Cara Membaiki Enjin KineMaster Gagal Memulakan Ralat

16

KineMaster telah menjadi popular di kalangan editor video mudah alih kerana antara muka mesra pengguna dan ciri yang mantap. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana aplikasi lain, KineMaster kadangkala boleh menghadapi gangguan yang boleh menjejaskan pengalaman anda. Satu contoh sedemikian ialah apabila apl memaparkan ralat “Enjin KineMaster gagal dimulakan” apabila anda membukanya pada telefon Android anda. Jangan risau jika anda tidak boleh menggunakan aplikasi KineMaster kerana ralat ini. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda membetulkannya dengan cepat.

Cara Membaiki Enjin KineMaster Gagal Memulakan Ralat

1. Henti Paksa dan Buka Semula Apl

Apl seperti KineMaster mungkin menghadapi masalah semasa mengedit atau menyimpan video pada telefon Android anda. Apabila ini berlaku, percubaan berulang untuk membuka apl mungkin gagal, mengakibatkan ralat seperti “Enjin KineMaster gagal dimulakan” pada telefon anda. Dalam kebanyakan kes, anda boleh membetulkan isu sedemikian dengan menutup apl sepenuhnya dan membukanya semula. Oleh itu, ia adalah perkara pertama yang perlu anda cuba.

 1. Tekan lama ikon aplikasi KineMaster pada telefon anda dan ketik ikon maklumat daripada menu yang terhasil.
 2. Ketik pilihan Henti paksa di penjuru kanan sebelah bawah.
 3. Tekan OK untuk mengesahkan.
  Hentikan Paksa Apl KineMaster pada Android

Buka semula apl KineMaster dan lihat sama ada ia berjalan lancar selepas ini.

2. Tutup Apl Latar Belakang

Apl atau proses bercanggah yang berjalan di latar belakang mungkin menyebabkan apl KineMaster ranap atau membuang ralat luar biasa. Untuk mengelakkan konflik, cuba tutup semua apl latar belakang pada telefon anda dan kemudian gunakan KineMaster sekali lagi. Sebagai alternatif, anda boleh memulakan semula telefon Android anda. Selepas itu, aplikasi KineMaster harus dibuka dan berjalan dengan lancar pada telefon anda.

3. Kosongkan Data Apl KineMaster

Satu lagi sebab mengapa KineMaster mungkin gagal membuka dan membuang ralat adalah jika data sedia ada yang dikaitkan dengan apl telah rosak atau tidak boleh diakses. Membersihkan data aplikasi KineMaster sepatutnya menyelesaikan masalah anda jika itu berlaku. Berikut adalah langkah-langkah untuk perkara yang sama.

 1. Tekan lama ikon aplikasi KineMaster pada telefon anda dan ketik ikon maklumat daripada menu yang terhasil.
 2. Pergi ke Storan.
 3. Ketik pilihan Kosongkan data.
 4. Pilih Padam untuk mengesahkan.
  Kosongkan Data Apl KineMaster pada Android

4. Kemas kini Apl KineMaster

Seperti mana-mana aplikasi lain, KineMaster menerima kemas kini tetap yang memperkenalkan ciri baharu, peningkatan prestasi dan pembetulan pepijat. Jika anda menjalankan versi lama KineMaster, anda mungkin menghadapi ralat “Enjin KineMaster gagal dimulakan”.

Pergi ke Gedung Play untuk kemas kini apl KineMaster pada telefon anda, dan kemudian semak sama ada ralat masih ada.

Suntingan Kebahagiaan Menanti

Apabila KineMaster ialah apl anda untuk mengedit video, menghadapi ralat sedemikian boleh mengganggu aliran kerja anda dan mengecewakan anda. Mudah-mudahan, salah satu petua di atas telah membantu anda menyelesaikan isu asas dan keadaan kembali normal.

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku apabila anda mengosongkan data apl KineMaster?

Mengosongkan data apl KineMaster akan melog anda keluar daripada apl, mengalih keluar semua projek anda dan menetapkan semula semua kebenaran apl pada telefon anda.

Manakah alternatif terbaik untuk KineMaster?

Beberapa apl pengeditan video yang boleh dipercayai, seperti CapCut atau InShot, menawarkan semua ciri yang diperlukan untuk mengedit video.