Cara Membaiki Tablet Kebakaran Yang Terus Dimulakan Semula

14

Setiap peranti mempunyai keanehan dan isu biasa, dan Tablet Api tidak terkecuali. Jika Tablet Api anda terus dimulakan semula secara tidak menentu, terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba untuk menyelesaikan isu tersebut. Kemudian, anda boleh kembali menikmati peranti anda sepenuhnya.

Cara Membaiki Tablet Kebakaran Yang Terus Dimulakan Semula

Artikel ini akan menerangkan cara membetulkan Tablet Api yang terus dimulakan semula.

Lakukan Mula Semula Keras

Perkara pertama yang perlu dicuba ialah mulakan semula peranti secara keras. Untuk berbuat demikian, tekan dan tahan butang Kuasa selama sekurang-kurangnya empat puluh saat sehingga skrin menunjukkan but semula peranti. Mudah-mudahan, ini dapat menyelesaikan masalah dan tidak perlu mencuba apa-apa lagi.

Tutup Sebarang Apl Tambahan yang Berjalan di Latar Belakang

Tutup apl tambahan yang berjalan di latar belakang. Ini mungkin membebankan sistem pengendalian. Gunakan butang segi empat sama pada skrin di bahagian bawah untuk melihat apl yang sedang dijalankan pada peranti anda. Kemudian leret ke atas untuk menutup mana-mana apl yang anda tidak perlukan segera.

Jika menutup apl tambahan tidak menghentikan but semula, kemudian gabungkan penutupan apl tambahan dan but semula keras untuk melihat sama ada ini berjaya. Jika menutup apl dan but semula keras berturut-turut tidak membetulkan permulaan semula rawak, anda boleh menghubungi pasukan sokongan Amazon. Tetapi sebelum anda melakukannya, terdapat beberapa perkara lain untuk dicuba.

Beri Peranti Jus Tambahan Sedikit

Sesetengah pengguna melaporkan bahawa jika anda memasangkan peranti selama 30 minit sebelum melakukan but semula keras yang lain, ini boleh menyelesaikan masalah. Pastikan anda menggunakan pengecas jenama Amazon untuk menolak sebarang isu tambahan yang terlibat dengan pengecasan bateri.

Kemas kini OS Kebakaran

Adakah mungkin sistem pengendalian anda tidak terkini? Semak untuk melihat sama ada sebarang kemas kini atau tampung tersedia untuk dimuat turun ke tablet anda. Mungkin kemas kini sudah cukup untuk menyelesaikan sebarang isu prestasi.

Bawa Apl Kemas Kini Juga

Mungkin kemas kini aplikasi secara menyeluruh adalah penyelesaiannya. Untuk mengemas kini apl sekali gus, ikut langkah ini:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Apl dan Permainan.”
 3. Pilih “Tetapan Aplikasi Amazon.”
 4. Ketik “Appstore.”
 5. Ketik “Kemas Kini Automatik” dan pastikan ia didayakan.
 6. Sambungkan ke Wi-Fi dan palamkan peranti anda, dan biarkan ia mengemas kini mana-mana apl yang perlu dibayar.

Kosongkan Cache

Cache Tablet Fire boleh disekat dengan maklumat tambahan yang anda tidak perlukan lagi. Kosongkan cache untuk melihat sama ada ia memproses terlalu banyak perkara dan dimatikan akibatnya.

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Apl dan Pemberitahuan.”
 3. Pilih “Urus Semua Aplikasi.”
 4. Ketik “Lihat Semua.”
 5. Pilih “Storan.”
 6. Pilih untuk “Kosongkan Data” atau “Kosongkan Storan”, dan kemudian “Kosongkan Cache” jika pilihan diberikan.

Mulakan semula tablet untuk melihat sama ada semua masalah mula semula rawak anda telah diselesaikan.

Semak Storan Anda

Sama seperti cache boleh mengosongkan OS anda, begitu juga dengan menyimpan fail besar yang mengambil semua memori tablet.

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Ketik “Storan.”
 3. Klik pada “Storan Dalaman.”

Lihat melalui maklumat storan tablet anda. Fail filem besar yang anda tidak perlukan lagi disimpan pada tablet anda mungkin menggunakan sejumlah besar data. Satu lagi penimbun data licik ialah rentetan teks lama yang penuh dengan video dan gambar yang masih disimpan oleh tablet anda. Mungkin anda mempunyai banyak buku yang dimuat turun daripada Kindle yang telah anda baca tetapi tidak pernah dialih keluar. Padamkan apa-apa tambahan yang akan mengosongkan beberapa data untuk sistem anda yang sibuk.

Semak Isu Tetapan

Jika anda telah melumpuhkan beberapa ciri sistem secara tidak sengaja, ada kemungkinan ini adalah punca masalah anda.

 1. Buka menu Tetapan dan ketik “Aplikasi.”
 2. Tatal melalui Aplikasi Sistem untuk melihat jika ada yang dilumpuhkan.

  Jika anda melihat apl yang dilumpuhkan, lakukan sedikit carian web untuk melihat perkara yang dilakukan oleh setiap apl dan jika ini boleh menjadi punca but semula secara rawak. Sebagai alternatif, jika anda berasa berani, dayakannya satu demi satu dan lihat jika ia menyelesaikan sebarang masalah but semula.

Cari Virus atau Hasad

Jika perisian hasad telah masuk ke dalam sistem anda entah bagaimana, ia mungkin membuat tablet but semula pada masa yang menyusahkan. Perisian anti-virus boleh menyemak sama ada anda mempunyai perisian pada tablet anda dengan niat jahat. Jalankan perisian itu sendiri untuk mengalih keluar sebarang virus atau bawa tablet ke pakar perisian untuk menyahpepijatnya.

Rasuah Perisian

Perisian sistem juga boleh rosak dan menyebabkan masalah seolah-olah ia adalah serangan perisian dari luar. Jika ini berlaku, pilihan terbaik ialah menetapkan semula tablet kepada tetapan kilang. Ini bermakna kehilangan data pada tablet, jadi anda perlu membuat sandaran apa sahaja yang penting kepada anda. Tetapi jika semuanya gagal, tetapan semula mungkin akan membetulkan isu tersebut.

 1. Pergi ke “Tetapan.”
 2. Pilih “Pilihan Peranti.”
 3. Pilih “Tetapkan Semula kepada Lalai Kilang.”
 4. Ketik pada “Tetapkan Semula.”

Biasanya, tetapan semula akan mengembalikan peranti kepada keadaan asalnya.

Semak Bateri Terlalu Panas

Jika bateri terlalu panas, ini boleh menyebabkan peranti dimulakan semula berulang kali. Jika peranti anda atau pengecasnya telah dibiarkan dalam haba terlalu lama, atau jika ia terlalu panas kerana digunakan, biarkan ia menyejuk dan pertimbangkan untuk menggantikan mana-mana bahagian yang rosak secara kekal. Ingat untuk memberi peranti anda banyak pengudaraan untuk mengekalkan suhu yang selamat.

Jika anda mengesyaki masalah terlalu panas, matikan peranti anda dan biarkan ia menjadi sejuk. Setelah sejuk, pasangkannya ke pengecas yang berfungsi. Benarkan peranti mengecas sehingga 100% tanpa menghidupkannya. Apabila ia dicas sepenuhnya, hidupkannya dan lihat sama ada dilema mulakan semula telah diperbaiki.

Sahkan Bahawa Sambungan Bateri Tidak Longgar

Tablet Api boleh dimulakan semula secara tidak terkawal jika sambungan pengecas longgar dan sukar untuk menahan jumlah cas yang sesuai. Uji dengan pengecas lain untuk melihat sama ada ini membetulkan isu mulakan semula.

Putuskan Sambungan Peranti Luaran

Jika tiada idea ini telah berjaya, semak untuk memastikan anda tidak mempunyai peranti luaran yang dilampirkan pada tablet anda. Walaupun mereka telah berfungsi dengan sempurna pada masa lalu, pemacu USB atau perkakasan lain boleh menyebabkan konflik dalam sistem dan membuat Tablet Api dimulakan semula.

Semak Kad SD

Masalah kad SD dilaporkan telah menjadi punca Tablet Api dibut semula secara tidak terkawal. Kebanyakan tablet sepatutnya boleh berjalan tanpa kad SD di tempatnya, jadi keluarkan kad SD dan kuasakan peranti. Ujinya untuk melihat sama ada ini membetulkan permulaan semula. Jika ya, gantikan kad SD. Anda juga boleh cuba memasukkan semula kad SD lama untuk melihat sama ada ia akan beroperasi dengan betul pada masa hadapan.

Lihat Pembaikan Perkakasan

Jika perkakasan rosak, ini boleh menyebabkan masalah memulakan semula. Piksel yang rosak atau sambungan perkakasan yang cacat boleh menyebabkan dimulakan semula berulang. Ini memerlukan pakar untuk mendiagnosis dan membaikinya. Jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, bawa tablet kepada seseorang yang boleh menyiasat isu perkakasan.

Hubungi Sokongan Pelanggan

Akhir sekali, jika anda tidak dapat memikirkan cara untuk mengekalkan Tablet Api anda daripada but semula berulang kali, mungkin sudah tiba masanya untuk menghubungi Perkhidmatan Pelanggan Amazon. Mereka akan dapat mengarahkan anda ke langkah seterusnya untuk menyelesaikan masalah memulakan semula anda.

Fire Tablet Memulakan Semula Kesengsaraan

Fire Tablet ialah peranti berkuasa, tetapi itu tidak bermakna ia tidak akan mengalami masalah dari semasa ke semasa. Apabila Tablet Api anda dimulakan semula tanpa sebab yang jelas, terdapat banyak idea penyelesaian masalah untuk dicuba. Selepas but semula, mengecas dan mengemas kini tablet anda, kemungkinan besar masalah itu akan diselesaikan. Jika tidak, terdapat beberapa cara untuk membersihkan sistem yang tersumbat untuk menyelesaikan isu permulaan semula. Apabila tiada pilihan ini berfungsi, Amazon Customer Care boleh bekerjasama dengan anda untuk menyelesaikan isu ini sekali dan untuk semua.

Adakah anda pernah mengalami Tablet Api yang dimulakan semula berulang kali? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini untuk menyelesaikan isu tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.