Cara Membalas Mesej Khusus Masa daripada Seseorang di Instagram

88

Semua apl pemesejan utama membenarkan pengguna membalas terus kepada mesej tertentu daripada satu pengirim tertentu. Itu berguna kerana ia boleh membantu anda mengelakkan kekeliruan apabila membalas mesej yang lebih lama—bukan yang terakhir dihantar. Fungsi ini boleh membantu dengan ketara dalam sembang kumpulan. Instagram agak lewat untuk melancarkan ciri sedemikian.

Cara Membalas Mesej Khusus Masa daripada Seseorang di Instagram

Artikel ini menerangkan cara menggunakan ciri pemesejan langsung dan membalas mesej khusus masa daripada mana-mana pengirim di Instagram menggunakan iPhone, Android atau PC. Di samping itu, anda akan melihat sebab anda mungkin tidak dapat menggunakan ciri baharu.

Cara Membalas Mesej Tertentu di Instagram Menggunakan iPhone

Untuk membalas mesej Instagram tertentu dalam senarai yang dihantar daripada seseorang semasa menggunakan iPhone, lakukan perkara berikut:

 1. Daripada suapan, ketik ikon Pengutus Mesej di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.
 2. Pilih perbualan peribadi atau kumpulan daripada mesej anda.
 3. Leret ke kanan pada mesej tertentu sebaik sahaja anda menemuinya, ketik ikon balasan, kemudian taip mesej anda. Anda juga boleh menahan mesej penghantar dan menaip balasan anda di bahagian bawah.
 4. Anda kini akan melihat mesej penghantar dilampirkan di atas kotak input teks. Taipkan balasan anda dan ketik pada Hantar.

Setiap kali anda memilih mesej untuk dibalas, ia dipaparkan dalam petikan untuk mengetahui yang mana yang anda rujuk dalam perbualan. Jika tidak, menekan balas dahulu di bahagian bawah menghantar mesej anda dengan sendirinya.

Cara Membalas Mesej Tertentu di Instagram Menggunakan Peranti Android

Membalas mesej Instagram tertentu pada Android adalah serupa dengan iPhone. Anda mempunyai dua pilihan. Begini cara melakukannya.

 1. Buka suapan Instagram anda dan ketik ikon Messenger di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Cari perbualan yang mengandungi mesej tertentu.
 3. Ketik dan luncurkan mesej ke kiri sehingga anak panah melengkung muncul di sebelah kanan. Cuba dan ambil mesej dari bahagian paling kanan, atau anda akan mendapat slaid keluar yang menunjukkan masa mesej.
 4. Mesej khusus masa kini muncul di atas kotak mesej, iaitu “Ok” dalam contoh ini.
 5. Taip balasan anda kepada mesej tertentu, kemudian ketik Hantar. Mesej yang anda balas akan dilampirkan apabila anda menghantar mesej baharu.

Cara Membalas Mesej Tertentu di Instagram Menggunakan PC

Membalas mesej khusus seseorang di Instagram juga tersedia pada versi desktop. Inilah cara untuk membalas mesej di Instagram menggunakan PC.

 1. Buka Instagram dalam pelayar pada komputer anda.
 2. Klik ikon Messenger di bahagian atas skrin.
 3. Buka perbualan dan cari mesej untuk balasan baharu anda.
 4. Klik ikon titik mendatar di sebelah mesej.
 5. Daripada pilihan yang dicadangkan, pilih Balas.
 6. Taipkan balasan anda dan hantarkannya. Mesej yang anda balas akan dilampirkan pada mesej anda.

Kini setelah anda tahu cara membalas mesej khusus masa daripada pengirim tertentu di Instagram, komunikasi anda dengan rakan seharusnya menjadi lebih mudah difahami. Pastikan anda memastikan Instagram anda dikemas kini dengan mendayakan kemas kini automatik. Jika ciri tersebut tidak tersedia di rantau anda, terus semak.

Soalan Lazim Pemesejan Langsung Instagram

Bolehkah saya Membalas Sebarang Mesej di Instagram?

Ya, ciri ini berfungsi dalam perbualan individu dan kumpulan. Balasan mesej langsung berfaedah dengan yang terakhir, kerana anda boleh mengelakkan kekeliruan dengan menunjukkan secara langsung mesej yang melibatkan respons anda.

Jika penerima membalas respons saya, adakah ia akan menunjukkan balasan saya dahulu?

Jika penerima membalas mesej anda menggunakan taktik yang sama di atas, ia akan termasuk balasan anda sebelum ini. Jika tidak, Instagram menghantar mesej dengan sendirinya.