Cara Membandingkan 2 Fail dalam Kod VS

36

Kadangkala, pengekodan boleh berasa seperti menyelesaikan teka-teki yang rumit. Kadang-kadang, teka-teki itu bermuara untuk “mencari perbezaan.” Kod Visual Studio (Kod VS) membolehkan anda membandingkan kandungan dua fail secara elegan dalam beberapa langkah mudah. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda betapa mudahnya untuk membandingkan dua fail berbeza dalam Kod VS. Terdapat juga beberapa ciri bagus lain yang boleh menjadikan pengekodan lebih mudah.

Cara Membandingkan 2 Fail dalam Kod VS

Membandingkan Dua Fail dalam Kod VS

Sebelum membandingkan kandungan dua fail, anda mesti membuka kedua-duanya dalam Kod Visual Studio. Begini cara melakukannya untuk fail pada sistem anda:

 1. Buka kedua-dua fail yang anda ingin bandingkan dalam Kod VS. Untuk berbuat demikian, klik pada fail dari panel penjelajah kiri.
 2. Klik kanan pada tab fail pertama yang ingin anda bandingkan.
 3. Daripada menu klik kanan yang muncul, pilih pilihan Pilih untuk Bandingkan.
 4. Klik kanan pada tab fail kedua yang anda ingin lihat di sebelah kanan skrin.
 5. Pilih “Bandingkan dengan Dipilih” untuk melihat perbezaan.

Begitu juga, anda boleh membandingkan fail dan editor yang tidak disimpan. Pilih editor pertama, klik “Pilih untuk Bandingkan,” dan kemudian “Bandingkan dengan Dipilih” pada editor kedua.

Bandingkan Versi Git yang Berbeza

Membandingkan versi repositori Git berbeza sedikit berbeza daripada membandingkan fail pada mesin anda sendiri. Anda boleh melakukannya dengan cara ini:

 1. Pergi ke paparan Explorer.
 2. Pilih fail yang ingin anda terokai melalui sejarah versi Git.
 3. Klik pada paparan garis masa untuk mengembangkannya dan Klik “Git View File History”.
 4. Klik pada komit Git untuk melihat cara ia menukar fail.

Bandingkan Dua Folder

Anda tidak terhad kepada hanya membandingkan fail dalam Kod VS. Begini cara anda boleh membandingkan kandungan dua folder:

 1. Cari dan muat turun sambungan “Folder Perbezaan” daripada konsol sambungan.
 2. Buka paparan folder Diff daripada menu anda.
 3. Pilih folder yang anda ingin bandingkan.
 4. Klik “Bandingkan,” dan kandungannya kini akan dipaparkan.

Mengesan Perbezaan

Sebaik sahaja anda memilih dua fail untuk Kod VS untuk dibandingkan, anda akan melihat perbezaan yang diserlahkan dalam editor anda. Dengan cara itu, anda boleh dengan cepat mengetahui perkara yang telah berubah dalam kod. Gunakan anak panah dalam bar alat untuk menavigasi melalui perubahan. Pada ketika ini, anda boleh menganalisis perubahan, nyahpepijat dan menentukan yang mana anda ingin simpan atau buang.

Menggabungkan Perubahan

Jika anda mempunyai perubahan dalam satu fail yang anda ingin masukkan ke dalam fail lain, terdapat cara mudah untuk melakukannya. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari ikon gabungan pada bar alat anda dan klik padanya untuk menggabungkan kedua-dua fail bersama-sama.

Penjelasan Pemapar Berbeza

Terselip di dalam Kod Visual Studio ialah pemapar perbezaan yang berkuasa yang membolehkan pengguna membandingkan dua versi fail yang sama atau dua fail yang sama sekali berbeza. Alat ini bukan sekadar melihat sesuatu sebelah menyebelah — ia memudahkan untuk mengetahui perkara yang berubah dalam sekelip mata dengan sorotan yang mudah.

Apabila sesuatu telah dialih keluar daripada fail, ia mendapat latar belakang merah terang di sebelah kiri dan corak bersudut di sebelah kanan. Jika terdapat penambahan dalam fail kedua (sama ada anda memilih fail yang lebih baharu atau lebih lama sebagai yang kedua), cari corak bersudut di sebelah kiri dan latar belakang hijau tebal di sebelah kanan. Apabila hanya sebahagian daripada garisan telah diubah suai, ia akan mendapat latar belakang merah dan hijau muda, jadi anda tidak terlepas melihat di mana perubahan berlaku. Dengan cara ini, anda boleh melihat perbezaan dengan cepat dan memutuskan perubahan yang anda suka.

Perbezaan Sedar Bahasa Pengaturcaraan

Pemapar perbezaan Kod Visual Studio mengambil pendekatan baris demi baris yang berkesan untuk membandingkan fail dan menyerlahkan aksara yang diubah. Ini ialah kaedah yang cuba dan benar yang mungkin anda anggap biasa jika anda pernah menggunakan alatan seperti Notepad++ dan pemalam perbandingannya. Walau bagaimanapun, bahasa pengaturcaraan yang membenarkan koma bertitik pilihan atau pemisah baris boleh menjadi masalah untuk sistem ini kerana perbezaannya menjadi agak bising, dengan suntingan remeh yang memenuhi skrin.

Untuk memerangi isu ini, terdapat sambungan yang dikenali sebagai SemanticDiff, yang melihat lebih daripada sekadar membandingkan teks dan menghuraikan kod fail, menilai perwakilan pengkompilnya. Dengan cara ini, anda boleh melihat melepasi perubahan kecil yang tidak mempengaruhi program dan sebaliknya mengenal pasti secara langsung kod yang dialihkan sambil memberikan pandangan yang lebih jelas tentang perkara yang penting dalam perbezaan. Ia sama seperti mempunyai editor yang berkebolehan yang memahami selok-belok bahasa pengekodan. Ia menapis aspek yang tidak penting dan mengemukakan pelarasan yang membuat perbezaan nyata sebaik sahaja kod disusun.

Jika anda ingin mendapatkan lebih banyak cerapan tentang perubahan kod, pasang SemanticDiff daripada pasaran Kod VS dan tukar kepada mod perbezaan pintar untuk melihat perbezaan dalam kod anda dengan lebih ketepatan.

Cari dan tukar

Bersama-sama dengan membandingkan, mencari teks tertentu dalam fail atau merentasi berbilang fail ialah tugas lain yang mungkin anda kerap lakukan. Fungsi mencari dan menggantikan VS Code adalah mantap dengan beberapa pilihan lanjutan:

 • Tekan Ctrl+F untuk membuka widget cari dalam editor untuk mencari dalam fail semasa. Anda boleh bergerak melalui hasil dan juga menyemai rentetan carian daripada pemilihan.
 • Jalankan operasi cari pada teks yang dipilih dengan mengklik ikon tiga baris (hamburger) pada widget cari atau tetapkan “editor.find.autoFindInSelection” kepada “selalu” atau “berbilang baris.”
 • Anda boleh menghuraikan teks ke dalam kotak input cari untuk mencari teks berbilang baris. Anda juga boleh mengubah saiz widget cari.
 • Tekan Ctrl+Shift+F untuk mencari semua fail dalam folder yang sedang anda buka. Anda boleh menggunakan pilihan carian lanjutan dan sintaks corak glob.
 • Sarung padan, padankan seluruh perkataan, ungkapan biasa dan pemeliharaan sarung ialah beberapa pilihan lanjutan untuk mencari dan menggantikan.

Cari Merentasi Fail

Jika anda sedang mencari sesuatu khususnya merentas berbilang fail dalam projek, VS Code telah membantu anda. Anda boleh mencari dengan cepat melalui semua fail dalam folder semasa dengan Ctrl+Shift+F. Hasilnya akan dibahagikan kepada fail yang mengandungi pertanyaan. Anda juga boleh menjadi kreatif dan menggunakan carian ungkapan biasa untuk mendapatkan hasil yang lebih khusus.

Mengintegrasikan Perbandingan Fail dengan Ciri Lain

Kuasa alat diff dalam Kod VS melangkaui perbandingan fail. Ia membuka banyak kemungkinan pengekodan bersepadu. Dengan menyatukan ciri seperti auto-simpan, Hot Exit dan carian lanjutan, anda boleh bekerja dengan lancar pada satu projek sambil membandingkan versi fail yang berbeza dan mencari fungsi tertentu merentas berbilang fail.

Tambahan pula, anda boleh mengubah suai fail konfigurasi dengan kepastian mutlak bahawa perubahan anda akan berterusan. Anda tidak perlu risau tentang perubahan yang tidak disimpan jika aplikasi ditutup. Hot Exit mengingati mereka semua. Semua ciri ini digabungkan memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas semua versi dan perubahan fail anda.

Bandingkan Dengan Berhati-hati

Beberapa tugas pengekodan mungkin kelihatan lebih hina dan membosankan daripada yang lain, dan membandingkan dua fail adalah satu tugas sedemikian. Tetapi alat dan kaedah berbeza VS Code untuk membandingkan jenis data yang berbeza menjadikannya lebih mudah dan lebih menyenangkan. Sorotan yang mudah dilihat membimbing anda melalui semua perubahan antara dua fail dan membolehkan anda bereksperimen dengan versi kod yang berbeza, semuanya sangat baik untuk penyahpepijatan, analitis dan kawalan versi.

Adakah projek anda memerlukan kawalan versi yang ketat dan perbandingan fail yang kerap? Adakah anda mempunyai sebarang petua atau helah mengenai kaedah membandingkan kod? Kongsi pemikiran dan pandangan anda dalam ulasan di bawah.