, tetapi kemalangan boleh berlaku. Di samping itu, bateri adalah punca yang lazim. Seseorang mungkin berfikir bahawa bateri berfungsi kerana ia berfungsi dengan berkesan sesaat yang lalu, tetapi itu tidak bermakna terdapat “jus” yang mencukupi di dalamnya untuk terus berfungsi.

Membentur alat kawalan jauh kadangkala membangunkan bateri—untuk tempoh yang singkat. Bunyi biasa? Saya pasti seseorang yang anda kenali telah mencuba pembaikan itu, atau mungkin ia mengembalikan beberapa kenangan? Nah, penyelesaian itu tidak bertahan lama. Anda akan mendapati diri anda melakukan perkara yang sama sekali lagi dalam tempoh yang singkat, mungkin hingga ke tahap kebocoran bateri yang mengejut pada masa hadapan atau kerosakan dalaman pada alat kawalan jauh.

 1. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh, perhatikan dengan teliti cara ia dipasang.
 2. Semak tanda arah pada alat kawalan jauh Firestick untuk memastikan tiada siapa yang memasangnya secara salah. Mereka sering ditukar/ditukar oleh kanak-kanak atau dipinjam untuk peranti lain dan boleh dimasukkan semula ke arah yang salah dengan mudah.
 3. Jika bateri dipasang dengan betul, gantikannya dengan yang baru. Pastikan anda menggunakan bateri yang sepadan—mencampurkan jenama/jenis tidak digalakkan (berpotensi bocor, meletup, dsb.).

Jika alat kawalan jauh masih tidak berfungsi, isu itu mungkin berlaku di tempat lain. Selain itu, jika anda menggunakan bateri yang boleh dicas semula, cuba yang beralkali kerana bateri tersebut mungkin tidak lagi dapat dicas dengan baik. Bateri boleh dicas semula cenderung menjadi lemah selepas kitaran berulang dan terus melakukannya sehingga ia tidak lagi berfungsi dengan berkesan. Beralkali adalah pilihan terbaik.

Masalah 2: Alat Kawalan Jauh Fire TV Tidak Berfungsi pada TV Didayakan CEC Anda

Memadankan Alat Jauh Firestick Anda ke TV untuk Persediaan Didayakan CEC

Alat kawalan jauh yang tidak digandingkan daripada Firestick tidak akan mengendalikan TV anda apabila menggunakan tetapan berdaya CEC dan TV berdaya CEC. Walau bagaimanapun, alat kawalan jauh dengan kefungsian Inframerah (IR) (Kawalan Jauh Suara Alexa Gen Ke-2, Ke-3) boleh berfungsi dengan TV anda apabila berada dalam jarak penglihatan, selagi anda tidak menggunakan tetapan CEC untuk mengawal TV anda. Berpasangan semula selalunya menyelesaikan masalah untuk fungsi CEC. Walau bagaimanapun, anda juga mesti mempunyai TV berdaya CEC dan rangkaian Wi-Fi untuk menjadikannya berfungsi. Wi-Fi diperlukan untuk alat kawalan jauh (Gen. ke-2 atau lebih baharu) kerana Fire TV Stick atau Cube menggunakan Wi-Fi Direct untuk berkomunikasi dengan alat kawalan jauh.

Dalam erti kata lain, anda mempunyai pilihan IR untuk mengawal TV anda atau pilihan yang didayakan CEC melalui rangkaian Wi-Fi. Firestick dan Cube menggunakan sama ada Bluetooth atau Wi-Fi Direct. CEC boleh mengawal TV dari jarak yang jauh selagi ia boleh menyambung ke Wi-Fi. IR memerlukan line-of-sight untuk berfungsi.

Apabila menggunakan CEC, anda tidak menghantar isyarat alat kawalan jauh ke TV anda; anda menghantarnya ke Firestick, yang menghantar isyarat arahan ke TV melalui palam HDMI yang didayakan CEC. Alat kawalan jauh Generasi Pertama menggunakan Bluetooth manakala Generasi Kedua dan lebih baharu menggunakan Wi-Fi Direct. Tiada langkah pengaturcaraan diperlukan untuk menjadikan alat kawalan jauh berfungsi pada TV seperti alat kawalan jauh universal/berbilang peranti. Begini cara melakukannya.

 1. Hidupkan TV dan pastikan Firestick disambungkan dengan kuasa.
 2. Akses tetapan TV (berbeza mengikut pembuatan dan model), kemudian cari pilihan CEC dan dayakan kefungsian CEC. Langkah ini membolehkan Firestick menghidupkan dan mematikan TV.
 3. Tekan butang Kuasa pada alat kawalan jauh Firestick untuk melihat sama ada ia kini menghidupkan/mematikan TV anda. Jika ia berfungsi, anda sudah selesai. Jika alat kawalan jauh tidak menghidupkan/mematikan TV, teruskan ke Langkah 4.
 4. Hidupkan TV anda secara manual atau dengan alat kawalan jauhnya, kemudian sahkan sama ada alat kawalan jauh Firestick berfungsi untuk Firestick. Jika gagal, teruskan ke Langkah 5.
 5. Apabila alat kawalan jauh tidak berfungsi untuk Firestick sama ada, tekan dan tahan butang Kembali dan Utama selama 10 saat. Anda kini telah mengosongkan/menyahpasangkan Firestick.
 6. Gandingkan alat kawalan jauh sekali lagi dengan menekan butang Utama selama 10 saat, kemudian mengujinya pada TV. Ulangi proses beberapa kali jika perlu.

Jika pasangan tidak berjaya, mungkin alat kawalan jauh anda perlu ditetapkan semula. Terdapat arahan tetapan semula yang berbeza untuk setiap model. Semak keluar bagaimana untuk menetapkan semula alat kawalan jauh Firestick anda di Amazon.

Masalah 3: Firestick Tidak Membalas Alat Jauh

Semak Jarak Jauh Anda dari Stick TV Api

Firesticks Gen Ke-2 dan yang lebih baharu menggunakan Bluetooth dan bukannya inframerah. Julat teori adalah kira-kira 30 kaki, tetapi jarak “sebenar” biasanya lebih rendah. Jika anda mempunyai ruang tamu yang besar atau cuba menggunakan alat kawalan jauh anda dari bilik lain, ia mungkin tidak berfungsi melainkan anda menggunakan Wi-Fi/CEC dan bukannya Bluetooth.

Untuk menyemak sama ada jarak adalah masalah, alihkan alat kawalan jauh lebih dekat dengan Firestick dan pastikan tiada halangan wujud di antaranya. Jika alat kawalan jauh hanya berfungsi apabila anda benar-benar dekat dengan TV, pertimbangkan untuk menggunakan dongle sambungan Firestick (biasanya disertakan) untuk meletakkan semula peranti atau menggantikan bateri.

Pasangkan semula Alat Jauh ke Firestick

Sama seperti apabila alat kawalan jauh Fire TV Stick anda tidak berfungsi untuk TV anda, memasangkan semula alat itu selalunya menjadikannya berfungsi semula untuk Firestick.

 1. Pada alat kawalan jauh, tekan dan tahan butang Kembali dan Laman Utama selama 10 saat untuk menyahgandingkan dan mengosongkannya.
 2. Sekarang, pasangkan semula alat kawalan jauh dengan menekan dan menahan butang Utama selama 10-12 saat.
 3. Alat kawalan jauh harus berfungsi pada Fire TV Stick atau Fire Cube anda.
 4. Jika gagal, cuba semak Tetapan CEC. Sahkan bahawa CEC didayakan pada Firestick dengan menavigasi ke tetapan Kawalan Peralatan.

Masalah 4: Ketakserasian Jauh

Cara Mengesahkan Keserasian Alat Jauh Firestick Anda

Adakah anda telah menggantikan alat kawalan jauh Firestick lama anda dengan yang baru baru-baru ini? Jika yang baharu tidak serasi dengan Stick Fire TV anda, ia boleh menyebabkan masalah.

Jika anda menyedari alat kawalan jauh anda tidak serasi dengan peranti anda, anda boleh menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh sehingga anda menggantikannya. Anda boleh mendapatkan Apl Android Fire TV atau Apl TV Kebakaran iPhone. Cuma ikut langkah di bawah untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh.

 1. Muat turun aplikasi Fire TV pada telefon pintar anda.
 2. Hidupkan TV dengan menekan butang Kuasanya atau menggunakan alat kawalan jauhnya, kemudian log masuk ke akaun Amazon Fire TV anda pada apl telefon pintar anda.
 3. Pilih peranti Fire TV anda daripada apl.
 4. Salin kod yang dipaparkan di TV ke dalam apl.

Masalah 5: Alat Jauh Rosak

Semak Alat Jauh Fire TV Anda untuk Kerosakan

Kerosakan luaran dan kerosakan dalaman boleh menyebabkan alat kawalan jauh anda berhenti berfungsi. Sama ada terdapat sedikit kerosakan air atau komponen yang gagal, alat kawalan jauh kadangkala boleh menjadi tidak berguna.

Masalah 6: Alat Jauh Firestick Tiada Cahaya/Tidak Berfungsi

Jika alat kawalan jauh Firestick anda tidak menunjukkan cahaya, cuba cabut palam kayu Fire TV dari belakang peranti anda dan tunggu 20 saat. Palamkannya semula untuk melihat sama ada isu itu telah diselesaikan. Biasanya, kekurangan komunikasi dengan Firestick sering menyebabkan alat kawalan jauh tidak menyala, dengan mengandaikan bateri berfungsi dengan betul.

Pasangkan Alat Jauh Fire TV Stick ke TV untuk Menyelesaikan Isu ‘Tiada Cahaya’

Jika mencabut palam dan menyambung semula Firestick tidak membantu, mungkin alat kawalan jauh Firestick anda tidak dipasangkan dengan TV. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Kuasakan Fire TV Stick anda menggunakan alat kawalan jauh.
 2. Letakkan alat kawalan jauh dekat dengan TV dan tekan butang Kembali dan Utama selama 10 saat. Anda kini telah menyahgandingkan Firestick.
 3. Tekan butang Utama selama 10 saat untuk memasangkannya semula. Ulangi proses beberapa kali jika perlu.

Jika langkah di atas tidak membetulkan isu lampu jauh/LED, pastikan anda cukup dekat dengan TV. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, alat kawalan jauh Firestick juga merupakan peranti Bluetooth, bermakna ia hanya boleh berfungsi dalam jarak tertentu.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, alat kawalan jauh Firestick juga merupakan peranti Bluetooth, bermakna ia hanya boleh berfungsi dalam jarak tertentu.

Juga, jangan lupa untuk menyemak sama ada seseorang memasang bateri dengan betul. Mungkin mereka hanya kehabisan caj dan perlu diganti.

Masalah 7: Alat Jauh Firestick Tidak Berfungsi dengan Kelantangan

Ramai pengguna Fire TV Stick mengalami masalah kelantangan dengan alat kawalan jauh mereka. Isu ini berlaku atas beberapa sebab. Cara paling biasa untuk menyelesaikan masalah ialah memasangkan alat kawalan jauh Firestick anda melalui tetapan Kawalan Peralatan dengan menggunakan telefon pintar anda.

Uruskan Pilihan Kawalan Peralatan

Dalam tetapan Kawalan Peralatan pada Firestick anda, anda boleh menggunakan pilihan Tukar TV untuk menyambung semula alat kawalan jauh ke TV tertentu anda, yang mungkin menyelesaikan isu kawalan kelantangan anda.

 1. Pasang apl Amazon Fire TV pada telefon pintar anda
 2. Hidupkan TV anda melalui alat kawalan jauh atau gunakan butang kuasanya. Pastikan anda mempunyai set input yang betul untuk memaparkan Firestick, kemudian navigasi ke Tetapan -> Kawalan Peralatan.
 3. Pergi ke Urus peralatan, kemudian pilih TV.
 4. Navigasi ke Tukar TV dan klik pada Tukar TV sekali lagi.
 5. Tekan Teruskan dan pilih jenis TV yang anda miliki daripada senarai.
 6. Tekan butang kuasa pada alat kawalan jauh Fire TV anda untuk mematikan TV.
 7. Tunggu selama 10 saat dan tekan butang kuasa sekali lagi untuk menghidupkannya semula.

Masalah 8: Alat Jauh Firestick Tidak Berfungsi Selepas Kemas Kini

Jika alat kawalan jauh Firestick anda berhenti berfungsi selepas kemas kini, cuba lima kaedah berikut. Jika yang pertama tidak berfungsi, ikuti langkah-langkah sehingga isu itu diselesaikan.

 1. Tahan butang Utama pada alat kawalan jauh selama 10 saat. Tindakan ini harus memasangkan alat kawalan jauh ke TV jika ia tidak digandingkan.
 2. Cabut palam peranti anda dari alur keluar dan cuba alat kawalan jauh sekali lagi.
 3. Matikan TV dan set semula alat kawalan jauh.
 4. Pastikan tiada halangan antara alat kawalan jauh dan TV.
 5. Gantikan bateri anda dan pastikan ia dipasang dengan betul (sisi positif ke atas).

Jika seseorang atau sesuatu merosakkan alat kawalan jauh anda, kemas kini baharu mungkin tidak menyokong penggunaan alat itu lagi. Jika tiada satu pun daripada langkah di atas membantu, pertimbangkan untuk menggantikan alat kawalan jauh.

Masalah 9: Alat Jauh Firestick Tidak Berfungsi Selepas Set Semula

Jika alat kawalan jauh Firestick anda berhenti berfungsi selepas menetapkan semula Firestick anda, anda boleh mencuba kaedah berikut.

 1. Mulakan semula TV Firestick. Apabila anda diubah hala ke skrin berpasangan jauh, cabut palam TV daripada alur keluar dan masukkan semula selepas 10 saat. Pasangkan alat kawalan jauh dengan menekan butang “Rumah” selama 10 saat.
 2. Tukar bateri anda. Mungkin bateri hampir habis, dan menukarnya boleh menyelesaikan masalah. Cuma pastikan anda memasangnya dengan betul. Selain itu, sebaiknya dapatkan set bateri yang serba baharu jika anda rasa yang lama mungkin rosak. Semasa anda menukar bateri, bersihkan petak bateri daripada kotoran dan serpihan.
 3. Cuba alat kawalan jauh lain. Jika menetapkan semula dan mengeluarkan bateri tidak membantu, cuba sambungkan alat kawalan jauh lain ke TV Firestick anda. Anda boleh meminjam satu daripada rakan atau membelinya dalam talian. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan aplikasi Fire TV untuk iPhone atau Android dan menggunakannya sebagai alat kawalan jauh.

Sebagai penutup, tidak dapat menggunakan alat kawalan jauh Firestick anda bukanlah satu pengalaman yang menyenangkan. Syukurlah, terdapat penyelesaian untuk segala-galanya, dan alat kawalan jauh tidak terkecuali. Penyelesaian yang paling biasa termasuk menetapkan semula dan memasangkan semula alat kawalan jauh atau memasukkan bateri baharu. Walau bagaimanapun, jika tiada cadangan daripada artikel ini berfungsi, anda mungkin mahu menghubungi perkhidmatan pelanggan Amazon atau menggantikan alat kawalan jauh anda.